Önbizalmat is ad az inzulinrezisztencia megfelelő kezelése

Önbizalmat is ad az inzulinrezisztencia megfelelő kezelése

Az elmúlt időszakban sokat lehet hallani a Honeybeast énekesnőjének, Tarján Zsófi átalakulásáról, ugyanis miután diagnosztizálták nála az inzulinrezisztenciát, megfelelő kezelésben részesülve nagymértékű súlyfeleslegtől szabadult meg. Dr. Koppány Viktóriát, a Budai Endokrinközpont inzulinrezisztencia és PCOS specialistáját az eset kapcsán a személyre szabott terápiáról kérdeztük, hogy más IR-es is büszke lehessen alakjára.

Ördögi körbe került IR-esek

Bátran kijelenthetjük, hogy az inzulinrezisztencia népbetegség, mely amellett, hogy akár 2-es típusú cukorbetegséghez is vezethet, az önbizalmat is nagyban rontja, hiszen egyik vezető tünete a túlsúly. Hogy mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás, tehát, hogy a túlsúly provokálja az inzulinrezisztenciát, vagy az IR okoz plusz kilókat, azt nehéz megmondani, ám az biztos: az egészségtelen életmód egyértelműen hozzájárul az állapot kialakulásához. Sajnos a csökkent inzulinérzékenység gyakran fokozott szénhidrát-és cukoréhséggel jár együtt, ezért az inzulinrezisztensek egy ördögi körbe kerülhetnek: az IR miatt egyre több szénhidrátot fogyasztanak, ami tovább rontja az illető állapotát, még nagyobb fokú éhséget generálva.

Túlsúly, pattanások, fokozott szőrösödés

Az inzulinrezisztencia a túlsúlyon kívül számos más, önbizalmat romboló panaszokkal is járhat. Nem ritka ugyanis, hogy a páciens bőrén gyulladt pattanások, valamint a férfiakra jellemző területeken (pl. bajusz, szakáll) erős, sötét szőrszálak jelennek meg. Ezek mind olyan tünetek, amik miatt az illető orvoshoz fordul - mondja dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont inzulinrezisztencia és PCOS specialistája, aki hozzátett, az állapot gyakran jár együtt még menstruációs panaszokkal és teherbeesési nehézségekkel is. Állítása szerint szerencsére ma már egyre többen veszik komolyan az inzulinrezisztenciát, egyrészt a zavaró tünetek miatt, másrészt a 2-es típusú cukorbeteg prevenciója céljából.

Hármas kezeléssel újjászülethet

Sok IR-es zuhan depresszióba az állapot okozta panaszok miatt, és látják kilátástalannak a helyzetüket. Ám megfelelő terápiával az illető akár teljesen megszabadulhat a tüneteitől- ám ehhez a beteg aktív közreműködése is szükséges. Az inzulinrezisztencia elsődleges kezelése ugyanis az életmódváltás, ami dietetikus által meghatározott, személyre szabott diétát és rendszeres testmozgást foglal magában. Ezek nélkül nem érhető el a maximális eredmény. Ahogy Hernádi Judit lánya, Tarján Zsófi is többször hangoztatta, fogyásához és az állapota normalizálásához nagyban hozzájárult az, hogy ma már nagy figyelmet fordít a táplálkozására, valamint a rendszeres testmozgásra.

 Dr. Koppány Viktória azonban hozzátette, hogy vannak olyan esetek, amikor az életmódterápiát gyógyszeres kezeléssel kell kiegészíteni, hogy még jobban lehessen fokozni a sejtek inzulinnal szembeni érzékenységét.

Forrás: endokrinkozpont.hu

Megosztás: