Praktikák süteményekhez IR esetén

Praktikák süteményekhez IR esetén

Sajnos igen sokaknál áll fenn inzulinrezisztencia, melynek terápiájában a legfontosabb a megfelelő életmód követése, ami személyre szabott diétát és rendszeres testmozgást is magában foglal. Éppen ezért lehet nehéz az átállás az édesszájúaknak, hiszen úgy gondolják, búcsút inthetnek a finomságoknak. Pedig, ha a megfelelő alapanyagokból készítik el a süteményeket, akkor olykor egy kis bűnözés belefér a szigorú étrendbe. Szabó Lucia, a Budai Endokrinközpont dietetikusa az alábbi tanácsokat osztotta meg.

Fehér liszt helyett

Azok, akik friss IR-esek, sokszor nem tudják, hogy milyen lisztet is használjanak sütéshez. Hiszen a legtöbben a teljes kiőrlésű lisztre állnak át, hiszen lassú felszívódású szénhidrát lévén tökéletes választás. Igen ám, viszont sok süteményhez nem illik, hiszen túlságosan tömörré válik így a finomság. Szerencsére ma már több liszt közül lehet választani, melyek remekül beilleszthetők a diétába, ráadásul az édességek elkészítéséhez is különleges állagot vagy éppen plusz ízt adnak. Ilyen többek között a kókuszliszt, zabliszt illetve a mandulaliszt. Jó ötlet lehet továbbá, ha ezeket a liszteket különböző arányban keverik egy-egy sütemény készítésekor.

Nagyon jó alternatíva az is, ha a sütemény alapja teljes kiőrlésű, cukormentes vajas keksz kis vajjal vagy margarinnal összeaprítva, így még a sütéssel sem kell bajlódni.

Inkább energiamentes édesítőszereket használjon

IR diéta esetén alap a cukor elhagyása- ennek helyettesítésére számtalan termék van forgalomban, melyek két fő csoportja a természetes és a mesterséges édesítőszerek. Sütéshez érdemes olyat választani, amely energiamentes, tehát felszívódó szénhidrátot nem tartalmaz, így ennek a szénhidráttartalmával nem szükséges számolni. Ilyenek megtalálhatóak mind a mesterséges mind a természetes édesítőszerek között, például az eritrit, stevia és ezek kombinációja, vagy a mesterséges édesítők zöme, amelyek ciklamáttal vagy aceszulfám-k-val készülnek. A természetesek hóállóak is, a mesterséges édesítőszereknél azonban érdemes a csomagolást átböngészni, hogy hőálló-e a termék, avagy sem

Sajnos elsőre csak keveseknek sikerül eltalálni a megfelelő arányokat, ám pár alkalom után mindenki kitapasztalja, hogy az általa választott alternatívákból milyen mennyiségeket érdemes használni. Célszerű utánanézni az édesítőszerek édesítőerejének is. A stevia körülbelül 30-szor édesebb a répacukornál, míg az eritrit édesítő ereje csupán 60-80%-a. A mesterséges édesítőszerek akár több százszor is édesebbek a répacukornál, így belőlük igencsak kis mennyiség is elegendő.

A legnagyobb mumus: piskóta

A piskótatészta elkészítése sokaknak nagy mumusnak számít, hiszen akkor az igazi, ha könnyű és jól feljön (valamint nem esik össze). IR esetén keverheti a fehér-és a teljes kiőrlésű lisztet, de még jobb, ha inkább zabpehely-vagy kókuszliszttel készíti, hiszen azokból remek piskótatésztát lehet sütni. Továbbá érdemes vizes piskótatésztát készíteni az alacsonyabb szénhidráttartalom miatt- tanácsolja Szabó Lucia, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.

Rétesekhez

Rétestésztát - ha valaki nem egy igazi konyhatündér- a boltokban szokta megvenni az ember. Viszont arra érdemes figyelni, hogy ez a legtöbb esetben fehér lisztből készül! Ám nem kell lemondania egy finom almás rétesről, hiszen már egyre több helyen kapni teljes kiőrlésű lisztből készült réteslapokat, ha nem akar otthon bajlódni azok elkészítésével.

 

Forrás: Budai Endokrinközpont

www.endokrinkozpont.hu

 

Megosztás: