Hasmenés: tünet vagy betegség?

Hasmenés: tünet vagy betegség?

A hasmenés, melyet kísérhet hasi fájdalom, puffadás, gyakori, nagyon kellemetlen panasz. Sokféle betegség tünete lehet, ezért, ha nem egyértelmű a kiváltó ok, mint például egy gyomorrontás, érdemes kivizsgáltatni, mi állhat a hátterében. Dr. Pászthory Erzsébet, a Gasztroenterológiai Központ – Prima Medica belgyógyásza, gasztroenterológus a lehetséges okokat és kezelési lehetőségeket mutatta be.

Akut és krónikus is lehet a hasmenés

Akut hasmenés

Néhány napig tart, leggyakrabban emésztőszervi fertőzés okozza, és jellemzően a beteg környezetében többen is panaszosak. Utazók hasmenése néven ismert a nyaralás közben vagy után jelentkező kellemetlen panasz, melynet a rossz higiéniás viszonyok vagy az új, korábban nem fogyasztott ételek is okozhatnak. Az emésztőrendszer öngyógyító képességének köszönhetően diéta (zsíros, fűszeres ételek, tejtermékek fogyasztásának átmeneti kerülése,) folyadékpótlás mellett rendszerint orvosi kezelés nélkül is megszűnik.   
Antibiotikus kezelés bélflóra-károsító hatása is okozhat átmeneti hasmenést. Probiotikus kúrával, fermentált ételek fogyasztásával segíthetjük a bélflóra regenerációját. Nem lehet elég gyakran hangsúlyozni, hogy antibiotikumot csak indokolt esetben, a szükséges adagban és ideig szabad szedni!

Krónikus hasmenés

A krónikus, vagyis négy héten túl fennálló hasmenéses panaszok okát mindig fel kell deríteni, mert az életminőség romláson túl komoly betegségeket is jelezhet.

Mit tehetünk, mielőtt orvoshoz fordulnánk?

A krónikus hasmenés okát gasztroenterológusnak kell vizsgálni.Figyeljük meg, van-e olyan étel-féleség, aminek a fogyasztása panaszt okoz! Ha egyértelmű, hogy laktóz-tartalmú tejtermékek, nagyobb mennyiségű gyümölcs, vagy valamilyen meghatározott étel-ital (feketekávé, hüvelyesek) váltja ki a tüneteket, próbálkozhatunk az étrend módosításával: laktóz-mentes tejtermékek bevezetésével, a gyümölcsök vagy a gyanús ételféleség fogyasztásuk csökkentésével. Ha ennek eredményeképpen megszűnnek a panaszok, étel-intoleranciáról van szó, ami nem igényel orvosi kezelést és szigorú diétát sem. Ha az étrend módosítása nem szüneti meg panaszainkat, feltétlenül forduljunk orvoshoz!

Mit NE tegyünk saját szakállunkra?

  • NE kezdjünk szigorú „mentes” diétát! Hiány-állapotok kialakulásához vezethet, és glutén-mentes étrend a liszt-érzékenység diagnózisát gyakorlatilag lehetetlenné teszi.
  • NE végeztessünk étel-intolerancia-tesztet! Az eredmény nem alkalmas a megfelelő diéta kialakítására, diagnosztikus értéke nincs.

Az orvosi vizsgálat lépései

- A kórtörténet felderítése során a panaszok jellege, kialakulásuk folyamata egy alapos beszélgetés során feltérképezhető és meghatározhatja a további vizsgálatok irányát is– mondja dr. Pászthory Erzsébet, a Gasztroenterológiai Központ – Prima Medica belgyógyásza, gasztroenterológus. – A kivizsgálás során felmerülhet a fertőzés eredet, amit székletvizsgálattal lehet igazolni, valamint olyan betegségek gyanúját kell elvetnünk vagy megerősítenünk, mint például a gluténérzékenység, a gyulladásos bélbetegségek, az irritábilis bél szindróma, az étel-intolerancia, amelynek gyakoribb formái a laktóz-intolerancia, a gyümölcs-cukor (fruktóz) felszívódási zavar, a hisztamin intolerancia, a fruktán intolerancia.
Ha a hasmenés tartóssá válik vagy visszatérően jelentkezik, egyéb panaszok is társulnak hozzá és/vagy egyértelműen étkezésekhez köthető, forduljunk orvoshoz! A kivizsgálást követően az alapbetegségtől függően gyógyszeres kezeléssel, speciális diétával és/vagy más eljárással lehet megszüntetni a tüneteket és megelőzni a komolyabb szövődményeket. Ha pedig nem lehet kimutatni olyan rendellenességet, elváltozást, amely a gyakori hasmenést okozhatja, és egyéb stressz-tünet is jelentkezik a betegnél, akkor az orvos életmódváltás mellett a pszichológus bevonását is javasolhatja a kezelésbe a stressz és a szorongás kezelésére.

Forrás: Gasztroenterológiai Központ – Prima Medica (www.gasztroenterologiaikozpont.hu)

 

 

 

Megosztás: