Reaktív hipoglikémia - nem csak cukorbetegek lehetnek rosszul evés után

Reaktív hipoglikémia - nem csak cukorbetegek lehetnek rosszul evés után

A hipoglikémia egy szakkifejezés az alacsony vércukorszintre utal. Ilyenkor az érték 3,3 mmol/l alá esik. A reaktív hipoglikéma pedig azt a jelenséget írja le, amikor a vércukorszint étkezés után néhány órával esik le, és kellemetlen tüneteket, akár rosszullétet okoz. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont – Prima Medica diabetológusa arra hívta fel a figyelmet, hogy ez nem csak cukorbetegeknél fordulhat elő, viszont mindenki tehet a megelőzéséért.

Az étkezés utáni rosszullét a vércukorszint esés miatt jelentkezik

Az étkezés után 2-4 órával bekövetkező reaktív hipoglikémia oka, hogy a szénhidrátokban gazdag étkezés után felgyorsul az inzulin hormon kiválasztása, ami a vércukorszint csökkentéséért felelős Gyakran ennek hátterében inzulinrezisztencia áll. Ilyenkor a sejtek ellenállóvá válnak az inzulin hatásával szemben, mert a szervezet több inzulint fog termelni. Jórészt az étkezés a közvetlen kiváltó ok, de a már kezelt cukorbetegeknél az is előfordulhat. Ennek oka lehet:

  • A szokásosnál több gyógyszer, vagy inzulin használata a cukorbetegség kezelése során.
  • A szokásosnál kevesebb étkezés, valamely étel vagy kisebb fogás kihagyása.
  • A szokásosnál több fizikai aktivitás vagy edzés.
  • Alkoholfogyasztás.
  • Hasmenéssel járó betegségek.
  • Ha az étkezést és a tablettás kezelést nem hangolja össze.
  • Időjárási szélsőségek, például nagyon meleg vagy nagyon hideg időjárás.

Az inzulin vagy más gyógyszer dózisának megváltoztatására van szükség ahhoz, hogy kikerülhető legyen a vércukorszint esés. Ugyanakkor Porochnavecz doktornő szerint nem csak cukorbetegeknél figyelhető meg ez a jelenség, aminek a pontos okai sokszor nem tisztázottak, de mindenképp kapcsolatban van azzal, mikor és mennyit eszik az illető.

Reaktív hipoglikémiát okozhatnak:

  • Más jellegű betegségek, állapotok is, mint például az alkohol függőség.
  • Bizonyos műtétek (mint a testsúlycsökkenést célzó bariátriai eljárások).
  • Az öröklődő anyagcsere rendellenességek.
  • Bizonyos típusú daganatos betegségek.

 A reaktív hipoglikéma tünetei az alábbiak lehetnek:

  • erős izzadás,
  • remegés,
  • zavartság, kábultság,
  • erős éhségérzet, édesség utáni sóvárgás,
  • gyors pulzus,
  • gyengeség érzés,
  • irritáltság, feszültség,
  • fejfájás.

Ha van lehetőség vércukorszintmérésre, egy-egy ilyen hipoglikémiás epizódnál a vércukorszint 4 mmol/L alá esik. Ilyenkor a legfontosabba gyors vércukor rendezés. 

Mit lehet tenni a reaktív hipoglikéma esetén?

Az evés utáni vércukorszint esésnél a cukorbetegség gyógyszerelését is vizsgálni kell.- Az enyhébb rosszulléteknél a legsürgősebb teendő, hogy kb. 15 gramm gyorsan felszívódó szénhidrátot kell elfogyasztani, ami rövid idő alatt megemeli a vércukorszintet (szőlőcukor, cukros üdítő). Ez 15-20 perc alatt javulást eredményez. Ha mégsem megy 4 mmol/L fölé a vércukorszint, ismét együnk, együnk valamilyen keményítő tartalmú szénhidrátot fehérjével együtt, hogy stabilizáljuk a normál vércukorszintet. Megfelelő lehet két zabkeksz vagy egy szeletteljes kiőrlésű kenyér sajttal, húsfélével – ismerteti dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont – Prima Medica diabetológusa. - Ha valaki azt tapasztalja, hogy többször előfordul vele a reaktív hipoglikémia, mindenképpen jeleznie kell azt a diabetológusnak, részben, hogy ellenőrizhető legyen a rendelt gyógyszerek dózisa, részben, hogy felfrissítsük a megfelelő étrendre vonatkozó szabályokat.

Így kell felépíteni az étrendet, hogy megelőzhető legyen a vércukorszint esése

  • Együnk rendszeresen kis adagokat

A napi három főétkezés és két kisétkezés hozzájárul a stabil vércukorszinthez és elejét veheti annak, hogy egyszerre többet együnk. Az sem mindegy, hogy mikor eszünk gyors és mikor lassú szénhidrátokat.

  • Számoljuk a szénhidrátot

Reggel, este 30 gramm délben 50 g, kisétkezésnél 20 gramm szénhidrát az az átlagos mennyiség, ami mellett csökken az inzulinkiválasztás növekedésének, és így a hipoglikémia kialakulásának rizikója. Ugyanakkor ezt mindenkinél személyre kell szabni.

  • Válasszunk alacsony glikémiás indexű szénhidrátot

A szénhidrátok eltérő sebességgel szívódnak fel. Az alacsony glikémiás indexű szénhidrátok fogyasztásával az étkezések során lelassítható az evés utáni vércukorszint emelkedés, ami segíthet megelőzni vagy csökkenteni a reaktív hipoglikémiás epizódokat.

  • Együnk fehérjét

A napi 70-100 gramm fehérje (hús, sajt, tojás, hal, babfélék, diófélék) fogyasztása segít megőrizni az izomtömeget és eltelít, ezért érdemes az étkezés elején enni.

  • Együnk több rostot

A rostban gazdag ételek lassabban jutnak el a gyomorból a vékonybélbe. Ez segíthet késleltetni az étkezés utáni vércukorszint-emelkedést, csökkentheti az inzulinelválasztást, és ezáltal csökkentheti a reaktív hipoglikémia kockázatát.

  • Igyunk tudatosan

Kerüljük a cukros üdítőket, az alkoholt. Az együttes evés és ivás ugyanis felgyorsíthatja az étel kiürülését a gyomorból a vékonybélbe, ami a vércukorszint gyors emelkedését és az inzulin gyors elválasztását okozhatja.

Forrás: Cukorbetegközpont – Prima Medica (www.cukorbetegkozpont.hu)

Megosztás: