Ma ne várjon csodát munkatársaitól

Ma ne várjon csodát munkatársaitól

Kutatások szerint a mai napon a szokásosnál is fogékonyabban lehetünk a celebvilág híreire és a videomegosztók kínálatára, vagyis bármilyen olyan tevékenységre, amit munka közben (helyett) végezhetünk. Legyen elnéző magával és munkatársaival, a hétvégi óraállítás miatt ugyanis ma sokan ébredtek fáradtan és kialvatlanul, a dekoncentráltság pedig még néhány napig eltarthat.

Fejfájás, fáradtság, elalvási nehézségek

Az idei évben március 26. az a dátum, amikor egy órával előre kell állítani az órát. Ez az átállás sokakat megvisel: az arra érzékenyeknél fejfájás, napközben erős fáradtság, este pedig elalvási nehézségek jelentkezhetnek. Ennek oka az ún. cirkadián ritmus felborulása. Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus, a JóAlvás Központ főorvosa elmondta, hogy a cirkadián ritmus tulajdonképpen szervezetünk belső órája, melyet egyaránt befolyásolnak belső tulajdonságok - a sejtjeinkben megtalálható gének - és külső hatások is, mint például a világosság, sötétség, mozgás, evés. Ennek felborulása pedig sok kellemetlen és akár súlyos következményt is vonhat maga után.

Több a hátránya, mint az előnye

Az óraállítás mellett és ellene minden évben több érvet is olvashatunk, hallhatunk. Előnyeként említik, hogy mivel később sötétedik, így munka után nem sötétben kell hazavezetnünk és több lesz a munka utáni szabadidőnk, így például világosban sportolhatunk is a szabadban. A valóságban azonban erre csak keveseknek marad energiája, a többség nagyon megszenvedi az átállást. Az igazság az, hogy a szomnológusok maximálisan ellene vannak az óraállításnak – hangsúlyozza dr. Vida Zsuzsanna. Az idei Alvás Világnapja rendezvény fókuszában is ez a téma állt, az, hogy ez mennyire káros az emberek szervezetére. Mivel az alvásidőnkből így elvesztünk egy órát, és ez az átállás akár heteik is eltarthat, ebben az időszakban fáradékonyabbak, ingerültebbek lehetünk, csökken a szervezetünk reakcióideje. A kedvezőtlen hatások következtében az óraállítást követő napokban megemelkedik az infarktus kockázata, a közlekedési balesetek száma pedig több héten keresztül megnő.

Mit tegyen, ha az óraállítás miatt nem alszik jól?

A következő napokban legyen türelmes önmagával és a környezetében élőkkel is. Ha este nem tud elaludni, forgolódás helyett menjen át egy másik szobába és olvasson, használja a napjainkban népszerű felnőtteknek szóló színező könyveket, hallgasson relaxációs zenét, vagy végezzen más, álmosító tevékenységet. Amikor úgy érzi, hogy elálmosodott, akkor feküdjön vissza az ágyába. Ha ezek sem válnak be, a melatonin segíthet. A melatonin a szervezetben természetes módon is előfordul, a tobozmirigy termeli az alvás ideje alatt - magyarázza dr. Vida Zsuzsanna. Fontos szerepe van az alvás-ébrenlét ritmusának meghatározásában, ezért ha tabletta formájában visszük be a szervezetbe, segítheti az átállást, az óraállítás okozta alvászavar elkerülését.

Forrás: www.joalvaskozpont.hu

Megosztás: