Ultrahang

A csecsemőkori csípőszűréssel időben kiszűrhetők a csípőízület rendellenességei, és megelőzhetők a fiatal felnőttkorra kialakuló súlyos szövődmények, a csípőfájdalom és járásnehezítettség. Dr. Bánhegyi Barbarát, a Gyermekgyógyászati Központ radiológus szakorvosát arról kérdeztük, miért van szükség a babák fizikális vizsgálata mellett az ultrahangos szűrésre is.

A vállfájdalom igen gyakori problémának számít, hiszen egy erősen igénybe vett és széles mozgástartománnyal bíró ízületről van szó. Sokszor a probléma magától elmúlik, azonban előfordulhat, hogy a vállfájdalom tartósan megmarad, illetve egyéb panaszok is társulnak hozzá. Az Ultrahangközpont ízületi ultrahang specialista radiológusát, dr. Bánhegyi Barbarát a vállfájdalom lehetséges okairól kérdeztük, valamint arról, milyen elváltozások vizsgálhatók ultrahanggal.

A hasfájás, a székrekedés, a puffadás meglehetősen gyakori panaszok gyerekeknél, és a hányás sem ritka jelenség. Azonban, ha a tünetek nem múlnak el, esetleg kiújulnak, vagy mások is társulnak hozzájuk, mindenképpen fontos utánajárni, mi okozhatja azokat. Ebben a diagnosztizálási folyamatban nyújthat nagy segítséget a hasi ultrahang, amellyel kapcsolatban dr. Kövi Rita, az Ultrahangközpont csecsemő- és gyermek radiológusa ad hasznos tanácsokat a szülőknek.

Az emlőrák évente közel 2000 nő életét követeli Magyarországon, és ennek oka jórészt abban keresendő, hogy többségüknél már csak előrehaladott klinikai stádiumban ismerik fel a betegséget. Holott a korai felismerés és kezelés az eredményes kezelés legfőbb záloga. Az önvizsgálat és a képalkotó diagnosztika jelentőségére dr. Nyemecz Dorottya, az Ultrahangközpont radiológusa, az emlő ultrahang specialistája hívta fel a figyelmet.

Az emlő ultrahang vizsgálat egy biztonságos, fájdalmatlan, sugárterheléssel nem járó képalkotó módszer, ami bizonyos pontig önmagában is elégséges lehet az emlő vizsgálatára. De mi történik akkor, ha a radiológus gyanús képletet talál, mi lehet a következő lépés, ha az ultrahang eredménye további vizsgálatokat tesz szükségessé? Dr. Gergely Mária, az Ultrahangközpont radiológusa válaszolt a kérdésekre.

A prosztata megnagyobbodás igen gyakori problémának számít, melynek előfordulása az életkor előrehaladásával emelkedő tendenciát mutat. Amellett, hogy igen kellemetlen tüneteket okoz, olyan egészségügyi veszélyeket is rejt, mint a húgyúti fertőzések vagy a vesekövesség. Dr. Csemez Imrét, az Ultrahangközpont radiológusát a prosztata megnagyobbodás diagnosztikájáról kérdeztük.