Urológia

A húgyúti fertőzés – vagy közkeletű téves nevén felfázás – hajlamos a kiújulásra, és sajnos nem csak a felnőtteknél, hanem a gyerekeknél is. Éppen ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni a megelőzés jelentőségét, hiszen nem csak a kevés folyadékfogyasztás, de akár a nem megfelelő intimhigiénia és a székrekedés is hajlamosító tényezőnek számít. Ennek jegyében dr. Bajor Gábor, az Urológiai Központ urológusa a megelőzés legfontosabb szabályait foglalta össze.

A hólyagtükrözés vagy cisztoszkópia egy fontos urológiai vizsgálat, amely lehetőséget teremt az orvosnak arra, hogy a húgycső és a húgyhólyag belső felszínét áttekintse. Dr. Nagy Károly PhD, az Urológiai Központ szakorvosa azokra a tünetekre és betegségekre hívta fel a figyelmet, amelyek esetén szükség van hólyagtükrözésre, valamint a vizsgálat menetét is bemutatta.

A véres vizelet mindenképpen annak a jele, hogy valami nem jól működik a vizeletkiválasztó rendszerben. Tehát akár látható a vér, akár csak a teszt mutatja ki, feltétlenül orvoshoz kell fordulni az ok felderítése miatt. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa arra a kérdésre válaszolt, hogy honnan származhat a vizeletben megjelenő vér, illetve, hogy milyen vizsgálatok lehetnek szükségesek a diagnózis felállításához.

A férfiakat érintő összes daganatos betegség közül a második leggyakoribb a prosztatarák, amely azonban korán felismerve jó eséllyel gyógyítható. Éppen ezért van jelentősége a férfiak tudatosságának, vagyis annak, hogy ismerjék a rizikófaktorokat és a tüneteket, és azok első jeleit tapasztalva forduljanak mielőbb szakorvoshoz. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa a prosztatavizsgálat jelentőségére hívta fel a figyelmet.

A húgyúti fertőzés, vagy elterjedt, bár téves megnevezéssel felfázás igen gyakori betegség, ami egyrészt sokakat érint, másrészt hajlamos a kiújulásra. De vajon mindig szükséges az antibiotikumos kezelés? Mit lehet tenni ezen kívül a megelőzés és tünetcsökkentés érdekében? Dr. Nagy Károly PhD, az Urológiai Központ urológusa a leghasznosabb tanácsokra hívta fel a figyelmet.

A prosztatarák kezelése – legyen szó műtéti vagy sugárkezelésről – kihathat a szexuális életre, merevedési, ejakulációs és vizelettartási zavart okozhat, de ez nem jelent azt, hogy le kellene mondani az életnek ezen oldaláról. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa, merevedési zavar specialista az összefüggésekre és a megoldási lehetőségekre hívta fel a figyelmet.

Valószínűleg kevesen gondolkoznak azon, vajon helyesen vizelnek-e vagy sem, hiszen az ürítést gyakorlatilag automata üzemmódban végezzük. Ugyanakkor vannak olyan hibák, szokások, amelyek befolyásolják a vizeletkiválasztó rendszer egészségét, és amelyeket éppen ezért érdemes korrigálni. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa a témával kapcsolatos tanácsait osztotta meg.

A fájdalmas vizelés és a húgyhólyagfájdalom a legjellemzőbb tünetek, amelyeket a krónikus kismedencei fájdalom szindróma okozhat. Mivel ennek a tünetegyüttesnek igen komoly rizikófaktora a kezeletlen stressz, így dr. Nagy Károly PhD, az Urológiai Központ urológusa az orvosi kezelés mellett a pszichés támogatás jelentőségére is felhívta a figyelmet.

Ha egy férfi azt tapasztalja, hogy a herezacskó egyik fele elkezdett növekedni, mindenképpen urológushoz kell fordulnia. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa a jelenség egyik gyakori okára, a herevízssérvre hívta fel a figyelmet, és arra, hogy miért is fontos ezt diagnosztizálni.

A húgyúti fertőzés, vagy közismert nevén felfázás gyakrabban érinti a nőket, akik közül sokan szenvednek a rendszeresen kiújuló betegségtől, ami persze a férfiaknál sem kizárt. Ennek elkerülése érdekében dr. Nagy Károly PhD, az Urológiai Központ urológusa a kockázati tényezők kiküszöbölésére, a pontos diagnózis és az orvosi kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

A vizelet szaga árulkodó tünet, hiszen számos állapotra, betegségre már ebből a jellemzőből is következtetni lehet. Ezért is fontos felfigyelni az ilyen irányú változásokra, és szükség esetén orvoshoz fordulni. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa arról beszélt, milyen okok eredményezhetnek halszagú vizeletet.

Aki az úgynevezett felfázást a nagy strandolások után tapasztalta, könnyen összekötheti a két eseményt, holott a felfázásnak – ami valójában húgyúti fertőzés – számos rizikófaktora van, a strandok meleg vizén kívül is. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa a hajlamosító tényezőkre és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Üres hólyagban jelentkező és vizelés során érzett fájdalom, esetleg véres vizelet is utalhatnak hólyagkő, hólyagkövek jelenlétére, amelyre leginkább a vizeletpangás és krónikus fertőzések hajlamosíthatnak. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa szerint panasz esetén érdemes mihamarabb szakorvoshoz fordulni, mert a kőképződés a hajlamosító betegség kezelésével megelőzhető.

Mivel 50 év felett a férfiak fele tapasztalja a prosztata megnagyobbodás tüneteit, felmerülhet a kérdés, hogy ha ez ilyen gyakori jelenség, miért kell vele egyáltalán foglalkozni? Dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa elmondja, miben áll a megnagyobbodás veszélye és miért kell már a legkisebb vizelési- és más panaszt is kivizsgálni.

Esetenként fájdalom és húzó érzés utalhat a herevisszér tágulatára, máskor csak tapintással érzékelhető elváltozás, és sokszor akár tünetmentes is maradhat. De mivel dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa szerint akár a spermiumképződés is zavart szenvedhet emiatt, a kivizsgálás és szükség szerint a kezelés is fontos lehet.

Bár a nőket nagyobb arányban érinti az inkontinencia, a férfiak közül is sokan szembesülnek az akaratlan vizeletszivárgással. Dr. Csutak Magdolna, az Urológiai Központ szakorvosa ennek okaira, típusaira és kezelésének jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Ha valaki éppen felfázással, vagyis húgyúti fertőzéssel küzd, néhány étel- és italféleséget ajánlatos kerülnie. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa a részletekről beszélt és azt is elárulta, mikor szükséges az orvosi kezelés.

50 év felett a férfiak közel fele tapasztalhatja a prosztata megnagyobbodás tüneteit, és éppen a gyakoriság miatt sokan legyintenek is rá, mondván, ez a kor velejárója. Holott ez a jelenség kezeletlenül további panaszokhoz vezethet. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa elmondta, miért kell már a legkisebb vizelési- és egyéb tünetet is kivizsgálni.

Az idősödéssel járó változások nem csak az izmok erejének csökkenését okozhatják a medencefenékben és a húgyhólyagban, de a vesefunkció romlását is. Dr. Csutak Magdolna, az Urológiai Központ szakorvosa szerint az izomerő csökkenése jelentősen növeli az inkontinencia rizikóját, amelynek leküzdésében fontos az orvosi segítség.

A stressz inkontinencia kifejezés nem a pszichés terhelésre, hanem a fizikai nyomásra utaló megnevezés, amely vizeletszivárgással jár, és amely nagyon kellemetlenül érintheti a pácienseket. Dr. Csutak Magdolna, az Urológiai Központ szakorvosa a probléma gyakori okaira és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Bár a merevedési zavar egyre gyakoribb az életkor előrehadtával, nincs kizárva, hogy fiatalabb férfiak is szembesülnek a problémával. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa az erektilis diszfunkció okaira és a főbb rizikófaktorokra hívta fel a figyelmet.

Akik már szenvedtek a fájdalmas felfázástól, a téli hideg időjárásban tarthatnak attól, hogy kiújul a betegség. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa szerint valóban van összefüggés az időjárás és az úgynevezett felfázás közt, bár valójában nem a fázás miatt alakul ki a hólyaghurut. Íme, a legfontosabb orvosi tanácsok a felfázás megelőzése érdekében.

A férfiak idősödésével gyakran együtt jár a prosztata jóindulatú megnagyobbodása. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa szerint ezt azonban nem csak a kellemetlen tünetek miatt fontos kezelni, de az esetleges komplikációk kiküszöbölése miatt is.

Télen nem csak a megfázás és az influenza kockázata nő meg, de a felfázásé is. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa a hólyaghurut kialakulásának rizikófaktorait vette számba.

A genitáliák körüli fájdalom és diszkomfort érzet könnyen lehet hólyaghurut és gombás fertőzés következménye is. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa segít eligazodni a sok hasonló tünetet produkáló betegségek közt.

A vizelet színe általában egységes sárga, amely azonban az átlátszótól a barnásig számtalan árnyalatra válthat. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa azokat az indokokat vette sorra, amelyek elszínezhetik a vizeletet.

A merevedési zavar vagyis erektilis diszfunkió meglehetősen gyakori jelenség, amelyet azonban sok férfi olyan kellemetlennek érez, hogy még orvosi segítséget sem mer kérni, holott sokan attól tartanak: a probléma visszafordíthatatlan. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa a megoldás lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Ha a prosztatarák tüneteire gondolunk, leginkább a fájdalom, a vizelési panaszok jut eszünkbe, de dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa elmagyarázza, hogy hogy lehetséges, hogy egyes esetekben a hátfájdalom is utalhat erre.

A pénisz váladékozásának nem csak szexuális úton terjedő betegség lehet az oka, bár ennek megállapítása miatt mindenképpen ajánlott szakorvoshoz fordulni. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa szerint ugyanis akár nemi betegségről van szó, akár másról, fontos lehet a kezelés.

Az esetek többségében teljesen normális, ha az egyik here nagyobb, mint a másik, de Rákász István, az Urológiai Központ urológusa szerint van néhány olyan további tünet, amely a méretkülönbséggel együtt már gyanúra adhat okot. A szakembertől arról mesélt, mikor szükséges a kivizsgálás.

Az inkontinencia, vagyis az akaratlan vizeletszivárgás sok embert érintő, rendkívül kellemetlen probléma, amelynek típusairól dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa beszélt.

A vizeletrekedés olyan hosszan tartó folyamat, amelynek során a hólyag nem ürül ki megfelelően. Az akadozó vizelés, a vizelési nehézségek hátterét dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa világította meg.

A nyár nem csak a vakáció szezonja, de különösen nők esetében egyes fertőzéseké is. Éppen ezért most különösen érdemes körültekintőnek lenni, és dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa szerint az is fontos, hogy ne hagyjuk kezeletlenül a problémákat.

A hát- és a vesefájdalmat sokszor nem könnyű megkülönböztetni egymástól, hiszen a fájdalom helye gyakran ugyanaz. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa azokra a különbségekre hívta fel a figyelmet, amelyek eldönthetik, milyen szakorvoshoz kell fordulni a panasszal.

A férfiak vizeletében megjelenő vér nyilván ijesztő jelenség, éppen ezért fontos kideríteni, mi okozza azt és milyen kezelés szükséges. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa a gyakori okokat vette számba.

A húgycső fájdalom meglehetősen kínzó érzés, amelytől szakszerű orvosi kezeléssel meg lehet szabadulni. Ehhez azonban dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa szerint mielőbb érdemes felállítani a diagnózist, hiszen számos betegség okozhat ilyen tünetet.

Sokan felfázásról panaszkodnak, holott valójában hólyaghurut okozza a kínzó fájdalmat. Dr. Kállai László, az Urológiai Központ urológusa, sebésze a főbb rizikófaktorokra és a kezelés alapjaira hívta fel a figyelmet.

Ha 3 hónapnál tovább tart a prosztatagyulladás, krónikusnak nevezhetjük, és feltétlenül kezelést igényel. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa szerint a fájdalom, a vizelési- és szexuális nehézségek mind utalhatnak erre a betegségre, nem érdemes halogatni a kivizsgálást.

Bár a leggyakoribb daganatfajták közé tartozik, a korán felismert prosztatarák jó eséllyel gyógyítható. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa a rendszeres szűrés és az egészséges életmód jelentőségéről beszélt.