Fájdalom

A migrén önmagában is rettenetesen kínzó fejfájás típus, de az érintettek egyharmada még úgynevezett aura jelenségekkel is küzd a rohamot megelőző percekben, órákban. A főként látászavarokkal, de más tünetekkel is járó állapotot nem lehet önmagában kezelni, de a migrén karbantartásával az aura jelenség is visszaszorulhat. Dr. Simon Márta, a FájdalomKözpont neurológusa, fejfájás specialista járta körbe a témát.

A lúdtalp olyan ortopédiai probléma, amelyet a laikusok is könnyen felismerhetnek, hiszen ilyenkor a talpnak nincs látható boltozata állás közben. Bár valamennyi kisbaba „lúdtalppal” születik, a gyermekkor során egészséges esetben kialakul ez a boltozat. Ha mégsem így történik, vagy valami miatt a későbbiekben formálódik át ebbe az irányba a lábak anatómiája, felnőttkori lúdtalpról lehet beszélni, amely kezeletlenül sok gondot okozhat. A megelőzés és a kezelés lehetőségeire dr. Magbade Gábor, a FájdalomKözpont ortopéd orvosa hívta fel a figyelmet.

Nem kérdés, hogy a rendszeres mozgás hasznos, de az ízületi fájdalommal küzdők gyakran erre vágynak legkevésbé. Az arthritis-es betegek harmada fizikailag inaktív, holott a megfelelő mozgás az ízületi gyulladás kezelésének egyik alapköve. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus arról beszél, mit nyerhetnek az érintett páciensek a megfelelő edzésprogrammal és milyen kezelésekkel segíthet az orvos.

Komoly, krónikus kar- vagy lábfájdalommal küzdenek azok a betegek, akik gyakran hónapokig, évekig nem jutnak pontos diagnózishoz és így kezeléshez sem. Ennek főként az lehet az oka, hogy a komplex regionális fájdalom szindróma ritkán előforduló betegség, ezért a felismerése sem egyszerű. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy a komplex kezelés segíthet a rettenetes fájdalmon.

A daganatos betegekben sokszor erős szándék él, hogy maguk is hozzájáruljanak a kezelés sikeréhez. Ez nagyon pozitív hozzáállás, hiszen a kompetencia érzése elősegítheti a gyógyulást. Sokan azonban nem tudják, mit is tehetnének, milyen tanácsokat érdemes megfogadni és mi az, amiről mindenképpen egyeztetni kell szakemberrel. A Rákellenes Világnap kapcsán dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont onkológusa, palliatív orvos, az onkológiai fájdalmak csillapításának specialistája segített eligazodni a témában.

A személyre szabott, modern onkológiai terápiák sokkal hatékonyabbak lehetnek a korábbiaknál, de lehetnek olyan mellékhatásaik, amelyek rontják a betegek életminőségét. Az egyik jellemző mellékhatás az étvágytalanság, esetleg az émelygés és a hányás. Ezek ellen azonban sokat lehet tenni, akár magával az étkezéssel is. A témáról dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont belgyógyásza, klinikai onkológus, palliatív orvos beszélt.

A klasszikus „migrénesek” pontosan tudják, milyen nagy megkönnyebbülés lehet megtalálni a hatásos szert a kínzó fejfájásos rohamok ellen. De mihez kezdhetnek azok, akiknél nem váltak be a rendelt gyógyszerek vagy a mellékhatásaikkal nehéz megküzdeni? Dr. Simon Márta, a FájdalomKözpont neurológusa, fejfájás specialista az ilyen esetekben alkalmazható Botox-kezelésre hívta fel a figyelmet.

A futás számos fizikális és mentális előnye mellett bizonyos mozgásszervi problémák gyújtópontja is lehet, nem ritkán a lábfejben, a lábboltozatnál, a talpon jelentkezik fájdalom. Ez azonban nem kell, hogy a mozgásról való lemondáshoz vezessen, csupán keresni kell a diagnosztizálás és a kezelés lehetőségeit. Ebben a kérdésben segít dr. Magbade Gábor, a FájdalomKözpont ortopéd orvosa.

A tenisz, a golf, a labdajátékok viszonylag gyakran járnak könyök- vagy bokasérüléssel, ami akár olyan súlyos is lehet, hogy miattuk fel kell függeszteni az edzéseket. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus szerint az akut fájdalmak esetén alkalmazható hialuronsavas kezelés jelentősen gyorsítja a felépülést.

Hová fordulhat az a beteg, aki egyik orvostól a másik „csodagyógyítóig” jutott és még mindig fájdalomtól szenved? Mihez kezdhet valaki a halmokban álló leleteivel, miközben nem ért el jelentős javulást? Mihez szükséges a hosszú rendelési idő? A kérdésekre dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa válaszolt.

Azoknak, akik éppen kezelés alatt állnak daganatos betegségük miatt, nem meglepetés, hogy a fájdalom jelen van az életükben. Azonban az is előfordulhat, hogy ez az érzés hónapokkal, akár évekkel a kezelés után is sújtja a gyógyultakat. A krónikus fájdalom kezelése pedig kitartást és empátiát igényel a szakemberek részéről is – ennek mikéntjéről beszélt dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont belgyógyásza, klinikai onkológus, palliatív orvos.

Az ujjfájdalom olyan állapot, ami egészen ellehetetlenítheti akár a mindennapi feladatokat is, hiszen, ha nem tudjuk megfelelően használni az ujjainkat, akár a legegyszerűbb cselekvés is kínkeservessé vagy kivitelezhetetlenné válik. Ráadásul sokféle oka lehet a problémának, sérülések, krónikus egészségi állapotok és ízületi deformitások is állhatnak a háttérben. Dr. Szily Tamás, a FájdalomKözpont ortopéd-traumatológusa, ízületi specialista a főbb okokat és a diagnosztizálás lépéseit vette számba.

Amikor egy onkológiai beteg fájdalomcsillapításának lehetőségeit mérlegelik a szakorvosok, két fő típus közül választhatnak: az invazív, vagyis a szervezetbe behatoló eljárások és a non-invazív kezelések közül. Dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont belgyógyásza, klinikai onkológus, palliatív orvos a indikációk különbségeiről beszélt és felhívta a figyelmet a tájékozottság jelentőségére.

Az egész napos ülőmunkától, az ülő életmódtól és a túlzásba vitt edzéstől is kialakulhat hátfájás – bár be kell vallani, az előbbi verzió sokkal gyakoribb. A rendszeres nyújtás azonban segít megőrizni a flexibilitást, csökkenti a sérülésveszélyt és megelőzheti a hátfájást, derékfájást. Gyöngyösiné Gutlébeth Nikoletta, a FájdalomKözpont gyógytornásza 3 könnyen kivitelezhető gyakorlatot ajánlott és a személyre szabott gyógytorna jelentőségére hívta fel a figyelmet.

A térd a legnagyobb ízület a testben, amelyre minden lépésnél jelentős terhelés hárul, futásnál pedig a térdkalácsra ható kompressziós erő a testsúly 7-11-szerese is lehet. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus ennek a különleges struktúrának a felépítéséről és a térdben jelentkező porckopás tüneteiről, kezelési lehetőségeiről beszélt.

Az onkológiai kezelések után bizonyos esetekben megtörténhet, hogy a daganat hetekkel, hónapokkal, akár évekkel később kiújul – ez sosem tudható előre. Miért fordulhat ez elő? Csak ugyanott újulhat ki a rák? Hogyan lehet ezzel megbirkózni? A legfontosabb kérdésekre válaszolt dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont belgyógyásza, klinikai onkológus, palliatív orvos.

Az úgynevezett futótérd viszonylag gyakori probléma sportolóknál, de nem kizárólag ők szenvednek a térdkalács erős fájdalmától. A futótérd ugyanis az ín gyulladásos betegsége a túlhasználatból eredően. Mit lehet ezzel kezdeni, hogyan segíthet az orvos és mit tehet a páciens a megelőzés, a kezelés érdekében? Dr. Szily Tamás, a FájdalomKözpont ortopéd-traumatológusa, ízületi specialista válaszolt a kérdésekre.

A csípőízületi kopás nagyon megnehezítheti a mindennapokat, ezért érdemes még a kezdeti fázisban elkezdeni a kezelést, amivel van esély a csípőprotézis beültetésének elkerülésére. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus a hajlamosító tényezők felismerésére és a kezelési lehetőségekre hívta fel a figyelmet.

Ha valaki a munkahelyén és otthon is ülve tölti a napja nagy részét, előbb-utóbb megtapasztalhatja a derékfájás érzését, bár szinte az egész szervezet megsínyli az ülő életmódot. Gyöngyösiné Gutlébeth Nikoletta, a FájdalomKözpont gyógytornásza jó tanácsokkal szolgál az ülőmunkát végzőknek és elmondja, hogyan tud segíteni a szakember.

A migrén egy olyan fejfájástípus, amely jelentősen képes rontani az életminőséget és akár a szociális életre, a munkahelyi teljesítményre is rányomja a bélyegét. Éppen ezért megfelelő kezeléssel a páciens úgy érezheti, visszakapta az életét. Dr. Vida Zsuzsanna, a FájdalomKözpont neurológusa, szomnológus főorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy a hatékony kezelés alapja pedig az alapos, sokszor komplex kivizsgálás és az önvizsgálat, önmegfigyelés is.

A térdünk számos akut és krónikus ok miatt fájhat, megsérülhet, kophat benne a porc. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus hasznos tanácsokkal szolgál, amelyekkel megelőzhető és kezelhető a fájdalom.

Különösen a nők szembesülnek gyakran a hallux valgus diagnózissal, vagy ahogyan a legtöbben ismerik, a bütyökkel. Ennek az az egyik fő oka, hogy a bütyök elsősorban a nem megfelelő cipő tartós viselésének következménye lehet, de dr. Magbade Gábor, a FájdalomKözpont ortopéd orvosa a további okokra és a kezelés lehetőségeire is felhívta a figyelmet.

A krónikus fájdalom szindróma széleskörű megítélése napjainkban jelentős változáson megy át, hiszen ma már egyre kevesebben bélyegzik „hisztinek”, ha valaki tartósan komoly, de nem feltétlenül konkrét eredetű fájdalomtól szenved. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa a KFSZ legújabb megközelítéséről és a komplex kezelés lehetőségeiről beszélt.

A napokban hatalmas örömmel számolt be róla Ferenc pápa, hogy közel egy év után fel tudott állni a kerekesszékéből, és bár segédeszközzel, de saját lábán közlekedik. Súlyos térdproblémáján többek közt a lágylézer terápia segített, amely igen komoly fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatással is bír. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa, a lágylézer terápia szakértője elmagyarázta, mi okozhatta a jelentős javulást.

Beszédes neve ellenére a befagyott váll nem a hideg miatt alakul ki, a név jóval inkább a merev, beszűkült mozgásra vonatkozik. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvosa szerint megfelelően elrendelt kezeléssel hatékonyan lehet segíteni a középkorúak gyakori problémáján.

A krónikus vállfájdalomnak számos oka van a túlterhelésből eredő problémáktól a porcsérülésig. A fájdalom mellett mozgásbeszűkülés is jelentkezhet, így nem csoda, hogy az érintettek mindenféle módon próbálnak javítani az állapotukon. Gyöngyösiné Gutlébeth Nikoletta, a FájdalomKözpont gyógytornásza egy olyan tanulmányra hívta fel a figyelmet, amely szerint a gyógytorna sok esetben hatékonyabbnak bizonyult, mint a lökéshullám kezelés.

A szülőknek nem feltétlenül könnyű eldönteni, mikor van olyan állapotban a gyermekük, hogy ortopédiai kezelésre van szüksége, illetve, hogy az általuk tapasztalt jelenség csak a növekedéssel járó változások egyike-e vagy kezelendő probléma. Dr. Dobos Márta Ilona, a FájdalomKözpont ortopéd szakorvosa szerint bizonytalanság esetén mindig jobb az orvosi ellenőrzés, ami egészségesnek tűnő esetben sem árt időnként.

Hogyan segít a PRP-terápia a mozgásszervi panaszoknál, fájdalmaknál? A Platelet Rich Plasma (PRP), azaz vérlemezkében gazdag vérplazma a megoldás kulcsa: ez teszi lehetővé azt a terápiát, amely az ín-, izom regeneráló hatása mellett remekül beválik krónikus gyulladásoknál és főként a porc újjáépítésében. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa az innovatív kezelés működéséről beszélt.

A lábfej fájdalma sok ember számára ismerős érzés, hiszen ki ne tapasztalta volna már egy rossz cipő viselése után a kínzó érzést? Azonban, ha nem ennyire egyszerű okra vezethető vissza a fájdalom, mindenképpen érdemes kivizsgáltatni a panaszt, ugyanis dr. Dobos Márta Ilona, a FájdalomKözpont ortopéd orvosa arra hívta fel a figyelmet, hogy anatómiai vagy a gerincből kiinduló idegi probléma is okozhatja.

Aki jó ideje küzd olyan fájdalommal, aminek nem tudja a pontos okát, vagy olyan általános tünetei vannak, hogy nem tudja, merre induljon a kivizsgálás során, esetleg szorong a daganatos betegség gyanújától, nyugtalanító időszakot élhet át. Dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont onkológusa, az onkológiai fájdalmak csillapításának specialistája arról beszélt, hogyan lehet segíteni bizonytalanság, közelebbről meg nem határozott tünetek esetén.

Vannak helyzetek, amikor a gyorsaság döntő: ilyen lehet például egy nyaralás előtti időszak, amikor minél rövidebb idő alatt, minél hatékonyabban szeretnénk megszabadulni a fájdalomtól, ami máskülönben elrontaná a pihenést. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa a fájdalomcsillapítás gyors lehetőségeiről beszélt.

A derékfájás nem csak a mozgást, az ülést, a napközbeni tevékenységeket képes megnehezíteni, de akár az alvást is meggátolhatja. Sőt, egyes esetekben éjszaka erőteljesebben jelentkezik a kínzó fájdalom, amit tovább fokozhat a rossz alvási helyzet, pozíció. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos a megoldási lehetőségekre hívta fel a figyelmet.

Orvostól orvosig járkál, és még mindig nincs megoldás a tartós fájdalmaira? A krónikus fájdalom szindrómát a környezet hajlamos hipochondriának bélyegezni, holott dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa szerint erről szó sincs. Teljes körű kivizsgálással és mélyreható kikérdezéssel a rejtett fájdalom oka sokszor fellelhető, és megfelelő módszerekkel enyhíthető is az.

Amikor valaki szembesül a daganat diagnózisával, és elkezdődnek a kezelések, sokszor érezheti úgy, hogy csak sodródik az eseményekkel, és nem is igazán érti, pontosan mi és miért történik vele, mit tehetne a saját érdekében. Dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont onkológusa, palliatív orvos segít az eligazodásban, az életmód kialakításában, a fájdalom hatékony csillapításában.

Azok, akik hosszú ideje küzdenek krónikus fájdalmakkal - legyenek azok akár idegi, kopásos vagy más eredetűek -, egy idő után komoly életminőség romlással is szembenéznek. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa most egy olyan eljárásra, a PENS terápiára hívta fel a figyelmet, amely hatékonyan és mellékhatás-mentesen képes a fájdalmat csillapítani, a gyulladást csökkenteni.

Akár sérülés miatt, akár a porckopás következtében fellépő fájdalom és mozgáskorlátozottság miatt kényszerült valaki felfüggeszteni a futóedzéseket, nem könnyű a visszatérés. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos hasznos tippeket és orvosi iránymutatást nyújtott az edzés biztonságos újrakezdéséhez.

Az isiász olyan kórkép, amit jellemzően nem egy konkrét sérülés okoz, hanem lassan, akár évek alatt fejlődik ki, főként 40 éves kor felett. Az „ülő ember betegsége” okozhat derékfájdalmat, csípő- és lábfájdalmat, ami a testhelyzet változtatás gyakran felerősít. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos azokra az okokra és rizikófaktorokra hívta fel a figyelmet, amelyek megnövelik az isiász kialakulásának kockázatát.

A daganatos betegség nem feltétlenül jár együtt nagy fájdalmakkal, amikor viszont mégis, érdemes tudni róla, hogy az onkológiai fájdalomkezelés speciális területe a gyógyításnak. Dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont onkológusa, az onkológiai fájdalmak csillapításának specialistája arról beszélt, hányféle fájdalom jelentkezhet és milyen fájdalomcsillapítási lehetőségek segíthetnek.

Fáj, duzzadt, nem bírja a terhelést, vagy csak reggelente merev a térde? Többek közt ilyen tüneteket okoznak azok a problémák, amelyekről dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos beszélt, aki a kezelési lehetőségekre is felhívta a figyelmet.

A váll ütközési szindróma, amit gyakran úszóvállnak is neveznek, erős fájdalommal járhat a kar felemelésekor és hátra csavarásakor. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint ugyan az úgynevezett úszóvállat más okok is kiválthatják, sokszor valóban ütközési szindróma a diagnózis.

A nyakfájásnak számos olyan oka lehet, amelyet nem tudunk befolyásolni – mint például a korral járó változások-, de vannak olyan tényezők is, amelyeken változtatni lehet. Az egyik legfontosabb például az alvópozíció és a párna. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa arról beszélt, hogyan érdemes aludni a nyakfájás elkerüléséhez és mikor kell mégis orvoshoz fordulni.

A kezelés szempontjából talán a legfontosabb lépés a pontos diagnózis, éppen ezért nem mindegy miként azonosítjuk be a sportolók fájdalmainak forrását. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos a sportsérülésekről, sportártalmakról, a diagnózis és a kezelés fontos lépéseiről beszélt.

Az ősz első hónapjaiban számos futóverseny, futófesztivál nyújt lehetőséget a különböző távok teljesítésére, ami mindenkinek hatalmas élményt jelent. Sokan azonban a felkészülés során egyre jobban szenvednek a térdfájdalomtól, ami nyilvánvalóan befolyásolja, esetleg lehetetlenné is teheti a futást. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos a segítség lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

A profiknál és a hobbisportolóknál sem kerülhető el egy-egy sportsérülés, de ha túl gyakran fordul elő, érdemes végiggondolni, mit kellene másképp csinálni. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos a kiküszöbölhető rizikófaktorokról beszélt.

Sportolásnál, futásnál, de akár lépcsőzésnél, felállásnál is fájdalommal járhat a térdben jelentkező porckopás. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a fájdalom csökkenthető, a maradék porcállomány pedig megóvható.

Szinte nincs olyan felnőtt, aki soha ne érezte volna, hogy fáj a feje, a lakosság 40-50 százaléka pedig rendszeresen küzd a fejfájás különböző típusaival, amelyekről dr. Prinz Géza, a FájdalomKözpont neurológusa, pszichiáter, infektológus beszélt.

A tartós fájdalmak miatti szenvedés néhány esetben csupán „hisztinek” tűnik a környezet számára, holott sokszor egy jó ideje ismert jelenségről, a krónikus fájdalom szindrómáról van szó. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa szerint ugyanakkor teljes körű kivizsgálással és mélyreható kikérdezéssel a rejtett fájdalom oka sokszor fellelhető, és megfelelő módszerekkel enyhíthető is az.

Teknősbéka nyaknak vagy sms-nyaknak is nevezik azt a fajta előretolt fejtartást, amely idővel nem csak esztétikai problémákhoz, de fájdalomhoz és akár porckorongsérvhez is vezethet. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa erről az egyre gyakoribb jelenségről beszélt.

A palliatív ellátás célja az életminőség javítás és a fájdalomcsökkentés a súlyos, nagy fájdalmakkal járó esetekben, így például bizonyos onkológiai betegségeknél. Dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont onkológusa, az onkológiai fájdalmak csillapításának specialistája a palliatív ellátás lehetőségeiről és jelentőségéről beszélt.

Amikor az edzések, a mozgás során túllépünk a határainkon, természetes, hogy érzünk egy kis kényelmetlenséget, fájdalmat a pihenési periódusban. Ha viszont futás után derékfájdalom jelentkezik, annak már érdemes kideríteni az okát. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos azt tisztázta, mikor érdemes orvoshoz fordulni.

A piriformis szindróma a fenék, a csípő és a comb fájdalmával jelentkezik, és gyakran az isiász következményeként lép fel. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa a tünetekről, az okokról és a kezelés lehetőségeiről beszélt.

Az ismétlődő mozdulatokkal járó munka, sport, sőt a helytelen testtartás is okozhat túlterheléses fájdalmat, ami akár meg is akadályozhatja azt a tevékenységet, ami miatt kialakult. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos a tünetekről és a kezelési lehetőségekről beszélt.

Sarok- és talpfájdalom hívhatják fel a figyelmet a talpi bőnye gyulladására, amely igen gyakori jelenség futóknál és olyanoknál, akik sokat állnak, járnak kemény felületen. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos a kezelés otthoni és orvosi lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Elalusszuk, rosszul mozdulunk, megsérül, helytelenül tartjuk? A nyakunk sok ok miatt fájhat, de dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa segít megtalálni a fájdalomcsökkentés eszközeit.

Az ülőmunka miatt rengeteg ember megtapasztalja a hát- és derékfájás kínzó érzését, és sokan azonnal porckorongsérvre gyanakodnak. Honnan lehet sejteni, hogy valóban porckorong probléma okozza a tüneteket? Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa három árulkodó jelről beszélt, amelyek esetén feltétlenül szükséges a kivizsgálás.

A térdfájdalom lassan, évek alatt és akár egy rossz mozdulat következményeképpen is kialakulhat. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos elmondja, mi a különbség a porcleválás és porckopás közt, és hogyan lehet segíteni ezeken a problémákon.

A vállfájdalom oka negyven éves kor felett sokszor a Rotátor-köpeny sérülése, ami azonban sportolók – úszók, kézilabdázók, teniszezők – akár jóval fiatalabb korban is küzdhetnek. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint életkortól függetlenül lehetséges megszabadulni a fájdalomtól és visszanyerni a mozgás szabadságát.

Sokan a lábfájdalmat érzik elviselhetetlennek, mások életét a lábzsibbadás, a gyengeség-érzet vagy az égő érzés keseríti meg. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos a lábfájdalom egyes típusairól és a segítség lehetőségeiről beszélt.

Az idősebb nők több, mint 60 százalékát érinti az ízületi gyulladás, amely nem csak a fájdalom, de a jelentős életminőség romlás miatt is befolyásolja a mindennapokat. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa a jelenség okára és a kezelési lehetőségekre hívta fel a figyelmet.

A hát felső szakaszának fájdalmához gyakran kapcsolódik a váll- és nyakfájdalom is. Bár az ülőmunka alapvetően hajlamosít a fájdalomra, számos már ok is állhat a háttérben. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint akár akut, akár krónikus fájdalomról van szó, orvosi segítséggel szinte szó szerint nagy teher kerülhet le a vállunkról.

Ha egy reggel úgy ébredünk, hogy „elaludtuk a nyakunkat”, az nem csak enyhe fájdalmat, de akár komoly mozgáskorlátozottságot is jelenthet. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa a reggeli nyakfájdalom magyarázatára és a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Egyre fiatalabbakat is érint a porckopás, nem szabad azt gondolni, hogy a fájdalom, a problémák oka csak a hatvanas-hetvenes években lehet a porcok átalakulása, kopása. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa, fájdalomspecialista az orvosi segítség és az életmód változtatás jelentőségéről beszélt.

Nem csak fej- és torokfájás, de ízületi fájdalmak is jelentkezhetnek a légkondicionáló nem körültekintő használata miatt. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa, fájdalomspecialista nem csak a nyak-, a váll, a könyök, a térd fájdalmainak csökkentéséről beszélt, de természetes hűsítő tippekkel is szolgált.

A sportsérülés szinte elkerülhetetlen a hobbi- és élsportolóknál, az abból való felépülés pedig erősen befolyásolja a további edzésmunkát, sőt esetleg a hétköznapokat is. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint még a ritkább sérüléstípusoknál is legfontosabb a pontos diagnózis és az erre épülő gondos kezelés.

A számítógépes munkavégzés az egyik legfőbb rizikófaktora a hüvelykujjban jelentkező ízületi gyulladásnak, amely fájdalommal, merevséggel jelentkezik. A főként 40 év feletti nőket érintő betegség életminőséget rontó következményeiről és a kezelés kiemelt jelentőségéről beszélt dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa.

Ha valaki a térdfájdalom miatt óvakodik a mozgástól, könnyen ördögi körbe kerülhet, hiszen az inaktivitás tovább rontja az ízületek állapotát. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos arról beszélt, hogyan maradhat mobil a térdízület.

A hirtelen jött home office egyik nagy hátránya az lehet, hogy otthoni körülmények közt nem elég ergonomikus a munkaállomás. Vagyis nem megfelelő széken, asztalnál, rosszul beállított gépnél, rossz tartással ülünk napi 6-8 órát. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos hasznos tanácsokkal segít a derékfájdalom kiküszöbölésében.

Alig van olyan felnőtt, aki nem panaszkodott volna a fájó nyak-, váll-, derék-, térd- vagy ujjízületek miatt, sőt a porckopás egyre több fiatalt is érint. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos a leghatékonyabb fájdalomcsökkentő tippeket osztja meg.

A vállsérülések egy speciális fajtája a labrum-szakadás, amely a vállban található porcgyűrű sérülése. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint igen gyakran érinti ez a probléma a dobó sportolókat, a teniszezőket, a súlyemelőket, illetve bárkit, aki rendszeresen ismétlődve a válla fölé emeli a karját. A diagnosztizálás nem könnyű, de van segítség.

Egy új kutatás szerint az ízületi gyulladással és krónikus fájdalommal élő betegeknek valóban erősödhetnek a fájdalmaik bizonyos időjárási szituációkban. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa az összefüggésekről és a megoldási lehetőségekről beszélt.

Nagyon fájdalmas érzés, amikor a nyakfájdalom nem csak önmagában jelentkezik, de a karokba, hátba, vállba is sugárzik. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos a szerteágazó okokról, tünetekről és a kezelés lehetőségeiről beszélt.

Sok sportoló és bizonyos fizikai tevékenységet végzők tapasztalják az ún. teniszkönyök okozta panaszokat, amelyek igen gyakran kiújulhatnak. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint a fájdalmat és a kiújulást is megelőzhetik bizonyos gyakorlatok és kezelések.

A rheumatoid arthritis gyakrabban jelentkezik nőknél, mint férfiaknál, és bár a tünetek hasonlóak, nagy különbség lehet abban, mikor és miért jelentkeznek az első panaszok. Dr. Selyem Réka MSc, a FájdalomKözpont reumatológusa az ízületek gyulladásának jellegzetességeire hívta fel a figyelmet.

Mivel rengetegen keresik fel a szakorvost derékfájás miatt, amelynek okai igazán szerteágazóak lehetnek a porckorongsérvtől az isiászig, ezért különösen fontos az alapos kivizsgálás. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos a diagnosztizálás legfontosabb lépéseiről beszélt.

A nyakunk nem csak sérülés vagy rossz mozdulat miatt fájdulhat meg, de akár a helytelen tartás vagy akár egy „elalvás” is okozhat fájdalmat. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa hasznos tippekkel szolgál a probléma kezelésére, megelőzésére.

Amikor úgy érezzük, görcsöl a derekunk, tulajdonképpen az izmok akaratlan összehúzódásától vagy feszülésétől, illetve az izompólya megbetegedéseitől szenvedünk. Az érzés annyira fájdalmas lehet, hogy akár a mozgást is megakadályozza, dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa szerint házilagos és professzionális kezelésekkel is lehet rajta segíteni.

A szellemi hanyatlás lehet egy előrehaladó, egyre romló betegség vezető tünete, de számos idegrendszeri működési zavar is járhat átmeneti szellemi hanyatlással. Dr. Prinz Géza, a Neurológiai Központ neurológusa, pszichiáter, infektológus szerint a vizsgálatok célja azon betegségek felismerése, amelyekre elérhetők terápiás eljárásokat.

Az alkar tendonitis olyan íngyulladás, amely a csukló és a könyök közti részen okozhat komoly fájdalmat. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos azokra a tünetekre hívta fel a figyelmet, amelyek megléte esetén fontos a diagnózis és a kezelés.

Legyen szó a nem csak sportolókat érintő ugrótérdről, a meszes vállról vagy a sarokcsonti kinövésről, nem kell együtt élni a fájdalommal és a korlátozott mozgással. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont fájdalomspecialistája, sebész, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa az úgynevezett kombinált terápia hatékonyságát magyarázta el.

Az idegzsábáknak elsősorban az arcidegzsába és az isiász nevű formája ismert, ám dr. Prinz Géza, a FájdalomKözpont neurológusa, pszichiáter, infektológus szerint ennél jóval nagyobb betegségcsoportot ölelnek fel az úgynevezett neuropátiás fájdalmak. A tipikus tünetekről és a kezelési lehetőségekről is érdemes tájékozódni.

A derékfájás az egyik leggyakoribb ok, ami miatt a páciensek szakorvoshoz fordulnak, sokan azzal a panasszal, hogy járás vagy állás közben a legrosszabb. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos a fájdalom hátterében álló leggyakoribb okokat vette számba.

A nyári meleget, különösen az egyre jellemzőbb hőséget sokan csak légkondicionált helyiségekben tudják átvészelni, ami azonban bizonyos esetekben torokfájdalmat, fejfájást okozhat és hozzájárulhat akár az ízületi gyulladás belobbanásához is. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos az összefüggésekről és a kezelési lehetőségekről beszélt.

Ha felmerül a rheumatoid arthritis vagyis az ízületi gyulladás gyanúja, az orvos kérheti az ún. rheumatoid faktor (RF) meghatározását a vérből. Vajon mit jelent, ha az eredmény negatív? Csak rheumatoid arthritis-re utalhat, ha magas? Dr. Selyem Réka MSc, a FájdalomKözpont reumatológusa válaszolt a kérdésekre.

A köszvény egy nagyon fájdalmas és meglepően gyakori betegség, amely anyagcsere eredetű, így egyáltalán nem mindegy, milyen étrendet folytat az érintett. Dr. Selyem Réka, a FájdalomKözpont reumatológusa a nyári csábítások veszélyeire hívta fel a figyelmet.

Sokan tapasztalhatták már, hogy az idegrendszert áthangoló hatásának köszönhetően a neurálterápia segített megszabadulni akár évek óra kínzó problémájuktól. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa, fájdalomspecialista a különleges eljárás lényegét mutatta be.

Nyáron sokan kedvet kapnak a sportoláshoz, futni, kerékpározni, edzeni kezdenek, ám nem kevesen vannak, akiket néhány hét után feladásra késztet a térdfájás. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. az ún. futótérd és más gyakori térdprobléma megoldására hívta fel a figyelmet.

Az ízületi gyulladás számos szerteágazó tünetet okozhat, a reggeli ízületi merevségtől a duzzanatig. Dr. Selyem Réka MSc, a FájdalomKözpont reumatológusa azokra a lehetséges problémákra hívta fel a figyelmet, amelyekkel mindenképpen ajánlatos orvoshoz fordulni.

Az ízületi gyulladás a komoly fájdalommal és mozgáskorlátozottsággal jelentősen befolyásolja a betegek életét, akik közül azonban sokan azt hiszik, csak a szteroidok segíthetnek a panaszaikon. Holott dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa, fájdalomspecialista szerint más gyógymódok is eredményesek lehetnek.

A hátunk felső részében igen gyakran jelentkezik fájdalom, sokszor a rossz tartás, ritkábban ízületi gyulladás vagy más betegség miatt. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa, fájdalomspecialista a jellemző okokra és azok kezelési lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Az Achilles-ín az egyik legnagyobb, ugyanakkor az egyik legsérülékenyebb ín a testünkben, amelynek gyulladása, fájdalma majdnem minden mozgástípust befolyásol. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos az okokra és a kezelési lehetőségekre hívta fel a figyelmet.

Elkeserítő azzal szembenézni, ha orvostól orvosig járkálunk a fájdalommal, és sem pontos diagnózis nem születik, sem hatékony kezelés nem történik. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr szerint valóban nem könnyű beazonosítani a rejtélyes, erős fájdalom okát, de ha sikerül, komplex kezeléssel jelentős javulás érhető el.

Sok negyvenes páciens késlekedik térdproblémái kezeltetésével, mert nem hiszi el, hogy ebben a korban érintheti őt a porckopás. Holott a szinte népbetegségnek számító osteoarthritis egyre fiatalabb korban jelentkezik. Ennek okaira és a kezelés lehetőségeire dr. Szily Tamás, a FájdalomKözpont ortopéd-traumatológusa, ízületi specialista hívta fel a figyelmet.

Alig van olyan felnőtt, aki ne találkozott volna életében a derékfájás kínzó érzésével. Néhányan ilyenkor bármilyen kezelésnek alávetnék magukat, ám dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvosa segít különbséget tenni a valóban hasznos és a nem használatos eljárások közt.

A hüvelykujjunktól a térdünkig okozhatnak ízületi fájdalmakat az életmódunk egyes elemei. Dr. Selyem Réka, a FájdalomKözpont reumatológusa szerint nem csak az orvosi kezelés, de a tudatosság is fontos.

Bár a köszvény és a rheumatoid arthritis is az ízületeket érintő betegség, a kettő korántsem ugyanaz. Dr. Selyem Réka, a FájdalomKözpont reumatológus szakorvosa szerint panaszok esetén azért is fontos felkeresni a szakorvost, mert csak a pontos diagnózisra épülhet hatékony kezelés.

Az isiász egyik jellemző tünete lehet, ha hirtelen mozdulatnál, tüsszentéskor, köhögéskor éles fájdalom hasít bele a derékba, a lábba. Ugyanakkor dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr szerint a tartós zsibbadás, fájdalom mögött is rejtőzhet ez a probléma.

Amikor tartós izomfájdalmakkal küzdünk, amelyeknek nincs nyilvánvaló fizikai oka, könnyen lehet, hogy az úgynevezett fibromyalgiáról van szó. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr szerint valóban nem könnyű diagnosztizálni és kezelni a rejtélyes fájdalmakat, de lehetséges!

A ferdenyak elnevezés arra az állapotra utal, amikor valaki ferdén tartja a nyakát. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr szerint a veleszületett rendellenességen túl, sok szerzett ok is állhat a háttérben, amelyeket mindenképpen kezelni kell.

Az idegbecsípődés komoly fájdalmat okozhat, amennyiben a vállban történik, úgy a karokban, a nyakban és a kezekben is. Dr. Arnold Dénes Arnold MsC, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr az egyértelmű és a gondosabb kivizsgálást igénylő esetekről és azok kezeléséről beszélt.

A reumatoid artritisz egy autoimmun betegség, amelynek egyik jellemző tünete a kéz, az ujjak, a csukló szimmetrikus merevedése, bedagadása. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr olyan tanácsokat ad az érintetteknek, amelyekkel csökkenthetik ezt a tünetet.

A derékba nyilalló görcsös fájdalom komoly megpróbáltatást jelenthet, de bizonyos terápiákkal hosszú távon kezelhetővé válhat, egyes módszerekkel pedig gyorsabban is enyhíthető a kínzó érzés. Ezeket tekintette át dr. Arnold Dénes Arnold MsC, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr.

Legyen szó meszes vállról, sarokcsonti kinövésről vagy ún. ugrótérdről, sok esetben a kombinált terápia a célravezető gyógymód. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr elmondja, milyen terápiákat lehet kombinálni.

A csípőízületi kopás nagyon megnehezítheti a mindennapokat, ezért még idejében érdemes elkezdeni a kezelését, hogy esetleg megelőzhető legyen a csípőprotézis beültetés. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos a hajlamosító tényezők felismerésére és a kezelési lehetőségekre hívta fel a figyelmet.

A gerincproblémák a leggyakoribb betegségek közé tartoznak, szinte minden családban előfordul egy-egy gerincműtét is. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr körvonalazza, mikor lehet valóban szükséges a műtét és mi segíthet még.

A szteroidok gyakran felmerülnek a fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés témakörökben, mint gyorsan ható, hatékony szerek. Dr. Arnold Dénes Arnold MsC, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr elmondja, mi a különbség a szájon át szedhető és injekcióban hozzáférhető szteroidok közt, mikor válnak be ezek az eljárások.

Sokan készülnek őszi futóversenyekre, hosszabb-rövidebb távokat célul tűzve, éppen ezért akadályozhatja őket az edzésekben erősen a térdfájdalom. A mindennapokat is megkeserítő fájdalom okairól és kezelési lehetőségeiről dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos beszélt.

A sarokfájdalom gyakori probléma, amely sokszor kellemetlen, de csak az esetek egy részében áll mögötte komoly betegség. A fájdalom általában magától elmúlik, de vannak esetek, amelyeket mindenképpen érdemes orvossal ellenőriztetni. Ezekről is beszélt dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr.

A vállfájdalom negyven-ötven év felett sokaknak okozhat panaszt, kézilabdázóknál, úszóknál pedig különösen gyakori a Rotátor-köpeny sérülése. Dr. Páll Zoltán, a Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint nem kell együtt élni a korlátozott mozgással, megfelelő ellátással meg lehet szabadulni a fájdalomtól.

Az isiász jellemzője lehet, hogy hirtelen mozdulatnál, tüsszentéskor, köhögéskor belenyilall a fájdalom a derékba. Ugyanakkor dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr arra figyelmeztet, hogy a tartós fájdalom, zsibbadás is utalhat erre a betegségre.

Sokan nem ismerik a kapcsolatot az ízületi gyulladás, a torok- és fejfájás, valamint a légkondicionálás közt, holott ez bizonyos körülmények között fennállhat. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos a megoldási lehetőségekről beszélt.

Ha három hónapnál hosszabb ideig áll fenn a hátfájdalom, már krónikusnak nevezhetjük, és ez komoly frusztrációt okozhat az érintettnek. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr szerint különösen nehéz megbirkózni ezzel az állapottal, ha nem ismert az oka, éppen ezért minden kezelést egy alapos kivizsgálásnak kell megelőznie.

A hátunk középső része számos ok miatt fájhat, hiszen a háti gerinc 12 csigolyája, az izmok, a szalagok bonyolult rendszere könnyen sérülhet, irritálódhat, elhasználódhat. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr szerint nem mindig könnyű a diagnózist felállítani, de csak ez lehet az alapja az eredményes kezelésnek.

Az ízületi gyulladás, vagyis az ostheoarthritis komoly fájdalmat és mozgáskorlátozottságot is okozhat. Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint nem szabad kétségbeesni, a fájdalom csökkenthető, a gyulladás enyhíthető.

A csípő külső oldalán érezhető fájdalom kialakulhat fokozatosan és hirtelen is, és számos ember főként éjszaka szenved tőle. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr arról beszélt, mi lehet a forrása és hogyan szabadulhatunk meg az éjszakai csípőfájdalomtól.

Az első lézer az 1960-as években jelent meg és mára hatalmas „karriert” futott be – többek közt a gyógyításban. Dr. Arnold Dénes Arnold MsC, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr a felhasználási lehetőségekről beszélt.

A derék-, hát- és nyakfájással küzdők gyakran választják maguknak a kerékpározást, mint a fizikai aktivitás kellemes formáját. Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos a helyes kivitelezésre és a problémák megelőzésére, kezelési lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

A vádlifájdalom olyan súlyossá válhat, hogy akár a járást is akadályozhatja. Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint az orvosi diagnózis azért is fontos, mert az izomhúzódástól az érproblémáig számos ok állhat a háttérben.

Aki megélte már a migrént, sokszor az első, legapróbb tüneteknél tudja, mi vár rá. Dr. Vida Zsuzsanna, a Budai Fájdalomközpont neurológusa, fejfájás specialista szerint éppen ezért a rohamkezelésre és a megelőzésre is van lehetőség.

Amikor görcsöl a nyakunk, úgy érezhetjük, meg sem tudjuk mozdítani, sokan úgy írják le az érzést, mintha valamit helyre kellene pattintaniuk a nyakukban. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr a probléma lehetséges forrásait írta körül.

Az úgynevezett ugrótérd igen gyakori probléma az ugró atléták közt, illetve olyanoknál, akik valamilyen aktivitás során keményen landolnak a földön. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Sokan tapasztalhatták már, hogy a fejfájásuk más betegségek kísérőjeként jelentkezik. Dr. Vida Zsuzsanna, a Budai Fájdalomközpont neurológusa szerint ilyen esetekben az alapbetegséget és a fejfájást is kezelni kell.

A kezelés szempontjából talán a legfontosabb lépés a pontos diagnózis, éppen ezért nem mindegy miként azonosítjuk be a sportolók fájdalmainak forrását. Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos a sportsérülésekről, sportártalmakról, a diagnózis és a kezelés fontos lépéseiről beszélt.

Akik krónikus fájdalom szindrómával küzdenek, gyakran óvakodnak a fizikai aktivitástól, sokszor még a mindennapi teendőkre is félve tekintenek. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr a mozgás és az orvosi segítség jelentőségére hívta fel a figyelmét azoknak, akiknek gyakran az egész élete a fájdalom körül forog.

Nagyjából minden tizedik ember küzd a migrénnel, ezzel a kínzó, összetett fejfájás típussal. Híres emberekről is közismert, hogy migrénesek voltak, sokan közül az ún. aurás migréntől szenvedtek. Dr. Vida Zsuzsanna, a Budai Fájdalomközpont neurológusa összefoglalja, amit a migrénről érdemes tudni.

A közel 3000 éve alkalmazott akupunktúra olyan módszer, amelynek hatékonyságát számtalan klinikai vizsgálat igazolta, mégis néhány tévhit él vele kapcsolatban. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr ezeket igyekszik eloszlatni.

A belső comb fájdalmát éppúgy okozhatja izomsérülés, mint akár vesekő. Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos a leggyakoribb okokról beszélt és a mozgásszervi eredetű panaszok kezelésére tett javaslatokat.

A nyakfájdalom meglehetősen gyakori panasz, de nem minden esetben jelez komoly problémát. Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos azokra az esetekre hívja fel a figyelmet, amelyeket mindenképpen ki kell vizsgáltatni.

A fartáji fájdalom meglehetős nehézségeket okoz a mindennapi életben, és amennyiben nem olyan egyértelmű az oka, mint például egy fenékre esés, mindenképpen gondos diagnózist igényel. Erről és a kezelési lehetőségekről beszélt dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr.

A bokafájdalomnak számos oka lehet, a sérüléstől az ízületi gyulladásig, a fájdalom mértéke pedig az egészen enyhétől a terhelésre való képtelenségig terjedhet. Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos főként a tendinitis, az íngyulladás okaira és kezelésére hívta fel a figyelmet.

Az alkar a kéz és a kar szinte minden mozdulatában részt vesz, így fájdalma erősen behatárolhatja a mindennapi életet. Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint ez a testrész számos ok miatt fájdalmassá válhat, a kezelést éppen ezért csak a pontos diagnózisra lehet építeni.

A derékfájás nem csak napközben nehezítheti meg az életet, de akár az alvást is zavarhatja. Sőt, a rossz alvási pozíció tovább ronthat az állapoton. Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos a megoldási lehetőségekre hívta fel a figyelmet.

A degeneratív porckorong betegség valójában nem egyetlen megbetegedés, hanem az idősödéssel többnyire együtt járó porckorong-változások összefoglaló neve. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr a jellegzetes tünetekre és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

A bordaközi fájdalom az esetek jelentős részében izomhúzódásnak tudható be, bár jónéhány más ok is állhat a kínzó érzés mögött. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr a lehetőségeket és az izomfájdalom csillapításának lehetőségeit vette számba.

Az elmúlt két évtizedben mind mennyiségben, mind minőségben megnőtt azon bizonyítékok száma, amelyek az akupunktúra hatékonyságát igazolják. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr szerint mára nagyon szilárd alapokon nyugszik ezen eljárás bizonyíthatósága számos téren, de különösen a fájdalomcsillapítás területén.

A hideg, szeles időszak fokozhatja az ízületi gyulladás tüneteit, a betegeknek ilyenkor nagy szükségük van hatékony gyógymódra. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr az akupunktúra jelentős fájdalomcsillapító hatására hívta fel a figyelmet.

Hideg vagy meleg? Nedves vagy száraz? Mikor használ a mozgásszervi fájdalmaknál a meleg terápia és hogyan érdemes alkalmazni azt? Ezekre a kérdésekre válaszolt dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr.

Aki próbálta és hatásosnak tartotta, nem biztos, hogy tudja, mitől vált be az akupunktúrás fájdalomcsillapítás. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr szerint is több teória létezik, amelyek egymást erősítve bizonyítják az akupunktúra hatását.

A merev, beszűkült mozgású, fájdalmas váll – vagyis az úgynevezett befagyott váll szindróma – a középkorúak gyakori panasza, amelyen dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint megfelelő kezelésekkel hatékonyan lehet segíteni.

A lábfájdalom nem csak a mindennapi tevékenységeket nehezítheti meg, de akár a pihenést, az alvást is ellehetetlenítheti. Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos a lábfájdalom egyes fajtáit vette számba.

A Morton neuroma a talpon végigfutó talpi ideg irritációja miatt alakul ki, és mivel összefüggésbe hozható a nem megfelelő cipők tartós használatával, jóval több nőnél okoz fájdalmat, mint férfinál. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista a probléma diagnosztizálására és kezelési lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Szakértő kezekben az akupunktúra hatékony fájdalomcsillapító módszer mozgásszervi panaszok esetében. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista és akupunktőr a módszer bizonyított hatásairól és az integratív megközelítés működéséről beszélt.

A nyaki merevség lehet átmeneti és tartós állapot is, amely jelentősen rányomja a bélyegét a hétköznapokra, különösen, ha más tünetek, például váll- vagy fejfájás is társul mellé. Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos azokra a jelekre hívta fel a figyelmet, amelyekkel orvoshoz kell fordulni.

Akár zsibbadást, fájdalmat érzékelünk a derekunkban, lábunkban, akár tüsszentéskor, köhögéskor nyilall bele a fájó érzés, könnyen lehet, hogy isiász okozza a tüneteket. Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint sok tévhit övezi ezt a kórképet, amelyeket érdemes tisztázni.

A krónikus hátfájás kegyetlen tud lenni, még a napi rutin is nehezen tartható a hasogató fájdalom miatt. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista a krónikus hátfájás okairól és kezelési lehetőségeiről beszélt.

Szinte mindenki tapasztalta már lábfejfájdalmat, amelyet az esetek többségében a nem megfelelő cipő viselése okoz. Ugyanakkor dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos arra is figyelmeztet, hogy nem mindig a lábbeli a hibás, előfordulhat, hogy anatómiai vagy a gerincből kiinduló idegi probléma miatt jelentkezik a zavaró tünet.

A krónikus fájdalom szindróma kezelése összetett, nagy figyelmet és tapasztalatot igénylő feladat. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista a kognitív viselkedés terápia és az orvosi kezelés hatékonyságáról beszélt.

Aki napi 8-10 órában ülőmunkát végez, az szinte biztosan megtapasztalta már a hátfájás, a nyak-, a kar- és a derékfájás érzését. A kínzó panaszok legjobb ellenszereiről, a megfelelően kialakított munkahelyről és a gyógytornáról Bányai Nikolett, a Budai Fájdalomközpont gyógytornásza beszélt.

A mobiltelefon-könyök egy olyan probléma, amely – nevéből fakadóan – a mobiltelefon túl gyakori használata miatt alakulhat ki. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista a szakorvosok által alagút-szindrómának nevezett jelenség okairól, tüneteiről, kezeléséről beszélt.

Negyvenes éveikben sokan legyintenek a porckopásra, mondván, hogy az csak az idősek betegsége lehet. Holott dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista szerint egyre korábban jelentkeznek a figyelmeztető tünetek.

Az egyik leggyakoribb és legsúlyosabb sérülés, ami egy futballistát érhet, az a térdsérülés. Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos a kezelési lehetőségekre és a szakszerű ellátás, rehabilitáció döntő jelentőségére világított rá.

A térdünk számos akut és krónikus ok miatt fájhat, megsérülhet, kophat benne a porc. Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos számos hasznos tanáccsal szolgál, amelyekkel kezelhető, kivédhető a fájdalom.

A nyakunk nem csak sérülés vagy rossz mozdulat miatt fájdulhat meg, de akár a helytelen tartás vagy akár egy „elalvás” is okozhat fájdalmat. Dr. Arnold Dénes Arnold MsC, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista hasznos tippekkel szolgál a probléma kezelésére, megelőzésére.

A derékfájás mellett igen gyakori probléma a hát felső szakaszának fájdalma, amelyhez gyakran kapcsolódik a váll- és nyakfájdalom is. Az okok igen szerteágazóak, dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint az eredő lehet egy sérülés, trauma, vagy éppen tartáshiba is. Akár akut, akár krónikus fájdalomról van szó, orvosi segítséggel szinte szó szerint nagy teher kerülhet le a vállunkról.

A hűvösebb, szeles idő kifejezetten fokozhatja az ízületi gyulladás tüneteit, a betegeknek ilyenkor hatékonyabb gyógymódokra van szükségük. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista az okokról és a megoldási lehetőségekről beszélt.

A derékfájdalom olyan általános panasz, ami miatt gyakran felkeressük a szakorvost. Neki azonban nagyon körültekintően kell felállítani a diagnózist, hogy megkezdődhessen egy valóban hatékony kezelés. Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos a diagnosztizálás fontos lépéseiről beszélt.

Akit gyötört már komoly hátfájás, nyilván számtalan ellenszerrel, sőt „csodaszerrel” próbálkozott. Nemrégiben a D-vitaminról derült ki, hogy pozitívan befolyásolhatja a krónikus fájdalmakat. Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos a hatékony fájdalomcsillapító módszerekről beszélt.

A csuklósérülések mellett egyre gyakrabban fordul elő a mindennapokban, hogy a csuklónkat túlerőltetjük, például a napi 8-10 órás számítógépes munkával. Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint nem csak a csuklószorító segíthet.

Amikor a porckopás miatti fájdalmat tapasztaljuk, sok mindent hajlandóak vagyunk kipróbálni, csak hogy megszabaduljunk a kínzó érzéstől. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista a valóban hatásos eljárásokra hívta fel a figyelmet.

A térd egy összetett, nagy terhelésnek kitett ízület, amely éppen ezért könnyen megsérülhet. Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos a leggyakoribb térdsérüléseket, a kezelés lehetőségeit és az esetleges műtét indokait vette számba.

A térdben jelentkező kopás fájdalmassá teheti az olyan hétköznapi tevékenységeket is, mint a lépcsőzés, a leülés, a felállás. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista szerint azonban az injekciós terápiák jelentős javulást hozhatnak.

A munka, a sport, sőt a helytelen testtartás is okozhat túlterheléses fájdalmat, ami akár meg is akadályozhatja azt a tevékenységet, ami miatt kialakult. Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos a kezelési lehetőségekről beszélt.

A porckorong- vagy gerincsérv megkeserítheti a mindennapokat és kezeletlenül súlyos következményekkel járhat. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista szerint azonban nem szabad beletörődni a fájdalomba és a mozgáskorlátozottságba.

A nyári meleg az utóbbi időben akár szeptemberben is meghatározza az időjárást, így egyre tovább működnek a légkondicionáló berendezések. Ezek azonban bizonyos problémákat is okozhatnak, a gyakoribb fej- és torokfájás mellett akár ízületi gyulladást is. Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos a kezelési lehetőségekről beszélt.

A térd fájdalma kialakulhat lassan, évek alatt és akár egy rossz mozdulat következményeképpen is. Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos a porcleválás és porckopás közti különbségekre hívta fel a figyelmet.

40 év felett sokan ismerik a porckopás miatt jelentkező térdfájdalom érzését. A szinte népbetegségnek számító porckopás okairól, megelőzéséről és egy innovatív, a porc újjáépítést serkentő kezelésről dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista beszélt.

A felnőttek négyötöde találkozott már a derékfájdalommal, amelyet sokan lumbágóként azonosítanak. Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos a derékfájás lehetséges okaira és a kezelés széleskörű lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Akár golfkönyök, akár teniszkönyök okozza a fájdalmat és a mozgás korlátozottságát, dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista szerint a számos kezelés közül csak a szakorvosi diagnózis alapján lehet a leghatékonyabban kiválasztani.

A középkorúak több, mint felének - közülük is főként a hölgyeknek – szembe kell néznie a térdfájdalommal. A mindennapokat megkeserítő fájdalom okairól és kezelési lehetőségeiről dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos beszélt.

Szinte minden felnőtt ember tapasztalta már a hátfájdalmat, aminek számos oka lehet. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista szerint azonban a legtöbb probléma jól kezelhető, csak a legmegfelelőbb gyógymódot kell megtalálni.

A legszebb nyaralást is tönkreteheti a fájdalom, legyen az krónikus vagy akut. Léteznek azonban olyan fájdalomcsillapító technikák, amelyek már egyetlen alkalom után is jelentős javulást eredményezhetnek, hosszútávon pedig visszaadhatják a felszabadult mozgás örömét. Dr. Páll Zoltán, a Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos a leghatékonyabb módszereket összegezte.

A porckopás komoly fájdalmat és mozgáskorlátozottságot okozhat az ízületekben, és a folyamatot eddig jórészt csak lassítani lehetett. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista most azonban egy porc újjáépítő és fájdalomcsillapító hatású kezelésre hívta fel a figyelmet.

A könyök érzékenységét, fájdalmát, amely sokszor éjszaka is kínzó panaszokat okoz, gyakran az úgynevezett teniszkönyök okozza. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista arra hívta fel a figyelmet, hogy van megoldás az életminőséget jelentősen befolyásoló problémára.

Érdekes elnevezések, amelyek mögött komoly panaszok, fájdalmak húzódnak meg. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista szerint azonban az ugrótérd, a meszes váll és a sarokcsontkinövés, vagyis a sarkantyú is jól kezelhető egy kombinált terápiával.

Nyáron, a jó idő és a szabadságok alatt egyre többen kezdenek edzeni, kirándulni, akár könnyű fizikai munkát végezni. Ezért aztán gyakoribbak a sportsérülések és az esések is, amelyekre azonban dr. Páll Zoltán, a Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint van hatékony segítség.

Az ízületi kopás, az arthrózis rengeteg ember életét megkeseríti, különösen idősebb korban fájhat emiatt a csípő, a térd, a váll. De vajon hogyan lehet segíteni azoknak, akiknél bár előrehaladott a betegség, mégsem jöhet szóba a műtét? Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista a megoldási lehetőségeket vette számba.

A csípőízület kopása fájdalmas és a mindennapokat megnehezítő elváltozás, amelynek végső soron csípőprotézis beültetés lehet a megoldása. Dr. Páll Zoltán, a Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos az idejében elkezdett kezelések, fájdalomcsillapítási módszerek jelentőségéről beszélt.

Itt a jó idő, egyre többen pattannak biciklire, húznak futócipőt. De vajon jót tesznek-e ezzel a térdízületüknek, különösen, ha az eleve problémás? Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista erre a kérdésre adott választ.

A stressz nem csak a feszült tartás miatt vezethet hátfájdalomhoz. A legújabb kutatások szerint összefüggés áll fenn a nagyagy egy része, a stressz és a tartós fájdalom közt. Dr. Páll Zoltán, a Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint a fájdalomcsillapítás megtörheti az ördögi kört.

Főként a középkorú és idősebb nőket érinti az a gyakran fájdalmas „bütykösödés” az ujjakon, amely nem csak esztétikailag zavaró, de a mozgás szabadságát is gátolja. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista szerint a fájdalmon hatékonyan lehet segíteni.

A legtöbb felnőtt tapasztalta már a nyakfájdalmat, vagy éppen a karokba, hátba sugárzó fájó, zsibbadó érzést. Dr. Páll Zoltán, a Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos a szerteágazó okokról, tünetekről és a kezelés lehetőségeiről beszélt.

A hat hónapnál tovább tartó fájdalom esetében krónikus fájdalomról beszélhetünk, amely az ördögi kör kezdő elemeként beindíthat egy egyre romló folyamatot. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista szerint azonban lehetséges megszakítani a lefelé tartó spirált.

Nyilall, duzzadt, merev, kattog? A térdfájdalom sokakat érint, és számos oka lehet. Dr. Páll Zoltán, a Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos az 5 leggyakoribb okról és azok kezelési lehetőségeiről beszélt.

A sarokfájdalom igen kellemetlen panasz, amelynek hátterében számos ok állhat. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista szerint azonban több jó megoldás létezik, hogy újra könnyű lábakkal járhassunk.

A rejtélyesnek hangzó alagút szindróma a test bármely pontján jelentkezhet, zsibbadást, érzéskiesést, fájdalmat okozva. Dr. Páll Zoltán, a Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos a diagnózis felállításának kihívásairól és a hatékony gyógymódokról beszélt.

A vállfájdalom nem csak a kézilabdázók és úszók teljesítményét vetheti vissza, de negyven év felett sokak életében jelent nehézséget a Rotátor-köpeny sérülése. Dr. Páll Zoltán, a Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint bármely életkorban lehetséges megszabadulni a fájdalomtól és visszanyerni a mozgás szabadságát.

Az idősebb nők megdöbbentően nagy részét érinti az ízületi fájdalom és – gyulladás, amelynek nagyon komoly következményei lehetnek. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista a jelenség okára és a kezelési lehetőségekre hívta fel a figyelmet.

Negyven felett egyre többen panaszkodnak a fájó nyak-, váll-, derék-, térd- vagy ujjízületek miatt, sőt a porckopás egyre több fiatalt is érint. Dr. Páll Zoltán, a Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos a leghatékonyabb fájdalomcsökkentő tippeket osztja meg.

A porckorongsérv szinte népbetegségnek számít, és aki átélte, tudja, hogy megkeserítheti a mindennapokat. Sekk Patrícia, a Fájdalomközpont gyógytornásza, gyógymasszőr, humánkineziológus az orvosi kezelésen, a műtéten túli segítség lehetőségeiről beszélt.

Akár tartós zsibbadást, fájdalmat érzékelünk a derekunkban, lábunkban, akár tüsszentéskor, köhögéskor robban be a fájó érzés, könnyen lehet, hogy isiász okozza a tüneteket. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista a kezelés lehetőségeit ismertette.

Nyak, váll, derék, könyök, csípő, térd vagy talp? A lökéshullám terápia számos mozgásszervi fájdalmat csillapít. Dr. Arnold Dénes Arnold MsC, a Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista szerint legnagyobb előnye, hogy az azonnali hatáson túl az okokat is kezeli.

Hátfájdalommal szinte minden ember találkozik élete során. De míg az akut sajgás viszonylag hamar elillanhat, a krónikus hátfájás megkeserítheti az életünket. Dr. Arnold Dénes Arnold MsC, a Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialistája azokról a hagyományos és természetes hatóanyag tartalmú készítményekről beszélt, amelyek megszabadíthatnak a kínzó érzéstől.

40 éves kor felett sokan szenvednek az ízületi kopás okozta fájdalomtól, mozgásbeszűküléstől, ugyanakkor sokan tartanak a szteroidok használatától is. Dr. Páll Zoltán, a Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos egyrészt az alkalmazás indokairól, másrészt a hialuronsav injekcióról, mint opcióról beszélt.

Sokan évekig küzdenek derékfájdalmakkal, mire az már olyan mértékűvé válik, hogy mindennapi életüket is megkeseríti és tevékenységeik elvégzését is nagymértékben megnehezíti. Pedig nem kell együtt élni ezzel a fájdalommal, hiszen léteznek olyan terápiák, amellyel ez a mozgásszervi probléma hatékonyan és hosszútávra megszüntethető. Arról kérdeztük Dr. Arnold Dénes Arnoldot, a Fájdalomközpont fájdalomspecialistáját, hogy mi okozza ezt az elváltozást, és milyen terápiával szabadulhatunk meg ettől a gerincbetegségtől

Akinek már volt napokig, hetekig, sőt hónapokig tartó derékfájdalma, az jól tudja, hogy ez a fájdalom elviselhetetlenné teszi a nappalokat, az éjszakákat, kihat a munkára és a magánéletre egyaránt. Nem is csoda, hogy mindent megteszünk azért, hogy a fájdalmainkat megszüntessük. Otthoni lehetőségeink azonban korlátozottak, hiszen a jól ismert fájdalomcsillapító módszerek, gyógyszerek csak ideig-óráig működnek, és a fájdalom ismét visszatér. Arról kérdeztük dr. Arnold Dénes Arnoldot, a Fájdalomközpont fájdalomspecialistáját, hogy milyen megoldás létezik az elhúzódó derékfájdalom tartós megszüntetésére.

A közelmúltban számos klinikai vizsgálat pozitívan értékelte és orvosi tapasztalatok is megerősítették a hyaluronsav hatásosságát a különböző ínsérülések, részleges izomszakadások, lágyrész-fájdalmak kezelésében és megszüntetésében. Arról kérdeztük dr. Páll Zoltánt, a Fájdalomközpont sebész-traumatológusát, hogy miért hatékony a hyaluronsavas kezelés, hogyan múlik el ettől rövid idő alatt a vállfájdalom és hogyan állnak helyre az új kezelés hatására a normál mozgásfunkciók.