Pajzsmirígy alulműködés

A pajzsmirigy alulműködés igen sok embert érint hazánkban, melynek fő oka, hogy jódszegény településnek számítunk, pedig ez a nyomelem igen fontos a pajzsmirigy egészséges hormontermelése szempontjából. Szabó Luciát, a Budai Endokrinközpont dietetikusát arról kérdeztük, hogyan befolyásolja-e a mirigy működését a táplálkozásunk.

A pajzsmirigy alulműködés népbetegségnek számít, elsősorban hazánk jódhiányos volta miatt. Ennek ellenére az állapot fennállása esetén igen sokat tudunk tenni egészségünk érdekében, ha az életmódunkra is odafigyelünk a gyógyszerszedés mellett. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa a pajzsmirigy alulműködés terápiáját ismerteti.

Pajzsmirigy-alulműködésre a magas TSH szint, az alacsony fT3 és fT4 szint utal, azonban életkoronként, sőt, évszakonként, napszakonként változhat a kapott érték. Nagyon sok minden befolyásolja a hormonszinteket – hangsúlyozza dr. Békési Gábor PhD., a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Az alulműködés a pajzsmirigy közvetlen betegsége, kialakulásában bizonyos autoimmun betegség kereshető, jellemző az öröklött hajlam, illetve a fokozott stressz és életmódbeli tényezők is. Prof. dr. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosának segítségével összegyűjtöttük a leggyakoribb tüneteket.

Nem csak a tavaszi fáradtság okozhatja, ha nehezen megy a tanulás, vagy gyakran vagyunk feledékenyek. A legújabb kísérleti adatok és megfigyelések azt támasztják alá, hogy ebben jelentős szerepe lehet a csökkent pajzsmirigyműködésnek is.

A szelén a jód mellett igen fontos szerepet tölt be a pajzsmirigy megfelelő működése szempontjából, így hiánya gyakran a szerv alulműködését okozza. Hogy milyen pozitív hatásai vannak a szelénnek, és hogy milyen dózisban és ideig érdemes alkalmazni, arról dr. Bérczy Juditot, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosnőjét kérdeztük.

Nyelvünk igen sok információt rejt egészségi állapotunkról, így érdemes mindenféle változásra figyelmet fordítani. Ilyen például az, amikor égő érzést tapasztalunk rajta, mivel a panasz dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája szerint akár pajzsmirigy problémát is jelezhet.

A sötét, téli hónapok során sokan fáradékonyabbak a szokásosnál, hiszen a napfény hiánya bizony erősen rányomja a bélyegét a hangulatunkra és a teljesítményünkre. Viszont ez legtöbbször csupán időszakos és hullámokban tör rá az emberre, de ha már jó ideje kínozza az ólmos fáradtság, úgy érdemes pajzsmirigyzavarra is gyanakodni. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája a pajzsmirigy alulműködésről beszélt.

A pajzsmirigy betegségek terápiájában sok esetben nagy segítségre van a jód pótlása , ám sokan bajban vannak azzal, milyen dózisban is érdemes alkalmazniuk. Dr. Bérczy Judittól, a Budai Endokrinközpont endokrinológus főorvosától megkérdeztük, hogy vajon mikor van szükség plusz jód bevitelére, és honnan lehet tudni, hogy elegendőt fogyasztunk-e belőle.

A pajzsmirigyzavar leggyakrabban a nők kapcsán merül fel, ám a probléma ugyanúgy sújtja az erősebbik nem tagjait is, igaz, valamennyire ritkábban. Hogy náluk még milyen panaszok jelezhetik az állapotot, arról dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája beszélt.

A pajzsmirigy alulműködés hazánkban népbetegségnek számít, mely a legtöbb esetben élethosszig tartó gyógyszeres kezelést igényel. Dr. Bérczy Judittól, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosától megtudhatjuk, mi mindenre érdemes ekkor figyelni.

A pajzsmirigy alulműködéssel küzdő betegek rendszerint gyógyszeres terápiában részesülnek, melynek során pótlásra kerülnek a hiányzó hormonok, amik a szervezet egészséges működését támogatják. Azonban olykor előfordulhat, hogy a páciens – vagy már a kezdetektől vagy egy idő után- rosszul reagál a kezelésre. Hogy miért, azt dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája válaszolja meg.

A pajzsmirigy alulműködés elsődleges terápiája a megfelelő gyógyszeres kezelés, viszont igen sokat tehet az állapot javulása érdekében kellően összeállított étrenddel is. Sárga Diánától, a Budai Endokrinközpont dietetikusától megtudhatja, vajon mely ételeket érdemes ekkor a tányérra tenni, és hogy miket lenne célszerű kerülni.

Hazákban igen sok ember szenved pajzsmirigy alulműködéstől, mely számtalan kellemetlen panaszt okozhat. Bár az esetek többségében könnyen kordában tartható betegségről van szó, ám dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája szerint érdemes a következő dolgokra odafigyelni, hogy a terápia sikeressége maximális legyen.