Endokrinológia

A női meddőség hátterében rengeteg különféle ok állhat, ezért a kivizsgálás gyakran hosszadalmas, több szakorvosi területre kiterjedő folyamat. A legtöbb esetben valamilyen fizikai elváltozásról van szó, így például a petevezető károsodásáról, endometriózisról, esetleg kismedencei összenövésekről – ezekkel a nőgyógyász foglalkozik. Amennyiben azonban hormonális okok állnak a háttérben, endokrinológus folytatja a kezelést, amelyről dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa beszélt.

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) a meddőség leggyakoribb okai közé tartozik, de a megfelelő orvosi kezeléssel és az életmódváltással növelhető a teherbeesés esélye. A komplex kezelés jelentőségére dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa hívta fel a figyelmet.

Télen természetes, ha az ember gyakrabban fázik, de aki kifejezetten érzékeny a hidegre, vagy folyton hideg a keze, lába, annak érdemes endokrinológushoz fordulnia, és kivizsgáltatnia magát, mert lehet, hogy pajzsmirigy-alulműködése van. Hogy pontosan mi köze a pajzsmirigynek a hőszabályozáshoz, és hogyan orvosolható a probléma, arra dr. Mutnéfalvy Zoltán az Endokrinközpont endokrinológus, belgyógyász szakorvosa ad magyarázatot.

Az elhízást nem véletlenül nevezik civilizációs ártalomnak, hiszen az esetek döntő részében az egészségtelen életmód következménye. De fontos tudni, hogy a túlsúly és akár a sikertelen fogyókúra hátterében endokrin betegség és hormonzavar is állhat, amit szakorvosi vizsgálattal lehet felderíteni – hívja fel a figyelmet dr. Mutnéfalvy Zoltán az Endokrinközpont endokrinológus, belgyógyász szakorvosa.

A kilók elleni harcot sokan azzal a felkiáltással adják fel, hogy eddig sem sikerült lefogyni, ráadásul a túlsúly családi vonás. Holott, ha tisztában vagyunk vele, hogy az elhízás milyen krónikus és súlyos betegségek rizikófaktora, azt is tisztán kell látnunk, hogy a fogyás sokszor az egészségvédelem miatt (is) szükséges. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista azt tanácsolja, hogy ha nem sikerül leadni a felesleges kilókat, kérjünk orvosi segítséget, ugyanis a szakember akár gyógyszerekkel is tudja támogatni a fogyást.

Fáradtság, kedvetlenség, depresszió- ezek mind előfordulhatnak normál esetben is szülés után, ám ha nem múlnak, úgy meglehet, hogy pajzsmirigyzavart jeleznek. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája az ún. postpartum thyroiditis-ről beszélt.

A pajzsmirigyzavarok egy csoportját a szerv göbös megbetegedései adják, melyek jelen lehetnek önmagukban, de a mirigy hormontermelési zavarával is járhatnak. Dr. Békési Gábor PhD-t, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistáját arról kérdeztük, vajon mikor van szükség göbös megbetegedés esetén aspirációs citológiára.

Az inzulinrezisztenica (IR) egyre nagyobb méreteket ölt világszerte, mely kezelés nélkül igen könnyen 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet. Bár szinte mindenki hallott már róla, mégis máig vannak kérdések vele kapcsolatban a köztudatban. Dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont diabetológusa és endokrinológus szakorvos jelöltje ezeket válaszolja meg.

A túlsúly igen komoly népegészségügyi probléma, mely számtalan betegség kialakulására hajlamosít. Sajnos a legtöbben belenyugszanak a helyzetükbe, és egy-egy sikertelen diéta után elkönyvelik, hogy nem képesek változtatni. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, a Budai Endokrinközpont obezitológiával is foglalkozó endokrinológusa, elmondja, milyen vizsgálatok szükségesek akkor, ha valakinek nem sikerül leadni a súlyfeleslegét.

A pajzsmirigybetegség főként nők körében gyakori. Bármilyen életkorban előfordulhat, de szülés után és a klimax idején hormonális hatásokra sokan tapasztalják kellemetlen tüneteit. A diagnózisban nyújthat segítséget az a lehetőség, melyről prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa nyilatkozott.

A pajzsmirigy göbök lehetnek jó és rosszindulatúak is, a további kezelés szempontjából ezért nagyon lényeges, hogy a göb típusát mielőbb meghatározzák. Ennek egy lehetséges, már rendelői körülmények közt is elérhető vizsgálati módja a termográfia vagy hőkamerás vizsgálat, melyről bővebben Prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa ad felvilágosítást.

A nem-alkoholos zsírmáj olyan betegség, amely elsősorban túlsúlyos és elhízott embereket veszélyeztet, de dr. Németh Alíz, a Budai Endokrinközpont belgyógyásza, gasztroenterológus, hepatológus szerint van még néhány rizikófaktor, amelyekkel érdemes tisztában lenni.

A fokozott szőrnövekedés okozta kellemetlenség sajnos csak átmenetileg orvosolható a szőrtelenítési eljárásokkal, ugyanis a probléma mögött hormonális okok állnak. Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus, klinikai farmakológus a hirzutizmus okairól, kezelési lehetőségeiről beszélt.

Pajzsmirigy betegség gyanúja esetén a laboratóriumi vizsgálatok mellett a pajzsmirigy ultrahang a legfontosabb diagnosztikai eszköz. Dr. Egyed - Fekete Ágnes, az Endokrinközpont endokrinológia és anyagcsere betegségek szakorvosa az ultrahang diagnosztika jelentőségéről beszélt.

Sok pajzsmirigy betegnek a testsúly kontrollálása jelenti a legnagyobb frusztrációt. Dr. Skurdenka Beatrix, a Budai Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus arról beszélt, hogyan hat a pajzsmirigy rendellenes működése a testsúlyra, és hogyan érhető el a rendeződés.

Fáradékonyság, lelassult anyagcsere, hajhullás vagy éppen szapora pulzus, ingerlékenység – olyan általános tünetek, amelyek miatt nem feltétlenül gondolunk a pajzsmirigy betegségeire. Holott dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont belgyógyász, endokrinológusa szerint érdemes ismerni azokat a jeleket, amelyek esetén pajzsmirigy alulműködésre vagy túlműködésre gyanakodhatunk, és amelyeket távkonzultáció során is tisztázhatunk a szakorvossal.

Több krónikus betegségről tudjuk, hogy fokozott rizikót jelentenek koronavírus fertőzés esetén. Prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa elmondta, hogy páciensei körében gyakori kérdés, hogy a csökkent pajzsmirigyműködés is fokozott fogékonyságot jelent-e a COVID- 19 vírussal szemben.

A bőr sötét elszíneződése, a fokozott pigmentáció nem csak esztétikailag lehet zavaró, de súlyos betegségre is felhívhatja a figyelmet. Dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa szerint ez akár Addison-kór jele is lehet, mely olykor más endokrin zavarhoz is csatlakozhat.

A pajzsmirigy alulműködés igen sok embert érint hazánkban, melynek fő oka, hogy jódszegény településnek számítunk, pedig ez a nyomelem igen fontos a pajzsmirigy egészséges hormontermelése szempontjából. Szabó Luciát, a Budai Endokrinközpont dietetikusát arról kérdeztük, hogyan befolyásolja-e a mirigy működését a táplálkozásunk.

A pajzsmirigyzavarok nagy része nem jár különösebb tünetekkel, vagy ha igen, azok egészen általánosak. Van azonban egy panasz, mely igen kellemetlen, ráadásul esztétikailag is zavaró- ez a TED, vagyis a thyroid eye disease. Hogy mit kell tudni az állapotról, azt dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája osztotta meg.

A pajzsmirigyzavarok nem csak a felnőtteknél, hanem a gyermekeknél is felléphetnek, ám sok esetben csak későn kerül diagnosztizálásra. Dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusa felsorolja a figyelemfelhívó tüneteket, melyekre a szülőknek nem árt odafigyelni.

Amennyiben egy pár egy éven keresztül próbálkozik, ám a nőnek nem sikerül teherbe esnie, úgy érdemes bizonyos vizsgálatokat végeztetni. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája szerint sokszor pajzsmirigy probléma áll a sikertelenség hátterében, ezért a következő laborértékeket célszerű ekkor ellenőriztetni.

A vetélés hátterében számtalan ok húzódhat, melyek lehetnek többek között nőgyógyászati, belgyógyászati, pszichés és endokrinológiai problémák is. Sajnos igen gyakori, amikor a vetélés hátterében pajzsmirigy alulműködés áll. Ezért dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája felhívja arra a figyelmet, hogy ilyen esetekben a pajzsmirigy funkciók ellenőrzése javasolt.

A terheléses vércukor vizsgálat (OGTT) a cukorbetegség és az azt megelőző állapotok diagnosztizálására szolgáló eljárás. Sokan úgy gondolják, elég csupán az ujjbegyből mért glükóz érték, ám ez sem a prediabetes, sem a cukorbetegség pontos diagnózisához nem elegendő. Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája ezen vizsgálat menetét mondja el, valamit azt is, mikor érdemes OGTT-re menni.

Amikor valaki elhatározza, hogy családalapításra adja a fejét, azt szeretné, hogy a legtökéletesebb legyen az egészsége, a hormonális rendszere, hogy a legoptimálisabb közegben foganjon meg a baba. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa azokat a gyógynövényeket ismerteti, melyek hozzájárulnak a jobb hormonszinthez.

Az endokrinológiai problémák számtalan tünetben megnyilvánulhatnak, és gyakori, amikor az illető még csak nem is sejti, hogy pl.tartós fáradsága, depressziója, illetve súlyfeleslege valamilyen hormonális zavar következménye. Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa azokat a panaszokat ismerteti, melyek tartós fennállása esetén érdemes endokrinológust felkeresni.

Az inzulinrezisztencia terápiája elsősorban személyre szabott diétán és rendszeres testmozgáson alapul, ami mellett olykor gyógyszeres kezelés is szükséges lehet. Ezeken kívül dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa ajánl néhány táplálékkiegészítőt, melyek segíthetik a betegek közérzetének és értékeik javulását.

Az inzulinrezisztencia (IR) a 2-es típusú cukorbetegség előszobájaként emlegetett állapot, mely gyakran igen kellemetlen tünetekkel jár. Sokszor a teherbeesést is megnehezítheti. Dr. Borús Hajnalt, a Budai Endokrinközpont diabetológusát a fogamzásgátlók szerepéről kérdeztük az IR terápiájában.

Sajnos igen sokaknál áll fenn inzulinrezisztencia, melynek terápiájában a legfontosabb a megfelelő életmód követése, ami személyre szabott diétát és rendszeres testmozgást is magában foglal. Éppen ezért lehet nehéz az átállás az édesszájúaknak, hiszen úgy gondolják, búcsút inthetnek a finomságoknak. Pedig, ha a megfelelő alapanyagokból készítik el a süteményeket, akkor olykor egy kis bűnözés belefér a szigorú étrendbe. Szabó Lucia, a Budai Endokrinközpont dietetikusa az alábbi tanácsokat osztotta meg.

A magas inzulinszint, az inzulinrezisztencia számtalan kellemetlen tünetekkel járhat, ám kevés szó esik arról, hogy a probléma megnöveli a refluxos panaszok fellépését. Ugyanis igen sokan panaszkodnak arra, ha megugrik az inzulin mennyisége, úgy előjönnek a gyomorsav okozta maró tünetek. A két állapot közti kapcsolatról és az IR orvoslásáról dr. Koppány Viktóriát, a Budai Endokrinközpont IR és PCOS specialistáját kérdeztük.

Az endokrinológiai a belső elválasztású mirigyekkel és azok zavaraival foglalkozó tudományág. Napjainkban egyre több embernél diagnosztizálnak különböző hormonzavarokat, így érdemes tisztában lenni néhány fogalommal, rövidítéssel, melyek a leggyakrabban bukkannak fel a betegek életében. Dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa ezeket szedte össze.

Fogyás, hízás vagy hajhullás kapcsán felmerül bennünk, hogy tüneteinknek a hormonrendszer működéséhez is köze lehet. Vannak azonban olyan panaszok is, amelyeknél nem gondolunk rá, hogy a hátterében hormonális ok lehet. Prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa a következőkben három olyan gyakori tünetre hívja fel a figyelmet, amely pajzsmirigy rendellenességet jelezhet.

A pajzsmirigyzavarok gyakran sokáig rejtve maradnak, melynek elsősorban az az oka, hogy a betegséget sokszor nem jelzik figyelemfelhívó tünetek. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája ezért elmondja, mikor érdemes ellenőriztetni a pajzsmirigy funkciókat.

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában nagy szerepe van a genetikának is, ezért ha valakinek a családjában előfordult már a probléma (főleg, ha szülőről, nagyszülőről van szó), akkor érdemes neki is rendszeresen ellenőriztetnie a vércukor szintjét. Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája azonban felhívja arra a figyelmet, hogy ilyenkor ne csak a glükóz, hanem az inzulin szinteket is nézesse meg, hiszen a 2-es típusú diabetes-t megelőzi az inzulinrezisztencia, melyet szintén kezelni szükséges!

A nagy sikerű minisorozat, a Csernobil nézők millióit kötött és köt le napjainkban is a TV elé, mely minden idők egyik legsikeresebb sorozatává nőtte ki magát. Köztudott, az itt lévő atomerő katasztrófája megannyi betegségért tehető felelőssé, köztük a pajzsmirigyrákért is. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája az összefüggésekre mutatott rá.

A pajzsmirigy betegségek zöme gyógyszeresen kezelendő, és nem ritka, amikor a páciensnek élete végéig kell szednie az adott készítményt. Felvetődhet a kérdés, hogy mi van akkor, ha az illető pajzsmirigygyulladással küzd? Hiszen a probléma nem mindig jár hormonszint eltéréssel, és ha mégis, gyakran -akár spontán- gyógyul. A választ dr. Békési Gábortól, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistájától tudtuk meg.

A kételkedők joggal vetik fel, hogy ez csupán látszat, hiszen a jobb diagnosztikus módszerek miatt érezzük csak, hogy a betegség terjedne. A statisztikai adatok azonban azt mutatják, hogy a betegek számának növekedése nem magyarázható kizárólag a jobb orvosi módszerekkel. Ha nem is kizárólag a TSH érték alapján állapítjuk meg a betegség fennállását, a betegek száma még így is 13 millió felett van, de egyes kalkulációk alapján meghaladja az 50 milliót. Prof. Balázs Csaba endokrinológust, a Budai Endokrinközpont orvosát a kedvezőtlen jelenség lehetséges okairól kérdeztük.

A pajzsmirigyzavarok bizonyos formáinak diagnosztikájában és kezelésében nagy szerepe van az izotópos vizsgálatnak és terápiának. Hogy milyen is maga az eljárás, kiknek van rá szüksége, azt dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája osztotta meg.

A hormonális rendszer az egész test működésére komoly befolyást gyakorol, a hormonok lényegében a szervezet karmesterei. Éppen ezért okozhat nagy gondokat az, ha a kényes hormonális egyensúly felborul. Sajnos ez igen gyakori problémának számít, és fontos, hogy az endokrin zavarokkal küzdők bizonyos tanácsokat betartsanak az egészségük és a jobb közérzetük érdekében. Hogy mi mindenre kell odafigyelni, azt dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa osztotta meg.

A pajzsmirigyzavarnak több típusa is van, és szinte nincs is olyan ember, akinek családjában vagy ismerősi körében ne lenne olyan, aki ne szenvedne valamelyikben. Éppen ezért, ha valaki furcsa, kellemetlen tüneteket tapasztal, ellenőrizteti TSH szintjét. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája azonban felhívja a figyelmet arra, hogy önmagában a TSH értéke nem diagnosztikus jellegű.

A közelmúltban megjelent kutatások abba az irányba mutatnak, hogy a Hashimoto-thyreoditiszben szenvedők körében magasabb a depresszió és a pánikbetegség előfordulása. Prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa ezért arra figyelmeztet, hogy a pszichiátriai és az endokrinológiai betegek esetében különösen lényeges a kezelést komplex, holisztikus megközelítésben végezni.

A pajzsmirigy göbös megbetegedése igen sok embert érint, és gyakran komoly aggodalommal tölti el az illetőt, mikor megkapja a diagnózist. Pedig a göbök - bár rosszindulatú elváltozásokra is utalhatnak- gyakran ártalmatlanok. Hogy melyek a leggyakoribb kérdések az állapottal kapcsolatban, arról dr. Békési Gábor PhD-t, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistáját kérdeztük.

Az inzulinrezisztencia terápiája igen komplex, hiszen személyre szabott diétából, rendszeres mozgásból és szükség esetén gyógyszeres kezelésből áll. Az értékek normál tartományba kerülése hosszú időt is igénybe vehet, és joggal merülhet fel az érintettekben a kérdés, hogy vajon meg lehet-e szabadulni örökre az IR-től, és vissza lehet-e térni az régebbi életviteléhez? A választ dr. Koppány Viktóriától, Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistájától tudtuk meg.

A pubertáskor a hatalmas hormonális változásokról szól, mely több tünetben is megnyilvánul. Ezek többsége az érintettek számára igen kellemetlenek – pl. Pattanások, bőr zsírosodása-, és ilyen panasz többek között a fokozott verejtékezés is. Hogy ez meddig normális és mikor kell problémára gyanakodni, arról dr. Tar Attilát, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusát kérdeztük.

Az inzulinrezisztencia oka és következménye is lehet a túlsúly, melytől megszabadulni igen nehéz, és csakis megfelelő, személyre szabott terápiával és nagy odafigyeléssel, kitartással lehet eredményeket elérni. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológusa hasznos tanácsokat adott arra, hogy miként lehet fogyni akkor, ha valaki IR-rel küzd.

A pajzsmirigy alulműködés népbetegségnek számít, elsősorban hazánk jódhiányos volta miatt. Ennek ellenére az állapot fennállása esetén igen sokat tudunk tenni egészségünk érdekében, ha az életmódunkra is odafigyelünk a gyógyszerszedés mellett. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa a pajzsmirigy alulműködés terápiáját ismerteti.

Lassan de biztosan megérkezik a tavasz, ami sokaknál nem plusz energiát, hanem fáradtságot hoz. Viszont érdemes tudni, hogy meglehet, hogy hátterében nem az idő, hanem valamilyen hormonzavar áll. Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa felsorolja, melyek azok az endokrin problémák, melyek álmosságot, fáradtságot generálnak.

Az inzulinrezisztencia (IR) a szénhidrátháztartás egy olyan zavara, mely amellett, hogy megnöveli a 2-es típusú diabetes kialakulásának kockázatát, a teherbeesést is nagyban megnehezíti. De mi van akkor, ha végre pozitívat mutat a terhességi teszt? Dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont diabetológusa hasznos tanácsokkal szolgált az IR-es kismamáknak.

A jód igen fontos anyag a pajzsmirigy egészséges működése szempontjából, így sokan úgy gondolják, a szerv bármely problémája esetén csak jót tehetnek vele, ha pluszban beviszik, pl.étrendkiegészítő formájában vagy várandós vitamin egyik alkotójaként. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája elárulja, vajon a jód használ vagy inkább árt pajzsmirigyzavarok fennállásakor?

Az internetnek hála az emberek egyre több információhoz jutnak hozzá különböző betegségekről, azok diagnosztizálásáról, kezeléséről. Ez egyrészről igen pozitív, hiszen rengeteg hasznos adat birtokába kerülhetnek, ám másrészt nagy veszélyeket is rejt, hiszen az öndiagnózis gyakran hibás vagy pontatlan, ami a megfelelő kezelést hátráltatja. Hogy miért nem jó, ha a laborleleteket maga a páciens vagy más laikus elemzi, arról dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont endokrinológus főorvosa beszélt.

A jód egy nagyon fontos szervünk, a pajzsmirigy megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen, ám nem mindegy, hogy mikor és mennyit fogyasztunk, mert akár árthatunk is vele. Hogy pontosan milyen tünetek esetén gyanakodjuk jódhiányra, és melyek a biztonságos jódpótlás szabályai, Prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa foglalta össze.

A teherbeesést számtalan tényező és betegség akadályozhatja. Ilyen pl. A pajzsmirigy alulműködés is, mely magas TSH szinttel jár. Hogy vajon milyen érték alatt érdemes tartani a TSH-t, azt dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája válaszolja meg.

Új év, új kezdet- sokan így állnak hozzá az előttük álló évhez, és különböző fogadalmakat tesznek. Vannak, akik a dohányzás elhagyását tűzik ki célul, vannak, akik mérgező kapcsolataikat hagyják a hátuk mögött és bizony szép számmal akadnak olyanok is, akik a plusz kilóiktól akarnak megszabadulni. Viszont sajnos előfordulhat, hogy valaki azért nem kezd bele az életmódváltásba, mert a múltban többször is kudarcba fulladt a fogyókúra, a mérleg nyelve nem ,vagy nem sokat mozdult. Ekkor viszont érdemes valamilyen hormonális betegséget sejteni mögötte! A témában dr. Koppány Viktóriát, a Budai Endorinközpont endokrinológusát, valamint IR és PCOS specialistáját kérdeztük.

Cukorbetegség az inzulinrezisztencia, az elhízottak betegsége, a modern táplálkozás az oka, ezért megfelelő diétával kivédhető, csak a nőket érinti. Összeszedtünk öt tévhitet, amelyekre dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont orvosa reagál.

A cukorbetegség előszobájának is nevezik az inzulinrezisztenciát, amely korunk egyik legtöbb problémát okozó anyagcsere betegsége. Mi áll a hátterében? Miért fontos időben felismerni és kezelni? Ezt is megkérdeztük dr. Koppány Viktóriától, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistájától.

Pajzsmirigy-alulműködésre a magas TSH szint, az alacsony fT3 és fT4 szint utal, azonban életkoronként, sőt, évszakonként, napszakonként változhat a kapott érték. Nagyon sok minden befolyásolja a hormonszinteket – hangsúlyozza dr. Békési Gábor PhD., a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Az inzulinrezisztencia (IR) egy cukoranyagcsere rendellenesség, amely akár 2-es típusú cukorbetegségbe is átmehet, ha nem kezelik azt megfelelően. Nevezik a diabétesz előszobájának is, nem véletlenül. Milyen más problémákkal párosulhat? Erre dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája válaszol.

Az alulműködés a pajzsmirigy közvetlen betegsége, kialakulásában bizonyos autoimmun betegség kereshető, jellemző az öröklött hajlam, illetve a fokozott stressz és életmódbeli tényezők is. Prof. dr. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosának segítségével összegyűjtöttük a leggyakoribb tüneteket.

A hűvösebb napok, a korai sötétedés beköszöntével fáradtabb a kelleténél, és legszívesebben egész nap csak aludna? Ráadásul kedvtelen, depressziós? Dr. Bérczy Juditot, a Budai Endokrinközpont endokrinológus főorvosát kérdeztük arról, mi okozhat problémát.

Hasfájás, puffadás, hasmenés vagy épp székrekedés – a sokakat érintő tünetek kapcsán rendszerint elsősorban a stressz, rossz étkezési szokások, ételallergia, intolerancia vagy irritábilis bél-szindróma gyanúja merül fel. A panaszokat azonban a pajzsmirigy rendellenes működése is okozhatja. Prof. Balázs Csaba endokrinológust, a Budai Endokrinközpont orvosát erről, és a betegség egyéb kevésbé ismert tüneteiről kérdeztük.

Túlsúlyproblémákkal küzd a gyermeke? Gondoljon pajzsmirigy problémára, genetikai defektusra is! Például a Prader Willi szindrómát gyakran falánkság néven szokták emlegetni, mert jellemző tünete a fékezhetetlen étvágy. Dr. Tar Attilát PhD, a Budai Endokrinközpont gyermekendokrinológusát kérdeztük.

Az egész szervezetre hatással vannak a pajzsmirigy által termelt hormonok: szerepet játszanak egyebek mellett a szervezet anyagcseréjének szabályozásában, a növekedésben, az agyi működésben, befolyásolják a vérnyomást, a gyomor-bél működését, hatással vannak hangulatunkra. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája ismerteti a legfontosabbakat!

Jellemző tünete a magas vérnyomás ennek a ritka endokrin kórképnek, amely a lakosság 1-2 százalékát érinti. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája azt mondja, ritka, de mégis gyakoribb betegség, mint ahányszor gondolunk rá, amikor izomgyengeség, gyakori vizelettartási problémák gyötörnek bennünket, ráadásul a vérnyomásunk is magasabb értéket mutat.

Idegesség, hangulatzavar és a napjainkban olyan sok problémát okozó pánikbetegség is jelentkezhet a pajzsmirigy rendellenes működésénél. Miért nem gondolnak a páciensek és a háziorvosok egyből pajzsmirigy zavarra? Ezt is megtudjuk dr. Békési Gábor PhD-től, a Budai Endokrinközpont orvosától.

Az inzulinrezisztencia (IR) alapvetően a cukoranyagcsere betegsége, ám igen sokrétű következményt vonhat maga után. A tünetei is igen változatosak, ilyen például az étkezést követő fáradtságérzet. Mi áll ennek hátterében? Dr. Koppány Viktóriát, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistáját kérdeztük.

Előfordulhat, hogy túlműködésbe megy át a pajzsmirigy alulműködés, vagy éppen fordítva, ezért rendszeres kontroll vizsgálat indokolt, változtatva a felírt gyógyszer dózisán. Megkérdeztük dr. Békési Gábor PhD-t, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistáját.

A vércukorszintet és az inzulinszintet is ellenőriztetni kell, amennyiben inzulinrezisztencia vizsgálatra jelentkezik. Mire figyeljen a vizsgálat előtt és közben? Ezt is megkérdeztük dr. Koppány Viktóriától, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistájától.

Az, hogy kinek mennyi ideig van szüksége a gyógyszeres kezelésre, az egyéntől függ, és a szakorvosi konzultációk alkalmával dől el. Sok esetben élethosszig tartó terápiára van szükség, ám vannak kivételek. Dr. Békési Gábor PhD-val, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistájával vettük sorba a lehetséges kivételeket.

Az inzulinrezisztenciásoknak egy meghatározott szénhidráttartalmú diétát kell követniük, ami már önmagában sem egyszerű, odafigyeléssel, folyamatosan egyeztetve a dietetikussal azonban nem korlátozásnak fogjuk megélni az étrendünket! Varga Dórát, a Budai Endokrinközpont dietetikusát kérdeztük.

Amennyiben nyaralásra vagy hétvégi kiruccanásra készül, ellenőrizze, hogy elegendő lesz-e a hazaérkezés utáni napokra is a pajzsmirigy gyógyszere. Ha nem, írasson fel elegendő mennyiséget, és konzultáljon orvosával az utazás terveiről. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája mondja el a legfontosabbakat.

A pajzsmirigyzavarok pontos diagnózisához nem elég a laborvizsgálat, ugyanis ultrahanggal a szerv szerkezetéről, állapotáról is képet kaphatunk. Az ultrahang vizsgálaton belül dr. Szabó Andrea, a Budai Endokrinközpont radiológusa a legutóbbi Prima Medica Szakmai Napon a pajzsmirigy ultrahangos vizsgálatának fontosságát mutatta be.

A hormonzavarok igen gyakoriak manapság, melyek kellemetlen tüneteket és veszélyes szövődményeket is okozhatnak. Hogy mégis miért léphet fel a hormonális egyensúlyban hiba, arról dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa beszélt.

A betegségek többsége reagál az évszakváltásokra, így nyáron plusz tünetek is jelentkezhetnek, ráadásul vannak olyan állapotok, melyeknél más dózisra és plusz odafigyelésre van szükség. Ilyen pl. a pajzsmirigyzavar is. Hogy mikre kell ekkor ügyelni, arra dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája adott választ.

A PCOS napjainkban már szinte népbetegségnek számít. Nőgyógyászati, valamint endokrin eltérések  és tünetek mellett a nehezített teherbeesés egyik vezető okának is tekinthető, így em csoda, hogy számos kutatás irányul az okok felderítésére. Egy nemrégiben megjelent közlemény jelentős lépést jelent a folyamatok megértésében- ezzel kapcsolatban kérdeztük dr. Lőrincz Ildikót, a Budai Endokrinközpont  nőgyógyász-endokrinológusát.

Nem csak a tavaszi fáradtság okozhatja, ha nehezen megy a tanulás, vagy gyakran vagyunk feledékenyek. A legújabb kísérleti adatok és megfigyelések azt támasztják alá, hogy ebben jelentős szerepe lehet a csökkent pajzsmirigyműködésnek is.

A hormonzavarok nem csak a felnőtteknél jelentkezhetnek, hanem nagy számban vannak olyan gyermekek is, akik kénytelenek endokrinológushoz fordulni. Dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermek és felnőtt endokrinológusa az alacsony tesztoszteronszint jellemző tüneteit ismerteti.

Az inzulinrezisztenciában szenvedők gyakran küzdenek súlyfelesleggel, így gyakran a fogyásra való képtelenség viszi a betegeket orvoshoz, ahol a kezükbe kapják a diagnózist, magyarázatként szolgálva a plusz kilókra. Hogy mégis miként függ össze az IR és a túlsúly, arra dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája adott magyarázatot.

A pajzsmirigy daganatos megbetegedéseinek differenciál diagnosztikájánál igen nagy jelentősége van a jó-és a rosszindulatú elváltozások elkülönítésének, hiszen ez nagymértékben meghatározza a további teendőket. A vékonytű biopszia elvégzése ebben igen nagy segítséget jelent, ám vannak esetek, amikor az ún. BRAF génmutáció vizsgálatára is szükség van. Hogy pontosan mit takar az elnevezés, és hogy mikor érdemes ellenőriztetni a zavar fennállását, arról dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája beszélt.

Minden korosztályban előfordulhat, de különösen a 40 év feletti nők körében gyakoriak a pajzsmirigybetegségek. A gyakorlott szakember számára külső jelek is segítik a diagnózist. Arról, hogy pontosan melyek ezek, Prof. Balázs Csaba endokrinológus, az Endokrinközpont orvosa beszélt a Prima Medica Szakmai Napon tartott előadásában.

Pubertáskorban megszokott, hogy a gyerekek bőrét gyulladt pattanások „díszítik”. Azonban a nagyobb hormonális változások lecsengése után rendszerint ezek a zavaró aknék eltűnnek. Éppen ezért lehet meglepő, ha egy felnőtt arcán is megjelennek a kellemetlen bőrhibák. Ennek egyik lehetséges okát dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája ismerteti.

Pajzsmirigy alulműködés esetén a fő terápia a gyógyszeres kezelés, melynek során pótlásra kerülnek a hiányzó pajzsmirigy hormonok. Viszont – mint a legtöbb készítmény esetén- van néhány dolog, melyekre nem árt ügyelni, ugyanis több minden is befolyásolhatja a terápia sikerességét. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája ezeket a buktatókat ismerteti.

Az FSH hormon megfelelő szintje igen fontos a menstruációs ciklus szabályozásában és ezáltal a teherbeesésben, ugyanis a peteérést segíti. Dr. Koppány Viktória, a Buda Endokrinközpont endokrinológusa ezen hormon jelentőségét és zavarait ismerteti.

A hasi zsírpárnákkal a legtöbb nő állandó küzdelmet folytat, ám sokszor megesik, hogy a nagyobb pocak nem (csak) a sok zsíros és cukros étel eredménye, hanem a puffadásé, melyet valamilyen hormonális probléma okoz. Dr. Koppány Viktóriától, a Budai Endokrinközpont endokrinológusától megtudhatja, vajon milyen kóros állapotok vezethetnek fokozott gázképződéshez.

A szelén a jód mellett igen fontos szerepet tölt be a pajzsmirigy megfelelő működése szempontjából, így hiánya gyakran a szerv alulműködését okozza. Hogy milyen pozitív hatásai vannak a szelénnek, és hogy milyen dózisban és ideig érdemes alkalmazni, arról dr. Bérczy Juditot, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosnőjét kérdeztük.

Igen sokan küzdenek időnként vagy krónikus jelleggel székrekedéssel, melynek hátterében állhat nem megfelelő étkezés, mozgáshiány, kevés folyadékfogyasztás, terhesség, klimax, de akár komolyabb hormonális zavar is. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa a kellemetlen panasz lehetséges okairól beszélt.

A striák veszélytelen bőrelváltozások, melyek rendszerint olyan események során keletkeznek, amikor a bőr viszonylag rövid időn belül megnyúlik, és az ütemet nem képes követni. Éppen ezért a legtöbbször pubertás korban, gyorsabb hízás és várandósság során szoktak megjelenni a vöröses színű csíkok. Sajnos azonban előfordulhat, hogy a livid striák egy hormonális betegségre, a Cushing szindrómára is felhívják a figyelmet. Dr. Tar Attilát, a Budai Endokrinközpont gyermek és felnőtt endokrinológusát kérdeztük a témában.

Nyelvünk igen sok információt rejt egészségi állapotunkról, így érdemes mindenféle változásra figyelmet fordítani. Ilyen például az, amikor égő érzést tapasztalunk rajta, mivel a panasz dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája szerint akár pajzsmirigy problémát is jelezhet.

A sötét, téli hónapok során sokan fáradékonyabbak a szokásosnál, hiszen a napfény hiánya bizony erősen rányomja a bélyegét a hangulatunkra és a teljesítményünkre. Viszont ez legtöbbször csupán időszakos és hullámokban tör rá az emberre, de ha már jó ideje kínozza az ólmos fáradtság, úgy érdemes pajzsmirigyzavarra is gyanakodni. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája a pajzsmirigy alulműködésről beszélt.

A pajzsmirigy túlműködése, azaz a hyperthyreosis, a mirigy által termelt hormonok emelkedett szintjével, illetve ezzel párhuzamosan az agyalapi mirigy által termelt szabályozó hormon, a TSH alacsony szintjével igazolható. Előfordul tünetmentes vagy tünetszegény változata, de sokszor jellegzetes panaszokat okoz, mivel az egész szervezet működésére kiható szabályozó hormon termelődik túl. Sikertelen gyógyszeres kezelés esetén, vagy az alapbetegségtől függően már első kezelési lépésként is szóba jöhet a sebészi beavatkozás. A témáról dr. Tihanyi Balázs, a Budai Endokrinközpont sebésze beszélt.

A pajzsmirigyzavarok sokszor semmilyen tünettel nem járnak, így gyakran előfordul, hogy vetélés után jön rá az illető, hogy bizony a szerv elégtelen működése okozta a tragédiát. Éppen ezért dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája a pajzsmirigy funkciók vizsgálatát javasolja a családalapítás előtt álló nőknek.

Nőknél és a fiatal lányoknál a fokozott szőrnövekedés igen komoly önértékelési gondokat okozhat, hiszen hiába a gyakori szőrtelenítés, a kinőtt szálak ugyanolyan sötétek és erősek lesznek. A probléma azonban általában nem jelenik meg ok nélkül, hiszen hátterében betegség is állhat. Dr. Tar Attilától, a Budai Endokrinközpont gyermek és felnőtt endokrinológusa szerint a következő kóros állapotok idézik elő a legtöbbször a panaszt.

Az inzulinrezisztencia számtalan szokatlan tünetet produkálhat, és a beteg gyakran csak utólag jön rá, hogy kellemetlen panaszait a magas inzulinszint okozta. Felmerülhet így a kérdés, hogy vajon van-e valamilyen összefüggés az alvászavarok és a kóros állapot között. A választ dr. Koppány Viktóriától, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistájától tudtuk meg.

„Nincs nap, hogy ne keresnének fel ezzel a kérdéssel a meddő házaspárok, mivel a kivizsgálásuk során felvetődött a pajzsmirigy betegségének - gyakran egyedül a TSH szint emelkedése, mivel csak ezt nézik - lehetősége. Ilyenkor gyakran azt a választ kapják, hogy amennyiben a TSH szintjük már rendben lesz („1 alatt vagy 1-2 között”), akkor próbálkozzanak a baba vállalásával. Tapasztalatom, hogy ez nem elegendő! Ezt bizonyították a legújabb klinikai megfigyelések is.” Prof. Balázs Csaba, a Budai Endokrinközpont orvosának összefoglaló írása a TSH mellett az anti-TPO vizsgálatának fontosságára is felhívja a figyelmet.

A pajzsmirigy betegségek terápiájában sok esetben nagy segítségre van a jód pótlása , ám sokan bajban vannak azzal, milyen dózisban is érdemes alkalmazniuk. Dr. Bérczy Judittól, a Budai Endokrinközpont endokrinológus főorvosától megkérdeztük, hogy vajon mikor van szükség plusz jód bevitelére, és honnan lehet tudni, hogy elegendőt fogyasztunk-e belőle.

A fokozott verejtékezés, fejfájás és a heves szívdobogás megannyi probléma tüneteként felléphet: húzódhat mögötte pl. szívbetegség, hipertónia, pajzsmirigyzavar vagy akár pánikroham is. Sajnos azonban a tünetegyüttes egy ritka, ám súlyos betegségre is felhívhatja a figyelmet: a mellékvesevelő daganatára. Hogy mit érdemes tudni az állapotról, azt dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa ismertette.

A felsorolt betegségek gyanúja esetén, a terheléses vércukorvizsgálat helyett elvégezhető az adiponektin értékének meghatározása. Prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa elmondta, hogy a korábbinál lényegesen egyszerűbb és az érintettek számára kevésbé megterhelő vizsgálathoz elegendő egy vérvétel, és nem szükséges a sok esetben kellemetlen mellékhatásokat okozó cukoroldat elfogyasztása.

Önnek is ismerős az az érzés, mintha szorítaná a nyakát a ruhája? Állandóan igazgatja az ingét, blúzát, nyakkendőjét, hogy véget vessen a kellemetlen, fojtogató panasznak, ám hiába? Ha ez gyakran előfordul, akkor dr. Gergely Mária, a Budai Endokrinközpont radiológusa szerint érdemes pajzsmirigy ultrahang vizsgálatot végezni, ugyan is meglehet, hogy pajzsmirigy betegség okozza a zavaró érzést.

A pajzsmirigy betegségben szenvedők nagy része gyógyszeres terápiára szorul, melynek hatását rendszeresen ellenőrizni kell. A pácienseknél gyakran felmerül a kérdés, hogy vajon életük végéig kell a tablettákat szedni, vagy egy idő után leállhatnak vele? A kérdést dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája válaszolja meg.

Az őszi hónapok beköszöntével sokan tartós fáradtságtól, depressziós hangulattól és fokozott álmosságtól szenvednek, melyet általában a fényhiány, a nyaralás után a munkába való visszaállás és a nappalok rövidülése okoz. Azonban a tünetek akár hormonzavarra is utalhatnak, főleg akkor, ha hosszú időn át fennállnak. Hogy milyen endokrin problmákat jelezhet a túlzott fáradtság, arról dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa és inzulinrezisztencia specialistája beszélt.

Az elmúlt időszakban sokat lehet hallani a Honeybeast énekesnőjének, Tarján Zsófi átalakulásáról, ugyanis miután diagnosztizálták nála az inzulinrezisztenciát, megfelelő kezelésben részesülve nagymértékű súlyfeleslegtől szabadult meg. Dr. Koppány Viktóriát, a Budai Endokrinközpont inzulinrezisztencia és PCOS specialistáját az eset kapcsán a személyre szabott terápiáról kérdeztük, hogy más IR-es is büszke lehessen alakjára.

Olykor-olykor mindannyiunkra ránk tör a farkasétvágy, amikor legszívesebben betermelnénk a hűtő és a spájz tartalmát, főleg a szénhidrátokat. Ennek legtöbbször lelki okai vannak, esetleg kissé kevesebbet ettünk a megszokottnál, ám ha rendszeresen előfordul normál étkezés mellett, akkor lehet, inzulinrezisztencia, esetleg kezdődő cukorbetegség okozza. A témában dr. Koppány Viktóriát, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistáját kérdeztük.

A pajzsmirigyzavar leggyakrabban a nők kapcsán merül fel, ám a probléma ugyanúgy sújtja az erősebbik nem tagjait is, igaz, valamennyire ritkábban. Hogy náluk még milyen panaszok jelezhetik az állapotot, arról dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája beszélt.

A pajzsmirigy problémáiról sokat hallani, olvasni, ám a mellékpajzsmirigy zavarairól már lényegesen kevesebb szó esik, pedig viszonylag gyakori állapotról van szó. Akárcsak a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigy is termelhet túl sok, illetve túl kevés hormont. Ez előbbi esetről dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa beszélt.

Legyen szó pajzsmirigy alul-vagy túlműködésről, mindkét állapot igen kellemetlen tünetekkel járhat. Az esetek többségében a gyógyszeres kezelés hatására a panaszok csökkennek vagy megszűnnek, ám előfordulhat, hogy hiába a tökéletes laboreredmények és ultrahang kép, a tünetek továbbra is fennállnak. Hogy mi állhat ennek hátterében, arról dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosnője beszélt.

A magas tesztoszteronszint számtalan problémát okozhatnak a nőknél, hiszen amellett, hogy jelentősen megnehezíti a teherbeesést, olyan önbizalom romboló külső panaszokat is okozhat, mint az arcon lévő fokozott szőrnövekedés, hajhullás, pattanások, túlsúly. Hogy mi minden állhat az állapot hátterében, arról dr. Koppány Viktóriát, a Budai Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.

Akik rendszeresen szednek valamilyen gyógyszert, már jól tudják, hogy ha nyaralásra, hétvégi kiruccanásra készülnek, akkor időben ellenőrzik, hogy elég lesz-e a hazaérkezés utáni napokra is a gyógyszerük. Gondolnak a rendkívüli helyzetekre is, a szükségesnél inkább többet visznek magukkal, mint kevesebbet. A gondos felkészülés mellett is előfordulhatnak azonban olyan kellemetlenségek, mint a készítmények helytelen tárolásából eredő rosszullétek.

Sokan már a teherbe esés előtt el kezdenek várandós vitamint szedni, hogy a lehető legjobban feltöltsék a vitamin és ásványi anyag raktáraikat, és ezáltal optimális feltételeket teremtsenek a magzatnak. A piacon megannyi ilyen készítményt találni, így a választás meglehetősen nehéz- pláne, ha az illető pajzsmirigyzavarral küzd. Dr. Koppány Viktóriát, a Budai Endokrinközpont endokrinológusát megkérdeztük arról, vajon mire érdemes nekik figyelni, ha terhesvitamint szeretnének venni.

Nyáron a legtöbben inkább a lédús, hűsítő gyümölcsöket kívánjuk a nehezebb, zsírosabb ételek helyett, és nem ritka, amikor ebédre is egy finom gyümölcsleves kerül az asztalra. De vajon miként illeszthető bele ez az inzulinrezisztensek diétájába? A túl sok gyümölcs nem fogja túlságosan is megemelni a vércukorszintet? A kérdéseket Sárga Diána, a Budai Endokrinközpont dietetikusa válaszolja meg.

Nyelési nehézségek, gombócérzés, rekedtség- pár tünet, melyek a pajzsmirigy megnagyobbodására utalhatnak. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája a strúma jeleiről és következményeiről beszélt.

A bőrproblémák igen zavaróak tudnak lenni, pláne akkor, ha nem is lehet őket elkendőzni. Az esetek egy részében a kellemetlen probléma hátterében a hormonok játéka áll, melyet, ha kezelnek, a panaszok is javulnak. Dr. Koppány Viktóriát, a Budai Endokrinközpont endokrinológusát arról kérdeztük, bizonyos hormonok zavarai milyen tüneteket okozhatnak.

Sokan és sokféle módon igyekeztek felhívni már a figyelmet a jól működő bélrendszer szerepére, egészségünk megőrzésében. Az utóbbi évek széleskörű nemzetközi kutatásai eredményeképpen megismerhettük a mikrobiom fogalmát, melynek segítségével valódi válaszokat kaphatunk arra a kérdésre, hogy pontosan hogyan vezet a bélrendszer egyensúlyának felborulása a ma népbetegségnek – bélbetegségek, elhízás, pajzsmirigybetegség, diabétesz, szív- és érrendszeri betegségek - számító kórképek megjelenéséhez. Erről szól Prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosának írása.

A hipofízis jóindulatú daganata első hallásra igen veszélyesnek és ritka problémának tűnhet, ám valójában igen sokaknál alakul ki, és szerencsére az esetek legnagyobb részében teljes felépülés vár a betegre. Hogy milyen tünetek utalhatnak rá és hogy mi ilyenkor a teendő, arról dr. Polyák Annamáriát, a Budai Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.

A pajzsmirigyzavarok pontos diagnózisához a laborvizsgálaton kívül szükség van a szerv ultrahangos vizsgálatára is, ugyanis a pajzsmirigy gyulladás, daganat, megnagyobbodás, illetve a benne lévő göbök is okozhatják a pajzsmirigy alul-vagy túlműködését. Dr. Gergely Mária, a Budai Endokrinközpont radiológusa az ultrahang vizsgálat fontosságára hívja fel a figyelmet.

Végre itt a jó idő, így egyre kevesebb ruha fedi a testünket. Ez sajnos egyben azzal is jár, hogy a felesleges zsírpárnák is jobban közszemlére kerülnek - éppen ezért ilyenkor sokan tűzik ki célul, hogy a nyáron már normál súllyal, karcsún fognak a vízparton napozni. Azonban előfordulhat, hogy hiába a kitartó diéta és mozgás, mégse mutat annyit a mérleg nyelve, amennyit szeretnének. Dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusa szerint ekkor hormonális elhízásról is lehet szó, melyet valamilyen endokrin zavar okoz.

A pajzsmirigy alulműködés hazánkban népbetegségnek számít, mely a legtöbb esetben élethosszig tartó gyógyszeres kezelést igényel. Dr. Bérczy Judittól, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosától megtudhatjuk, mi mindenre érdemes ekkor figyelni.

Statisztikák szerint egyre többen küzdenek manapság az inzulinrezisztenciával, amely nem csak kellemetlen tüneteket és meddőséget okozhat, de kezeletlenül akár 2-es típusú cukorbetegséghez is vezethet. Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont inzulinrezisztencia és PCOS specialistája a legfontosabb tudnivalókat ismerteti a betegségről és annak sikeres terápiájáról.

A pajzsmirigy funkciók vizsgálatánál gyakran fel szokott merülni az ún. AntiTPO szintjének ellenőrzése is. Hogy pontosan miről van szó, mire utalhat a megemelkedett mennyisége, és hogy mely esetekben érdemes megbizonyosodni a szintjéről, arról dr. Békési Gábor PhD-t, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistáját kérdeztük.

Minden szülő szívesen nézi, ahogyan gyermeke növekszik, amíg végül még őt is lehagyja magasságban. De mi a helyzet akkor, ha a gyerek nem a megfelelő ütemben nő? Dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa, gyermekgyógyásza szerint a probléma hátterében sokszor hormonális okok állnak!

A pajzsmirigy alulműködéssel küzdő betegek rendszerint gyógyszeres terápiában részesülnek, melynek során pótlásra kerülnek a hiányzó hormonok, amik a szervezet egészséges működését támogatják. Azonban olykor előfordulhat, hogy a páciens – vagy már a kezdetektől vagy egy idő után- rosszul reagál a kezelésre. Hogy miért, azt dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája válaszolja meg.

Az inzulinrezisztenciával csak pár éve kezdtek el komolyabban foglalkozni a szakemberek, nem is csoda, hiszen számos bosszantó tünet hátterében bújik meg, ezen felül súlyos szövődményekkel is járhat. Arról sokat hallani, miszerint meddőséget, menstruációs zavarokat, pattanásos bőrt és túlsúlyt okoz, ám friss tanulmányok szerint a fogágybetegség mögött is gyakran a magas inzulinszint áll. Dr. Koppány Viktóriát, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistáját kérdeztük a témában.

A pajzsmirigy alulműködés elsődleges terápiája a megfelelő gyógyszeres kezelés, viszont igen sokat tehet az állapot javulása érdekében kellően összeállított étrenddel is. Sárga Diánától, a Budai Endokrinközpont dietetikusától megtudhatja, vajon mely ételeket érdemes ekkor a tányérra tenni, és hogy miket lenne célszerű kerülni.

Sokan a pajzsmirigyben lévő göböket egy csoportba sorolják, ám a léteznek ún. meleg és hideg göbök is, és ez utóbbi akár rosszindulatú is lehet. A témáról dr. Békési Gábor PhD-t, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistáját kérdeztük.

A hormonzavarok igen változatos képet mutatnak, és a beteg sokszor nincs is tudatában az állapotával. Dr. Koppány Viktória endokrinológus, a Budai Endokrinközpont munkatársa ezért a két leggyakoribb hormonális probléma jeleit sorolja fel.

A menstruáció beindulása után, a ciklus eleinte rendszertelen lehet, ám pár hónap után ez általában normalizálódni szokott. De hogy mikortól számít kórosnak a rendszertelen vérzés, arról dr. Tar Attilát, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusát kérdeztük.

Az autoimmun eredetű Hashimoto-betegség egy igen gyakori pajzsmirigy probléma, mely tünetek egész széles skáláját sorakoztathatja fel. A betegek többsége a panaszaik miatt akár több orvosnál is járhat, mire kiderül, hogy Hashimoto-betegség áll a rossz közérzetük hátterében. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája a betegség kevésbé ismert jeleit mutatja be.

Inzulinrezisztencia diéta követése során olykor előfordulhat, hogy az illető étkezés után pár órával el kezd szédülni, közérzete romlik, netán enyhe fokú remegést is érez. A tünetek általában hipoglikémiára, azon belül is reaktív hipoglikémiára utalnak. De vajon mit lehet ellene tenni? Erre a kérdésre kerestük a választ Sárga Diánával, a Budai Endokrinközpont dietetikusával.

A fogzás és fogváltás igen fontos mérföldkövek a gyermekek életében, mely több évig is eltart. A fogváltás rendszerint 6-7 évesen veszi kezdetét, ám ha ennél később bújnak elő a végleges fogak, az pajzsmirigy alulműködésre utalhat. A témáról dr. Tar Attilát, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusát kérdeztük.

Az endokrinológiai, azaz a hormonrendszerrel kapcsolatos problémák rengeteg panaszt okozhatnak, melyek az esetek többségében igen hétköznapiak. Éppen ezért sokan pl. túlsúly, a hajhullás vagy a csökkent hidegtűrés hátterében nem sejtenek betegséget, pedig ha huzamosabb ideig fennáll bizonyos probléma, az gyakran hormonzavart jelez. Hogy milyen tünetek esetén érdemes endokrinológust felkeresni, azt dr. Bérczy Judittól, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosától tudtuk meg.

Manapság egyre gyakrabban fordul elő inzulinrezisztencia a nők –és a férfiak- körében, melynek sikeres kezeléséhez a megfelelő diéta elengedhetetlen. A legtöbben úgy tudják, hogy napi 160 gramm szénhidrát fogyasztása javasolt, se több, se kevesebb. Azonban a legújabb ajánlások szerint nem mindenkinek ezt a mennyiséget kell követnie. A témáról Sárga Diánát, a Budai Endokrinközpont dietetikusát kérdeztük.

Szinte nincs is olyan ember, akinek ne lennének gondjai a testsúlyával. A legtöbben ugyan a plusz kilók miatt aggódnak - mind esztétikai, mind egészségügyi szempontból-, ám szép számmal akadnak olyanok is, akik a hízásra képtelenek. Természetesen egyik véglet sem jó, hiszen mindkettő betegséget jelezhet és okozhat. Dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa elárulja, vajon mi állhat amögött, ha nem mutat elegendőt a mérleg nyelve.

Sok nő és férfi hosszú időn keresztül küzd az esetleges súlyfeleslegével, és komoly fogyókúrák sorozata után sem képesek tartósan megszabadulni a túlsúlyuktól. Ilyenkor felvetődik a hormonzavar lehetősége. Hogy milyen vizsgálatokat érdemes ekkor elvégeztetni, arról dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa beszélt.

Hazákban igen sok ember szenved pajzsmirigy alulműködéstől, mely számtalan kellemetlen panaszt okozhat. Bár az esetek többségében könnyen kordában tartható betegségről van szó, ám dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája szerint érdemes a következő dolgokra odafigyelni, hogy a terápia sikeressége maximális legyen.

Akár meddőség, akár menstruációs zavarok miatt merül fel valakiben az inzulinrezisztencia gyanúja, fontos, hogy megfelelő vizsgálatokkal bizonyosodjon meg állapotáról. Bár az IR egyre inkább bekerül a köztudatba, azonban sokan vannak azok, akik csupán a vércukor értékeiket ellenőriztetik, pedig az inzulin szintjére is óriási szükség van a diagnózis felállításához. Hogy miért, azt dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája válaszolja meg.

Idén télen sorra dőlnek meg a hidegrekordok, így sokan vannak, akik a réteges öltözködés ellenére is folyton dideregnek a szabad levegőn. Igen ám, de sokaknál a panasz az otthon melegében is megmarad, és pulóverben, vastag pléddel betakarózva is fáznak, így folyton emelnek a lakásban a hőmérsékleten. Amennyiben Ön –vagy valamely családtagja- is a fagyoskodók közé tartozik, akkor érdemes ellenőriztetni a pajzsmirigy funkcióit, ugyanis a tünet sokszor pajzsmirigy alulműködésre utalhat! A témában dr. Békési Gábort, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistáját kérdeztük.

A pajzsmirigyzavarok első számú terápiás módszere a gyógyszeres kezelés. Amennyiben a természetes gyógymódok híve, akkor kiegészítésként segítségül hívhat bizonyos gyógynövényeket, melyekkel akár csökkentheti is gyógyszeradagját. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa ezeket a gyógynövényeket ismerteti.

Bizonyos gyógyszereket reggel, másokat este, étkezés előtt, vagy étkezés után szedünk be. A gyógyszerszedés napirendje mellett az sem mindegy, milyen típusú készítményt, milyen folyadékkal, vagy egyéb készítményekkel társításunk, ez ugyanis akár az egész kezelés sikertelenségét okozhatja.

A fogzás és fogváltás igen fontos mérföldkövek a gyermekek életében, mely több évig is eltart. A fogváltás rendszerint 6-7 évesen veszi kezdetét, ám ha ennél később bújnak elő a végleges fogak, az pajzsmirigy alulműködésre utalhat. A témáról dr. Tar Attilát, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusát kérdeztük.

A rendszertelen, esetleg kimaradozó menstruáció hátterében több probléma is állhat, ám gyakran inzulinrezisztencia okozza a panaszt. Bár valóban ez az egyik legáltalánosabb tünete a betegégnek, ám előfordulhat, hogy a szabályos ciklus ellenére is fennáll az állapot. Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája ezért az javasolja, senki se vesse el normál menstruáció esetén az IR lehetőségét, hiszen ettől függetlenül még fennállhat a probléma.