Hematológia

Hematológus szakembert elsősorban nyirokcsomó- és lépmegnagyobbodás, indokolatlan fáradékonyság, illetve vérzékenység, vérszegénység és bizonyos vérképeltérések esetén szoktak felkeresni. Hogy pontosan melyek ezek a vérképeltérések, arról dr. Fehér Ágnest, a Trombózis- és Hematológia Központ belgyógyász, hematológus szakemberét kérdeztük.

A vér laboratóriumi elemzése az egyik legrégibb, ugyanakkor a mai napig az egyik legjobb diagnosztikai eljárás. Az egészségünk megőrzése miatt is érdemes évente legalább egyszer laboratóriumi vérvizsgálatot kérni, hiszen a vér összetevőinek esetleges eltéréseiből számos elváltozásra, betegségre még az előtt következtetni lehet, hogy tünetet okozna – hívja fel a figyelmet dr. Fehér Ágnes, a Trombózis és Hematológiai Központ belgyógyásza, hematológusa.

A leukémia tulajdonképpen vérképzőszervi daganatos megbetegedés, amelyet a kóros vérsejtek gyors növekedése jellemez, és amelynek több típusa is ismert. Mivel a gyermekkorban jelentkező leukémia mellett létezik felnőttkori forma is, bizonyos tünetek esetén bármely életkorban fel kell keresni a szakorvost. Dr. Kárpáti Ágnes, a Trombózis- és Hematológiai Központ belgyógyásza, hematológusa ezekre a tünetekre és a diagnosztizálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Amennyiben valaki túl gyakran esik át különböző fertőzéseken, érdemes utánajárni, mi is okozza a csökkent védekezőképességet. Hátterében több dolog is állhat, és dr. Kárpáti Ágnes, a Trombózis-és Hematológiai Központ onkohematológusa szerint ekkor nem szabad elvetni az ún. neutropénia gyanúját. Hogy pontosan mit is takar az állapot?

A várandósság vége felé igen gyakori, amikor a kismamánál vashiány, vérszegénység lép fel. Ez – ha kisebb mértékű- fáradékonyságon, esetleg gyakoribb fejfájáson kívül nem okoz különösebb problémákat, ám ha már a terhesség elején diagnosztizálják, azt minél hamarabb kezelni szükséges, ugyanis friss tanulmányok szerint a koraterhességi vashiányos vérszegénység összefüggésbe hozható a gyermek figyelemzavarával, hiperaktivitásával, sőt, autizmusával is. Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológus főorvosa a vérszegénység szűrésére és kezelésére hívja fel a figyelmet.

Önnel is történt már olyan, hogy megmagyarázhatatlan kék-zöld foltokat vett észre a bőrén? Ezzel sokan vannak így, melynek oka legtöbbször az, hogy beütötte magát valahova, csak egyszerűen elfelejtette. Viszont az már figyelemfelhívó jel, ha ez gyakran megismétlődik, ugyanis vérzékenységet jelezhet. Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológus főorvosa a sokakat érintő von Willebrand betegségről beszélt.

A nyirokcsomók az immunrendszerünk egyik fő szereplői, így gyakori, amikor pl. megfázás, influenza alkalmával megduzzadnak, jól kitapinthatóvá válnak. Igen ám, de mi a helyzet akkor, amikor látszólag betegség nélkül duzzadnak meg a nyirokcsomók? A kérdésre dr. Ercsei Ibolya, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa adott választ.

A hematológia egy speciális területe a belgyógyászatnak, mégis kevesen tudják, milyen panaszokkal, betegségekkel érdemes oda fordulni. Dr. Ercsei Ibolya, a Trombózis és Hematológiai Központ hematológusa ezeket az állapotokat ismerteti.

Előfordulhat, hogy véralvadásgátló injekciót kell alkalmaznia a kismamának a terhessége alatt, nélküle ugyanis nagy eséllyel kialakulnak akár életveszélyes vérrögök, amelyek nem csak az édesanya, hanem a baba életét is veszélyeztethetik. Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa válaszolt kérdéseinkre.

A DIC (diffúz intravasculario coaguláció) egy igen súlyos, halálhoz is vezethető betegség, melynek fellépése várandósság és szülés táján gyakoribb, de sokszor társul rosszindulatú folyamatokhoz, szepszishez is. A véralvadási zavarral járó állapot során egyszerre lép fel a kiserek, kapillárisok elzáródása, amit a fokozott fibrinolízis és az alvadási faktorok gyors felhasználódása miatt súlyos vérzékenység követ. Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája a DIC szindrómát ismerteti.

A bőrön lévő kisebb-nagyobb vöröses foltokat rendszerint ekcémának, illetve egyéb bőrbetegségnek tudják be. Ám ha kiderül, mégsem bőrgyógyászati a probléma, úgy érdemes ellenőriztetni a vérlemezke számot, ugyanis a panasz ITP-re (idiopátiás trombocitopéniás purpura) is utalhat, mely vérzékenységgel jár. A témáról bővebben dr. Szélessy Zsuzsannát, a Trombózisközpont hematológus főorvosnőjét kérdeztük.

A vashiány igen gyakran előforduló állapot, mely kellemetlen közérzetet és tüneteket okoz. Azonban megfelelő terápiával a folytonos fáradtság, a szédülés és a fejfájás megszüntethető. Hogy mi mindenre érdemes figyelni vaspótlás esetén, azt dr. Szélessy Zsuzsannától, a Trombózisközpont hematológus főorvosnőjétől tudtuk meg.

A leukémia, azaz a fehérvérűség igen veszélyes, sürgős kezelést igénylő megbetegedés, melyre olykor csupán egy rutin vérkép vizsgálat során derül fény. A kór érintheti mind a gyermekeket, mind a felnőtteket, és mindegyik korosztályra bizonyos leukémia típusok jellemzőek. Hogy milyen fajtái vannak, arról dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa beszélt.