Diéta

Hányinger, gyomorfájdalom, felfújódás és puffadás – csak néhány tünet azok közül, amelyeket az ételintolerancia okozhat. Mely ételek felelősek leginkább ezekért a kellemetlenségekért? Dr. Pászthory Erzsébet gasztroenterológus, belgyógyász, háziorvos szakorvossal, az Allergiaközpont munkatársával sorra vettük a leggyakrabban panaszt okozó ételféleségeket.

Nyáron könnyebb lehet a kímélő étrendet tartani, ám még így is akad néhány dolog, amire figyelni kell az év legmelegebb hónapjaiban. Vajdovich Dorottya, a Budai Allergiaközpont dietetikusa elmondta, hogy melyek ezek.

Ha orvosilag igazolt hisztaminózis áll fenn, a kezelőorvos javaslatára, az intolerancia súlyossági fokától függően hisztamin-szegény, illetve -mentes, úgynevezett mediátor mentes diétára van szükség. Az étrend meghatározása összetett feladat, hiszen az egyéni tolerancia döntő szerepet játszik a tiltott élelmiszerek fogyasztásában. Fülöp Lili, a Budai Allergiaközpont dietetikusa elmondta, hogy a dietetikai konzultáció több lépcsőben segít a megfelelő életmód kialakításában.

A kiegyensúlyozott táplálkozás alapelveinek megfelelően a cukorbetegnek is napi négy-öt-hatszori étkezés javasolt. Ebbe a ritmusba a süteményeket, édességeket a tízórai vagy az uzsonna gyanánt iktassa be, ezek lesznek a kisétkezések. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont belgyógyász-diabetológusa és Szarka Dorottya, a Cukorbetegközpont dietetikusa mondja el a legfontosabbakat.

Tejallergia, laktózintolerancia esetén is fogyasztható, inzulinrezisztenciások étrendjébe is beilleszthető kuglóf receptet állított össze Fülöp Lili, a Budai Allergiaközpont dietetikusa. Az elkészült sütemény - megfelelő díszítéssel - akár az ünnepi asztalon is megállja a helyét!

Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, édes íze miatt a hozzáadásával készült sütemény kevesebb plusz édesítést igényel. Fülöp Lili, a Budai Allergiaközpont dietetikusa által összeállított sütőtökös muffin recept azonban nemcsak a diétázók, hanem az ételallergiások kedvelt alapanyaga is lehet, a sütőtökpüré ugyanis a tojás helyettesítésére is alkalmas.

Habár sokan gondolják úgy, hogy a gluténmentes étkezés egyhangú és tápanyagszegény, Szarka Dorottya dietetikus a következőkben alaposan megcáfolja ezt. A Budai Allergiaközpont szakembere 27 féle gluténmentes lisztet hasonlított össze, melyből kiderül, hogy a gluténmentes étkezéssel is minden fontos tápanyag biztosítható a szervezet számára, ha megfelelően használjuk a gluténmentes liszteket az étrendünkben.

Aki tapasztalta már, milyen elemi erővel tud rátörni az emberre a cukor és a szénhidrát utáni vágy, tudja, hogy milyen nehéz ezt kontrollálni. Szarka Dorottya, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa segít megtalálni a leküzdés stratégiáit.

Ha valaki ízületi gyulladással él, tudnia kell, hogy az orvosi kezelésen túl a táplálkozásával is befolyásolhatja az állapotát. Szarka Dorottya, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa azokat az élelmiszertípusokat vette számba, amelyek érdemes elkerülniük az érintetteknek.

Több érintett megfigyelhette már, hogy bizonyos ételek, étrend képes csökkenteni az ízületi gyulladás tüneteit. Szarka Dorottya, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa az erre vonatkozó kutatási eredményekről beszélt.

Egyénre szabott étrend kialakításával segítik a dietetikusok a cukorbetegeket, ebben mindenre kiterjedő tanácsokat is talál a páciens. Nem minden tilos! Szarka Dorottyát, a Cukorbetegközpont dietetikusát kérdeztük.

Sokan éreznek késztetést arra, hogy még a bikiniszezon előtt leadjanak jónéhány feleslegesnek vélt kilót. Angyal Viktória, a Sportorvosi Központ dietetikusa, sportdietetikusa szerint érdemes körültekintően eljárni az úgynevezett zsírégetőkkel és tudatosan felépíteni egy testsúlycsökkentő programot.

Napsütéses időben akár fél óra szabadban eltöltött idő is elég lehet, hogy napi D-vitamin szükségletünket fedezzük. A téli borongós hónapok alatt azonban gyakran alakul ki hiányállapot, melynek tünete például a gyakori légúti fertőzésekben is megmutatkozhat.

A gyermek és felnőtt lakosságban végzett nemzetközi tudományos vizsgálatok arra utalnak, hogy a lakosság D- vitamin ellátottsága nem megfelelő. Számos kórkép esetében, melyeket civilizációs betegségnek is neveznek, mint szív- és érrendszeri megbetegedések, bizonyos rák típusok, allergia, de egyes autoimmun betegségek is, összefügghetnek az alacsony D-vitamin szinttel a szervezetben.