Gasztroenterológia

Tavasszal, a változékony időjárás miatt felerősödhetnek a refluxos panaszok. A jelen járványhelyzetben a stressz miatt is fokozódhatnak a tünetek. Dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, mit tanácsol ilyen esetben a betegeknek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) összegyűjtötte a koronavírussal kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket. Eszerint sem igaz, hogy a koronavírus ellen véd, sőt a túlzásba vitt alkohol fogyasztás egyértelműen káros. Dr. Sárdi Krisztina belgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, miért tesszük rosszul, ha a fertőzést a néphagyomány szerint bevált módon, pálinka fogyasztásával próbáljuk megelőzni.

Ha a tej fogyasztását követően puffadás, fokozott gázképződés, hasmenés lép fel, a tüneteket tejcukor-érzékenység is okozhatja. Dr. Tamássy Klára belgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, milyen vizsgálatokkal deríthető ki, hogy valóban laktózintolerancia áll-e a háttérben.

Gyakori légúti betegségek kapcsán érdemes a háttérben álló okokat is felderíteni. A gyomorégés népbetegség, sokan mégis elhanyagolják a kezelését, vagy ha néma refluxban szenvednek, a jellegzetes tünetek hiányában nem is ismerik fel időben a betegséget. Dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát a reflux és a légúti tünetek közti kapcsolatról kérdeztük.

Hasmenés és székrekedés, puffadás, fogyás vagy hízás, hasfájás. A pajzsmirigy alul- és túlműködés tünetei is lehetnek, ám ha a kezelése már jól beállított, de a panaszai mégsem szűnnek, érdemes más irányba is vizsgálódni. Dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, mi állhat még a háttérben.

Borok, pezsgő, sajtok, diós sütemény és csokoládé – csak néhány azok közül az ételek közül, amelyek sok hisztamint tartalmaznak. Ha a szervezetünk ezt nem tudja megfelelően lebontani, akkor nagyon sok féle tünetünk jelentkezhet, ezek egyike az étkezések során jelentkező arcpirulás és kimelegedés. A hisztamin intolerancia kezeléséről dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

Hisztamin intolerancia esetén a szervezetben csökkent a hisztamin lebontó DAO enzim termelődése, emiatt bizonyos ételek fogyasztása kellemetlen tüneteket okozhat az érintetteknél. A diéta alatt több élelmiszert kerülni kell, emellett bizonyos gyógyszerek is gondokat okozhatnak. Dr. Sárdi Krisztina gasztreoneterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa összefoglalta, hogy a nyári időszakban mi szokott leginkább nehézséget okozni a betegeknek.

A bélrendszer krónikus gyulladásos betegsége, mely elsősorban a vékonybél és vastagbél gyulladásával jár, de a tápcsatorna bármely szakaszát érintheti a szájtól a végbélig. A Crohn-betegség tüneteiről és kezeléséről dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

Az egyes bélszakaszok baktériumflórája eltérő, hiszen különböző feladatokat látnak el. Ha ez valamilyen okból felborul, és a vastagbél baktériumai a vékonybélbe kerülnek, többek között a sokakat érintő kellemetlen tünet, gyakori puffadás is jelentkezhet. A kontaminált vékonybél szindróma nevű betegség okairól és kezeléséről dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa számolt be.

A szokatlan meleg miatt korábban érnek a gyümölcsök, így a napokban már friss szőlőt és körtét falatozhatunk. Nem árt azonban az óvatosság, mert e két gyümölcs fogyasztása akár kellemetlen panaszokat is okozhat.