Gyermekgyógyászat

A koszmó a fejbőr pikkelyes jellegű hámlása, a seborrheás bőrgyulladás enyhe formája. Ez a rendkívül makacs elváltozás főként az újszülötteknél és csecsemőknél alakul ki, és egyes gyermekek hajlamosabbak lehetnek rá – mondja dr. Karászi Viktória, a Gyermekgyógyászati Központ bőrgyógyásza, aki szerint kitartó, türelmes kezeléssel meg lehet szabadulni ettől az elsősorban esztétikai problémát jelentő, kellemetlen elváltozástól.

Évente 20-25 gyermek születik cisztás fibrózissal hazánkban. Ez az egész életre szóló, veleszületett, öröklődő betegség főként légzőszervi és emésztőrendszeri tüneteket okoz. Dr. Somogyi Éva, a Gyermekgyógyászati Központ gyermektüdőgyógyász, csecsemő- és gyermekgyógyász szakembere szerint a cisztás fibrózis kezelése nagy türelmet és fegyelmezettséget igényel a gyermek és a szülő részéről is.

A tejfehérje allergia tünetei a csecsemők 2-6 százalékánál figyelhető meg, a többségük azonban 3 éves korára kinövi a betegséget. Ha felmerül a tejfehérje allergia gyanúja, a szülő mindenképpen egyeztessen a gyermek kezelőorvosával, ne kezdjen bele tejmentes diétába saját döntése alapján! – figyelmeztet Dr. Balogh Ádám, csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus, a Gyermekgyógyászati Központ szakembere, akit az eliminációs-orális terhelésről és a tejlétra módszeréről kérdeztünk.

Bár az ötvenes évek eleje óta szinte minden országban oltanak szamárköhögés ellen, mégsem sikerült teljesen visszaszorítani a kórokozót. Horvátországban 1980 óta nem volt ennyi fertőzött, mint most, és különösen aggasztóvá teszi a hírt, hogy a megbetegedések nagy száma növelheti az újszülöttek és csecsemők megfertőződésénk esélyét. Hazánkban 1954 óta kötelező a szamárköhögés elleni védőoltás, amit az első évtizedekben három komponensű, úgynevezett Di-Per-Te oltással végeztünk. A magas átoltottságnak köszönhetően hasonló járványtól nem kell tartanunk. Ugyanakkor a veszélyeztetett csoportok számára érdemes felvenni az emlékeztető oltást, és különösen nagy figyelmet igényelnek az újszülöttek, valamint az oltatlan csecsemők – tájékoztat Prof. Dr. Mészner Zsófia, csecsemő és gyermekgyógyász, infektológus, védőoltási szaktanácsadó, a Gyermekgyógyászati Központ orvosa.

A gyógyszerallergia a túlérzékenységi reakció egy fajtája, amely akkor fordul elő, amikor az immunrendszer tévesen káros anyagként azonosítja a bevett gyógyszert, és ellenanyagot termel. A valódi gyógyszerallergiák viszonylag ritkák a gyermekek körében, ezért is fontos, hogy szakember segítségével járjunk utána annak, hogy pontosan mi okozta az allergiás reakciót. Melyek a leggyakoribb panaszt okozó készítmények, és milyen tünetekkel jár a gyógyszerallergia? Dr. Balogh Ádám csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus, a Gyermekgyógyászati Központ orvosa válaszolt a felmerülő kérdésekre.

Két és fél hónap telt el az iskola- és óvodakezdés óta, és a szülők újra azt tapasztalják, hogy gyermekeik egyik betegségből a másikba esnek. Az őszi szezon egyébként is bővelkedik kórokozókban, a fertőző, felső légúti betegségek pedig különösen azokat a gyermekeket találják meg, akik most mentek először közösségbe. Dr. Lakos Gábor csecsemő- és gyermekgyógyász, a Gyermekgyógyászati Központ orvosa ad immunerősítő tippeket a szülőknek.

Az őszi és téli időszakban a koronavírus, az influenza és az RSV egyszerre támadhat, ami az idős és krónikus betegek mellett a csecsemőkre is komoly kockázatot jelenthet. A védekezésben kiemelt szerepet kapnak a védőoltások is – hangsúlyozta Prof. Dr. Mészner Zsófia infektológus gyermekgyógyász, a Gyermekgyógyászati Központ orvosa.

Más típusú kezelést igényel, ha a gyermek nem egyszerűen válogatós, hanem evészavaros. Az étkezési problémákkal kapcsolatban Sarnyai Tündét, a Gyermekgyógyászati Központ dietetikusát kérdeztük.

A csecsemők és kisgyermekek érzékeny bőrén több okból is megjelenhetnek viszkető kiütések. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergológus, a Gyermekgyógyászati Központ orvosának segítségével néhány gyakori kiváltó okot gyűjtöttük össze.

A tavasz közeledtével épp csak kezdenénk fellélegezni, hiszen véget ér a gyakori légúti betegségek, megfázások időszaka. Ekkor mégis gyanakodni kezdünk, hogy nincs valami rendben, mert gyermekünk mintha egyre rosszabbul hallana. Figyelmetlenség, szétszórtság? Tavaszi fáradtság? Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Gyermekgyógyászati Központ orvosa elmondta, hogy mi állhat a háttérben.

Mit jeleznek a pár hetes-hónapos csecsemő arcán megjelenő, pattanásszerű kiütések? Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta mikor tanácsos orvoshoz fordulni.

Az asztma tünetei akár már csecsemőkorban is jelentkezhetnek, azonban kissé eltérhetnek a nagyobb gyerekeknél kialakult asztma tüneteitől. A különbségekről dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát kérdeztük.

Tejes ételek fogyasztását követően a gyerekeknél fellépő puffadás, hasmenés laktóz intolerancia tünete is lehet. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy a tejcukor érzékenység hidrogén kilégzési teszttel vizsgálható, ám a pontos diagnózishoz fontos, hogy néhány dologra figyeljünk a vizsgálat előtti napokban.

Egyre több embert érint a tejcukor érzékenység, más néven laktóz intolerancia. A tünetek már gyermekeknél is megjelenhetnek, akár ez is állhat a háttérben, ha a gyermek gyakori hasfájásról panaszkodik. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, mikor gyanakodjunk erre gyerekeknél.

Az eddigi adatok alapján a koronavírus fertőzés elsősorban az idősebb, krónikus betegségben szenvedők esetében jelent fokozott veszélyt. Szülőként mégis aggódunk, hiszen a gyerekközösségekben rendszerint gyorsan terjednek a fertőzések. Dr. Hidvégi Edit gyermek tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát a megelőzés lehetőségeiről kérdeztük.

A tejcukorra érzékeny betegek esetében a leggyakoribb tünetek: a robbanásszerű, gyakori vizes hasmenés, haspuffadás, szélgörcs. A laktóz-intolerancia felismerését nehezíti, hogy a tünetek kialakulása nem mindig mutat közvetlen összefüggést a tejfogyasztással. Dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy óvodás és iskoláskorú gyermekek esetében görcsös köldöktáji fájdalom, lesápadás, kellemetlen szájszag lehet a panasz.

A bukás természetes jelenség csecsemőkorban, ám a tünetei nagyon hasonlóak a reflux betegséghez, ami viszont már orvosi kezelést igényel. Dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy milyen panaszok kapcsán forduljunk mindenképp orvoshoz.

Az RSV (respiratory syncytal virus) náthás tüneteket és kínzó, száraz köhögést is okoz. Az egyik leggyakoribb légúti kórokozó az őszi-téli időszakban, két-három éves koráig a gyermekek nagy része átesik a fertőzésen. Tüneteiről és kezeléséről dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát kérdeztük.

A gyerekeknél viszonylag gyakori problémának számít a székrekedés, mely elsősorban a nem megfelelő étkezés és a kevés folyadékfogyasztás eredménye, amit gyakran csak tetéz a sokakra jellemző mozgáshiány. A székrekedés azonban van, hogy hormonproblémára, azon belül is pajzsmirigy alulműködésre utal. Dr. Tar Attilát, a Budai Endokrinközpont gyermek és felnőtt endokrinológusát kérdeztük a témában.

Az inzulinrezisztencia a 2-es típusú diabetes előszobája, mely igen sok embert érint napjainkban. Bár legtöbben a sikertelen teherbeesés miatt jutnak el a panaszaikkal orvoshoz, ám egyre több gyermeknél is diagnosztizálásra kerül. Hogy mikor érdemes az állapotra gyanakodni, arról dr. Tar Attilát, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusát kérdeztük.

A pubertáskorban több változás is végbemegy, ilyen pl. a fiúknál a sűrűbb, sötét szőrszálak megjelenése vagy lányoknál a mellek növekedése. Ez természetes folyamat, ám mi van akkor, ha fiatalabbaknál is jelentkezik? A választ dr. Tar Attilától, a Budai Endokrinközpont csecsemő és gyermek endokrinológusától tudtuk meg.

Gyomor- és bélrendszeri tünetek – puffadás, szorulás, hasmenés vagy véres széklet - esetén könnyen összekötjük, hogy valamilyen táplálék fogyasztása okozhatja gyermekünk panaszait. A táplálékallergia tünetei azonban sokszor nem ennyire egyértelműek. Dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy milyen esetben érdemes még ételallergiára gyanakodni.

A tejallergia tünetei anyatejes és tápszeres babáknál egyaránt jelentkezhetnek. Egyik jellegzetes tünete a véres széklet. Dr. Hidvégi Edit gyermek gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát a betegség egyéb tüneteiről és kezeléséről kérdeztük.

A lakáson belüli allergiás tüneteket a penészgomba és a poratka mellett leggyakrabban a háziállatok szőre okozza. Milyen megoldás létezik, ha nem szeretnénk megválni kedvencünktől? Erről kérdeztük dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyászt, a Budai Allergiaközpont orvosát.

Az allergiás betegségek előfordulása folyamatos emelkedést mutat, sőt a legújabb kutatások már arról számolnak be, hogy az ételallergia nemcsak gyermekeknél, hanem felnőttkorban is egyre gyakrabban jelentkezik. Ezzel együtt megnőtt az utóbbi években azok száma is, akik kizárólag tüneteik alapján, öndiagnózis nyomán kezdenek diétába, vagy vonják ki a problémásnak vélt élelmiszert gyermekük étrendjéből. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy a felesleges kiadások és a hiányos táplálkozás mellett ez miért kockázatos.

Az ételallergia kapcsán fellépő legsúlyosabb, életveszélyes allergiás reakció tüneteiről és ellátásáról dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa ad tájékoztatást.

Az újszülöttek, csecsemők bőre nagyon érzékeny, akár az öblítő, a tusfürdő vagy bizonyos ételek miatt is kiütések jelentkezhetnek. Cikkünkben dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa a gyakori kiváltó okokat foglalta össze.

A szülők számára gondot okozhat annak eldöntése, hogy a síró baba éhes, álmos, a fogak növekedésével járó fájdalma van, vagy sírásának hátterében egyéb ok, esetleg valamilyen komolyabb betegség áll. A témával kapcsolatban dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialistát, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

Többgyermekes családokban gyakran előfordul, hogy a nagyobb testvérek óvodából, iskolából szerzett légúti betegségei körbejárnak a családtagok közt, s ez alól nem kivétel a legkisebb csemete sem. Ha azonban a náthás megbetegedések gyakran ismétlődnek, és egyéb tünetek is jelentkeznek, gondolni kell a reflux lehetőségére is. Az összefüggésről dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialistát, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

Az elhúzódó rekedtség hátterében komolyabb elváltozások állhatnak, melyek megfelelő kezelés nélkül csak rosszabbodnak. A kiváltó okokról és kezelésről dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniátert, a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdeztük.

A szoptatás egyszerű, kényelmes és biztonságos, az anyatejben a kicsi fejlődéséhez szükséges összes tápanyag megtalálható. Az Anyatejes Táplálás Világnapján dr. Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont gyermek gasztroenterológusának segítségével hívjuk fel a figyelmet a szoptatás fontosságára.

Döbbenetes mennyiségű cukrot fogyasztanak a gyerekek a húsvéti ünnepek alatt. Egyes becslések szerint egy hétre elegendő kalóriamennyiséget és 1kg cukrot is megesznek csokinyulak és tojások formájában, és többnyire a teljes ajándékba kapott édesség készlet el is fogy a tavaszi szünet végére. Rajcsik Enikő, a Budai Allergiaközpont dietetikusának segítségével annak jártunk utána, mire figyeljünk, ha ételallergiás gyermek részére vásárolunk, milyen és mennyi édességet egyenek a gyerekek az ünnep alatt?

Vizsgálatok szerint az élet korai szakaszában kialakult vashiány komoly következményekkel járhat: a csecsemőkorukban súlyos vashiányos vérszegénységgel kezelt gyerekeknek később számolási és írási nehézségei, figyelemzavar és beilleszkedési problémáik voltak. Milyen tünetekből ismerhetjük fel, hogyan előzhetjük meg a vashiány kialakulását? A legfontosabb tudnivalókat dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa foglalta össze.

Az öröklött hajlam mellett külső tényezők is befolyásolják, hogy valakinél jelentkeznek-e allergiás tünetek csecsemő és kisgyermekkorban. Dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus a Prima Medica Szakmai Napon elhangzott előadásában a megelőzés kapcsán a bélflóra egészségének fontosságára hívta fel a figyelmet.

Habár a cöliákia (lisztérzékenység) szerteágazó tüneteket produkálhat, az érintett gyerekek rendszerint soványak, végtagjaik vékonyak, emellett a rossz felszívódás miatt feltűnően előredomborodó, „pókhas” jellemző rájuk. A gluténmentes étkezésre való átállás után, ahogy a szervezetük is regenerálódik, a testalkatuk is jelentős változáson megy keresztül, sokan akár jelentősebb túlsúlyt is felszednek az új étrend mellett. Ennek lehetséges okairól és kezeléséről Rajcsik Enikő dietetikus, a Budai Allergiaközpont gyermek táplálkozási szakértője nyilatkozott.

A cöliákia, más néven autoimmun lisztérzékenység diagnózisa után sok szülőben felmerül, hogy az addig megszokott étrend helyébe lépő gluténmentes alapanyagok és ételek képesek-e biztosítani a gyermek fejlődéséhez szükséges tápanyagokat? Szarka Dorottya dietetikus, a Budai Allergiaközpont szakemberének segítségével utánajártunk, vajon jogosak-e a félelmeik.

Visszatérő középfülgyulladás és asztmás hörghurut esetén érdemes ételallergia irányába is vizsgálódni. Dr. Hidvégi Edit gyermekgyógyász, gasztroenterológus, tüdőgyógyász a táplálékallergiák légúti tüneteire a Prima Medica Szakmai Napon tartott előadásában hívta fel a figyelmet.

A jellegzetes tünetek mellett a gyakori éjszakai felriadások is utalhatnak ételallergiára. Érdemes erre a lehetőségre is gondolni, mielőtt az éjszakázástól a szülők teljesen kimerülnek – hívta fel a figyelmet dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Prima Medica Szakmai Napon elhangzott előadásában.

A túlzott nyálképződés négy lehetséges okáról beszélt dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gégeközpont orvosa.

A népnyelv általában „pókhasúnak” nevezi azokat a kisgyermekeket, akiknek a hasa feltűnően elődomborodik, végtagjaik a testükhöz képest vékonyak. Ezeket a külső jeleket legtöbbször hasfájás, gyakori, nagy mennyiségű széklet ürítése is kíséri. Ilyen gyermekek esetében az elfogyasztott ételek felszívódásának, hasznosulásának zavara áll fenn, aminek több oka lehet, de leggyakrabban lisztérzékenységre, másnéven cöliákiára lehet gondolni. Dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus betegség korai felismerésének fontosságára hívja fel a figyelmet.

A bölcsődébe, óvodába járó gyerekek közt nem ritka, hogy akár több héten át is köhögnek. Az elhúzódó köhögés lehet egy légúti betegség következménye, ám komolyabb problémákra is utalhat. A gyakori kiváltó okokról dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát kérdeztük.

Az ember testmagasságát elsősorban a genetika határozza meg, ám vannak olyan esetek - pl. ha a gyermek alacsony növésű és bizonyos kritériumoknak megfelel-, amikor növekedési hormon adható a testmagasság fokozása érdekében. Hogy mi mindent érdemes tudni erről, arról dr. Tar Attilát, a Budai Endokrinközpont gyermek és felnőtt endokrinológusát kérdeztük.

A kisebb gyermek hajlamos arra, hogy egy-egy apróbb játékdarabot, például gyurmát, szivacsdarabkát vagy gyöngyöt beledugjon a fülébe vagy az orrába. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégészt, a Fül-orr-gégeközpont orvosát arról kérdeztük, hogy milyen tünetek utalhatnak erre, és mit tegyünk ilyen esetben.

Meddig várjunk, és milyen tünetekkel forduljunk orvoshoz, ha arra gyanakszunk, hogy a gyermek allergiás valamilyen ételre? - erről kérdeztük dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát.

A csecsemő- és kisgyermekkorban jelentkező allergiát a gyermekek közel 80 százaléka kinövi 3 éves korára. Ha ezt az elvégzett vizsgálatok alapján a gyermek kezelőorvosa is megerősítette, akkor elkezdhetjük fokozatosan visszavezetni a korábban az allergia miatt nem fogyasztott összetevőt. Sasvári-Szekeres Anitát, a Budai Allergiaközpont dietetikusát ennek pontos menetéről kérdeztük.

A túlsúlyos asztmás gyerekek közül többen és gyakrabban szorulnak kórházi ellátásra, a gyógyszerekre rosszabbul reagálnak, így nehezebb a stabil, kontrollált, tünetmentes állapot elérése – erről számolt be a Pediatric Allergy and Immunology folyóirat. Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyászt, a Budai Allergiaközpont orvosát arról kérdeztük, mit tehet a szülő ilyen esetben.

Kisgyermekek és óvodások már könnyen elpanaszolják, de hogyan deríthetjük ki, ha csecsemőnknek fáj a füle? Az ebben az életkorban előforduló fülgyulladás okairól és tüneteiről dr. Holpert Valéria fül-orr-gégészt, a Fül-orr-gégeközpont orvosát kérdeztük.

Ha a gyerek fizikai terhelésre rendszeresen befullad, nehezen veszi a levegőt, akkor kerülni fogja a testmozgást, így azonban idővel nemcsak az asztmájával, hanem a plusz kilók miatti következményekkel is meg kell küzdenie. Dr. Hidvégi Edit gyermektüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa szerint ezért a megoldás nem a sport kerülése, hanem a rendszeres testmozgáshoz való feltételek biztosítása.

Tartós orrdugulásról beszélünk, ha a gyermek nem lázas, nincs légúti fertőzése, de mégis nehezen veszi a levegőt, főként szájon át próbál lélegezni. Ilyenkor elsőként sokan arra gondolnak, hogy a megnagyobbodott orrmandula akadályozza a légzését, ám dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa egy másik gyakori, táplálkozással összefüggő kiváltó ok szerepére is felhívja a figyelmet.

A tejallergia egyike a leggyakoribb gyermekkori allergiáknak. A gyerekek többsége a harmadik születésnap környékére kinövi a betegséget, ám az addig tartó időszakban sok kérdés felvetődik a szülőkben. Ezekről beszélgettünk Sasvári-Szekeres Anitával, a Budai Allergiaközpont dietetikusával.

A gyerekek pulzusszáma magasabb, mint a felnőtteké, ennek ellenére, ha a határértéken túli az érték, úgy érdemes szakemberhez fordulni, mivel betegséget jelezhet. Bár van, hogy valamilyen szív-és érrendszeri problémára hívja fel a figyelmet, ám az is gyakori, hogy pajzsmirigy túlműködés okozza a szapora pulzust. A témáról dr. Tar Attilával, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusával beszélgettünk.

Az ősszel közösségbe került, óvodáskorú gyermekek közül sokan máris otthon lábadoznak. A leggyakoribb betegség ilyenkor a nátha, ezzel egy időben sok kicsinél jelentkezik fülfájás, fülgyulladás is. Dr. Holpert Valéria gyermek fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gégeközpont orvosa elmondta milyen okai lehetnek, ha a betegségek gyakran követik egymást.

Mit tegyen a szülő, ha asztmás gyermeke fúvós hangszeren játszik, de a próbák során egyre gyakrabban fullad, köhögési rohamok gyötrik? A megoldásról dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyászt, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

Forró nyári napokon több folyadékot fogyasztunk, amire szükség is van, hogy a hőség miatti rosszullétet elkerüljük. Kisgyerekeknél különösen fontos erre ügyelni, ám az is fontos, hogy mivel pótoljuk a folyadékot. Ha túlzásba visszük a gyümölcsök, gyümölcslevek fogyasztását, könnyen átmeneti fruktóz felszívódási zavar alakulhat ki, aminek jellegzetes tünete a vizes hasmenés.

Az anyatej a legtökéletesebb táplálék a csecsemő számára, ezért megdöbbentő lehet, ha anyatejes babánkról kiderül, hogy a hasfájását, vagy a kiütéseket a bőrén ételallergia okozza. Arról, hogy ez hogyan lehetséges és miként kezelhetjük, dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát kérdeztük.

Az Amerikai Asztma, Allergia és Klinikai Immunológiai Akadémia hírlevélben figyelmezteti az asztmásokat és asztmás gyermekek szüleit a nyár veszélyeire. Tapasztalatok szerint ugyanis a vakáció idején, táborokban és a nyaralás alatt sokan elfeledkeznek a rendszeres gyógyszerszedésről, amivel a súlyos asztmás roham kialakulását kockáztatják.

Az asztma kezelésénél a célunk, hogy a betegeknél tünetmentességet érjünk el, vagyis a kezeléssel egy olyan állapotot hozzunk létre tartósan, amelyben úgy élheti az életét, hogy a betegsége ne korlátozza – magyarázza dr. Hidvégi Edit gyermektüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa. Ehhez fontos jól beállítani a gyógyszeres kezelést, a gyermeknek elsajátítani az inhalátor használatát, és az is lényeges, hogy a szülőkkel együtt ő is ismerje az állapotromlás jeleit, az asztmás roham kezdeti tüneteit.

Ma már egyre több embert érint a tejcukor érzékenység, más néven laktóz intolerancia. A különböző allergiák, intoleranciák kapcsán mindig felmerül a családi halmozódás lehetősége.

Amikor valakinek megváltozik a gyermekének a viselkedése, pánikba esik és megijed, vajon mit ronthatott el. Az esetek többségében pusztán átmeneti időszakról beszélünk (pl. kamaszkor, költözés, válás, haláleset stb.), ám ha nem történt semmi komolyabb változás az életében, és ha már huzamosabb ideje tart a probléma, úgy fontos, hogy a szülő utánajárjon annak, mi is válthatta ki a gyermeknél a viselkedést. Ilyenkor sokan pszichológust keresnek fel, ám érdemes laborvizsgálatot is végeztetni, ugyanis nem ritkák a kisebbeknél sem a pajzsmirigyzavarok, melyek gyakran a beteg hangulatára, viselkedésére, koncentrációs képességére is komoly hatással vannak.

Meddig tekinthetjük normális jelenségnek a csecsemőkori bukásokat és mikor gyanakodjunk refluxra? Erről, és a betegség egyéb tüneteiről is kérdeztük dr. Vass Noémi gyermek gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát.

A szervezetünkben élő jótékony baktériumokról sokat hallunk, talán azt is tudjuk, hogy fontos szerepet játszanak egészségünk megőrzésében. De mi köze valójában a bélrendszernek az egészségünkhöz, és miért fontos már csecsemőkortól kezdődően figyelmet fordítani a megfelelő táplálkozása?

Az óvodába és iskolába került gyermekeknél nem biztos, hogy a magatartásával van gond, ha figyelmetlen, a felszólításra nem mindig reagál. Ezek a jelek azt is jelezhetik, hogy romlott a hallása. A gyakori kiváltó okokat és vizsgálati lehetőségeket dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa foglalta össze.

Az orrfújás és az orrcsepp hatékony segítség náthában, de bizonyos esetekben ennél többre, akár műtétre is szükség lehet, hogy az orrdugulástól megszabaduljunk. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégésszel, a Fül-orr-gége Központ orvosával sorra vesszük a gyermekkori orrdugulás kiváltó okait és a kezelési lehetőségeket.

Azokban a családokban, ahol előfordult allergiás megbetegedés, különös figyelmet kell fordítani a megelőzésre. Szakértőnk segítségével most az általános érvényű szabályok mellett, a hozzátáplálásra vonatkozó irányelvekkel is részletesebben foglalkozunk.

Minden szülő életében elérkezik a pillanat, amikor a cseperedő gyermek egyre inkább vágyik valamilyen házi kedvenc társaságára. A véget nem érő alkudozások és ígéretek többnyire elérik céljukat és elgondolkozunk azon, hogy milyen állat is lenne a leginkább megfelelő.

A várandósság utolsó három hónapja kulcsfontosságú lehet a születendő gyermek egészsége szempontjából. A magas pollenkoncentráció ebben az időszakban növelheti az asztma kockázatát.