Proktológia

Az aranyérrel élők megszokták, hogy az életmód, a diéta, a helyi ápolás a mindennapi élet részét képezik. Nyáron a megváltozott körülmények során különös hangsúlyt kap sok tevékenység. Az aranyeresség miatt több dologra kell figyelni- hogy mikre, arról dr. Baranyai László, a Trombózis – és Hematológiai Központ sebésze osztotta meg gondolatait.

Az aranyér a végbél egyik leggyakoribb betegsége, mely tipikus civilizációs betegség. Több terápiás lehetőség is áll az orvosok és a betegek rendelkezésére, melyek lehetnek pusztán életmódbeli változtatások, de akár műtéti beavatkozás is, attól függően, milyen stádiumú aranyérrel állunk szemben. Dr. Baranyai László, a Trombózis és Hematológiai Központ sebésze az aranyér kezelésének lépcsőit mutatja be.

Az aranyér kezeléséhez több terápia is létezik. Kezdetben elegendő lehet a rostban dús táplálkozás és a bő folyadékfogyasztás mellett speciális krémek, kenőcsök használata, ám ha ezek kevésnek bizonyulnak, komolyabb, műtéti beavatkozásokra van szükség. Viszont még a műtét előtt léteznek különböző terápiák az aranyeres csomók kezelésére- ilyen például az aranyérgyűrűzés. Hogy mit kell tudni az eljárásról, arról dr. Baranyai Lászlót, a Trombózis és Hematológiai Központ sebészét kérdeztük.

A végbélpolip lehet, hogy évekig észrevétlen marad, ám gyakran igen kellemetlen tünetek jelzik az elváltozást. Fontos, hogy a megfelelő beavatkozásra még időben sor kerüljön- és nem csak a panaszok miatt, hanem azért is, mert rossz esetben akár rosszindulatú daganattá válhat. Hogy milyen tünetek esetén érdemes végbélpolipra gyanakodni, arról dr. Baranyai László, a Trombózisközpont sebésze beszélt.