Pollenallergia

Az interneten, különböző médiumokban sok információt találhatunk, hallhatunk, ami egyrészt előnyös, hiszen több ismeretet szerezhetünk a betegségünkről és a kezeléséről. Laikusként azonban nehéz megkülönböztetni a tényeket a tévhitektől. Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa az allergiával kapcsolatos gyakori tévedéseket segített tisztázni.

A mostani időjárás is elég ok lenne rá, de nem csak a borús, esős idő okozhatja, ha legszívesebben ki sem kelne reggel az ágyból. Ha allergiásként egyre több kávé ellenére napközben csak aludna, lehet, hogy a szénanátha mellékhatásától szenved. Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégészt, a Budai Allergiaközpont főorvosát arra kértük, adjon tanácsot a légúti allergia miatt kialvatlanok számára.

A pollenallergiások száma világszerte folyamatosan emelkedik, és nem csak öröklött hajlam kérdése, hogy valakinél jelentkezik-e a betegség. A klímaváltozás több módon is hozzájárul, hogy egyre több a szénanáthás, egyre tovább tart a szezon és erősebbek az allergiás tünetek. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy mire kell figyelni ezzel kapcsolatban az allergiás betegeknek.

Ha a jövőben gyermeket tervez és aggódik, hogyan fogja majd viselni allergiás panaszait, már most érdemes gondolni a kezelésre! Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, miért fontos előre tervezni és milyen kezelést javasol a gyermekvállalás előtt álló, parlagfű allergiás hölgyeknek.

A legtöbben még csak most ismerkedünk a távkonzultációval, melynek során személyes találkozó nélkül, online, skype-on, telefonon vagy e-mailben kérhetünk tanácsot, gyógyszerek beállítását vagy módosítását kezelőorvosunktól. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogyan érdemes felkészülni a távkonzultációra annak érdekében, hogy a maximális segítséget kaphassuk.

Hazánkban továbbra is vezető allergén a parlagfű, ez okozza a légúti allergiások többségénél a szénanáthás tüneteket. Évről-évre egyre több a beteg, allergia gyerekeknél és felnőttkorban is jelentkezhet. Dr. Balogh Katalin allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát arról kérdeztük, hogy mit tegyen, aki ebben az évben először gyanítja, hogy a tünetei hátterében allergia lehet.

Magyarországon a népesség kb. 20-25 %-a szenved légúti allergiás náthában és/vagy kötőhártya-gyulladásban. A betegek száma az utóbbi 10-15 évben megduplázódott, és folyamatosan nő, előrejelzések alapján 20 év múlva eléri az 50 %-ot. Egyre többen fordulnak tehát orvoshoz szénanáthás tüneteikkel, dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosát ezért arról faggattuk, milyen kérdések merülnek fel a leggyakrabban a rendeléseken.

Hol van az a pont, amikor tényleg nem szabad tovább halogatni és szakemberhez kell fordulni az allergiás tünetekkel? Ha már egy ideje ismerősök bevált készítményeit szedi, recept nélküli allergia elleni készítményekkel kombinálva, de a tünetei továbbra sem szűnnek? Ha nappal már a munkájára sem tud koncentrálni az éjszakai orrdugulás miatt? Vagy csak még súlyosabb esetben, például krónikus orrmelléküreg-gyulladás esetén, vagy ha már asztmára utaló tünetei is vannak? Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégészt, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

Javában tart a pollenszezon, az allergiásoknál tüsszögés, orr- és szemviszketés, orrfolyás és orrdugulás jelentkezik. A tünetek enyhítésére több készítmény is létezik, nem mindegy azonban, hogy ezek közül ki melyiket szedi. Az antihisztaminokkal kapcsolatos fontosabb tudnivalókról dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológust, a Tüdőközpont orvosát kérdeztük.

Kötőhártya-gyulladás több okból is jelentkezhet. Allergiaszezonban gyakori, hogy az allergén pollenek okozzák. Tüneteiről és kezeléséről dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológust, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

Ha esküvőre készül és nem szeretné, hogy a meghitt pillanatot tüsszögés vagy orrfújás szakítsa félbe, érdemes elolvasnia dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosának tanácsait.

Az utóbbi hetekben gyakrabban köszörüli a torkát, mintha állandóan valami kellemetlen érzést próbálna megszüntetni ezzel? Ha emellett egyéb tünetei is jelentkeznek, akkor felmerülhet a légúti allergia gyanúja. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogyan lehet kezelhető a probléma.

Javában tart a pollenszezon, így egyre többen fordulnak orvoshoz allergiás panaszaikkal. Azért, hogy minél több érintetthez eljussanak a fontos információk, dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosának segítségével a betegek által legtöbbször feltett kérdéseket válaszoljuk meg.

Megeshet, hogy a választott készítményt nem érezzük elég hatékonynak. Bizonyos betegségek esetén, gyógyszerek mellett vagy várandósság alatt pedig nem is szedhetünk bármilyen gyógyszert allergia ellen. Az antihisztaminok szedésével kapcsolatban gyakran felmerülő problémákat dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológust, a Fül-orr-gégeközpont orvosa foglalta össze.

Már csak három hónapja maradt a szükséges vizsgálatok elvégeztetésére, ha a tüneti kezelés helyett idén az allergén immunterápiát választja. A kivizsgálásról, és a május végéig kezdhető kezelésről dr. Balogh Katalin allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát kérdeztük.

A múlt heti jelentés szerint a mogyoró és az éger pollenkoncentrációja helyenként – elsősorban a Dunántúl déli részén – már elérheti a tüneteket okozó szintet is, ami megnehezíti a szabadban rendszeresen sportoló allergiások mindennapjait. Az előttünk álló pollenszezonban sem kell lemondani a mozgásról, de allergiásként érdemes néhány dologra odafigyelni. Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa összefoglalta, hogy melyek ezek.

A tavasz hírhozója, virágzása kapcsán sokak szeme könnybe lábad, ám nem annyira az örömtől, mint inkább az allergiától. A mogyoró és az égerfát követően, vagy akár egy időben nyitják majd a következő pollenszezont - enyhe időben akár már február végétől kezdődően. Dr. Balogh Katalin allergológussal, a Budai Allergiaközpont főorvosával a nyírfa allergia tüneteiről és tartós kezelésének lehetőségéről beszélgettünk.

Pollenallergiások körében gyakran felmerül a mézfogyasztás kérdése. Dr. Balogh Katalin allergológustól, a Budai Allergiaközpont főorvosától megtudtuk, hogy a közelgő hűvösebb időszakban le kell-e lemondanunk, és ha igen, milyen esetben egy kellemesen gőzölgő mézes tea elfogyasztásáról.

Ön is belefáradt abba, hogy évről-évre újra küzdjön az allergia tüneteivel? Ha elege van a gyógyszerszedésből, orrcseppekből és szeretné gondtalanul élvezni a szabadban töltött időt nyáron is, akkor érdemes megfontolnia a következő szezon előtt az allergén immunterápiát. Mit kell tudnia erről a kezelésről?

A pollen-étel keresztallergia egyre ismertebb, talán a legtöbben a parlagfű-görögdinnye kapcsán hallattak erről. Ilyen esetben az érintetteknek bizonyos ételek fogyasztása is kellemetlen tüneteket okozhat. Keresztallergia azonban egyes pollenek közt is fennállhat, ilyenkor az allergiateszt pozitív lehet, miközben tüneteket valójában csak az egyik növény okoz.

Allergiásoknál nem ritka, hogy idővel asztmás tüneteik is jelentkeznek. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogyan előzhetjük ezt meg, illetve milyen tünetek kapcsán forduljunk mindenképp orvoshoz – ha korábban nem is tettük.

Javában tart a parlagfűszezon, sokan szenvednek allergiás tünetektől, melyeket antihisztaminok segítségével próbálnak enyhíteni. Nem mindegy azonban, hogy milyen készítményt választunk. Bizonyos készítmények alkalmasabbak a szénanátha, mások a viszkető bőrtünetek kezelésére. A legjobb eredményt akkor várhatjuk, ha orvosi ellenőrzés mellett, személyre szabott terápiát alkalmazunk, ami adott esetben jelentheti akár több gyógyszer kombinációját is.

Ha a földimogyoró fogyasztása után szájviszketés, torokkaparás jelentkezik, lehet keresztallergia következménye, de jelentheti azt is, hogy az érintett a földimogyoróra allergiás. A pontos kiváltó okot azért lényeges kideríteni, mert míg az elsőnél csak enyhébb tünetek jelentkezhetnek, a második esetben akár életveszélyes anafilaxia is kialakulhat, melynek megelőzéséhez szigorú diétára van szükség.

Javában tart a pollenszezon, az allergiásoknál ebben az időszakban szem-, torok- és orrviszketés, tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás jelentkezhet. A kezdeti orrtüneteket akár recept nélkül kapható készítményekkel is csillapíthatjuk, használatukról dr. Augusztinovicz Monika allergológus, fül-orr-gégészt, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük. Szakértőnk azt is elmondta, hogy mit tegyünk akkor, ha az orrcsepp kevésnek bizonyul.

Várandósság alatt, ha csak lehet, inkább nem szedünk gyógyszereket, ám vannak olyan állapotok, amikor mérlegelni kell, hogy a gyógyszer szedése vagy mellőzése jelent-e nagyobb kockázatot. Arról, hogy mivel enyhíthetik biztonságosan a kismamák az allergiás panaszaikat, dr. Augusztinovicz Monika allergológus, fül-orr-gégészt, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

Habár az allergiások száma folyamatosan emelkedik, a betegséggel kapcsolatban még mindig sok tévhit kering a köztudatban. A leggyakoribb tévedéseket tisztázzuk dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológussal, a Budai Allergiaközpont főorvosával.

Az allergiás betegségekről hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy csak a gyermekeket érintheti, ám ez nincs így. Allergia bármilyen életkorban kialakulhat, egyáltalán nem jelenti azt, hogy „megúsztuk” a betegséget, ha eddig nem jelentkezett. Bárkivel megeshet, hogy évekig panaszmentes, aztán egyik tavasszal váratlanul szénanáthás tünetei jelentkeznek.

Az allergiás tünetek ellen több készítményt is bevethetünk, de ahhoz, hogy a kezelés hatásos legyen, tudnunk kell, hogy melyiket, milyen időpontban kell elkezdeni. Ha parlagfű allergiás és a tüneti kezelésnél hatékonyabb, tartós megoldást keres, már csak pár hete maradt a kezdésre!

Az edzettség mellett az aktuális pollenhelyzet és időjárás is hatással lehet a teljesítményére. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus néhány pontban összefoglalta, mire figyeljünk a verseny előtt.

A klímaváltozás miatt az elmúlt években jelentősen megnőtt a pollenszezon hossza, az egyes növények pollenszórása összemosódhat, ami még erősebb tüneteket okoz az allergiásoknak. A legrosszabb helyzetben a fűfélékre és a parlagfűre allergiások vannak, a megfigyelések szerint ugyanis ezen növények pollenkibocsátása a légszennyezettség növekedésével egyenes arányban emelkedik.

Tüsszögés, orrfolyás és köhögés – kevesen gondolnak arra, hogy náthás panaszaik a táplálkozással is összefügghetnek, pedig a tünetek hátterében az egyre gyakoribb hisztamin intolerancia is állhat.

Pár tüsszögés, kis orrfolyás, szemviszketés, fura zavaró érzés a torokban – mit tesz, ha Önnél is jelentkeznek a szénanátha első jelei? Csak leszalad a közeli patikába egy recept nélkül kapható gyógyszerért? Esetleg előveszi a tavalyról maradt gyógyszereket és azokat elszedi? Tudatosan készül, naprakész az aktuális pollenhelyzetről, így pontosan tudja, hogy mire számíthat?

Asztma és allergia gyermekkorban is jelentkezhet, a kettő gyakran együtt jár. A kezdeti tünetek megfázáshoz, hurutos megbetegedéshez is hasonlíthatnak, ám fontos mielőbb felismerni a különbségeket, mert az asztma és az allergia más kezelést igényel, mint az egyszerű nátha, megfázás. Dr. Somogyi Éva tüdőgyógyászt, a Budai Allergiaközpont orvosát arról kérdeztük, hogy milyen tünetek esetén ne halogassuk semmiképpen sem az orvosi kivizsgálást.

A hét végére ígért felmelegedés jó hír a tavaszt váróknak, ám az allergiások öröme nem felhőtlen, ők ugyanis hirtelen erős tünetekre számíthatnak. Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa összefoglalja mit tegyen, ha eddig még eszébe sem jutott az allergiaszezon kezdete.

A lakás sarkaiban, ablakok mellett a téli hónapokban előbukkanó sötét folt nem csak esztétikai kérdés. A penészgombák jelenléte a levegő minőségét is befolyásolja, ami különösen lényeges ezekben a hónapokban, amikor több időt töltünk zárt térben. Egyes gombafajok allergiás, asztmás betegséget is kiválthatnak, de visszatérő légúti fertőzéseket is okozhatnak.

Az allergiát tartósan, akár 10-12 évre megszüntető kezelést még az allergén növény virágzása előtt, legalább 2 hónappal korábban meg kell kezdeni. Ezekben a hónapokban tehát már érdemes utána járni a részleteknek, ha ebben az évben mi is fontolgatjuk a kezelést. Arról, hogy kinél kezdhető és kinél nem allergén immunterápia, dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa adott felvilágosítást.

Az inzulin értékek magasabb szintje egy sor más hormonális zavart idézhet elő, ezért az inzulinrezisztencia mellett gyakran más endokrin problémák is jelen vannak. Hogy mik fordulnak elő a legtöbb esetben, arról dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája beszélt.

Szinte nincs is olyan család, melynek tagjai közt ne lenne legalább egy valaki, aki ne küzdene valamilyen pajzsmirigyzavarral. Sajnos a probléma népbetegségnek számít, és számtalan gondot generál. Bár sokakat érint, mégis rengeteg a tévhit vele kapcsolatban. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája a leggyakoribbakat oszlatta el.

Akár régebb óta, akár újonnan szed valaki véralvadásgátlót, olykor nem várt tüneteket tapasztalhat, melyek megijeszthetik a beteget. Hogy mi számít normálisnak a terápia során és mikor érdemes orvoshoz fordulni, arról prof. Blaskó Györgyöt, a Trombózisközpont véralvadási specialistáját kérdeztük.

Az elmúlt évek alatt jelentősen megemelkedett a nyírfapollen allergiások száma, és a klímaváltozás miatt köztük sokan még erősebb tünetekkel küzdenek. Hogy miért fontos már most, de legkésőbb decemberig erre előre gondolniuk, a majd csak tavasszal virágzó nyírfa pollenjére allergiás érintetteknek, arról dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa beszélt részletesebben.

A cukorbetegek állapotának monitorozására használt fruktózamin értékének meghatározása igen nagy segítséget nyújt a diabétesz kezelésének gyors változtatása esetén és akkor, ha a HbA1c szintjének mérése valamilyen okból nem kivitelezhető. Hogy pontosan mire is való a fruktózamin értékének ellenőrzése, arról dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológusát kérdeztük.

Ha a tavalyi évhez hasonlóan az elmúlt heteket is tüsszögéssel, köhögéssel, orrfolyással és szemviszketéssel tölti, akkor gyanús, hogy a tünetek hátterében nem egy évről-évre ismétlődő nátha, hanem légúti allergia áll. Ahhoz, hogy a tünetek megszűnjenek, és idővel ne alakuljanak ki újabb allergiák, esetleg asztma, személyre szabott kezelést kell kapnia. Ehhez az első lépés a tüneteket kiváltó allergén beazonosítása, allergia vizsgálat segítségével.

A pubertáskor igen nagy hormonális változásokkal együtt járó időszak, melynek során kellemetlen tünetek is jelentkezhetnek. Az egyik leggyakoribb a bőr zsírosodása és a rajta megjelenő gennyes pattanások. Ez mind a fiúkra, mind a lányokra igaz, ám érdemes tudni, hogy a gyengébbik nem esetében, ha elhúzódik a probléma, illetve ha túlzott méreteket ölt, az akár PCOS szindrómára is utalhat. Dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusa az állapot tüneteit és kezelési lehetőséget ismerteti.

A hüvelyi fertőzések egy része a nem csupán szexuális úton történő problémák, melyekben nagy szerepe van a hüvelyflóra kényes egyensúlyi állapotának felborulása. Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza elárulta, mely panaszok a legjellemzőbbek a nőgyógyászati rendelőkben, és hogy mit lehet ellenük tenni.

A légúti allergiához általában az orrfolyással, szemviszketéssel, tüsszögéssel járó tüneteket társítjuk, a nehézlégzés, zihálás kapcsán pedig inkább az asztma jut eszünkbe. A két betegség azonban gyakran együtt jár, és allergiásoknál az sem ritka, hogy idővel asztmás tüneteik is jelentkeznek. Az újonnan fellépő légzési panaszokat ezért mindig vegyük komolyan!

A világon rengeteg pár küzd meddőséggel, melynek egyik oka a magas prolaktin szint is lehet – akár férfiakról, akár nőkről van szó. Emellett okozhat még fáradékonyságot vagy szexuális vágy csökkenést is a hormon magas szintje, így a problémával mindenképpen foglalkozni kell. Szerencsére a zavarra természetes megoldás is létezik, akár önmagában, akár kiegészítő terápiaként. A témában dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológusa van a segítségünkre.

A 2-es típusú cukorbetegség diagnózisa hallatán a legtöbben úgy gondolják, hogy életük végéig inzulin kezelésre szorulnak, pedig van, hogy elég a gyógyszeres terápia. Hogy mikor melyiket kell alkalmazni, és hogy mikor van szükség váltásra, arról dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológusát kérdeztük.

Ha a tavalyi évhez hasonlóan az elmúlt heteket is tüsszögéssel, köhögéssel, orrfolyással és szemviszketéssel tölti, akkor gyanús, hogy a tünetek hátterében nem egy évről-évre ismétlődő nátha, hanem légúti allergia áll. Az alkaros bőrpróba, vagy Prick-teszt azonban ebben az időszakban nem végezhető el, ám más módon meg lehet állapítani, hogy mi okozza a tüneteket.

A nyaralásra, utazásra való felkészülés része a nyaralóhely és az időpont kiválasztása, az útiterv, programok szervezése. Prof. Nékám Kristóf, a Budai Allergiaközpont allergológusának segítségével összegyűjtöttük mi az, amire allergiásként érdemes még figyelni, mielőtt útnak indulunk.

Hogyan befolyásolja az időjárás a tüneteket? Meglephetjük-e virágcsokorral allergiás ismerősünket? Miért tart egyre tovább a pollenszezon? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre adunk választ, szakértőnk segítségével.

Allergiások gyakran tapasztalják, hogy pollenszezonban a torkuk viszket, kapar, egyesek furcsa bizsergető érzésről is beszámolnak. A zavaró jelenség a szénanátha tünete is lehet, ám más okokból is jelentkezhet. Ezeket gyűjtöttük össze dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosának segítségével.

Ha a tavaszi felmelegedés kezdetén, február-március környékén tüsszög, majd július vége, augusztus közepe körül újra jelentkeznek az allergiás tünetei, akkor önnél feltehetőleg mogyoró és parlagfű allergia is fennáll. Emellett persze más variációk is léteznek, a légúti allergiások közt ugyanis egyáltalán nem ritka, hogy nemcsak egy allergénre, hanem többre is allergiások. Az allergén immunterápia ilyen esetben is elvégezhető, ennek módjáról dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa nyilatkozott.

Javában tart a pollenszezon, ám még előttünk a leggyakoribb allergén növény, a parlagfű virágzásának időszaka. A Budai Allergiaközpont szakembereit arról kérdeztük, hogy mit tanácsolnak az érintetteknek, mire figyeljenek a következő hónapokban.

Sokan kívánják azt, hogy a betegségeket csupán ránézésre meg lehessen állapítani, és ne kelljen különböző orvosok után rohangálni és vérvételekre járni. Persze a szakember felkeresése és különböző vizsgálatok nélkül sajnos nem lehet felállítani pontosan egy diagnózist sem, ám a pajzsmirigyzavarok gyanúja egy jó orvosban gyakran már ránézésre is felmerül. Hogy milyen külső tünetei vannak a pajzsmirigy betegségeknek, arról dr. Békési Gábor, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája beszélt.

Az allergia-diagnosztikai fejlesztésekben világelsőnek számító bécsi egyetemi szakemberek csoportja, akik 10 éve az első generációs „ allergén diagnosztikai chip” kifejlesztésével váltak világhírűvé, az osztrák MacroarrayDx céggel együttműködésben nemrégiben kifejlesztették a diagnosztikai teszt új generációját, amivel még pontosabb diagnózist és terápiát kaphatnak az allergiások. A 244-es nanotechológiás allergiatesztet a világ számos országában alkalmazzák már sikeresen, mostantól hazánkban is elérhető.

Amennyiben valaki gyermeket szeretne, ám már hosszabb ideje próbálkozik, felmerülhet benne a gyanú, hogy vajon hormonális probléma okozza-e a sikertelenséget. Gyakori ugyanis, hogy pajzsmirigyzavar a negatív tesztek okozója, ám sajnos azt csak kevesen tudják, hogy a gyermekáldáshoz mi is a legideálisabb TSH szint. A kérdésre dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája ad választ.

Újra itt a pollenszezon, a hirtelen felmelegedés következtében szinte egy időben bontanak rügyet a fák. A levegőben emelkedő pollenkoncentráció hatására egyre több embernél tüsszögés, szem-és orrviszketés, orrfolyás, orrdugulás jelentkezik. Ha Ön is unja már az évről-évre visszatérő allergiás tüneteket, idén kezdjen valami újat! Az allergén immunterápia segítségével akár már erre a nyárra is 80%-kal csökkentheti az allergiás tüneteit. És vannak további érveink is a kezelés mellett.

A pázsitfűfélék családjába több növényfaj tartozik, ezek váltakozó időpontokban virágoznak, ezért az általuk okozott allergiás tünetek áprilistól egészen szeptemberig tarthatnak. Hagyományos tüneti kezeléssel és házi praktikákkal természetesen csökkenteni lehet a tünetek erősségét, ám ha tartósan megszabadulna a pázsitfű allergiától, akkor érdemes az allergén immunterápiát választania! Február végén, március elején még elkezdheti a kezelést.

A jól ismert orrdugulással, tüsszögéssel és orrfolyással járó tünetek mellett az allergia a szemeket sem kíméli: irritáció, viszketés, vörösség, kötőhártya-gyulladás is jelentkezhet. A szemtünetek akár önállóan, egyéb panaszok nélkül is megjelenhetnek.