Horkolás

A horkolás nem csak a hálótársat zavarja, de veszélyes is lehet a horkolóra nézve, elsősorban az alvási apnoé kialakulása miatt. Dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológus főorvosa, az alváslaboratórium vezető szomnológusa a horkolás szempontjából jellemző rizikófaktorokra és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Fiatalabb korban a horkolás gyakrabban fordul elő férfiak, mint nők körében, ám a menopauza környéki hormonális változások miatt, később az arány kiegyenlítődik. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, a Fül-orr-gégeközpont orvosa elmondta, mi okozhatja még, hogy idősebb korban egyre többen és gyakrabban horkolnak.

Minden 10 férfiből 4 rendszeresen horkol és a nőknek is több, mint ötödét érinti ez a probléma, amely azonban akár veszélyesebb is lehet, mint csupán zavaró éjszakai zaj. Dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológus főorvosa, szomnológus az okokra és a megoldási lehetőségekre hívta fel a figyelmet.

Kutatók az alvási apnoe betegségben szenvedők számának drasztikus növekedésére számítanak a jövőben. Az alvás közben jelentkező légzéskimaradás egyik fő kiváltó oka ugyanis az egyre fiatalabbak körében jelentkező, napjainkra népbetegségnek számító elhízás.