Sport

A 40 feletti sportolók – még ha hobbisportolók is – egyre gyakrabban szembesülhetnek kisebb-nagyobb sérülésekkel, amelyek nem csak az edzéseket, de akár a mindennapi tevékenységet is megnehezíthetik. Ráadásul minél idősebbek vagyunk, annál lassabb, körülményesebb lehet a gyógyulás. Dr. Magbade Gábor, a Sportorvosi Központ ortopéd orvosa a leggyakoribb sportsérülésekre és azok hatékony kezelésére hívta fel a figyelmet.

A sportsérülések a profi sport velejárói, de hobbisportolók is gyakran szenvedhetnek kisebb-nagyobb baleseteket. De vajon hogyan szabad a sportsérülésekkel edzeni, szabad-e egyáltalán erőltetni az érintett testrészt, hogyan épül fel a valódi rehabilitáció, milyen szerepet játszik ebben a teljesítménydiagnosztika? Ezekre a kérdésekre válaszolt Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezető, BDR A-Trainer.

Sok sportoló tapasztalja, hogy idővel nem fejlődik, sőt esetleg visszaesik a teljesítménye, és ezt gyakran az idősödés számlájára írja. Holott Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója szerint a problémát érdemes először az edzésmunkában keresni. A szakember a gyakori hibákat vette számba és felhívta a figyelmet a teljesítményoptimalizálás lehetőségére.

A laktátméréses lépcsőteszt a leggyakrabban alkalmazott teljesítménydiagnosztikai vizsgálati eljárás, amely a legtöbb hasznos információt szolgáltatja a hatékony, személyre szabott edzéstervezéshez. Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezető, BDR A-Trainer arról beszélt, kiknek és milyen gyakorisággal ajánlott elvégezni ezt az összetett felmérést.

A sportolók szívének egészségére, illetve a rendszeres ellenőrzésre leginkább sajnos csak a hirtelen szívhalál esetén szokás gondolni. Holott a nagyobb kihívások, például egy sportági verseny előtt és az edzések során is fontos lenne a kardiológiai kontroll. Az amatőr és a profi sportolóknak is ajánlott vizsgálatokról dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, sportorvos, aneszteziológus, intenzív terapeuta beszélt.

A sport, az edzések, a versenyek óhatatlanul fájdalommal járnak, enélkül nem is képzelhető el a fejlődés. Fontos azonban különbséget tenni a „jó” és a „rossz” fájdalom között. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint ez utóbbi esetben az állapotromlás megakadályozása és a teljesítmény fenntartása érdekében fontos az orvosi vizsgálat és kezelés.

Sokak számára az elmúlt hetek „menekülési útvonala” a sport volt, rengetegen kezdtek futni, tornázni, ám a nem megfelelően felépített edzések egyik gyakori következménye a sérülés. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint azoknak, akik hatékonyan szeretnék folytatni edzéseiket, fontos, hogy a felépülés a lehető legjobban sikerüljön.

A komoly sportolók vagy azok, akik tavaszi futóversenyre, egy nagyobb táv teljesítésére készülnek, a téli hónapokban sem hagyják el a futóedzéseket. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos a biztonságos tréning elemeire és az esetleges sérülések minőségi kezelésére hívta fel a figyelmet.

Nem csak a sportban, hanem akár a munka terén is teljesítménycsökkenéshez vezet a dehidráció. Szarka Dorottya, a Sportorvosi Központ dietetikusa, sporttáplálkozási szakértője a megfelelő folyadékfogyasztás jelentőségére és a dehidráció jeleire hívta fel a figyelmet.

Aki komolyan sportol, még ha csak hobbiszinten is, számolnia kell a sérülések lehetőségével. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos a leggyakoribb sportsérülésekre, azok kezelésére és a felépülés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

A fájdalom bizonyos fokig a sport része, a fájdalomtűrő képesség a siker egyik záloga. Ugyanakkor dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos arra figyelmeztet, hogy a sportolóknak ismerniük kell a testük jelzéseit és egy bizonyos pontnál segítséget kell kérniük.

Tavasszal, nyáron sokan belevágnak a szabadtéri futóedzésekbe, őszi versenyekre készülvén. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos a felkészülés és probléma esetén a kivizsgálás, kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Egy sportolónak komoly testi-lelki megterhelést jelenthet egy sérülés, ami sohasem jön jókor. Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos a sportsérülések helyes kezelésére és a sporthoz való visszatérés fázisaira hívta fel a figyelmet.

A tavasztól őszig terjedő időszak a legalkalmasabb arra, hogy a hobbisportolók nekivágjanak kitűzött céljaik megvalósításának. Aki már lefutotta az 5 km-t, annak logikus célkitűzés a duplázás. Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezetője szerint egy teljesítménydiagnosztikára építő, alapos edzéstervvel könnyebben elérhető a 10 km, mint gondolnánk.

A komolyan edzők egyik legnagyobb kihívása, hogy össze tudják egyeztetni a munkájukat, a tanulást, a magánéletüket és a sok időt követelő edzéseket. Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezetője ebben próbál segíteni.

A táplálkozás a „hiányzó láncszem” az edzés és a teljesítmény között. Szarka Dorottya, a Sportorvosi Központ sportdietetikusa elmagyarázza, miért fontosak a szénhidrátok a teljesítményhez, és hányféle típusuk ismert.

A túlsúlyos, elhízott emberek életmódváltása mindenképpen nagy döntés, amihez nagy lelkierő és jó esetben komoly felkészülés szükséges. Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezetője az edzés elkezdésével kapcsolatos tanácsokkal szolgál.

A sportsikereket – legyen azok profi vagy szabadidő sportolók eredményei – számos tényező befolyásolja, amelyek közül az egyik az ún. sporttáplálkozás. Angyal Viktória, a Sportorvosi Központ dietetikusa azt a kérdést járta körül, szükségesek, hasznosak-e az étrend-kiegészítők egy sportoló étrendjéhez.

A tél vége még az erősítő edzések szezonja a kerékpárosoknál, akik lassan nekivágnak a tavaszi kilométereknek. Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezetője, a Német Kerékpáros Szövetség (BDR) A-licences edzője az ilyenkor elkövethető gyakori hibákra és a teljesítménydiagnosztika jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Aki tavaszi, kora nyári maraton futásra készül, annak bizony a hideg évszakban sem szabad téli álmot aludnia. Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezetője a téli edzések lehetőségeire és a teljesítményoptimalizálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.

A magyar rögbisport meglehetősen fiatalnak mondható, éppen ezért különösen jelentős az ifjú játékos generáció teljesítményének viszonylag gyors javítása. Richard Williams, a magyar rögbi-válogatott vezetőedzője, Jung Szilárd játékos és Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ szakmai igazgatója körbejárták a teljesítmény felmérésének és fokozásának kérdéskörét.

A sportsérülések helyes kezelése és rehabilitációja döntő jelentőségű lehet egy élsportoló, de akár egy nagyobb kihívás előtt álló hobbisportoló számára is. Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ szakmai igazgatója a sportrehabilitáció profi kivitelezésére hívta fel a figyelmet.

A táplálékunk az üzemanyagunk, éppen ezért még a nem sportolóknak is kiemelt figyelmet kell rá fordítani. Angyal Viktória, a Sportorvosi Központ sport dietetikusa szerint az állóképességi sportot űzőknek még ennél is fontosabb, hogy kialakítsák a teljesítményt optimalizáló táplálkozási szokásokat.

Az elmúlt időszakban felröppent néhány félreértés a teljesítménydiagnosztika kapcsán, amelyeket Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója igyekszik tisztázni.

A rekreációs, egészségmegőrző jelleggel sportoló hobbi-, a rendszeresen edző és versenyző amatőr-, valamint az élsportolók teljesítőképességét is számos tényező befolyásolhatja, amelyek gyakran nehezen felismerhetők. A teljesítménydiagnosztika egyik kiegészítő eleméről, a sportolóknak ajánlott laborvizsgálatokról Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója beszélt.

Egyre elterjedtebb szemlélet a sportegyesületek közt, hogy nem vesznek „zsákbamacskát”, vagyis a csapatba került sportolóknál első lépésként teljesítménydiagnosztikai felmérést végeznek - még az ismert sztároknál is. Így történt ez a frissen Barcelonába igazolt Dembélé esetében is, és Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ szakmai igazgatója szerint egyre több magyar csapat szintén így várja a versenyzőit.

A triatlon az a sport, amelyet csak szerelemből lehet űzni, viszont bármikor el lehet kezdeni és mindig van rá esély, hogy felülmúljuk önmagunkat. Dr. Bátorfi Béla, a Magyar Triatlon Szövetség elnöke, amatőr sportoló és Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ szakmai igazgatója a sportág összetett edzésmódszereiről és szépségeiről beszélt.

A sporttáplálkozás a teljesítményoptimalizálás egyik legjelentősebb alkotórésze, amely úgy segíti a teljesítmény maximalizálását, hogy közben az egészségmegőrzést is szem előtt tartja. Angyal Viktória, a Sportorvosi Központ sportdietetikusa a legfontosabb tudnivalókra hívta fel a figyelmet.

Orbán Csaba Kabóca, vak sportoló, 8 évvel ezelőtt kezdett futni, 3 évre rá pedig a londoni paralimpián 12. lett a maratoni távon – egy hirtelen beugró, látó kísérővel. Hihetetlen eredményeit elképesztő adottságai mellett tudatos felkészülésének is köszönheti. Fülöp Tiborral, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatójával és Kabócával a kontrollált edzések előnyeiről beszélgettünk.

40-50 éves kor felett sem kell lemondani a remek fizikai kondícióról, a könnyedebb tréningekről és a komoly edzésről sem. Ebben az életkorban azonban előtérbe kell, hogy kerüljön a sportártalmak kezelése és megelőzése, a biztonság. Azonban Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezetője szerint mindezek ellenére a teljesítmény bármilyen életkorban javítható!

Évek óta edz és nem javul a teljesítménye, versenyre készül, nagy céljai vannak, vagy éppen most szeretne belevágni az edzésbe? Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezetője az optimális edzéstervhez szükséges teljesítménydiagnosztika jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Azok a sportolók – legyenek profik vagy amatőrök -, akik komolyan foglalkoznak a teljesítményükkel, biztosan hallottak már a terheléses vizsgálatokról. Azonban Fülöp Tibortól, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatójától, laborvezetőjétől azt is megtudhatjuk, mi a különbség az előbbiek és a teljesítménydiagnosztika között.

A zsírokról általában hallani jót és rosszat, de az tény, hogy ez a tápanyag fontos részét képezi a kiegyensúlyozott táplálkozásnak, sportolók esetében pedig a megnövekedett energiaigény fedezéséhez is nélkülözhetetlen tápanyag. Nem mindegy azonban, hogy milyen mennyiséget fogyasztunk belőle, és hogy azt milyen forrásból tesszük, annak érdekében, hogy elkerüljük a nem kívánt testsúlygyarapodást, és versenyek idejére elérjük az ideális testösszetételt. Angyal Viktória, a Sportorvosi Központ sportdietetikusa segít tisztázni a zsíroknak, a sporttáplálkozásban betöltött szerepét.