Életmód

A reflux egy sokakat érintő betegség, amely nem csak a mindennapokat megnehezítő tüneteket okozhat, de kezeletlenül növelheti a nyelőcsődaganat előfordulását és ronthat számos más betegség állapotán. Éppen ezért fontos tisztában lenni az orvosi kezelés jelentőségével és a rizikófaktorokkal is, amelyek közül számos életmódváltással kiküszöbölhető. Ezeket összegezte dr. Sárdi Krisztina, az Életmód Orvosi Központ belgyógyász gasztroenterológusa.

Az év elején sokan elhatározzák, hogy megszabadulnak a plusz kilóktól – és jónéhányan nem is tudják, milyen sokat tesznek ezzel önmagukért. A túlsúly, az elhízás ugyanis nem csupán esztétikai probléma lehet, de számos betegség rizikófaktora, állapotának súlyosbítója is, sőt ma már önálló betegség. Dr. Jenei Zsigmond Máté, az Életmód Orvosi Központ kardiológusa, életmód orvos a túlsúly által befolyásolt betegségeket vette számba és a tartós fogyás lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Egyre több bizonyíték mutatja, hogy a mozgás jelentős szerepet játszik számos betegség megelőzésében, sőt a már kialakult betegségek esetén is képes javítani az állapoton. Ez az állítás nem csak az elhízás, a cukorbetegség és a szív-érrendszeri betegségek kapcsán igaz, de többek közt a depresszió, a szorongás, a mozgásszervi- és emésztési problémák esetében is. A számok mégis azt mutatják, hogy sokan egyáltalán nem mozdulnak meg, és félnek is belevágni az edzésekbe. Holott Karády András, az Életmód Orvosi Központ mozgásterapeutája szerint az okosan felépített mozgásprogram nem csak biztonságos és hatékony, de élvezetes is lehet.

Hányinger, gyomorfájdalom, felfújódás és puffadás – csak néhány tünet azok közül, amelyeket az ételintolerancia okozhat. Mely ételek felelősek leginkább ezekért a kellemetlenségekért? Dr. Pászthory Erzsébet gasztroenterológus, belgyógyász, háziorvos szakorvossal, az Allergiaközpont munkatársával sorra vettük a leggyakrabban panaszt okozó ételféleségeket.

Megdöbbentőnek tűnik a tény, de igaz, hogy az összes kardiovaszkuláris betegség mintegy 70%-a valamilyen módon a nem megfelelő táplálkozásra vezethető vissza! Ez ugyanis többek közt elhízáshoz, magas vérnyomáshoz, cukorbetegséghez vezethet, amelyek következménye lehet egy szív-érrendszeri betegség. A Szív Világnapja kapcsán dr. Jenei Zsigmond Máté, az Életmód Orvosi Központ kardiológusa az egyéni felelősségre, az orvosok felvilágosító és támogató szerepére, és a kardiovaszkuláris rizikó felmérésének lehetőségére hívta fel a figyelmet.

Ha valaki többször magas vérnyomást mér otthon, majd a kardiológus megerősíti a magasvérnyomás betegség diagnózisát, kézenfekvőnek tűnik a megoldás: vérnyomáscsökkentő gyógyszert kell szedni! Holott a diagnosztizált magas vérnyomás nem csak gyógyszerrel kezelhető, terápiájának első lépcsőfoka az életmódváltás, és csak második lépésként, szükség esetén ajánlott emellé a gyógyszeres kezelés. Dr. Jenei Zsigmond Máté, az Életmód Orvosi Központ kardiológusa most az életmód szerepére hívta fel a figyelmet.

Nyáron könnyebb lehet a kímélő étrendet tartani, ám még így is akad néhány dolog, amire figyelni kell az év legmelegebb hónapjaiban. Vajdovich Dorottya, a Budai Allergiaközpont dietetikusa elmondta, hogy melyek ezek.

Sokan vágtak bele januárban egy életmódváltásba, nyilván a legtöbben fogyási céllal. Néhány hét, hónap elteltével azonban jónéhányan tapasztalhatják, hogy a kezdetben leolvadó kilók ma már mintha nem akarnának fogyatkozni. Mit tehetünk, ha megtörik a fogyás lendülete? Drégely Anikó, a Your Power Med Health Center dietetikusa szolgál iránymutatással.

Van néhány olyan élelmiszer, ami nem csupán az egészséges étrend része, de segít a koleszterincsökkentésben is. Drégely Anikó, a Your Power Med Health Center dietetikusa nem csak ezekről adott rövid összefoglalót, de a koleszterincsökkentés más tényezőire is felhívta a figyelmet.

A nyaralás tervezésénél gondoljunk arra is, hogy legyen kéznél kisebb rosszullétek, sérülések ellátásához szükséges eszköz és gyógyszer. Dr. Kádár János belgyógyász, immunológus, infektológus, az Immunközpont főorvosának segítségével összegyűjtöttük, mi az, amit érdemes az úti patikába készíteni.

Sokan azonnal ennivaló után nyúlnak, ha szomorúak, ha haragosak, vagy ha nem tudják kezelni a stresszt. Dr. Révay Edit, az Életmód Orvosi Központ életvezetési tanácsadója szerint van kiút a stressz-evésből, de ehhez nem az evési szokásokon, hanem a stresszkezelés mikéntjén kell változtatni.

Április 7-én, az Egészségügyi Világnapon érdemes elgondolkodni azon, hogy napjainkban egyre több betegség hátterében fedezik fel a helytelen életmód jelentőségét. Dr. Vernes Réka, az Életmód Orvosi Központ szakértője a legfontosabb lépésekre hívta fel a figyelmet, amelyeket az egészségünkért tehetünk.

A szakértők régóta tisztában vannak azzal, hogy a fizikai aktivitás csökkenti a cukorbetegség kockázatát, de vajon melyik lehet ebből a szempontból a leghatékonyabb mozgásforma? Dr. Babai László, az Életmód Orvosi Központ orvosa az új kutatási eredményekről beszélt.

Egyre közismertebb, hogy a stressz számos lelki és fizikai betegség önálló rizikófaktora és szinte lehetetlen elkerülni. Dr. Révay Edit, az Életmód Orvosi Központ életvezetési tanácsadója szerint azonban csökkenteni és kezelni nem csak lehet, de kell is.

A mozgás drasztikusan csökkenti a szívinfarktus kockázatát, bár nem mindegy, milyen kitartóan és milyen intenzitással mozgunk. Dr. Vernes Réka, az Életmód Orvosi Központ életmód orvosa egy új kutatás hátteréről és a szakértő irányítás szerepéről beszélt.

Ha orvosilag igazolt hisztaminózis áll fenn, a kezelőorvos javaslatára, az intolerancia súlyossági fokától függően hisztamin-szegény, illetve -mentes, úgynevezett mediátor mentes diétára van szükség. Az étrend meghatározása összetett feladat, hiszen az egyéni tolerancia döntő szerepet játszik a tiltott élelmiszerek fogyasztásában. Fülöp Lili, a Budai Allergiaközpont dietetikusa elmondta, hogy a dietetikai konzultáció több lépcsőben segít a megfelelő életmód kialakításában.

Újévkor hajlamosak vagyunk olyan fogadalmakat tenni, amelyekről előre sejtjük, hogy úgysem fogunk kitartani mellettük. Dr. Vernes Réka, az Életmód Orvosi Központ életmód orvosa szerint, ha a négy legfontosabb életmódbeli szabály betartásában van segítségünk, nincs szükség extrém vállalásokra.

A kiegyensúlyozott táplálkozás alapelveinek megfelelően a cukorbetegnek is napi négy-öt-hatszori étkezés javasolt. Ebbe a ritmusba a süteményeket, édességeket a tízórai vagy az uzsonna gyanánt iktassa be, ezek lesznek a kisétkezések. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont belgyógyász-diabetológusa és Szarka Dorottya, a Cukorbetegközpont dietetikusa mondja el a legfontosabbakat.

Tejallergia, laktózintolerancia esetén is fogyasztható, inzulinrezisztenciások étrendjébe is beilleszthető kuglóf receptet állított össze Fülöp Lili, a Budai Allergiaközpont dietetikusa. Az elkészült sütemény - megfelelő díszítéssel - akár az ünnepi asztalon is megállja a helyét!

Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, édes íze miatt a hozzáadásával készült sütemény kevesebb plusz édesítést igényel. Fülöp Lili, a Budai Allergiaközpont dietetikusa által összeállított sütőtökös muffin recept azonban nemcsak a diétázók, hanem az ételallergiások kedvelt alapanyaga is lehet, a sütőtökpüré ugyanis a tojás helyettesítésére is alkalmas.

Habár sokan gondolják úgy, hogy a gluténmentes étkezés egyhangú és tápanyagszegény, Szarka Dorottya dietetikus a következőkben alaposan megcáfolja ezt. A Budai Allergiaközpont szakembere 27 féle gluténmentes lisztet hasonlított össze, melyből kiderül, hogy a gluténmentes étkezéssel is minden fontos tápanyag biztosítható a szervezet számára, ha megfelelően használjuk a gluténmentes liszteket az étrendünkben.

Ma már nem kétséges, hogy az életmódunk milyen óriási hatással van az egészségünkre, betegségeket okozhat és gyógyíthat is. Dr. Vernes Réka, az Életmód Orvosi Központ életmód orvosa szerint éppen ezért is van kitüntetett szerepe az életmód orvoslásban a gondos felmérésnek, ami túlmutat a hagyományos orvosi felmérésen. Íme, a legfontosabb kérdések, amelyeket végig kell gondolnunk az életmódunkkal kapcsolatban.

Aki tapasztalta már, milyen elemi erővel tud rátörni az emberre a cukor és a szénhidrát utáni vágy, tudja, hogy milyen nehéz ezt kontrollálni. Szarka Dorottya, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa segít megtalálni a leküzdés stratégiáit.

Ha valaki ízületi gyulladással él, tudnia kell, hogy az orvosi kezelésen túl a táplálkozásával is befolyásolhatja az állapotát. Szarka Dorottya, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa azokat az élelmiszertípusokat vette számba, amelyek érdemes elkerülniük az érintetteknek.

Több érintett megfigyelhette már, hogy bizonyos ételek, étrend képes csökkenteni az ízületi gyulladás tüneteit. Szarka Dorottya, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa az erre vonatkozó kutatási eredményekről beszélt.

Ismét komoly bizonyítékok láttak napvilágot az életmód, ezen belül is a mozgás gyógyító, egészségvédő hatásaitól – ezúttal a magas vérnyomás kezelésével kapcsolatban. Dvorák Márton, az Életmód Orvosi Központ mozgásterapeutája segített a tájékozódásban.

A fizikai aktivitás és a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett a szaunázás és a hideg fürdő, a jégkamra lehetnek azok az elemek, amelyek jelentősen hozzájárulnak a gyógyuláshoz, az egészség fenntartásához. Dvorák Márton, az Életmód Orvosi Központ mozgásterapeutája elmagyarázza, miért.

Egyénre szabott étrend kialakításával segítik a dietetikusok a cukorbetegeket, ebben mindenre kiterjedő tanácsokat is talál a páciens. Nem minden tilos! Szarka Dorottyát, a Cukorbetegközpont dietetikusát kérdeztük.

Friss adatok támasztják alá, hogy a magyar lakosság 55 százaléka súlytöbblettel küzd, nagy részünk alig mozog, és mégis többnyire egészségesnek gondoljuk magunkat. Dr. Babai László, a Magyar Életmód Orvostani Társaság (ÉMOT) elnöke szerint éppen ezek a tények azok, amelyek miatt jóval nagyobb szerep kell, hogy jusson az életmód orvoslásnak.

Érdemes komolyan venni és kezeltetni a magas koleszterinszintet, ez ugyanis - az elhízással karöltve - közvetve kiváltója lehet az infarktusnak, a stroke-nak és a végtagi trombózisnak. Dvorák Márton, az Életmód Orvosi Központ mozgásterapeutája a hatékony koleszterinszint-csökkentés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

A mozgás, különösen a szakszerű, szakember által vezetett, speciális céllal felépített edzés bizonyítottan csökkenti a testsúlyt, a vérnyomást és a koleszterinszintet. Dvorák Márton, az Életmód Orvosi Központ mozgásterapeutája szerint nem mindegy, hogyan épülnek fel a célzott edzések.

Akit az életmódja hajlamosíthat a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására, tehát például magas a vérzsír- és koleszterinszintje, túlsúllyal és magas vérnyomással küzd, esetleg a családban előfordul ez a betegség, fontos tudnia, hogy a mozgás bizonyos formái komoly védelmet jelenthet a diabétesszel szemben. Dvorák Márton, az Életmód Orvosi Központ mozgásterapeutája nem csak elméletben segít.

Sokan éreznek késztetést arra, hogy még a bikiniszezon előtt leadjanak jónéhány feleslegesnek vélt kilót. Angyal Viktória, a Sportorvosi Központ dietetikusa, sportdietetikusa szerint érdemes körültekintően eljárni az úgynevezett zsírégetőkkel és tudatosan felépíteni egy testsúlycsökkentő programot.

Bebizonyosodott: a mozgás a daganatos betegségek kezelése során is jelentősen növeli a túlélés esélyeit. Dr. Babai László, a Magyar Életmód Orvostani Társaság (ÉMOT) elnöke szerint az evidenciák egyértelműek, a szakma is nagy lelkesedéssel fogadta az eredményeket.

Sokan tapasztalják a rendszeresen futó szabadidő sportolók között, hogy nem fejlődnek, esetleg éppen visszaesik a teljesítményük. Kevesebbet és/vagy lassabban tudnak futni. Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezetője a jelenség okait vette számba.

A magyarok Európa legerősebb dohányosai, egyre aggasztóbb a fiatalok alkoholfogyasztása, a magyar lakosság a harmadik legsúlyosabb az EU-ban - áll az Európai Bizottság Magyarországról szóló 2017-es egészségügyi országprofil jelentésében. Az egészségtudatosságra és a saját felelősségünk fontosságára dr. Babai László, a Magyar Életmód Orvostani Társaság elnöke hívta fel a figyelmet.

A krónikus betegségek megelőzésében már az első alkalommal végzett mozgásnak is lehet szerepe – a heti egyszeri edzés nagyobb szerepű, mint eddig gondoltuk. Dr. Babai László, a Magyar Életmód Orvostani Társaság (ÉMOT) elnöke egy átfogó európai kutatás eredményeiről és a rendszeres fizikai aktivitás további hatásairól beszélt.

November második hétvégéjén az életmód orvoslásról tartottak szimpóziumot egy győri szakmai továbbképzésen. Dr. Babai László, a Magyar Életmód Orvostani Társaság elnöke és kollégái a megjelent háziorvosoknak beszéltek az életmód orvoslás jelentőségéről a gyógyításban.

A dundi óvodás cuki, a termetes iskolás jó húsban van - a kövér felnőtt pedig beteg? A nyugati világ egyik legsúlyosabb egészségügyi kihívása az „elhízás-járvány”, amelynek megfékezéséhez Sasvári-Szekeres Anita, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa, a gyermek dietetika specialistája szerint teljes szemléletváltásra van szükség már a fogantatástól.

A legújabb, 17 országra kiterjedő vizsgálat igazolta az életmód orvoslás rég hangoztatott állítását, miszerint a mozgás akár életet is menthet. Dr. Babai László, a Magyar Életmód Orvostani Társaság elnöke a felmérés eredményeit és a pontos ajánlásokat ismertette.

Bár mindenki vágyik az ideális testsúlyra, annak megállapítása korántsem egyértelmű. Már csak azért sem, mert az egészséges súly számtalan tényezőtől függ és a hozzá vezető út is mindenkinél különböző lehet. Sasvári-Szekeres Anita, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa segít az eligazodásban.

A szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőit 2 fő csoportra lehet osztani: a megváltoztathatatlan és a megváltoztatható tényezők. Dr. Babai László, a Magyar Életmód Orvostani Társaság elnöke összegezte a rizikófaktorokat.

Mára egyértelműen bebizonyosodott, hogy az életmód jelentős hatással bír bizonyos betegségek megelőzésében, sőt gyógyításában. Dr. Babai László, a Magyar Életmód Orvostani Társaság elnöke a legfontosabb összefüggéseket vette számba.

Cukorbetegség, magas vérnyomás, koleszterinszint emelkedés, következményes stroke, vesekárosodás, szívelégtelenség, egyes daganatos megbetegedések, depresszió – betegségek, amelyeket az életmódunkkal befolyásolhatunk. Dr. Babai László, a Magyar Életmód Orvostani Társaság frissen megválasztott elnöke az egyre nyilvánvalóbb összefüggésekről beszélt.

A maximális oxigénfelvétel szintje, vagyis a sokat emlegetett VO2 max megmutatja, hol helyezkedik el egy sportoló állóképességi teljesítményének határa. Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezetője szerint azonban ez az érték csupán egyetlen része a komplex teljesítménydiagnosztikának, amelynek eredményeire már egy igen hatékony edzésterv épülhet.

Amerikai adatok szerint a halálozások felét a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke és a 2. típusú diabétesz okozzák. Varga Dóra, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa szerint az adatok ismeretében könnyű belátni, milyen óriási szerepe van a betegségek kialakulásában a táplálkozásnak.

Napjainkban, amikor sokat hallunk az elhízás alapú betegségekről, a csodadiétákról, a táplálkozási rendellenességekről, ételallergiákról- és intoleranciákról, nyilvánvaló, hogy az étkezés szerepe messze túlnőtt a létfenntartáson. Varga Dóra, az Életmód Orvosi Központ szakmai vezetője, dietetikus a táplálkozás gyógyító szerepét hangsúlyozta.

Soha annyi betegség hátterében nem fedezték még fel a helytelen életmód jelentőségét, mint napjainkban. Dr. Babai Lászlónak, az Életmód Orvosi Központ alapítójának szavaiból kiderül, hogy a legnagyobb problémát jelentő betegségeink többsége életmód-alapú, az Egészség Világnapján pedig érdemes beszélnünk arról, mit tehetünk mi magunk a betegségek megelőzéséért, a gyógyulásunkért.

A magas koleszterinszint alattomos: nem okoz tünetet, ugyanakkor közvetve kiváltója lehet az infarktusnak, a stroke-nak és az érszűkületnek. Dr. Babai László, az Életmód Orvosi Központ alapítója, életmód orvos a koleszterincsökkentés két hatékony módjáról beszélt.

Villámdiéta? Káposztaleves-kúra és csodakapszulák? Ha összeszámoljuk, mennyi energiát és pénzt fordítottunk eddig fogyókúrákra, megdöbbentő eredményre juthatunk. Varga Dóra dietetikus, az Életmód Orvosi Központ szakmai vezetője szerint az is döbbenetes, hogy a „kúrázók” 80-90 százaléka annak ellenére újra és újra próbálkozik csodaszerekkel, hogy csak a jojó-effektust tapasztalta meg.

A megfelelően kialakított életmód nem csak csökkenti a cukorbetegség rizikóját, de a már kialakult betegségben is jelentős javulás érhető el általa. Dr. Babai László, az Életmód Orvosi Központ alapítója, életmód orvos a cukorbetegek számára kialakított életmód program hatásairól beszélt.

Az idő múlásának látható nyomait ma már számtalan módszerrel kendőzhetjük, és jó tudni, hogy a szervezetünkben lejátszódó változások ellen is tehetünk. Dr. Babai László, az Életmód Orvosi Központ alapítója az életmód öregedést gátló hatásait összegezte.

Mielőtt bárki kizárólag a genetikára fogná a magas vérnyomását, fontos tudni, hogy az életmódunkkal jelentősen befolyásolható ez az érték. Dr. Babai László, az Életmód Orvosi Központ orvosa, kiemelt szakmai vezetője szerint az életmódorvoslással nem csak az esetleges fejfájástól szabadulhatunk meg, de jelentősen csökkenthetjük az infarktus kockázatát is.

Az obezitás, azaz a túlsúlyosság társadalmunk egyik fő egészségügyi problémája, mely nem csak önértékelési gondokat okozhat, de olyan betegségek kialakulásában játszik fő szerepet, mint az inzulinrezisztencia, a 2-es típusú cukorbetegség, a magasvérnyomás és az egyéb kardiovaszkuláris betegségek. A súlyfelesleg leadásában fontos pillér a személyre szabott diéta és mozgásprogram, ám az edzést nagy óvatossággal szükséges elkezdeni, ha az illetőn nagyobb zsírréteg halmozódott fel. Hogy pontosan mi mindenre kell ügyelni, arról Csontos Szabolcs, az Életmód Orvosi Központ mozgásterapeutája adott felvilágosítást.

Napsütéses időben akár fél óra szabadban eltöltött idő is elég lehet, hogy napi D-vitamin szükségletünket fedezzük. A téli borongós hónapok alatt azonban gyakran alakul ki hiányállapot, melynek tünete például a gyakori légúti fertőzésekben is megmutatkozhat.

A gyermek és felnőtt lakosságban végzett nemzetközi tudományos vizsgálatok arra utalnak, hogy a lakosság D- vitamin ellátottsága nem megfelelő. Számos kórkép esetében, melyeket civilizációs betegségnek is neveznek, mint szív- és érrendszeri megbetegedések, bizonyos rák típusok, allergia, de egyes autoimmun betegségek is, összefügghetnek az alacsony D-vitamin szinttel a szervezetben.