Nőgyógyászat

A terhesség alatt bekövetkező vérzés, még ha csak pecsételő is, nyugtalaníthatja a kismamákat, ezért – bár az esetek nagy részében ártatlan jelenségről van szó -, érdemes azzal nőgyógyászhoz fordulni. Dr. Murshed Mohamed, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyász főorvosa az ilyen jellegű vérzések lehetséges okait vette számba, és azokra a kapcsolódó panaszokra is felhívta a figyelmet, amelyek megléte esetén azonnal orvoshoz kell fordulni.

A méhnyakrákszűrés olyan vizsgálat, amely évente elvégezve jelentősen hozzájárul a daganatos betegség korai felfedezéséhez, ezáltal hatékony kezeléséhez, illetve, ha nincs erre utaló jel, megnyugodhat a páciens. Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza, a daganatos nőgyógyászati kórképek specialistája azért beszélt a méhnyakrák okairól és rizikófaktorairól, mert ezek megléte esetén még fontosabb a rendszeres orvosi szűrővizsgálat.

A méhnyakrák tipikusan az a betegség, amely lassan, évek alatt fejlődik ki, döntően, szinte kizárólag, a HPV vírusfertőzés talaján. Éppen ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni a méhnyak-szűrés jelentőségét, amely azokat a kisebb elváltozásokat is azonosítani tudja, amelyek megléte esetén már fontos valamilyen kezelés. Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza, a daganatos nőgyógyászati kórképek specialistája a szűrés, a korai tünetek és a kezelés lehetőségeit foglalta össze.

A női testben termelődő sok hormon közül a nemi hormonok „vezéregyéniségei” az ösztrogén és a progeszteron. Ha a kettő aránya felborul, és jelentős túlsúlyba kerül az ösztrogén, akkor úgynevezett ösztrogén dominancia alakul ki, amelynek változatos tüneteit dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza, endokrinológus vette számba.

A pesszárium vagy méhgyűrű nem csak a fogamzásgátlás egyik elterjedt módja, de méh- és hüvelysüllyedés vagy előesés kezelésében is igen hasznos eszköz. De vajon mi a különbség a gyűrű, a kocka vagy a csészealj pesszáriumok közt, melyik mire való? Ezeket a kérdéseket válaszolta meg dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza, sebész.

Sokáig akár fel sem tűnik, de egy idő után az érintett nők egy része húzó jellegű fájdalmat érezhet a kismedence területén, amit derékfájás is kísérhet. Dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza, sebész arra hívta fel a figyelmet, hogy az esetleges méhsüllyedés kivizsgálásával nem ajánlott megvárni az olyan tüneteket, mint a vizelettartási képtelenség, a probléma enyhébb fokozatainál is fontos orvosi segítséget kérni, ugyanis az időben megkezdett kezelés súlyos állapotokat előzhet meg.

A méhmióma vagy méhmiómák sok nőnél felfedezhetők, és nagyon változatos tünetek hívhatják fel rá a figyelmet, az enyhe kellemetlenségtől a komoly fájdalomig. Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza, a nőgyógyászati onkológia specialistája azokat a panaszokat vette sorra, amelyek mindenképpen kivizsgálást igényelnek, illetve arról beszélt, mikor és milyen módon lehet kezelni a méhmiómát.

A menopauza óriási változásokat idéz elő a női hormonrendszerben, melynek hatására több furcsa és zavaró tünet jelentkezhet. Viszont vannak olyan problémák, melyekkel jobb orvoshoz fordulni, mivel kezelést igényelhetnek. Hogy milyen panaszokat érdemes klimax után komolyan venni, azt dr. Hetényi Gábortól, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászától kérdeztük meg.

A petevezeték elzáródás viszonylag gyakori problémának számít, és jelen jelenhet csupán az egyik, de akár mindkét petevezetéknél is. A meddőség hátterében igen gyakran fedezhető fel a probléma, ám ezt csakis egyfajta invazív módszerrel lehet kideríteni. Dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-sebésze azokat az állapotokat ismerteti, melyek következtében gyakrabban alakul ki a probléma.

A várandósság során számtalan változás megy végbe a testünkben, melyek mind a magzat egészséges fejlődését, megóvását, a szülés előkészítését hivatottak támogatni. Vannak azonban olyan tünetek, melyek aggodalomra adhatnak okot. Ilyen például a hüvelyi folyás. Hogy vajon normális-e, illetve mit lehet a problémával kezdeni, arról dr. Hetényi Gábort, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászát kérdeztük.

A méhtestrák a leggyakoribb nőgyógyászati daganatokhoz tartozik, mégis talán kevésbé ismert. Általában menopauza után (50-60év) alakul ki, ám olykor a fiatalabbakat is érintheti. Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászati daganatokkal is foglalkozó nőgyógyásza a méhtestrák kialakulásának okait és kezelését ismerteti.

A menopauza, a hüvelyi szülés, az elhízás és más tényezők is hajlamosíthatnak a méhsüllyedésre, amely az életkor előre haladtával egyre több nőt érint. Dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza, sebész szerint már az első tünetekkel ajánlott szakemberhez fordulni, hiszen az időben megkezdett kezelés súlyos állapotokat előzhet meg.

A nem menstruáció alatt jelentkező görcsök és a fehér folyás lehet a terhesség jele is, de ha ez kizárható, mindenképpen érdemes kivizsgáltatni a tünetek okát, ugyanis dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyász adjunktusa szerint azokat többek közt fertőzés és endometriózis is okozhatja.

Az ovuláció, vagyis a peteérés a menstruációs ciklus közepe táján következik be, és gyakran okoz ún. középidős fájdalmat. Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyász adjunktusa azonban arra figyelmeztet, hogy a ciklus felénél jelentkező alhasi fájdalomnak más okai is lehetnek, ezért fontos a kivizsgálás.

A hüvelygyulladás szinte a leggyakoribb intim probléma a nők körében, melyet jellemzően valamilyen fertőzés okoz. Szinte nincs is olyan nő, aki ne esett volna már át életében legalább egyszer rajta, és sajnos sokaknál visszatérő kellemetlenségeket okoz. Dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-sebésze ennek okait és kezelését ismerteti.

A klimax sokak számára egyet jelent a terméketlenséggel, így úgy gondolják, ekkor már nincs is szükség fogamzásgátlásra. Pedig a menopauza hosszú évek alatt megy végbe, és amíg nem áll le teljesen a peteérés, addig teherbe is lehet esni. Dr. Hetényi Gábort, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászát arról kérdeztük, vajon mely típusú fogamzásgátló módszerek a legideálisabbak az érettebb korosztálynak.

Sokan, amikor valamilyen csomót fedeznek fel bárhol a testükön, egyből a legrosszabbra gondolnak. Bár való igaz, rosszindulatú daganatra is felhívhatja a figyelmet, ám ezen kívül még sok más is okozhatja. Dr. Józan Gyöngyitől, a Nőgyógyászati Központ sebész-nőgyógyászától megtudhatjuk, vajon mi az egyik leggyakoribb oka a kisajaknál lévő csomóknak.

A nőgyógyász munkája igen szerteágazó, és előfordulhat, hogy a páciens állapota műtéti beavatkozást indokol. Dr. Józan Gyöngyit, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-sebészét arról kérdeztük, vajon melyek a leggyakoribb nőgyógyászati műtétek.

A méhnyakrák megelőzésében a rendszeres szűrés mellett igen nagy szerepe van a HPV elleni oltásnak, friss tanulmányok szerint hatására az utóbbi időkben jelentősen visszaszorul a méhnyakrákos megbetegedések száma. A vakcinával kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket és azok válaszait dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászati daganatokban is jártas nőgyógyásza szedte össze.

Az alhasi fájdalmak igen sok problémát jelezhetnek, ám nőknél gyakran nőgyógyászati gondra hívják fel a figyelmet. Amennyiben főleg a has oldalára koncentrálódik a fájdalom, úgy meglehet, hogy petevezeték(ek) tágulata okozza a panaszt. A kórképről és kezeléséről dr. Józan Gyöngyit, a Nőgyógyászati Központ sebész-nőgyógyászát kérdeztük.

A petefészek ciszta igen gyakori nőgyógyászati kórképnek számít, és gyakran különösebb beavatkozás nélkül felszívódik. Igen ám, de mi a helyzet akkor, ha fájdalmas panaszokat okoz, vagy ha nem tűnik el? Vajon műteni kell? A kérdéseket dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-sebésze válaszolja meg.

A bő hüvelyi folyás bizonyos időközönként számtalan nő életét megkeseríti, ami akár krónikussá is válhat. A panaszt legtöbbször fertőzés okozza és gyógyszeres kezeléssel (kúppal, kenőcsökkel) orvosolható, ám ha a folyás nem szűnik, esetleg kezelés ellenére folyton visszatér, úgy méhszájplasztikára lehet szükség. Dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ sebész-nőgyógyásza a kisműtétnek számító beavatkozás szükségességéről és menetéről beszélt.

Az egyik leggyakoribb panasz, amit az ember átélhet, az az alhasi fájdalom. Nők esetén ez olykor nőgyógyászati problémát jelezhet, ezért, ha tartósan fennáll a tünet, vagy vissza-visszatér, úgy érdemes nőgyógyászhoz is fordulni. Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza elárulta, vajon mi minden okozhat a nőknél alhasi fájdalmakat.

A nyár az intim fertőzések szempontjából kockázatos időszak, és sokan vannak azok, akik emiatt a hűsítő strandolásokból is kimaradnak. Hogy ne kelljen a kellemetlen panaszokkal küzdenie, dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza hasznos tanácsokat adott arra vonatkozóan, miként lehet elkerülni a hüvely fertőzéseit.

A petefészek elégtelenség gyakran áll a meddőség hátterében, és egyre több nőt érint napjainkban. Sokan úgy gondolják, egyet jelent a klimax-szal, ám valójában nem ugyanazon állapotról van szó. Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza a petefészek kimerülés okairól, kezeléséről, valamint az érintettek teherbeesési esélyeiről beszélt.

A méh eltávolítása drasztikus beavatkozásnak tűnhet, ám vannak olyan kórképek, amikor muszáj meglépni. Dr. Józan Gyöngyitől, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-sebészétől megkérdeztük, mely esetekben szükséges az eljárást elvégezni, illetve, hogy is zajlik a műtét.

Fokozott szőrösödés, elhízás, pattanások- ezek mind a PCOS tünetei lehetnek, melyek valljuk be, igencsak aláássák az ember önbizalmát. Bár a panaszok oki terápiájához a diéta, mozgás, gyógyszer trió tartozik, ám ha valaki nem szeretne a közeljövőben gyermeket, az a tünetek enyhítésére fogamzásgátlót is szedhet. Dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusának véleménye a témában.

Várandósság alatt a legtöbb nő kétségbeesik, ha furcsa, -látszólag- ok nélküli tüneteket tapasztal. A hüvelyi vérzésen kívül a hasi görcsök azok, melyek a legnagyobb aggodalommal töltik el a kismamákat, hiszen kezdődő vetélés vagy koraszülés jele is lehet. Dr. Rajnai Attila, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza elmondta, mi minden okozhat görcsöket, és mikor kell nagyobb bajra gondolni.

A nőgyógyászati rendelőket számtalan típusú probléma miatt keresik fel a nők, mégis vannak olyan tünetek, illetve kérdések, melyek igen sokszor elhangzanak. A leggyakrabban előfordulókat dr.Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza osztotta meg.

A méhnyakrákról és az azt okozó HPV vírusról egyre többet tudunk, ám még mindig sok a félreértés, tévhit velük kapcsolatban. Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászati daganatokkal is foglalkozó nőgyógyásza a leggyakoribb mítoszokat oszlatja el.

A petefészek rosszindulatú daganata igen veszélyes ráktípus, mivel gyakran túl későn diagnosztizálják. Az elváltozás tüneteit sajnos igen könnyű mással összekeverni, mivel több jóindulatú állapot is hasonló panaszokat produkálhat, például a ciszta. Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza ezért tünetek esetén mihamarabbi kontrollt javasol.

A menopauzára a nők általában egy igazi mumusként gondolnak, egyrészt mert így búcsút intenek fiatalságuknak, másrészt mert legtöbbször igen kellemetlen tünetekkel jár. Érdemes azonban tudni, hogy a klimaxnak különböző állomásai vannak, és minden megálló mást és mást tartogat. Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza a menopauza folyamatát ismerteti.

Az IVF – azaz a lombikbébi program- összetett okokból egyre több pár esetén válik szükségessé napjainkban. Mivel ekkor maga a teherbeesés sem a megszokott úton történik, így a terhesgondozás során is érdemes kiemelt figyelemmel kísérni a kismamákat és babájukat. Hogy miben más a normál várandós gondozástól, arról dr. Hernádi Balázst, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyászát kérdeztük.

A nőgyógyászati szakorvosi vizsgálat azért fontos PCOS tünetegyüttes gyanúja esetében, mert a pontos diagnózis birtokában elindulhat a komplex kezelés, együttműködve az endokrinológussal és a diabetológussal. Dr. Hetényi Gábort, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyászát kérdeztük.

A méhnyakrák lassan kialakuló, progresszív betegség, több rákmegelőző állapoton keresztül jön létre, éppen ezért fontos az időben elvégzett vizsgálat, a pontos diagnózis, amely meghatározza a további teendőket. Dr. Hernádi Balázst, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászati daganatokkal foglalkozó orvosát kérdeztük.

A havi vérzést bonyolult hormonális folyamat szabályozza, amennyiben a rendszerbe hiba csúszik, és rendellenes menstruációs vérzés lép fel, fontos az érintett nő kivizsgálása. Mi állhat a kevesebb vérzés hátterében? Ezt is megtudjuk dr. Hetényi Gábortól, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyászától.

A petefészek daganat – amely az ötödik leggyakoribb rosszindulatú daganattípus – gyors progressziót mutat, a kezdeti stádiumban sajnos nem ad jellegzetes tüneteket, véletlenszerű a korai stádiumban történő felismerése. Pedig számos diagnosztikai lehetőség van arra, hogy kimutassa vagy éppen kizárja a nőgyógyász a petefészekrák jelenlétét. A lehetőségeket ismerteti dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza.

A túlsúly elsősorban életmód hibáink miatt alakul ki, azonban van olyan eset, amikor hormonális probléma áll a túlsúly hátterében, és a bevált fogyókúrás módszerek már nem hoznak eredményt. Dr. Koppány Viktóriát, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistáját kérdeztük.

A kellemetlen hüvelyi fájdalom már önmagában megnehezíti a nő mindennapjait. Többen az otthoni tüneti kezelés mellett döntenek, nem érdemes azonban késlekedni az orvosi kivizsgálással, mert sajnos a probléma hátterében kóros folyamatok is állhatnak. Dr. Hernádi Balázst, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyászát kérdeztük.

A korai vetélések aránya 15-20 százalék, ám ez az érték PCOS esetében 35-35 százalék is lehet. Miért jelenthet problémát a PCOS a gyermekvállalásnál? Dr. Lőrincz Ildikó, a Budai Endokrinközpont nőgyógyász-endokrinológusa válaszolja meg a kérdéseket.

A 21 napnál gyakoribb menzesz egyebek mellett hormonális egyensúlyzavarra is utalhat, ezért mindenképpen szakorvosi vizsgálatra van szükség. Dr. Hetényi Gábort, a Nőgyógyászati központ szülész-nőgyógyászát kérdeztük.

Az adiponektin szint egyszerűen, mellékhatásmentesen, egy vérvételből meghatározható. Amennyiben kiderül az alacsonyabb szint, hasznos segítséget nyújt a PCOS, cukorbetegség, inzulinrezisztencia, sőt, a metabolikus anyagcsere szindróma diagnózisának felállításában, illetve a kezelés hatékonyságában! Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont orvosa osztja meg a legfontosabbakat.

Amennyiben 35 napnál ritkább a menzesz, menstruációs problémáról beszélünk, és akár endokrin betegség is állhat a hátterében! Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati központ szülész-nőgyógyásza mondja el a legfontosabbakat.

Még a terhesség előtt ki kell vizsgálni a gyanús eseteket, mert a várandósság alatt megváltoznak a véralvadási viszonyok! A gyerekvállalás és a vérzékenység kapcsolatáról kérdeztük dr. Szélessy Zsuzsannát, a Trombózisközpont hematológus főorvosát.

A tesztoszteron túltengés hátterében gyakran PCOS áll. Bár az esetek többségében a felnőtt nők kapcsán kerül szóba, ám gyerekeknél is előfordulhat, így a tünetek fennállásakor az ő esetükben is érdemes erre gyanakodni. Dr. Tar Attila PhD, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológus főorvosa, csecsemő és gyermekgyógyász mondja el a legfontosabbakat.

A pajzsmirigynek a testhőmérsékletünk szabályozásában is fontos szerepe van, alulműködésnél igen jellemző tünet az alacsonyabb testhőmérséklet, gyakori fázósság. Mit tehetünk? Ezt is elmondja dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.

Emlődaganat gyanújakor, akár otthon kitapintva, akár szűrésen való észlelést követően, mindenképp tanácsos további vizsgálatok elvégzése, amelyet nőgyógyász szakorvos végez el. Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ daganatos kórképekkel is foglalkozó nőgyógyásza mondja el a legfontosabbakat.

A nyári hőség sokak számára nagy megterhelést jelent, főleg akkor, ha valaki belépett a változókorba. Ekkor a kánikulától függetlenül olyan kellemetlen tünetek gyötrik az illetőt, mint az izzadás, hőhullámok, ingerlékenység, alvászavar. Ezeket sajnos csak súlyosbítja, ha magasra kúszik a hőmérő higanyszála. Hogy miként lehet elviselni a nyári kánikulát klimax idején, arra dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza adott hasznos tanácsokat.

A hüvelyi folyás időről időre sok nőnél igen zavaró problémákat okoz, mely rendszerint valamilyen fertőzésre hívja fel a figyelmet. A panasz gyakran kellemetlen szagokkal is jár, még tovább rontva a beteg közérzetét. Hogy mi minden okozhat bűzös hüvelyi folyást, azt dr. Hetényi Gábortól, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászától tudtuk meg.

Bizonyos daganatok jelenlétére nem utalnak tünetek, a legtöbb elváltozás korai stádiumában nem hívja fel magára a figyelmet. A szűrő vizsgálatok célja a daganatok éppen ebben a korai, még nem előrehaladott állapotban való megtalálása. Hogy kiknek érdemes nőgyógyászati tumormarker vizsgálaton részt venniük, azt dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ daganatos kórképekkel is foglalkozó nőgyógyásza osztotta meg.

A nők olykor kellemetlen hüvelyi fájdalomról panaszkodhatnak, melynek hátterében kóros folyamatok is állhatnak. Dr. Hernádi Balázst, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászát a lehetséges okokról kérdeztük.

A hüvelyszárazság igen sok nőt érint, akár időszakosan, akár krónikusan. Bár a problémával nem szívesen fordulnak orvoshoz, ám ha már jó ideje fennáll a panasz, úgy érdemes nőgyógyász véleményét kikérni, ugyanis a legtöbbször van rá megoldás. Hogy mi minden okozhat hüvelyszárazságot, és hogy miket lehet ellene tenni, azt dr. Hetényi Gábortól, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászától tudtuk meg.

A nőgyógyászat és az endokrinológia két különálló területe az orvostudománynak, ám vannak olyan állapotok, amikor e két szakterület összefonódik, így ma már léteznek olyan orvosok is, akik a nőgyógyászati endokrinológia területében mélyedtek el. Erről bővebben dr. Lőrinc Ildikó, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász endokrinológus szakembere beszélt.

Ezen a héten van Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét, melynek apropójából egy interjút teszünk közzé, melyben dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza beszélt a méhnyakrákról, annak szűréséről és prevenciójáról.

Az évenkénti méhnyakrák szűrése minden nő esetén igen nagy jelentőséggel bír, hiszen a korai stádiumban végzett kezelés a kulcs a teljes gyógyuláshoz. Ehhez viszont rendszeres ellenőrzés javasolt, hogy mihamarabb fény derülhessen az esetleges problémákra. Azonban sokaknál nagy kérdőjeleket jelent, ha P3 eredmény áll a papírjukon. Hogy ez pontosan mit is jelent, és hogy van-e ok aggodalomra, arról dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászai Központ nőgyógyászati onkológusa beszélt.

A nők körben az egyik leggyakoribb daganat típus a mióma, mely a méhizomzat jóindulatú sejtburjánzása. Sokan úgy gondolják, hogy a daganat minden esetben műtéti beavatkozást kíván, pedig van, hogy gyógyszeres terápia is elég a gyógyuláshoz. A mióma kialakulásáról és kezelési módjairól dr. Hernádi Balázst, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászati onkológusát kérdeztünk.

A nők igen nagy százaléka fogamzásgátló tabletták szedésével védekezik a nem kívánt terhesség ellen. Azonban mihelyst abbahagyják a gyógyszer szedését, nem várt tüneteket tapasztalhatnak. Hogy melyek a leggyakoribb panaszok ekkor, és hogy mik állhatnak ezek hátterében, arról dr. Hetényi Gábort, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászát kérdeztük.

A nem kívánt teherbeesés ellen igen sokan nyúlnak fogamzásgátló tablettákhoz, melyek csaknem 100%-os védelmet nyújtanak. Bár már jó ideje forgalomban vannak ezek a készítmények, még így is számos tévhit kering a köztudatban velük kapcsolatban. Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza a leggyakoribbakat szedte össze.

A nők körében rendszeresen végezendő szűrések közül az egyik legfontosabb a méhnyakrák szűrése, ugyanis ha idejében fény derül a legtöbbször még rákmegelőző állapotra, úgy megfelelő kezeléssel a legtöbb esetben teljes gyógyulás vár a betegre. Hogy pontosan mi mindent kell tudni az állapotról, arról dr. Hernádi Balázst, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászát kérdeztük.

A fogamzásgátló módszerek közül a tabletták igen nagy népszerűségnek örvendenek, ám érdemes tudni, hogy vannak olyan esetek, amikor célszerű más gyógyszerre váltani. Hogy mikor és hogyan, arról dr. Hetényi Gábort, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászát kérdeztük.

Nem csak Magyarországon, de az egész világon egyre több a teherbeesési nehézségekkel küzdő pár, melynek hátterében számtalan ok húzódhat. A sikertelenség okának felderítéséhez és a megfelelő terápia kiválasztásához elengedhetetlen az alapos kivizsgálás. A legszükségesebb meddőségi vizsgálatokról és azok menetéről dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza beszélt.

Egyre több nő –és férfi- küzd manapság meddőséggel, melynek hátterében számtalan tényező állhat. Azonban az tény, hogy a túlsúllyal rendelkezők jóval nehezebben esnek teherbe, mint a normál BMI-vel rendelkező társaik. Hogy mi ennek az oka, arról dr. Lőrincz Ildikóval, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusával beszélgettünk.

A PCOS-ben szenvedők többségé túlsúllyal küzd, melytől igen nehéz megszabadulni. Hogy az állapot miképp is hat a kilókra, arról dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája beszélt.

A PMS – azaz a premenstruációs szindróma- számtalan nő életét keseríti meg, hiszen igen kellemetlen tünetekkel jár, nem beszélve az akkor fellépő hangulatingadozásokról. Az állapot pontos kialakulásának oka egyelőre nem ismert, ám az biztos, hogy bizonyos hormonzavarok elősegítik a fellépését és súlyosbítják a panaszokat. Hogy milyen endokrin problémák is okozhatják a PMS-t, arról dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász- endokrinológusa beszélt.

Szülés után egy bizonyos idő elteltével ismét fogamzásgátlásra van szükség a nem kívánt terhesség ellen. Hogy mégis mikor érdemes újra védekezni, és hogy milyen lehetőségek közül lehet választani, arról dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusa beszélt.

Kint tombol a kánikula, ezért aki csak teheti, a vízparton vagy a strandon hűsöl és mártózik meg a frissítő vízben. Bár nyáron valóban ez az egyik legjobb kikapcsolódódás, ugyanakkor fontos odafigyelni az intim higiéniára, mivel ekkor igen könnyű különböző intim fertőzéséket szerezni. Hogy miként lehet ezeket elkerülni, és hogy milyen tünetek esetén forduljon orvoshoz, azt dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusa osztotta meg.

A nőgyógyászati rendelőkbe érkező páciensek nagy része menstruációs zavarokkal küzd. Ezeknek egyik típusa az, amikor túlságosan is ritkán jelentkezik vérzés. Hogy ez pontosan mit jelez, arról dr. Lőrincz Ildikót, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológuságát kérdeztük.

A szexuális együttlétek után olykor előfordulhatnak kellemetlen, fájdalmas tünetek, melyek akár betegségre is utalhatnak. Dr. Lőrincz Ildikótól, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusától megtudhatja, vajon melyek a leggyakoribb panaszok, és hogy mi állhat ezek hátterében.

A menopauza, azaz a klimax előbb-utóbb minden nőnél elérkezik. Ekkor sokan nem csupán a fiatalságukat búcsúztatják, de a teherbe esés sem lesz már lehetséges többé. A változókor rendszerint 45-50 éves kor után köszönt be, ám van, hogy ennél jóval előbb. Ekkor előfordulhat, hogy az illető akkor szembesül az állapottal, amikor babát szeretne. Hogy pontosan milyen tünetek jelezhetik azt, hogy valaki korai menopauzában szenved, arról dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusa beszélt.

Szülés után a legtöbb nő nagy félelme, hogy képtelen lesz visszanyerni a teherbe esés előtti súlyát. Természetes, hogy egy kis idő kell ahhoz, hogy újra elérhessék a versenysúlyukat, ám ha hosszas diéta árán sem tud megszabadulni a feleslegtől, érdemes utánajárni annak, mi is okozhatja a túlsúlyt. Dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusa elmondta, milyen zavarok vezethetnek a sokakat érintő panaszhoz.

A menstruációs zavarok igen gyakori problémának számítanak, melyek megjelenhetnek alkalomszerűen, de van, hogy hónapról hónapra sok bosszúságot okoz a nőknek. Hogy pontosan mi számít rendellenes vérzésnek és mit lehet ellene tenni, arról dr. Lőrincz Ildikót, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusát kérdeztük.

Meddőségről abban az esetben beszélünk, amikor védekezés nélkül egy év után sem jön létre terhesség. Ennek oka több minden is lehet, ám sokszor a nő hormonális zavarai állnak a sikertelenség mögött. Dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusa a legfontosabb hormonvizsgálatokat sorolja meddőség esetén.

Az ösztrogéndominancia egyre több nőt érint manapság, és sajnos nem csak kellemetlen tüneteket okoz, de súlyos betegségekhez, akár meddőséghez is vezethet. Dr. Lőrincz Ildikótól, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusától megtudhatja, vajon milyen kezelési lehetőségek közül választhat a beteg.

Vannak nők, akiknél vagy nem jön létre terhesség, vagy bár sikerül a fogantatás, ám az rendszerint vetélésekkel végződik. Ekkor a pár vagy feladja a próbálkozást, mert nem szeretne elszenvedni még egy csalódást, vagy reprodukciós központba megy. Dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus főorvos, a Trombózisközpont munkatársa szerint sajnos a meddőségi kivizsgálásoknál máig indokolatlanul kevés figyelmet fordítanak a véralvadási zavarok kizárására, pedig igen gyakori, amikor ez áll a sikertelenség hátterében.

A prolaktin az egyik legfontosabb hormonunk, mely elsősorban a tejelválasztásért és a terhesség támogatásáért felelős. Bár kis mennyiségben mindig termelődik, ám ha várandósság vagy szoptatás nélkül is túl magas a szintje, az problémát jelezhet, ráadásul a teherbe esést is hátráltatja. Hogy mit érdemes tudni a prolaktinról és annak túltermelődéséről, arról dr. Lőrincz Ildikót, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusát kérdeztük.

A menstruációs vérzéssel kapcsolatban számtalan probléma adódhat, nem csoda, hogy a nőgyógyászati rendelők tele vannak olyan paciensekkel, akiknél valamilyen zavar áll fenn a vérzésükben. Ilyen panasz lehet pl. a darabos vérzés, vagyis ha kisebb-nagyobb vérrögök jelennek meg menstruáció során. Hogy ez miért fordulhat elő, illetve, hogy kóros állapotról van-e szó, arról dr. Lőrincz Ildikót, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusát kérdeztük.

A hüvelyi folyás sok nőnek okoz olykor-olykor bosszúságot. Ha a normálistól eltérő az állaga, a mennyisége, illetve a szaga, akkor az nagy valószínűséggel valamilyen fertőzésre utal, melyet mihamarabb kezelni szükséges. Hogy milyen esetekben érdemes szakemberhez fordulni, arról dr. Lőrincz Ildikót, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusát kérdeztük.

A PCOS igen gyakori a nők körében, melyről még mindig sokan nem tudják, hogy egy hormonális zavar okozta probléma. Bár szerencsére egyre többet foglalkoznak az állapottal, egy nagyobb nemzetközi felmérés szerint a paciensek nagy része úgy gondolja, túl hosszú ideg tartott, míg felfedezték náluk a betegséget. Hogy miért van ez így, arról dr. Lőrincz Ildikót, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusát kérdeztük.

Erről a betegségről akkor beszélünk, amikor az endometrium, vagyis a méhet bélelő nyálkahártya a méhen kívül máshol is, például a hasüregben is megjelenik. Ez azért problémás, mert az oda nem illő sejtek a megjelenésük helyén steril gyulladást váltanak ki, ráadásul ugyanúgy reagálnak hormonális változásokra.

A pajzsmirigy egy pillangó alakú, kisméretű szerv, melynek hormonjai (T3, T4) szinte az egész szervezet működésére hatással vannak. Befolyásolják többek között az anyagcserét, az endokrin rendszer működését,  így nem ritka, hogy működészavara több más betegség, rendellenesség okozója is lehet.

A családtervezés a társadalom egyik alapigénye. Ma már az emberek szeretik tudni, illetve szeretik befolyásolni azt, hogy mikor, és hogy hány gyerekük legyen. Az alap eszköztárban a leghatékonyabb fegyvert a hormonális fogamzásgátlók jelentik.

A nők számára az egyik legszebb időszak az életükben, amikor a gyermeküket várják. Sajnos hazánkban a meddő párok száma igen magas, így a gyermekáldás sokszor több évig várat magára. Az okok között az egyik leggyakoribb a policisztás ovárium szindróma, melynek mibenlétéről, és kezeléséről dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza beszélt.

Az adott, aktuális várandósság időszakában legelső alkalommal észlelt kóros szénhidrát anyagcserezavart nevezzük gesztációs, vagy terhességi diabétesznek. Kialakulását az örökletes hajlam, fizikai állapot és az életmód mellett a terhesség alatt bekövetkező hormonális változások is elősegítik. Kezelésével kapcsolatban dr. Turi Zsuzsanna szülész-nőgyógyász, a Nőgyógyászati Központ problémás terhességek gondozására specializálódott orvosa nyilatkozott.

Az antifoszfolipid, vagy másnéven Hughes-szindróma elsősorban a 40 év alatti nőknél fordul elő. A betegségre gyakran az ismétlődő, koraterhességi, de a terhesség bármely időszakában bekövetkező magzati elhalások, vetélések hívják fel a figyelmet. Tüneteiről és kezeléséről dr. Turi Zsuzsanna, a problémás terhességek gondozására specializálódott szülész-nőgyógyász nyilatkozott.

A magas vérnyomás nem csak a kismama egészségét, de a magzat fejlődését is veszélyezteti. Időben beállított, megfelelő gyógyszeres kezelés, és a várandósság alatt alkalmazott helyes életvitel mellett azonban a kismama és a baba egészségi állapota is jelentősen javítható, a szövődmények kialakulása részben megelőzhető, illetve kialakulásuk ideje és súlyossága befolyásolható.