Alvás

Sokak életét megkeseríti a nyugtalan láb szindróma, amely éjszaka okoz furcsa, rendkívül zavaró tüneteket. Bizsergés, viszketés, égő érzés? A probléma szerteágazó panaszokat okozhat, és bár ismertek a rizikófaktorai, bizonyos esetekben nem pontosan meghatározható a kiváltó oka. Dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ vezető neurológusa, az alváslabor szomnológusa (alvás-szakértő) beszélt arról, mit lehet tenni az pihentető alvás visszaállításáért.

Amikor valakinél megszületik az alvési apnoé, vagyis éjszakai légzéskimaradás diagnózisa, az alvásszakértő többféle kezelést is javasolhat. Az egyik leghatékonyabb megoldás az úgynevezett CPAP készülék, amelynek használatát egy pontos beállítás, titrálás előzi meg. Ennek menetéről beszélt dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológus főorvosa, az alváslaboratórium vezető szomnológusa (alvásszakértője).

Nem csak az éjjeli tünetek és az olyan a nappali panaszok hívhatják fel a figyelmet az alvászavarra, mint a fáradtság, koncentrációs nehézségek és fizikai betegségek, de akár a memóriazavar és a depresszió is. Dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ alváslaboratóriumának vezető szomnológusa, neurológus főorvos az összefüggésekre és a megoldási lehetőségekre világított rá.

A horkolás nem csak a hálótársat zavarja, de veszélyes is lehet a horkolóra nézve, elsősorban az alvási apnoé kialakulása miatt. Dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológus főorvosa, az alváslaboratórium vezető szomnológusa a horkolás szempontjából jellemző rizikófaktorokra és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Mindenkinek 8 órát kellene aludnia? A több mindig jobb? Hasznos a napközbeni szunyókálás? Mikor beszélhetünk alvászavarról? Az alvással kapcsolatos gyakori kérdésekre dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológus főorvosa, az alváslaboratórium vezető szomnológusa válaszolt.

Sokan úgy gondolják, négy-öt óra alvás elég éjszakánként, holott felnőtteknél 7-8 óra jó minőségű éjszakai alvás lenne szükséges, gyerekeknél és serdülőknél még ennél is több. A nem megfelelő mennyiségű és minőségű alvás ugyanis nem csak nappali tüneteket okoz, de számos betegség rizikóját is növeli. Dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológus főorvosa, az alváslaboratórium vezető szomnológusa a kivizsgálás és a kezelés jelentőségét hangsúlyozta.

A tartós kánikula szinte minden emberre hat valamilyen módon, sokaknál az alvást teszi nehézzé, esetleg súlyosbítja a már meglévő alvászavarokat. Dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológus főorvosa, szomnológus alvást segítő tippeket adott a meleg napokra és arra is felhívta a figyelmet, hogy csak a pontos diagnózisra épülhet hatékony kezelés.

Az alvászavarok egyre több embert érintenek, a következményeik pedig akár igen súlyosak is lehetnek. Ezért nyilvánvaló, hogy olyan helyzet ez, amit minél előbb tisztázni kell, hiszen a megfelelő diagnózis után van esély a hatékony kezelésre. Dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológusa, szomnológus azokra az alvással kapcsolatos problémákra hívta fel a figyelmet, amelyek diagnosztizálásában óriási szerepe van az alváslaborban történő vizsgálatnak.

Átesett a Covidon, és azóta sem alszik jól? Ez még akkor is előfordulhat, ha maga a betegség könnyű lefolyású volt, hiszen ez kifejezetten gyakori utóhatása a koronavírus járványnak. Dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológusa, szomnológus az okokról, a gyakori alvászavarokról és a diagnosztizálás lehetőségeiről beszélt.

Az Alvás Világnapja kapcsán érdemes körbejárni a gyakori alvásproblémákat, hiszen mind a horkolás, mind az abból kialakuló éjszakai légzéskimaradás, vagyis alvási apnoé nagyon zavaró jelenség, és gyengíti a szív-érrendszeri funkciókat is - különösen nőknél. Lehet összefüggés az alvászavarok és a szívbetegségek közt? Milyen jelentősége van az alvásvizsgálatnak? Hogyan kezelhetők ezek a problémák? Ezekre a kérdésekre adott választ dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ szomnológusa, neurológus.

A hetekig tartó kánikulában az éjszakák is nehezek lehetnek, sokan úgy érezhetik, hogy teljesen kimerültek, ám mégis csak forgolódni tudnak éjszaka. Dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológus főorvosa, szomnológusa arról beszélt, mikor gyanakodhatunk alvászavarra, és mit tehetünk a pihentető alvásért.

A horkolás közbeni légzéskimaradás, vagyis az alvási apnoé rövidtávon „csupán” nappali fáradtságot okozhat, hosszútávon viszont a koncentrációzavar, a pszichés problémák és akár a szívritmuszavar rizikóját is növeli. Dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológus főorvosa, szomnológus szerint az alapos kivizsgálásra építve elérhető a megoldás.

Sokak életét megkeseríti a nyugtalan láb szindróma, amely az alvászavar egyik oka lehet. Becslések szerint a felnőtt lakosság legalább 10 százalékát érintő problémáról dr. Vida Zsuzsanna PhD, a JóAlvás Központ neurológusa, szomnológus beszélt.

Fiatalabb korban a horkolás gyakrabban fordul elő férfiak, mint nők körében, ám a menopauza környéki hormonális változások miatt, később az arány kiegyenlítődik. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, a Fül-orr-gégeközpont orvosa elmondta, mi okozhatja még, hogy idősebb korban egyre többen és gyakrabban horkolnak.

Rengeteg feleség, és nem kevés férj tudna beszámolni arról, milyen zavaró a hálótársuk horkolása. Azonban dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológus főorvosa, szomnológus a horkolás nem csak kellemetlen, de légzéskimaradás miatt veszélyes is lehet.

Az alvászavarok bizonyos típusai összefüggést mutatnak a túlsúllyal – és ez az összefüggés oda-vissza kapcsolatot jelent. Dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológus főorvosa, szomnológus a lehetséges megoldásokról beszélt.

A gyomorégésen kívül horkolást, sőt akár pánikkal járó, éjszakai légzési nehézséget is okozhat a reflux, ám csak kevesen vannak tisztában a két jelenség összefüggésével. A kivizsgálás és a megoldás lehetőségeiről dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ szomnológus főorvosa, neurológus beszélt.

A tartós fáradtság igen komoly probléma, ami nappali teljesítménycsökkenéshez, koncentrációzavarokhoz, akár balesetekhez is vezethet. A kimerültség lehetséges okairól dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológus főorvosa, szomnológus és dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta beszélt az Alvás Világnapja kapcsán.

Belevágott az életmódváltásba, de nem akarnak olvadni a kilók? Érdemes átgondolnia, mennyit és hogyan alszik. Dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológus főorvosa, szomnológus egy friss tanulmányt elemezve az összefüggésekre hívta fel a figyelmet.

Sokan szenvednek a horkolás és az alvás alatti légzéskimaradás tüneteitől, a háttérben álló okok felderítésére azonban kevesebben szánják rá magukat. Egyeseket a hosszú várólista, másokat az idegen környezetben eltöltött éjszaka tart vissza attól, hogy alvásvizsgálatra vállalkozzanak. Dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológus főorvosa, szomnológus szerint számukra jelenthet megoldást az otthoni alvásdiagnosztika.

Bár a krónikus fájdalmakkal nem könnyű megbirkózni, friss kutatások a megfelelő alvás jelentőségét hangsúlyozzák a fájdalomérzet csökkenésében. Dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológus főorvosa, szomnológus az összefüggésekre és az alvászavarok kezelési lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

A horkolás nem csak a hálótársat zavaró jelenség, de veszélyes is lehet a horkolóra nézve. Dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológus főorvosa, szomnológus a horkolás szempontjából kockázatos élethelyzetekre és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

A tartós kánikulában sokan úgy érezhetik, hogy teljesen kimerültek, ám mégis csak forgolódni tudnak éjszaka. Dr. Vida Zsuzsannától, a JóAlvás Központ neurológus főorvosától, szomnológustól megtudhatjuk, mikortól gyanakodhatunk alvászavarra, és mit tehetünk a valóban pihentető alvásért.

Sokak életét megkeseríti a nyugtalan láb szindróma, amely az alvászavar egyik oka lehet. Becslések szerint a felnőtt lakosság legalább 10 százalékát érintő problémáról dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológus főorvosa, szomnológus beszélt.

Minden 10 férfiből 4 rendszeresen horkol és a nőknek is több, mint ötödét érinti ez a probléma, amely azonban akár veszélyesebb is lehet, mint csupán zavaró éjszakai zaj. Dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológus főorvosa, szomnológus az okokra és a megoldási lehetőségekre hívta fel a figyelmet.

Kutatások szerint a mai napon a szokásosnál is fogékonyabban lehetünk a celebvilág híreire és a videomegosztók kínálatára, vagyis bármilyen olyan tevékenységre, amit munka közben (helyett) végezhetünk. Legyen elnéző magával és munkatársaival, a hétvégi óraállítás miatt ugyanis ma sokan ébredtek fáradtan és kialvatlanul, a dekoncentráltság pedig még néhány napig eltarthat.

Kutatók az alvási apnoe betegségben szenvedők számának drasztikus növekedésére számítanak a jövőben. Az alvás közben jelentkező légzéskimaradás egyik fő kiváltó oka ugyanis az egyre fiatalabbak körében jelentkező, napjainkra népbetegségnek számító elhízás.

A délutáni szieszta jól bevált szokás a mediterrán országokban: az ebédet követő időszakban elcsendesül a város, az emberek elvonulnak, pihennek. E szokás kialakulásában természetesen szerepe van ezen országok éghajlati viszonyinak, a déli hőségnek. Nem véletlen, hogy elsősorban a nyári kánikula idején vágyunk mi is egy kis sziesztára.