Pajzsmirigy zavarok

A pajzsmirigyzavarok nagy része nem jár különösebb tünetekkel, vagy ha igen, azok egészen általánosak. Van azonban egy panasz, mely igen kellemetlen, ráadásul esztétikailag is zavaró- ez a TED, vagyis a thyroid eye disease. Hogy mit kell tudni az állapotról, azt dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája osztotta meg.

Amennyiben egy pár egy éven keresztül próbálkozik, ám a nőnek nem sikerül teherbe esnie, úgy érdemes bizonyos vizsgálatokat végeztetni. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája szerint sokszor pajzsmirigy probléma áll a sikertelenség hátterében, ezért a következő laborértékeket célszerű ekkor ellenőriztetni.

A vetélés hátterében számtalan ok húzódhat, melyek lehetnek többek között nőgyógyászati, belgyógyászati, pszichés és endokrinológiai problémák is. Sajnos igen gyakori, amikor a vetélés hátterében pajzsmirigy alulműködés áll. Ezért dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája felhívja arra a figyelmet, hogy ilyen esetekben a pajzsmirigy funkciók ellenőrzése javasolt.

A pajzsmirigyzavarok gyakran sokáig rejtve maradnak, melynek elsősorban az az oka, hogy a betegséget sokszor nem jelzik figyelemfelhívó tünetek. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája ezért elmondja, mikor érdemes ellenőriztetni a pajzsmirigy funkciókat.

A nagy sikerű minisorozat, a Csernobil nézők millióit kötött és köt le napjainkban is a TV elé, mely minden idők egyik legsikeresebb sorozatává nőtte ki magát. Köztudott, az itt lévő atomerő katasztrófája megannyi betegségért tehető felelőssé, köztük a pajzsmirigyrákért is. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája az összefüggésekre mutatott rá.

A pajzsmirigy betegségek zöme gyógyszeresen kezelendő, és nem ritka, amikor a páciensnek élete végéig kell szednie az adott készítményt. Felvetődhet a kérdés, hogy mi van akkor, ha az illető pajzsmirigygyulladással küzd? Hiszen a probléma nem mindig jár hormonszint eltéréssel, és ha mégis, gyakran -akár spontán- gyógyul. A választ dr. Békési Gábortól, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistájától tudtuk meg.

A kételkedők joggal vetik fel, hogy ez csupán látszat, hiszen a jobb diagnosztikus módszerek miatt érezzük csak, hogy a betegség terjedne. A statisztikai adatok azonban azt mutatják, hogy a betegek számának növekedése nem magyarázható kizárólag a jobb orvosi módszerekkel. Ha nem is kizárólag a TSH érték alapján állapítjuk meg a betegség fennállását, a betegek száma még így is 13 millió felett van, de egyes kalkulációk alapján meghaladja az 50 milliót. Prof. Balázs Csaba endokrinológust, a Budai Endokrinközpont orvosát a kedvezőtlen jelenség lehetséges okairól kérdeztük.

A pajzsmirigyzavarok bizonyos formáinak diagnosztikájában és kezelésében nagy szerepe van az izotópos vizsgálatnak és terápiának. Hogy milyen is maga az eljárás, kiknek van rá szüksége, azt dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája osztotta meg.

A pajzsmirigyzavarnak több típusa is van, és szinte nincs is olyan ember, akinek családjában vagy ismerősi körében ne lenne olyan, aki ne szenvedne valamelyikben. Éppen ezért, ha valaki furcsa, kellemetlen tüneteket tapasztal, ellenőrizteti TSH szintjét. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája azonban felhívja a figyelmet arra, hogy önmagában a TSH értéke nem diagnosztikus jellegű.

A pajzsmirigy göbös megbetegedése igen sok embert érint, és gyakran komoly aggodalommal tölti el az illetőt, mikor megkapja a diagnózist. Pedig a göbök - bár rosszindulatú elváltozásokra is utalhatnak- gyakran ártalmatlanok. Hogy melyek a leggyakoribb kérdések az állapottal kapcsolatban, arról dr. Békési Gábor PhD-t, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistáját kérdeztük.

A jód igen fontos anyag a pajzsmirigy egészséges működése szempontjából, így sokan úgy gondolják, a szerv bármely problémája esetén csak jót tehetnek vele, ha pluszban beviszik, pl.étrendkiegészítő formájában vagy várandós vitamin egyik alkotójaként. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája elárulja, vajon a jód használ vagy inkább árt pajzsmirigyzavarok fennállásakor?

Hasfájás, puffadás, hasmenés vagy épp székrekedés – a sokakat érintő tünetek kapcsán rendszerint elsősorban a stressz, rossz étkezési szokások, ételallergia, intolerancia vagy irritábilis bél-szindróma gyanúja merül fel. A panaszokat azonban a pajzsmirigy rendellenes működése is okozhatja. Prof. Balázs Csaba endokrinológust, a Budai Endokrinközpont orvosát erről, és a betegség egyéb kevésbé ismert tüneteiről kérdeztük.

Az egész szervezetre hatással vannak a pajzsmirigy által termelt hormonok: szerepet játszanak egyebek mellett a szervezet anyagcseréjének szabályozásában, a növekedésben, az agyi működésben, befolyásolják a vérnyomást, a gyomor-bél működését, hatással vannak hangulatunkra. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája ismerteti a legfontosabbakat!

Jellemző tünete a magas vérnyomás ennek a ritka endokrin kórképnek, amely a lakosság 1-2 százalékát érinti. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája azt mondja, ritka, de mégis gyakoribb betegség, mint ahányszor gondolunk rá, amikor izomgyengeség, gyakori vizelettartási problémák gyötörnek bennünket, ráadásul a vérnyomásunk is magasabb értéket mutat.

Idegesség, hangulatzavar és a napjainkban olyan sok problémát okozó pánikbetegség is jelentkezhet a pajzsmirigy rendellenes működésénél. Miért nem gondolnak a páciensek és a háziorvosok egyből pajzsmirigy zavarra? Ezt is megtudjuk dr. Békési Gábor PhD-től, a Budai Endokrinközpont orvosától.

Előfordulhat, hogy túlműködésbe megy át a pajzsmirigy alulműködés, vagy éppen fordítva, ezért rendszeres kontroll vizsgálat indokolt, változtatva a felírt gyógyszer dózisán. Megkérdeztük dr. Békési Gábor PhD-t, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistáját.

Az, hogy kinek mennyi ideig van szüksége a gyógyszeres kezelésre, az egyéntől függ, és a szakorvosi konzultációk alkalmával dől el. Sok esetben élethosszig tartó terápiára van szükség, ám vannak kivételek. Dr. Békési Gábor PhD-val, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistájával vettük sorba a lehetséges kivételeket.

Amennyiben nyaralásra vagy hétvégi kiruccanásra készül, ellenőrizze, hogy elegendő lesz-e a hazaérkezés utáni napokra is a pajzsmirigy gyógyszere. Ha nem, írasson fel elegendő mennyiséget, és konzultáljon orvosával az utazás terveiről. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája mondja el a legfontosabbakat.

A pajzsmirigyzavarok pontos diagnózisához nem elég a laborvizsgálat, ugyanis ultrahanggal a szerv szerkezetéről, állapotáról is képet kaphatunk. Az ultrahang vizsgálaton belül dr. Szabó Andrea, a Budai Endokrinközpont radiológusa a legutóbbi Prima Medica Szakmai Napon a pajzsmirigy ultrahangos vizsgálatának fontosságát mutatta be.

A pajzsmirigy daganatos megbetegedéseinek differenciál diagnosztikájánál igen nagy jelentősége van a jó-és a rosszindulatú elváltozások elkülönítésének, hiszen ez nagymértékben meghatározza a további teendőket. A vékonytű biopszia elvégzése ebben igen nagy segítséget jelent, ám vannak esetek, amikor az ún. BRAF génmutáció vizsgálatára is szükség van. Hogy pontosan mit takar az elnevezés, és hogy mikor érdemes ellenőriztetni a zavar fennállását, arról dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája beszélt.

Pajzsmirigy alulműködés esetén a fő terápia a gyógyszeres kezelés, melynek során pótlásra kerülnek a hiányzó pajzsmirigy hormonok. Viszont – mint a legtöbb készítmény esetén- van néhány dolog, melyekre nem árt ügyelni, ugyanis több minden is befolyásolhatja a terápia sikerességét. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája ezeket a buktatókat ismerteti.

A pajzsmirigy túlműködése, azaz a hyperthyreosis, a mirigy által termelt hormonok emelkedett szintjével, illetve ezzel párhuzamosan az agyalapi mirigy által termelt szabályozó hormon, a TSH alacsony szintjével igazolható. Előfordul tünetmentes vagy tünetszegény változata, de sokszor jellegzetes panaszokat okoz, mivel az egész szervezet működésére kiható szabályozó hormon termelődik túl. Sikertelen gyógyszeres kezelés esetén, vagy az alapbetegségtől függően már első kezelési lépésként is szóba jöhet a sebészi beavatkozás. A témáról dr. Tihanyi Balázs, a Budai Endokrinközpont sebésze beszélt.

A pajzsmirigyzavarok sokszor semmilyen tünettel nem járnak, így gyakran előfordul, hogy vetélés után jön rá az illető, hogy bizony a szerv elégtelen működése okozta a tragédiát. Éppen ezért dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája a pajzsmirigy funkciók vizsgálatát javasolja a családalapítás előtt álló nőknek.

Önnek is ismerős az az érzés, mintha szorítaná a nyakát a ruhája? Állandóan igazgatja az ingét, blúzát, nyakkendőjét, hogy véget vessen a kellemetlen, fojtogató panasznak, ám hiába? Ha ez gyakran előfordul, akkor dr. Gergely Mária, a Budai Endokrinközpont radiológusa szerint érdemes pajzsmirigy ultrahang vizsgálatot végezni, ugyan is meglehet, hogy pajzsmirigy betegség okozza a zavaró érzést.

A pajzsmirigy betegségben szenvedők nagy része gyógyszeres terápiára szorul, melynek hatását rendszeresen ellenőrizni kell. A pácienseknél gyakran felmerül a kérdés, hogy vajon életük végéig kell a tablettákat szedni, vagy egy idő után leállhatnak vele? A kérdést dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája válaszolja meg.

Legyen szó pajzsmirigy alul-vagy túlműködésről, mindkét állapot igen kellemetlen tünetekkel járhat. Az esetek többségében a gyógyszeres kezelés hatására a panaszok csökkennek vagy megszűnnek, ám előfordulhat, hogy hiába a tökéletes laboreredmények és ultrahang kép, a tünetek továbbra is fennállnak. Hogy mi állhat ennek hátterében, arról dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosnője beszélt.

Sokan már a teherbe esés előtt el kezdenek várandós vitamint szedni, hogy a lehető legjobban feltöltsék a vitamin és ásványi anyag raktáraikat, és ezáltal optimális feltételeket teremtsenek a magzatnak. A piacon megannyi ilyen készítményt találni, így a választás meglehetősen nehéz- pláne, ha az illető pajzsmirigyzavarral küzd. Dr. Koppány Viktóriát, a Budai Endokrinközpont endokrinológusát megkérdeztük arról, vajon mire érdemes nekik figyelni, ha terhesvitamint szeretnének venni.

Nyelési nehézségek, gombócérzés, rekedtség- pár tünet, melyek a pajzsmirigy megnagyobbodására utalhatnak. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája a strúma jeleiről és következményeiről beszélt.

A pajzsmirigyzavarok pontos diagnózisához a laborvizsgálaton kívül szükség van a szerv ultrahangos vizsgálatára is, ugyanis a pajzsmirigy gyulladás, daganat, megnagyobbodás, illetve a benne lévő göbök is okozhatják a pajzsmirigy alul-vagy túlműködését. Dr. Gergely Mária, a Budai Endokrinközpont radiológusa az ultrahang vizsgálat fontosságára hívja fel a figyelmet.

A pajzsmirigy funkciók vizsgálatánál gyakran fel szokott merülni az ún. AntiTPO szintjének ellenőrzése is. Hogy pontosan miről van szó, mire utalhat a megemelkedett mennyisége, és hogy mely esetekben érdemes megbizonyosodni a szintjéről, arról dr. Békési Gábor PhD-t, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistáját kérdeztük.

Sokan a pajzsmirigyben lévő göböket egy csoportba sorolják, ám a léteznek ún. meleg és hideg göbök is, és ez utóbbi akár rosszindulatú is lehet. A témáról dr. Békési Gábor PhD-t, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistáját kérdeztük.

Az autoimmun eredetű Hashimoto-betegség egy igen gyakori pajzsmirigy probléma, mely tünetek egész széles skáláját sorakoztathatja fel. A betegek többsége a panaszaik miatt akár több orvosnál is járhat, mire kiderül, hogy Hashimoto-betegség áll a rossz közérzetük hátterében. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája a betegség kevésbé ismert jeleit mutatja be.

Szinte nincs is olyan ember, akinek ne lennének gondjai a testsúlyával. A legtöbben ugyan a plusz kilók miatt aggódnak - mind esztétikai, mind egészségügyi szempontból-, ám szép számmal akadnak olyanok is, akik a hízásra képtelenek. Természetesen egyik véglet sem jó, hiszen mindkettő betegséget jelezhet és okozhat. Dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa elárulja, vajon mi állhat amögött, ha nem mutat elegendőt a mérleg nyelve.

Idén télen sorra dőlnek meg a hidegrekordok, így sokan vannak, akik a réteges öltözködés ellenére is folyton dideregnek a szabad levegőn. Igen ám, de sokaknál a panasz az otthon melegében is megmarad, és pulóverben, vastag pléddel betakarózva is fáznak, így folyton emelnek a lakásban a hőmérsékleten. Amennyiben Ön –vagy valamely családtagja- is a fagyoskodók közé tartozik, akkor érdemes ellenőriztetni a pajzsmirigy funkcióit, ugyanis a tünet sokszor pajzsmirigy alulműködésre utalhat! A témában dr. Békési Gábort, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistáját kérdeztük.

A pajzsmirigyzavarok első számú terápiás módszere a gyógyszeres kezelés. Amennyiben a természetes gyógymódok híve, akkor kiegészítésként segítségül hívhat bizonyos gyógynövényeket, melyekkel akár csökkentheti is gyógyszeradagját. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa ezeket a gyógynövényeket ismerteti.

Bizonyos gyógyszereket reggel, másokat este, étkezés előtt, vagy étkezés után szedünk be. A gyógyszerszedés napirendje mellett az sem mindegy, milyen típusú készítményt, milyen folyadékkal, vagy egyéb készítményekkel társításunk, ez ugyanis akár az egész kezelés sikertelenségét okozhatja.