Fül-orr-gégészet

A koronavírus számos hosszú távú szövődménnyel jár, és a légutak mellett a keringést, az idegrendszert, az emésztőszerveket, valamint az érzékszerveket, így a fület is megtámadhatja. Dr. Kiss Sándort, a Fül-orr-gége Központ audiológus, fül-orr-gégész szakemberét kérdeztük a koronavírus okozta hallásvesztésről.

Egy amerikai kutatás szerint a hallókészüléküket használó hallássérült felnőttek várható élettartama hosszabb lehet, mint a készüléket nem viselő halláskárosodottaké. Ha nem használja hallókészülékét, érdemes annak viselését is felvenni az újévi fogadalmai közé – tanácsolja dr. Kiss Sándor, fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa.

A Pediatrics folyóiratban nemrégiben bemutatott tanulmány szerint a koronavírus ritka esetekben egy újfajta idegrendszeri szövődménnyel, a hangszalagok bénulásával is járhat. Dr. Holpert Valéria, fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa arra figyelmeztet, hogy a kezelésre nem javuló légzési nehezítettség esetén fül-orr-gégészeti kivizsgálásra is szükség lehet.

Az alternatív gyógymódok iránt érdeklődők körében nagy népszerűségnek örvendő fülgyertyát előszeretettel ajánlják a fület és arcüregeket érintő betegségek gyógyításához. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ orvosa azonban azt javasolja, hogy ezekkel a heveny betegségekkel inkább forduljunk szakemberhez a mielőbbi gyógyulás érdekében. A fülgyertya használata ugyanis számtalan veszélyt rejthet.

Lassan közeledik az év vége, a karácsonyi rendezvények, évzáró partik és szilveszteri mulatságok időszaka. A tűzijátékok, petárdák vagy egy hangos, zenés szórakozóhelyen áttáncolt éjszaka is maradandó károsodást okozhatnak hallásunkban. Szerencsére vannak olyan módszerek, amelyekkel megvédhetjük fülünket az ártalmas decibelektől, és mégis jól érezhetjük magunkat– ebben segít dr. Kiss Sándor audiológus, fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ szakembere.

A légúti figyelőszolgálat jelentése szerint közel 336 ezren fordultak orvoshoz egy hét alatt légúti vagy influenzaszerű panaszokkal. A megbetegedéseket többségben továbbra is a koronavírus okozza. A vírusok terjedését elősegítik az ünnepekkel járó tömeges bevásárlások, rendezvények és családi találkozások is – tudtuk meg dr. Moric Krisztinától, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus orvosától.

Az orrmosás egyszerű, mégis hatékony segítséget jelent az orrjáratok tisztán tartásához és a bonyolultabb fül-orr-gégészeti betegségek megelőzéséhez. Ez a természetes módszer, amit évezredek óta alkalmaznak a keleti orvoslában, és immár a nyugati gyógyászatban is népszerűvé vált, segíthet enyhíteni a megfázás, az influenza, az allergia és az orrmelléküreg gyulladás okozta duzzanatot. A gyógyszertárakban és drogériákban megvásárolható speciális orrmosó készülékek megfelelő használatához kértük dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, klinikai immunológus, a Fül-orr-gége Központ orvosának tanácsát.

A pajzsmirigyműtétek egyik lehetséges szövődménye a hangszalag átmeneti vagy végleges bénulása, mely a hangképzési problémák mellett komoly nyelési és légzési nehezítettséget is okozhat. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ munkatársának segítségével vesszük sorra a hangszalagbénulás okait, tüneteit, valamint a kezelési lehetőségeket.

Az újszülöttek objektív hallásvizsgálata 2015 óta kötelező Magyarországon. Megtörténhet azonban, hogy mégsem derül fény gyermekünk halláskárosodására, vagy akár egy későbbi életkorban alakul ki nála halláscsökkenés egy hurutos megbetegedés kapcsán. Milyen jelek utalhatnak arra, hogy gyermekünk nem hall jól? És mi a teendőnk ilyenkor? Dr. Kiss Sándor audiológus, fül-orr-gégésszel, a Fül-orr-gége Központ munkatársával beszélgettünk a gyermekkori halláscsökkenésről.

Mintha gombóc lenne a torkomban! – szoktuk mondani, amikor kellemetlen, feszítő, idegentestérzést tapasztalunk a torkunkban. Mivel a gombócérzés hátterében számtalan betegség állhat, ezért csak a pontos diagnózis megállapítását követően lehet a megfelelő kezeléssel orvosolni a tüneteket. Előfordul azonban, hogy nem mutatható ki konkrét elváltozás, ilyenkor a stressz, a szorongás vagy érzelmi zavar lehet a kiváltó ok – tudtuk meg dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniátertől, a Fül-orr-gége Központ orvosától.

Még a felnőtteket is szorongással töltheti el, ha fül-orr-gégészhez kell fordulniuk panaszaikkal, érthető, hogy a gyerekek is félnek az orvossal való találkozástól. Kellő felkészültséggel és empátiával azonban nem kell ijesztő élménynek lennie a fül-orr-gégésznél tett látogatásnak sem. Dr. Kiss Sándor audiológus, fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ munkatársa látta el tanácsokkal szülőket.

A tartós, elhúzódó rekedtség a hang túlterhelése miatt jelentkező tünet is lehet, melynek hátterében gyakran áll a helytelen hanghasználat, ám a rekedtség hátterében számos egyéb betegség is lehet. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, mi okozhat rekedtséget, és mikor szükséges orvoshoz fordulnunk ilyen esetben.

Közeleg a nyár, és vele együtt az évszakra jellemző fül-orr-gégészeti panaszok időszaka. Ezek közül is az egyik leggyakoribb a fülzsírdugó kialakulása. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy a rendelőben néhány perc alatt megszabadulhatunk tőle, az otthoni próbálkozások az eltávolítására azonban komoly szövődményekhez is vezethetnek.

Orrdugulás egyéb náthás, légúti fertőzésre utaló tünet nélkül is jelentkezhet, méghozzá akár tartósan, heteken, hónapokon át is fennállhat. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa összefoglalta, hogy milyen gyakori kiváltó okok állhatnak a téli hónapokban jelentkező orrdugulás hátterében.

Ha az újév első napjaiban még mindig fülzúgástól szenvedünk, érdemes orvoshoz fordulni. A zajos szórakozóhelyen töltött éjszaka és az egyéb - munkahelyi környezetben tapasztalt vagy túl hangos zenehallgatás fül-, vagy fejhallgatón - ártalmak összeadódnak, és halláskárosodást okozhatnak – figyelmeztet dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa.

A horkoló sok álmatlan éjszakát okozhat hálótársának. Hallgatni azonban még mindig kisebb kellemetlenség, mint horkolni, ugyanis a zavaró tünet hátterében több fül-orr-gégészeti betegség is állhat, melyek kezeléséhez akár műtétre is szükség lehet. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa a kezeletlen horkolás szövődményeire is felhívta a figyelmet.

A nyári melegben gyakrabban megszomjazunk, ám előfordul, hogy a torokszárazság a rendszeres folyadék fogyasztás ellenére sem csillapodik. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gégeközpont orvosa elmondta, hogy milyen gyakori kiváltó okok állhatnak ilyen esetben a háttérben.

Az újszülöttek, óvodások és iskolások körében jelentkező halláscsökkenésnek különböző okai lehetnek. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa összefoglalta ezeket és azt is elmondta, hogy milyen tünetek kapcsán forduljunk szakemberhez.

Banális kiváltó okai is lehetnek, de komolyabb problémákra is figyelmeztethet. A gyakori fülviszketést előidéző okokat dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa foglalta össze.

Ha az egyik fülére romlott a hallása és emellett fülzúgás és szédülés is jelentkezik, felmerül az akusztikus neurinóma agyanúja. Az agyidegen kifejlődő daganatról dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa osztott meg bővebb információt.

Forduljunk-e orvoshoz egy egyszerű torokfájással, vagy bízzunk a házi patikában? Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy kezelés szempontjából akár a fájdalom helye is árulkodó lehet, de arra is rávilágított, hogy nem csak légúti betegségek állhatnak a háttérben.

A kivizsgálást követően otthoni gyógymódokkal is érdemes kiegészíteni az orvos által javasolt kezelést. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, milyen házi praktikákat javasolt bevetni arcüreggyulladás esetén.

Az orrmandula megnagyobbodása sok panaszt okozhat gyermekkorban, ezek egyike a halláscsökkenés. Arról, hogy miért fontos ennek mielőbbi felismerése, dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa nyilatkozott.

Nátha esetén jellemzően mindkét orrnyílás eldugul, ha azonban csak az egyik oldalon jelentkezik orrdugulás, akár súlyos betegségeket is jelezhet. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, mi állhat a féloldali orrdugulás hátterében.

Hallásvesztés különböző okokból bekövetkezhet. Lehet lassú folyamat, de hirtelen is kialakulhat. A kiváltó oka nem mindig ismert, ilyenkor idiopátiás hallásvesztésnek nevezzük. Az ijesztő jelenség okairól és arról, hogy kialakulhat-e infarktus a fülben, dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdeztük.

Ha már hetek óta torokfájással küzd, ami ellen az eddig bevált kezelés sem használ, akkor az elhúzódó panasz kezeléséhez orvosi segítségre lehet szüksége. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gégeközpont orvosa elmondta, milyen kiváltó okok állhatnak a háttérben.

A hangszalag polip műtéti úton megszüntethető, a beteg 4-5 napos hallgatás után elkezdhet újra beszélni. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy ha az elváltozást a helytelen hangképzés okozta, akkor a kiújulást csak a helyes beszédtechnika elsajátításával lehet megelőzni.

Búvárkodás, repülés is kiválthatja, a barotrauma ezért főként a nyári hónapokban okoz panaszt. Tüneteiről és kezeléséről dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológust, a Fül-orr-gégeközpont orvosát kérdeztük.

A füldugó hasznos segítség például horkoló alvótárs esetén, vagy ha zajos utcára néz a hálószoba ablaka. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, mire kell figyelni a használata során, hogy elkerüljük a kellemetlen szövődményeket.

Idejében felismerve még jól kezelhető, de elhúzódó panaszok esetén akár műtétre is szükség lehet. A krónikus orrdugulás kezeléséről dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa számolt be.

Hosszú-COVID-ról beszélünk, ha a koronavírus-fertőzés tünetei hat hétnél tovább tartanak. A betegséget gyakran enyhe tünetekkel átvészelő, kórházi kezelésre nem szoruló, de elhúzódó panaszoktól szenvedő betegek egyik gyakori panasza a fülzúgás, mellyel kapcsolatban dr. Holpert Valéria fül-orr-gégészt, a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdeztük.

Az égő, feszítő érzés az orrban a megfigyelések szerint a koronavírus-fertőzés gyanúját is felvetheti. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdeztük.

A betegek számára nehezen definiálható, zavaró érzés akár komoly egészségügyi problémákra is figyelmeztethet. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter a Fül-orr-gége Központ orvosa a globus szindróma lehetséges kiváltó okait foglalta össze.

Ma már tudjuk, hogy a szaglás- és ízérzés csökkenése vagy akár tartós elvesztése is a koronavírus-fertőzés jellegzetes tünete. A szaglászavar több típusa is előfordulhat a betegeknél, dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont főorvosa elmondta, hogy mire figyeljünk, melyek ezek.

A képzettséget igazoló iratok és a tapasztalat mellett a megjelenésünk és fellépésünk is eldöntheti, hogy megkapjuk-e a kiszemelt állást. A megnyerő hangszín mellett az is fontos, hogy a hangunk jól bírja a terhelést, különösen, ha olyan munkakörre pályázunk, ahol kiemelt szerepet kap a beszéd és a helyes hanghasználat. A hangképzési zavarok szakértőjét, dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniátert a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdeztük.

Gyakrabban jelentkezik szaglásvesztés azok körében, akik enyhébb tünetekkel vészelik át a koronavírus-fertőzést. Az érintettek 25%-ánál a szaglás elvesztése tartós, akár 60 napon túl is fennáll. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa elmondta, mit javasol ilyen esetben.

Az orrdugulás lehet elhúzódó panasz. Ha a náthától vagy egyéb légúti betegségtől függetlenül is hosszabb ideje szenvedünk tőle, akkor nem a recept nélküli orrspray, hanem a kiváltó ok kezelése jelenti a megoldást. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa néhány lehetséges okot sorolt fel, a tartós orrdugulás hátterében.

A kezeletlen légúti allergia miatt gyakoribb fülfertőzések jelentkezhetnek. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ főorvosa elmagyarázta, hogyan lehetséges ez.

A szaglás elvesztéséről mostanában leginkább a koronavírus-fertőzés tünetei kapcsán hallhatunk, ám ezen kívül még több betegség is állhat a háttérben. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa összefoglalta a gyakori kiváltó okokat.

A náthával járó orrdugulás miatt gyakran jelentkezik a megfázás kísérő tüneteként fülfájás. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy ez a tünet fülkürthurutot is jelezhet, és ha nem kezeljük megfelelően, akár középfülgyulladás is kialakulhat.

A válaszadók többsége egyetért abban, hogy a halláskárosodás kedvezőtlenül hat az ember szellemi állapotára, azonban csak a megkérdezettek 10 százaléka jár évente megelőző hallásvizsgálatra - derül ki a Szinapszis Kft. legfrissebb kutatásából, amelyet a cég a hallássérültek világnapja alkalmából, a Fül-orr-gégeközpont megbízásából készített.

Az elhúzódó rekedtség hátterében komolyabb elváltozások is állhatnak, melyek megfelelő kezelés nélkül csak rosszabbodnak. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gégeközpont orvosa elmondta, hogy mi okozhatja és mikor forduljunk mindenképp orvoshoz.

Az éjszaka folyamán kialakuló orrdugulásnak több oka is lehet. Ha nincs egyéb, náthára, légúti betegségre utaló tünetünk, akkor tartós panaszok esetén mindenképp érdemes utána járni, mi áll a hátterében. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa összefoglalta a gyakori kiváltó okokat.

Vegye komolyan, ha nincs egyéb, légúti betegségre utaló tünete, de reggelenként torokfájásra ébred! Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa elmondta, mi az a két gyakori ok, ami a reggeli torokfájást okozza.

Ősztől tavaszig mintha állandóan náthás tünetei lennének, úgy érzi, ki sem gyógyult az egyik megfázásból, máris itt a másik? Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa elmondott néhány lehetséges kiváltó okot, amely meghúzódhat a gyakori megbetegedések hátterében.

Több mint 200 vírus okozhat megfázást, ezért sem meglepő, ha felnőtteknél évente több alkalommal is náthás tünetek jelentkeznek. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniátert, a Fül-orrgégeközpont orvosát arról kérdeztük, vajon elég otthoni praktikákat bevetni megfázás esetén, vagy javasolt inkább orvoshoz fordulni?

Miért épp a serdülőkor környékén jelenik meg? Mi köze a hangképzéshez, jelenthet-e kóros elváltozást a mérete? Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniátert, a Fül-orr-gégeközpont orvosát az ádámcsutka szerepéről kérdeztük.

Érdemes néhány apróságra figyelni, hogy a kellemetlen tüneteket elkerüljük. Az ebben az időszakban gyakori fülészeti problémákra dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa hívja fel a figyelmet.

Minden évszakban vannak jellegzetes panaszok, melyekkel orvoshoz fordulunk. Tavasz végén-nyár elején főként az allergiával, a strandolással járó fülbajok mellett néhány speciális, erre az időszakra jellemző problémával kapcsolatban kérünk segítséget. Ezekről és a megelőzésről, kezelésről kérdeztük dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, a Fül-orr-gégeközpont orvosát.

A változékony időjárás és a pollenszezon miatt mostanában egyaránt kínlódunk a nátha és az allergia tüneteivel. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológust, a Fül-orr-gégeközpont orvosát arról kérdeztük, hogy milyen orrspray-ket érdemes használni a tünetek ellen?

Sokan félnek tőle, de bizonyos tünetek kapcsán az elvégzése elkerülhetetlen. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gégeközpont orvosa szerint az orvosi utasítást betartva, megfelelő érzéstelenítést követően nincs mitől tartanunk. Ha panaszaink vannak, kizárólag a korábbi rossz tapasztalataink vagy félelmeink miatt ne halogassuk az orvos felkeresését!

Akár egy náthából is kialakulhat a kellemetlen tünetekkel járó, gyakran csak lassan múló hangszalaggyulladás. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gégeközpont orvosa összefoglalta, hogy mit tehetünk a gyorsabb felépülés érdekében.

Erős fejfájás, orrdugulás és köhögés: egy egyszerű nátha szövődményeként is megjelenhetnek az arcüreggyulladás tünetei. Ilyenkor antibiotikum szedésére is szükség lehet, de a panaszok sok pihenés, orrpray használat és bőséges folyadékfogyasztás hatására, pihenés mellett rendszerint pár nap-egy hét alatt elmúlnak. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor az arcüreggyulladás kezeléséhez akár műtétre is szükség lehet – ezekről beszélt dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, a Fül-orr-gégeközpont orvosa.

Ebben az időszakban sokan szenvednek torokfájástól, tüsszögéstől vagy épp láztól. A tünetek hátterében több betegség is állhat, ezek jellegzetes tüneteit és a köztük lévő különbségeket gyűjtöttük össze dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosának segítségével.

Tartós rekedtséget, torokfájást, gombócérzést, fátyolos, hamar elfáradó hangot, átmeneti némaságot okozó légúti betegségekkel rendszerint orvoshoz fordulunk. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniátert, a Fül-orr-gégeközpont orvosát arról kérdeztük, hogy mit tegyünk, ha semmilyen egyéb betegségre utaló tünetünk – rossz közérzet, láz, köhögés vagy náthás panasz - nincs, ám a hangunk mégsem az igazi.

A felső légúti gyulladásokat - nátha, garatgyulladás, torokgyulladás, mandulagyulladás - gyakran kíséri az orrmelléküregek érintettsége is. Előfordulhat, hogy ez az állapot tartóssá válik, ami további betegségek kialakulásához vezethet.

Az ősszel közösségbe került gyerekeknél visszatérő panasz a nátha, ezzel egy időben sok kicsinél jelentkezik fülfájás, fülgyulladás is. Dr. Holpert Valéria gyermek fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gégeközpont orvosa elmondta milyen okai lehetnek, ha a betegségek gyakran követik egymást.

Mivel a Humán Papilloma Vírus 16-os genotipusa felelős egyes szájüregi és gége rosszindulatú daganatos megbetegedésekért, ill. a 6-os és a 11-es genotípus egyes jóindulatú elváltozások kialakulásáért, ezért még panaszok nélkül, megelőzésképpen is fontos a fül-orr-gégészeten a rendszeres szűrővizsgálat! A különböző rizikócsoportokba tartozó személyeknél ez még nagyobb jelentőségű!

A napok óta tartó hőségben sokan az éjszakát nyitott ablakok mellett vészelik át. A légmozgás miatt talán jobban is alszanak, ám reggelre könnyen a huzat kellemetlen mellékhatásaival ébredhetnek: fájó fül, kivörösödött szem, náthás tünetek jelentkezhetnek. Az, hogy ki mennyire érzékeny a huzatra lehet alkati kérdés, de a visszatérő panaszokat okozhatják más, fel nem ismert betegségek is.

Zajvédő füldugó is kerüljön a táskánkba, ha több napos fesztiválra indulunk – tanácsolja dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus. A Fül-orr-gégeközpont ebben az időszakban sokan kérnek segítséget a zajos napok után sem szűnő fülzúgás, vagy egyéb felső légúti panasz miatt.

Van, akinél még soha nem fordult elő, míg mások kifejezetten hajlamosak rá és visszatérő fülfájástól szenvednek búvárkodás után. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológust, a Fül-orr-gégeközpont orvosát az okokról, megelőzésről és kezelésről kérdeztük.

Az esetek többségében a fej-, vagy testhelyzet változtatás hatására jelentkező jóindulatú helyzeti szédülés (BPPV) megjelenéséhez általában elég egy ágyban való átfordulás, vagy felülés is. Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa elmondta, hogy a hirtelen jelentkező, általában rövid ideig tartó kellemetlen rohamok kezelésében, célzott tornagyakorlatoknak is fontos szerepe van.

A fülzúgás, fülcsengés gyakori panasz. Mi okozhatja és miért fontos, hogy mielőbb orvoshoz forduljunk, ha panaszaink vannak? Többek közt erről is kérdeztük dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológust, a Fül-orr-gégeközpont orvosát.

A fülben található verejték- és faggyúmirigyek a melegben intenzívebben dolgoznak, ezért ebben az időszakban azoknál is jelentkezhet fülzsírdugó, akik egyébként nem hajlamosak rá. Az otthoni eltávolítás veszélyeire figyelmeztet és a szakszerű gyors megoldást is elmondja dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, a Fül-orr-gégeközpont orvosa.

A középfül-gyulladás inkább a téli hónapok betegsége, nyáron elsősorban hallójárat-gyulladás miatt fordulnak orvoshoz a betegek – mondja dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter. A Fül-orr-gégeközpont orvosát a két betegség közti különbségekről és a helyes fülcsepphasználatról kérdeztük.

Előfordulhat, hogy rövidebb, vagy hosszabb ideig áll fenn életminőségünket romboló orrdugulás. A zavaró és kellemetlen tünet okairól és kezeléséről dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológust, a Fül-orr-gégeközpont orvosát kérdeztük.

A strandolás kellemetlen velejárója lehet, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Megelőzéséről és kezeléséről dr. Holpert Valéria fül-orr-gégészt, a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdeztük.

Hétköznapi okok, egy kisebb sérülés is okozhatja, de súlyos betegségeket, akár daganatot is jelezhet, ha a fülből véres váladék távozik. A főbb kiváltó okokat dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gégeközpont orvosa foglalta össze.

Ciszták és duzzanatok a test bármely pontján, így a fülcimpán is kialakulhatnak. Habár megjelenésük a legtöbb esetben nem jár fájdalommal, nem utal rosszindulatú elváltozásra vagy komolyabb problémára, olykor mégis orvosi ellenőrzés és kezelést igényel. Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológust, a Fül-orr-gégeközpont orvosát a fülcimpán megjelenő cisztákról kérdeztük.

Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológust, a Fül-orr-gégeközpont orvosát a különbségekről és a vertigo kiváltó okairól és kezeléséről kérdeztük.

A fűtött lakások meleg, száraz levegője vagy az elhúzódó nátha miatt túlzásba vitt orrspray használat is okozhatja, hogy az orrnyálkahártya kiszárad. A száraz orrnyálkahártya minden lélegzetvételnél feszítő érzése nemcsak kellemetlen, de számos egészségügyi problémához is vezethet: gyakori orrvérzés jelentkezhet, a betegek fogékonyabbá válhatnak a fertőzésekre. Kialakulásának okairól és kezeléséről dr. Augusztinovicz Monikát, a Fül-orr-gégeközpont allergológus, fül-orr-gégész orvosát kérdeztük.

Elhúzódó panaszok esetén a beteg akár látványosan le is fogyhat, hiszen nyelési panaszai miatt az evés is nehezére esik. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniátert, a Fül-orr-gégeközpont orvosát a nyelési zavarok okairól kérdeztük.

Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniátert, a Fül-orr-gégeközpont orvosát arról kérdeztük, hogy a védőoltás mellett milyen praktikákat érdemes bevetni, hogy elkerüljük az influenzát vagy továbbadjuk a fertőzést.

Télen akár több alkalommal is elkaphatjuk a főként orrfolyással, orrdugulással, rossz közérzettel járó náthát. Jó esetben egy hét alatt különösebb kezelés nélkül is kigyógyulunk belőle, de mit tegyünk, ha mégsem? Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, a Fül-orr-gégeközpont orvosa összefoglalta, hogy mi okozhatja, ha a gyógyulásunk nagyon elhúzódik.

A neve sem hangzik túl jól, az emberek többsége pedig mit sem tud a hátsó garatfaláról, egészen addig, amíg ezt a diagnózist nem hallja az orvosától. Valójában a probléma sokakat érint, különösen most, a téli náthás időszakban. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa összefoglalta a betegséggel kapcsolatos főbb tudnivalókat.

Gyakori náthás és allergiás tünet az orrdugulás, ám ilyenkor jellemzően mindkét orrnyílás eldugul, vagy felváltva egyik, majd a másik. Ha azonban csak az egyik oldalon jelentkezik orrdugulás, az akár súlyos betegségek tünete is lehet. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa öt lehetséges kiváltó okot sorolt fel a féloldali orrdugulás hátterében.

Sokan évekig várnak, majd mire orvoshoz jutnak, már csak műtéttel kezelhető az orrpolip. Sajnos azonban sokak számára ez sem hoz végleges megoldást: az orrpolip a műtétet követően is kiújulhat. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológust, a Fül-orr-gégeközpont orvosát a kiváltó okokról és kezelésről kérdeztük.

A pollenszezon már rég elmúlt, de még mindig nem érzi jól magát? Hetek óta csak orrspray segítségével kap levegőt, köhögéscsillapítót szed, de éjszaka mégsem tud jól aludni? Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elárulja, mi állhat a tünetek hátterében.

Ön is hetek-hónapok óta, naponta több alkalommal használ orrsprayt az állandó orrdugulás ellen, netán esténként van rá szüksége, hogy éjszaka zavartalanul lélegezhessen? Dr. Csóka János fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ főorvosa gyakran találkozik orrcsepp-függőségben szenvedőkkel, ám elmondása szerint létezik hatékony megoldás a probléma kezelésére.

Ha eddig nem sikerült feltárni a hetek-hónapok óta fennálló orrdugulás okát, akkor érdemes a rendszeresen szedett gyógyszerek mellékhatásait is ellenőrizni. Egyes vérnyomáscsökkentők is okozhatnak orrdugulást, ha nem történik meg időben a gyógyszer cseréje, és az orrdugulás kezeletlen marad, akkor akár műtétet igénylő szövődmények is kialakulhatnak.

Évről évre visszatérő téma a feleslegesen szedett antibiotikumok kérdése. Sokszor a beteg szedné a gyógyszert, a mielőbbi gyógyulás reményében akár feleslegesen is. Más esetekben viszont, amikor valóban szükség lenne rá, épp a beteg tiltakozik hevesen az antibiotikum szedése ellen, és nem veszi be a felírt gyógyszert. Mi alapján lehet eldönteni, hogy szükség van-e antibiotikumra torokfájás esetén?

Ha a fülbe jutott víz nem tud távozni, akkor gondoljunk rá, hogy ennek egyik oka lehet a hallójárati fülzsír is! A fülzsírdugó nemcsak zavaró, hanem fertőzések melegágyát is képezheti. A megfelelő fültisztítás tehát nagyon fontos, de nem mindegy, hogy mivel történik. Erre az interneten is számtalan praktikát találhatunk, ám nem mindegyiket tanácsos megfogadni, némelyik ugyanis többet árt, mint használ.

Az elhúzódó és nehezen kezelhető, a felnőtt lakosság 15 százalékát érintő krónikus orrmelléküreg-gyulladás kialakulásában szerepet játszhat a mára népbetegséggé lett gyomorégés, a reflux is. Az orrdugulás kezeléséhez ilyen esetben a kiváltó okot, a gyomorsav nyelőcső felé visszaáramlását kell megszüntetni.

Gyors megoldást nyújtanak a nyálkahártya-lohasztó szerek, (nátha esetén, recept nélkül kapható, orrdugulásra használt orrspray vagy orrcsepp) ha orrdugulástól szenved, ám a könnyen jött tünetmentességért nagy árat fizethetünk. A készítmények előírt időn túli használata tartós orrdugulást okozhat, sőt az orrnyálkahártyát is tönkreteheti.

Ha valakinek fáj a torka, az első, hogy megnézi, látható-e valamilyen elváltozás, például vörösség, duzzanat, illetve fehér foltok a mandulák területén. Ezek a tünetek azonban több betegséget is jelenthetnek. Arról, hogy milyen esetben fontos mindenképp orvoshoz fordulni miattuk, dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniátert, a Fül-orr-gégéközpont orvosát kérdeztük.

Bármerre is járunk, nyáron könnyen kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy hosszabb-rövidebb ideig huzatban ülünk, várakozunk. A huzatról mindenki tudja, hogy könnyen megbetegíthet: valaki már pár perc után fájlalja a fülét, kivörösödik a szeme, náthás tünetei jelentkeznek. Ha ebben magunkra ismerünk, akkor jó ha tudjuk, hogy ez lehet ugyan alkati kérdés is, de a gyakori betegségeket okozhatja például fel nem ismert ételallergia, intolerancia is.

Nyáron elsősorban a strandolás során begyűjtött fertőzések okoznak problémát, vagy a fokozott fülzsírtermelődés miatti fülzsírdugó kialakulása okoz gondot. Bármi miatt is jelentkezik a fájdalom, egy biztos: minél gyorsabban szeretnénk elmulasztani, addig is, amíg orvoshoz jutunk.

Bizonyos betegségek miatt egyesek hajlamosabbak a búvárkodás során – és után – jelentkező fülfájásra. Hogyan előzhetjük ezt meg, és mit tegyünk, ha már szenvedünk tőle egy ideje?

Ha ébredt már arra egy strandolós napot követően, hogy valamelyik füléből éles fájdalom sugárzik, akkor érdemes elolvasnia dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter tanácsait a megelőzéshez.

Egész nap használjuk, létezéséről mégis csak akkor veszünk tudomást, ha valamilyen okból nem működik megfelelően. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáterrel, a Fül-orr-gégeközpont orvosával a hanggal, hangszalagokkal kapcsolatos érdekességekre és problémákra hívjuk fel a figyelmet.

Az Egyesült Államokban 10-ből 1 embert érint, hazánkban sem ritka, megközelítőleg fél millióan tapasztalják meg naponta a hosszabb-rövidebb ideig tartó fülzúgást. Az elhúzódó probléma kezelésében hatékonyan alkalmazhatók a keringésjavító gyógyszerek, de emellett több alternatíva is létezik a kezelésre.

Ne várja meg, míg függővé válik az orrcseppektől! A következőkben három gyakori fül-orr-gégészeti elváltozást mutatunk be, amelyek tartós orrdugulást okozhatnak, és kezelésükhöz műtétre is szükség lehet.

Zúgás, csengés, ciripelés, duruzsolás – ha tapasztalta már ezeket a hangokat egy csendes szobában ülve, ahol a zajok nem külső forrásból eredtek, akkor valószínűleg fülzúgásban szenved. A hangok lehetnek enyhék, vagy hangosabbak, jelentkezhetnek egyik oldalon, vagy mindkét fülben is, folyamatosak, vagy pulzálóak – magyarázza dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa. A páciensek egy részénél a tünetek idővel az életminőséget is jelentősen rontják, zavarják a nyugodt pihenést, tanulást, munkavégzést, jobb ezért mielőbb orvoshoz fordulni és kezeltetni.

A lágyszájpad hátulján, középen lelógó nyálkahártyával fedett kis nyúlvány a nyelvcsap, vagy másnéven uvula. Akár egész életünkben nem is veszünk róla tudomást, egészen addig, amíg valamilyen okból fel nem hívja magára a figyelmet. Ez az esetek többségében az erős fájdalommal járó gyulladás.

Nyaki műtét előtt áll, horkol vagy hamar elfárad a hangja? Az ilyen típusú panaszok kezelésével a fül-orr-gégészet egy speciális területe, a foniátria foglalkozik. A szakemberek olyan gyakori problémák kivizsgálását is végzik, mint a gombócérzés a torokban vagy elhúzódó rekedtség.

Allergiaszezonban sajnos nem elég a magas pollenkoncentrációval megbirkózni, a légúti allergiásokra további megpróbáltatások is várnak. Kellemetlen tüneteket okozhat, ha nem körültekintően választanak orrsprayt, gyógyszer mellékhatásként pedig orrszárazság is jelentkezhet és gondjaik adódhatnak akkor is, ha repülőre ülnek. Azok pedig, akik most nem megfelelően kezeltetik a betegségüket, később a krónikus arcüreggyulladással is megküzdhetnek.

Nátha, allergia, orrpolip vagy orrsövényferdülés miatt is bedugulhat az orrunk. Ha ilyenkor nem találunk gyors megoldást az orrdugulás megszüntetésére, a szájlégzés miatt idővel még rosszabbul fogjuk érezni magunkat. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ orvosa az orrdugulás következményeiről és kezeléséről is nyilatkozott.

Kutatók szerint, 2060-ra az Egyesült Államokban kétszer annyi embernek lesz rosszabb a hallása, mint ma. Ennek oka egyrészt, hogy felnő az a fiatalkorú generáció, akinek tagjait alig látni fül- vagy fejhallgató nélkül, másrészt akkorra jelentkeznek a mai fiatal felnőttek munkahelyi zajártalomból eredő problémái is. Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa a megelőzés és a korai felismerés jelentőségére hívja fel a figyelmet.

A szájüregi daganatokról általánosan ismert tény, hogy kialakulásukban a dohányzás és a túlzott mértékű alkoholfogyasztás a fő rizikófaktor. Az utóbbi években a fenti állítás mellett a HPV fertőzés oki szerepe is egyre gyakrabban megjelenik, ugyanis növekvő számban igazolódnak HPV (Humán Papilloma Vírus) eredetű daganatos elváltozások a szájüregben. A tünetekről és a szűrés fontosságáról dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ orvosa nyilatkozott.

Egy sor kellemetlen panaszt okozhat, felismerésére mégis gyakran már csak az eredménytelen kísérletezések, házi praktikák után kerül sor. Ha ismétlődő fejfájást, migrént tapasztalunk, orrdugulás, horkolás miatt kiszáradt torokkal ébredünk, visszatérő arcüreg- vagy középfülgyulladás a panasz, akkor javasolt alapos fül-orr-gégészeti vizsgálaton feltárni a háttérben álló okokat. A felsorolt tünetek orrsövényferdülést is jelezhetnek, ez esetben viszont csak akkor tudjuk megszüntetni őket, ha a kiváltó okot műtéti úton kezeltetjük.

A fizikai terhelésre jelentkező fulladás, nehézlégzés gyakran az asztma jellegzetes, első tünete. A probléma hátterében azonban egy másik betegség, a hangszalagok rendellenes működése is állhat, melynek orvoslása eltérő típusú kezelést igényel.

A gyerekek fejletlenebb immunrendszere nehezebben küzd meg a fertőzésekkel, de nem csak emiatt lehet, ha a középfülgyulladás időről-időre kiújul. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter összefoglalta a betegségre hajlamosító tényezőket.

A hallásért és egyensúlyérzékért felelős agyidegen lassan kifejlődő, jóindulatú tumor az életet nem veszélyezteti, áttétet nem ad, de idejében történő felismerése fontos. Egyoldali hallásromlás, fülzúgás és szédüléses panaszok esetén ezért akusztikus neurinóma irányában is vizsgálódni kell.

A fekvő helyzetben jelentkező köhögés gyakori panasz, ami miatt sokan nem tudják kipihenni magukat. Az elalvást is megnehezítő, vagy éjszakai ébredést okozó köhögésnek több oka is lehet. Elég lehet néhány apró változtatás is, hogy megszabaduljunk tőle, olykor azonban orvosi kezelés szükséges.

A hang elfáradása gyakori azok körében, akik foglalkozásukból adódóan – főként színészek, énekesek, call centerben dolgozók és tanárok - sokat beszélnek napközben. Egy új kutatás szerint a panaszok megjelenésében nem csak a hangszalagok túlzott igénybevétele, hanem a tüdő nem megfelelő működése is közrejátszhat.

A fülzúgás, fülcsengés gyakori panasz, melynek több kiváltó oka is ismert. A kezelés eredményesebb lehet, ha nem halogatjuk a problémát, nem várunk arra, hogy magától elmúljon, hanem már az első tünetek megjelenése után rövid idővel orvoshoz fordulunk. Az orvosi kivizsgálásra érdemes néhány dolgot átgondolni, melyek fontos információk lehetnek a diagnózishoz.

A tél utolsó heteire többnyire kiürülnek szervezetünk vitamin raktárai, immunrendszerünk kimerült és ráadásul még javában tart az influenza szezon is. Ebben az időszakban sokan ágynak dőlnek, torokfájás, orrdugulás, fülfájás a leggyakoribb panasz. Az első tünetekkel rendszerint még nem rohanunk orvoshoz, recept nélküli készítményekkel igyekszünk helyre jönni, ám fontos tudni, hogy ezeket sem szedhetjük tetszőleges dózisban. A betegtájékoztatóban leírtaktól eltérően használva, ezek a készítmények is kellemetlen mellékhatásokat okozhatnak.

A Meniéres roham esetén heves szédüléses panaszok gyötrik a beteget, mely igazán rémisztő lehet. A tünetek főként 30 és 60 év közöttieknél jelentkeznek.

Strandolások alkalmával, de akár egy hajmosás során is megeshet, hogy víz kerül a fülbe. Szerencsés esetben gyorsan távozik is, ám előfordulhat, hogy bent reked a fülben, a hallójáratot feláztatva pedig szövődményeket okozhat. Nem érdemes sokáig kísérletezni otthoni praktikákkal, fül-orr-gégészeti rendelésen gyorsan kezelhető a probléma.

A gyakori torokfájás, vagy légúti betegségek önmagukban még nem indokolják a mandulaműtét elvégzését. Azonban ha a betegség évente gyakran ismétlődik, krónikus mandulagyulladás alakul ki, esetleg tályog vagy a gyulladások következtében másodlagos betegségek lépnek fel, akkor mégis szükség lehet rá, hogy megváljunk az egyébként fontos védőfunkciót betöltő szervektől.

A náthaszezon beköszöntével egyre többen vásárolunk orrcseppet, vagy orrspray-t orrdugulás kezelésére. Mivel ezek a készítmények recept nélkül is beszerezhetők, könnyen az az érzésünk támadhat, hogy korlátlan mennyiségben és ideig használhatjuk őket. Megkérdeztük dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát, hogy vajon jól gondoljuk-e?

A zajos munkahely, vagy a rendszeres zajártalom fokozatosan károsítja a hallást, azonban bizonyos figyelmeztető tünetek már a visszafordíthatatlan halláskárosodás előtt is jelentkeznek. Fontos ezeket komolyan venni és idejében orvoshoz fordulni, hogy megelőzzük a maradandó állapotromlást.

Vazomotoros nátha néven ismert a nem-allergiás rhinitisz (nátha) egyik típusa, melynek jellegzetes tünetei nagyon hasonlóak a légúti allergiához. Negatív allergiavizsgálat és tartósan fennálló panaszok – orrfolyás és orrdugulás – esetén érdemes ennek lehetőségét is kivizsgáltatni.

A fülzsír nagyon fontos funkciót tölt be a fülben, ám nem megfelelő ápolás mellett mennyisége oly mértékben felhalmozódhat, hogy füldugulást, halláscsökkenést, fülzúgást is okozhat! Ha önnél is visszatérő panasz a fülzsírdugó kialakulása, akkor érdemes megfogadnia dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ orvosának tanácsait a probléma megelőzéséhez.

Légúti fertőzés, rossz hangképzés, reflux vagy pajzsmirigybetegség következménye is lehet. Az elhúzódó rekedtség hátterében komolyabb elváltozások állhatnak, melyek megfelelő kezelés nélkül csak rosszabbodnak.

Ha a gyermek visszatérő, vagy idült savós középfül-gyulladástól szenved, akkor a háttérben felmerül az orrmandula megnagyobbodás lehetősége is. Erről a problémáról és a műtéttel kapcsolatos tudnivalókról kérdeztük dr. Csóka János fül-orr-gégészt, a Fül-orr-gége Központ főorvosát.

A hallás az öt érzékelés egyike, melynek épségére már gyermekkortól kezdve ügyelnünk kell. Ebben dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosának tanácsai is segíthetnek.

Gyerekeknél – életkorukból adódó anatómiai sajátosságok miatt – könnyen alakul ki egy egyszerű náthából orrmelléküreg, leggyakrabban arcüreg vagy rostasejt gyulladás. A nátha és a szövődményként kialakuló orrmelléküreg-gyulladás bizonyos tünetek alapján jól elkülöníthető, ez segíthet a szülőknek abban, hogy felmérjék, mikortól nem javasolt otthoni praktikákkal kezelni a tüneteket.

A melléküregek gyulladásának következtében jelentkezhet elhúzódó, száraz köhögés. A panaszok jellemzően éjszaka, fekvő helyzetben erősödnek. Milyen megoldások léteznek a probléma kezelésére?