Szemészet

A glaukóma világhét (World Glaucoma Week) 2024-ben március 10. és 16. között kerül megrendezésre világszerte. Ebből az alkalomból Prof. Dr. Holló Gáborral beszélgettünk, aki nem csupán a Szemészeti Központ vezetője, glaukóma specialistája, hanem hosszú évtizedeken keresztül az Európai Glaukóma Társaság vezető tisztségviselője volt, és jelenleg is a nagy európai társaság egyik aktív vezetőségi tagja. A mai beszélgetésünk a zöldhályog (glaukóma) általános vonásait és a glaukóma világhét fő céljait: a korai diagnosztikát és a panaszmentes személyek szűrését célozza meg.

Holló Gábor professzorral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával korábban több alkalommal is beszélgettünk a szemmozgás zavarokhoz kapcsolódó szemészeti panaszokról és tünetekről. A jelen alkalommal néhány alapfogalom áttekintését végezzük el.

Kétrészes beszélgetésünkben Prof. Dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ vezetője, glaukóma specialistája arról számol be, hogy számos olyan szemészeti betegség létezik, mely egészében vagy alapját tekintve örökletes (genetikai eltérésen alapuló) hiba révén jön létre.

Természetesen a szemben – mondják a hozzá nem értők. A kérdés azonban lényegesen bonyolultabb, mintsem elsőre gondolnánk, és semmiképp sem egyszerűsíthető le a megfelelő szemüveg felírására és ezzel a látás rendezésére. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával számos szembetegségről beszélgettünk az elmúlt időszakban. A mai alkalommal az anatómiai alapok áttekintése révén az egyes fontos betegségcsoportok látásra gyakorolt hatását vizsgáljuk meg.

Nemsokára itt van Szilveszter napja, az önfeledt évbúcsúztatás ideje. A szilveszteri mulatsághoz azonban erősen kapcsolódnak a sérülések, így a szemet érintő sérülések is. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistával most, a szilveszteri szórakozás apropóján a tompa szemsérülések hosszú távú következményeiről váltunk néhány szót.

A hazánkban is különösen gyakori, hosszú időtartamra szóló és tartós gondozást igénylő cukorbetegségről már számos alkalommal beszélgettünk Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával. A mostani alkalommal a professzor összefoglalja a laikusok számára fontos azon vonatkozásokat, melyek tartósan biztosíthatják a jó látást cukorbetegségben és megelőzhetik a vissza nem fordítható súlyos látásromlást vagy a látás teljes elvesztését.

Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával már több alkalommal beszélgettünk a színlátásról, annak zavarairól és klinikai vizsgálatáról. Ezen beszélgetések során részleteztük a színlátás zavarok kialakulását és vizsgálati módszereit, azonban egy, a gyakorlatban rendszeresen felmerülő kérdésről még nem beszéltünk: hogyan élik meg a betegek a színlátás zavart, illetve az azzal kapcsolatos munkaalkalmassági nehézségeket?

Noha mind a zöldhályog mind a szürkehályog elnevezésű szembetegségről sokan hallottak, csak kevesen vannak, akik tisztában vannak a kettő közti különbséggel. Mindkettő gyakori szembetegség, mindkettő jellemzően az életkor előrehaladásával válik nagy jelentőségűvé, és mindkettőnek hasonlóan hangzik a magyar neve, sőt gyakran egyazon szemen is kialakulhatnak. A két állapot és kezelésük, valamint a látásra és az életminőségre gyakorolt hatásuk azonban gyökeresen különbözik. Prof. Dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ szemész szakorvosa és glaukóma specialistája a két betegség főbb jellemzőit összehasonlításban mutatja be.

Sokan tapasztalják a látás átmeneti, néhány perces, néhány órás elhomályosodást, ami időnként visszatér, és különösebb kezelés nélkül elmúlik. Ilyen esetben mindig gondolni kell a vérnyomás hirtelen változására, ami lehet mind jelentős emelkedés, mind jelentős csökkenés. Betegként nem könnyű a romló könnytermelés vagy a szem túlzott igénybevétele miatt jelentkező, egyszerű szemcsepp kezelést igénylő, néhány perces homályos látást elkülöníteni az élettartam és életminőség tekintetében meghatározó jelentőségű vérnyomás problémák okozta homályos látástól. Ezért fontos, hogy tudjuk, mikor célszerű szemészeti kivizsgálást kezdeményeznünk átmeneti homályos látás esetén. A magasvérnyomással összefüggő, az azt jelző szemfenéki elváltozásokról és a szemészeti kivizsgálásról Prof. Dr. Holló Gábort, a Szemészeti Központ szemorvosát, glaukóma specialistáját kérdeztük.

Egyetlen szervünk sem képes olyan jól látható élethű képet adni vénáink és artériáink állapotáról, mint a szemünk. Dr. Csobay Ildikó, a Szemészeti Központ szakorvosa szerint a magas vérnyomás első jeleit néhány esetben a szemfenéki vizsgálattal fedezik fel.