Infektológia

A humán papillomavírussal szinte minden, szexuálisan aktív ember megfertőződhet élete során. Tüneteket általában nem okoz, de szövődményei súlyosak lehetnek. A HPV-fertőzés okozza a rákos megbetegedések körülbelül öt százalékát világszerte. Dr. Karászi Viktória, az Infektológiai Központ nemigyógyász, bőrgyógyász szakorvosa a HPV-fertőzés kapcsán a megelőzés fontosságára hívja fel a figyelmet.

A szokásosnál fáradtabban érzi magát, és nyirokcsomói is megduzzadtak? Bár csókbetegségnek is hívják, de nem csak a szerelmesek kaphatják el a mononukleózist. Dr. Karászi Viktória, az Infektológiai Központ nemigyógyász, bőrgyógyász szakorvosa elmondta, hogy a betegség könnyen összetéveszthető a szezonális influenzával, és akár hónapokig is érezhetjük hatását.

Aki óvszer nélküli szexuális kapcsolatot létesített, több partnere van, illetve nincs tisztában partnere szexuális egészségével, nagyobb kockázatnak van kitéve a szexuális úton terjedő fertőzésekkel szemben. Mivel ezek a fertőzések hosszú ideig tünetmentesek lehetnek, ezért a szűrővizsgálatoknak kiemelt jelentősége van. Időbe telhet azonban, amíg a tesztek ki tudják mutatni a fertőzéseket, a tesztelés elvégzésének időpontja tehát kulcsfontosságú – tudtuk meg dr. Karászi Viktóriától, az Infektológiai Központ nemigyógyász, bőrgyógyász szakorvosától.

Nehezített teherbeesésről akkor beszélhetünk, ha egy évnyi aktív, védekezés nélküli szexuális élet ellenére sem fogan meg a várva várt kisbaba. Ilyenkor 40-50 százalékban a férfi oldalon kell keresni a problémát – mondja dr. Karászi Viktória, az Infektológiai Központ nemibeteg-bőrgyógyász szakorvosa, akitől azt is megtudtuk, hogy a mozgásszegény életmód, a stressz, dohányzás, gyógyszerek és az elhízás mellett az idősebb életkor is ronthat a spermiumok minőségén, de a szexuális úton terjedő betegségek is szerepet játszanak a férfi meddőségben.

Az év vége sok munkavállaló számára egyet jelent a céges karácsonyi rendezvényekkel és szilveszteri bulikkal, az alkoholmámoros, jókedvű évzáró partik azonban gyakran nem várt következményekkel járnak. Dr. Karászi Viktóriával, az Infektológiai Központ nemigyógyász-bőrgyógyász szakorvosával az alkoholfogyasztás és az STI-kockázat kapcsolatáról beszélgettünk a közelgő ünnepek kapcsán.

A várandósság alatt bekövetkezett fertőzések egy része súlyos betegségeket, születési rendellenességeket és életre szóló fogyatékosságot is okozhat a magzatnak. A védőoltási szaktanácsadás keretein belül olyan életmódbeli tanácsokkal is ellátjuk a várandós hölgyeket, amelyekkel megóvhatják magukat és magzatukat bizonyos fertőzésektől – ismerteti Prof. Dr. Mészner Zsófia, csecsemő és gyermekgyógyász, infektológus, védőoltási szaktanácsadó, az Infektológiai Központ orvosa.

 A nőgyógyászati vizsgálatokon való részvétel, a terhesvitaminok szedése vagy a védőnői tanácsadás mára már természetes része a tudatos, felkészült babavárásnak. Arról azonban kevesebb szó esik, hogy a védőoltásoknak is óriási szerepe van abban, hogy a kismama, a fejlődő magzat és újszülött elkerülhesse a veszélyes fertőzéseket. Pedig a várandós nők immunizációja nemcsak az anya betegségekkel szembeni védelmét biztosítja, de egyúttal az újszülött számára is védelmet nyújt élete első hónapjaiban. A várandósság alatti védőoltási szaktanácsadásról kérdeztük Prof. Dr. Mészner Zsófiát, csecsemő- és gyermekgyógyász, infektológus, védőoltási szaktanácsadót, az Infektológiai Központ orvosát.

A WHO szerint világszerte naponta több, mint egymillió szexuális úton terjedő fertőzést szereznek, amelyek többsége tünetmentes. A nemi úton terjedő fertőzések közvetlen hatással vannak a szexuális és reproduktív egészségre a megbélyegzés, a meddőség, a rákos megbetegedések és a terhességi komplikációk révén. Dr. Karászi Viktória nemigyógyász, bőrgyógyász szakorvost, az Infektológiai Központ orvosát a megelőzés lehetőségeiről kérdeztük.