Mozgás

Sokan tapasztalják a rendszeresen futó szabadidő sportolók között, hogy nem fejlődnek, esetleg éppen visszaesik a teljesítményük. Kevesebbet és/vagy lassabban tudnak futni. Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezetője a jelenség okait vette számba.

A maximális oxigénfelvétel szintje, vagyis a sokat emlegetett VO2 max megmutatja, hol helyezkedik el egy sportoló állóképességi teljesítményének határa. Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezetője szerint azonban ez az érték csupán egyetlen része a komplex teljesítménydiagnosztikának, amelynek eredményeire már egy igen hatékony edzésterv épülhet.

Az obezitás, azaz a túlsúlyosság társadalmunk egyik fő egészségügyi problémája, mely nem csak önértékelési gondokat okozhat, de olyan betegségek kialakulásában játszik fő szerepet, mint az inzulinrezisztencia, a 2-es típusú cukorbetegség, a magasvérnyomás és az egyéb kardiovaszkuláris betegségek. A súlyfelesleg leadásában fontos pillér a személyre szabott diéta és mozgásprogram, ám az edzést nagy óvatossággal szükséges elkezdeni, ha az illetőn nagyobb zsírréteg halmozódott fel. Hogy pontosan mi mindenre kell ügyelni, arról Csontos Szabolcs, az Életmód Orvosi Központ mozgásterapeutája adott felvilágosítást.