Zsírmáj diagnózis? A kezelés lehetőségei

Zsírmáj diagnózis? A kezelés lehetőségei

Nem csak az elhízott személyek szembesülhetnek a nem-alkoholos zsírmáj diagnózisával, a betegségnek más rizikófaktorai is vannak. Ebben a helyzetben nagyon fontos feladat az állapotromlás megakadályozása, amelynek lehetőségeiről dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ belgyógyásza, gasztroenterológus, hepatológus beszélt.

Ilyen lehetőségei vannak a zsírmáj kezelésének

A zsírmáj vizsgálata fájdalmatlan máj szerkezeti vizsgálattal történik.Amikor a májsejtekben kis lipidburkokban zsírcseppek képződnek, zsírmájról beszélünk.  A zsírmájat gyakran az alkohol-függőség okozza, ekkor alkoholos zsírmáj a megnevezés. A másik típus a nem-alkoholos zsírmáj, ez a probléma a túlsúlyos, elhízott személyek közel 80%-át érinti. További rizikófaktor lehet a 2-es típusú cukorbetegség, az inzulinrezisztencia, a magas vérzsírszint, a PCOS, a pajzsmirigy alulműködés, a hasnyálmirigy betegség, a felszívódási zavarok, és egyes gyógyszerek tartós alkalmazása. Speciális csoportot képez az akut terhességi zsírmáj, amely szerencsére igen ritka, ugyanis nagyon súlyos állapotot jelent, ami az anyát és a magzatot is veszélyezteti.
- Nehezíti a nem-alkoholos zsírmájjal élő betegek helyzetét, hogy ez az állapot kezdetben nem okoz jellegzetes vagy komoly tüneteket, ugyanakkor már ebben a fázisban fontos lenne az életmódváltás – hangsúlyozza dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ belgyógyásza, gasztroenterológus, hepatológus. - A kezelésben a sok esetben kapcsolódó állapotokat, például a magas vérnyomást és koleszterinszintet és a cukorbetegséget is meg kell célozni, valamint természetesen az emiatt kialakult következményeket is. A zsírmáj felfedezésekor a betegnek rendszeresen kell ellenőriztetnie az állapotát, amely a fájdalmatlan máj szerkezeti vizsgálattal gyorsan, pontosan megtehető.

Ezek a kezelés alapjai

  • Megfelelő életmód kialakítása

Legfontosabb a súlytöbblet leadása, vagyis a normál (18-25 közé eső) BMI, vagyis testtömeg-index elérése. A túlsúly tizedének leadása már csökkenti a májban felhalmozódó zsír mennyiségét és javít az állapoton. A zöldségekre, gyümölcsökre, sovány húsokra, magvakra, halakra, teljes kiőrlésű gabonákra épülő étrend pedig nem csak a fogyásban segít, de a szervezet egészére is pozitívan hat, ennek kialakításában sokat segíthet egy dietetikus. A heti legalább 150 perces, közepes intenzitású kardiomozgás (legegyszerűbb lehet például a kocogás, a tempós gyaloglás, a biciklizés) akkor is javít a zsírmáj állapotán, ha nem jár fogyással. A dohányzás abbahagyása számos előnnyel jár, így a megnövekedett szívinfarktus és stroke rizikót is csökkenti. Bár a nem-alkoholos zsírmáj természetesen nem az alkoholfogyasztás miatt alakul ki, ebben az esetben is érdemes visszaszorítani az alkoholfogyasztást. 

  • Gyógyszeres kezelés

Nincs specifikus gyógyszer a zsírmáj kezelésére, az elrendelt szerek elsősorban a kapcsolódó problémák – magas vérnyomás, vérzsírszint, 2-es típusú cukorbetegség, elhízás – kezelésére hivatottak.

  • Májtranszplantáció

Amennyiben a zsírmáj progressziója eljut a cirrózis stádiumába és a máj már nem működik megfelelően, szükség lehet májátültetésre is.  

Forrás: Hepatológiai Központ (www.hepatologiaikozpont.hu)

 

Megosztás: