Hepatológia

Az egyik leggyakoribb májbetegséggel, a zsírmájjal is számolniuk kell azoknak, akik túlsúlyosak, és nem mozognak eleget. Ezzel pedig a súlyos májkárosodás kockázatának is kiteszik magukat, holott megfelelő táplálkozással és mozgással ezt a rizikót is kiiktathatják az életükből – hívja fel a figyelmet dr. Németh Aliz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológusa, a májbetegségek kezelésének specialistája.

A hepatitisz-A egy erősen fertőző betegség, amelyet a hepatitisz-A vírus okoz – ez egy azon számos hepatitisz vírus közül, amelyek májgyulladást okoznak és hatással vannak a májfunkciókra. A fertőzéssel kapcsolatos tudnivalókról, a diagnosztizálás jelentőségéről és a gyógyulás esélyeiről dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus beszélt.

A gamma-gt (vagy GGT) egy leginkább a májban előforduló enzim, amelynek nagy jelentősége van a májbetegségek diagnosztizálása során. De vajon a magas GGT-érték kizárólag csak májkárosodásra utalhat? Mikor érdemes ellenőriztetni ezt az értéket? Ezekre a kérdésekre válaszolt dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus.

Az esetek jelentős részében az epekő egyáltalán nem okoz panaszt, sokszor csak véletlenül fedezik fel egy hasi ultrahang vizsgálaton. Más esetekben viszont, ha az epekő vagy kövek megrekednek az epehólyag „kijáratánál”, akadályozzák az epe elfolyást, és epepangást, majd ennek következtében epehólyag-gyulladást okozhatnak. Az akut és a krónikus gyulladás tüneteire és a kezelés jelentőségére dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus hívta fel a figyelmet.

A hepatitisz, vagyis a májgyulladás leggyakrabban vírusfertőzés vagy alkoholbetegség miatt alakul ki, bár mérgező anyagok, drogok következtében és bizonyos állapotok, például autoimmun betegségek miatt is megjelenhet. Öt fő típusa közül a B és a C a leggyakoribb. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus szerint számos félreértés és kérdés merül fel a hepatitisz C kapcsán, amelyeket érdemes tisztázni.

Mit jelentenek a májenzim értékek? Mindenképpen májbetegségre utalnak a magasabb számok? Csak alkoholfüggőség miatt lehet magas egy adott májenzim érték? Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus a leggyakoribb kérdésekre válaszolt a témában.

Természetes, hogy nyáron könnyebb elengedni magunkat, nem mondunk nemet a finom falatokra, az alkoholra, a dohányzásra, a laza kapcsolatokra. Holott a krónikus májbetegségek kialakulásához számos életmódbeli tényező is hozzájárul, ezért dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus szerint ezekben a hónapokban sem árt a felelősségteljes hozzáállás.

Nem csak újszülötteknél alakulhat ki sárgaság, bár náluk viszonylag gyakori és jól kezelhető a jelenség. Azonban ha felnőttként szembesülünk a besárgult szemfehérjével és bőrrel, mindenképpen orvoshoz kell fordulnunk – figyelmeztet dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus.

Csak néhány sör esténként? Esetleg valami erősebb a könnyebb alvásért? A rendszeres alkoholfogyasztásnak számos egészségromboló hatása van, amelyek közül most a májkárosodásra hívja fel a figyelmet dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus.

A hepatológia kifejezés nem mindenki számára ismert, éppen ezért érdemes tudni arról, mivel is foglalkozik egy hepatológus, és milyen panaszokkal ajánlott hozzá fordulni. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ gasztroenterológusa, hepatológus elmondta, nem csak a máj, de az epehólyag, az epeutak és a hasnyálmirigy betegségei is ehhez a szakterülethez tartoznak.

A nem-alkoholos zsírmáj egy átfogó kifejezés arra az állapotra, amelyben az alkohol károsító hatása nélkül rakódik le túl sok zsír a májsejtekben. Az elsősorban a nyugati életvitelt kísérő jelenség okaira, rizikófaktoraira és felismerésének jelentőségére dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus hívta fel a figyelmet.

Nem csak az elhízott személyek szembesülhetnek a nem-alkoholos zsírmáj diagnózisával, a betegségnek más rizikófaktorai is vannak. Ebben a helyzetben nagyon fontos feladat az állapotromlás megakadályozása, amelynek lehetőségeiről dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ belgyógyásza, gasztroenterológus, hepatológus beszélt.