A hepatitisz, vagyis a májgyulladás leggyakrabban vírusfertőzés vagy alkoholbetegség miatt alakul ki, bár mérgező anyagok, drogok következtében és bizonyos állapotok, például autoimmun betegségek miatt is megjelenhet. Öt fő típusa közül a B és a C a leggyakoribb. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus szerint számos félreértés és kérdés merül fel a hepatitisz C kapcsán, amelyeket érdemes tisztázni.
Mit jelentenek a májenzim értékek? Mindenképpen májbetegségre utalnak a magasabb számok? Csak alkoholfüggőség miatt lehet magas egy adott májenzim érték? Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus a leggyakoribb kérdésekre válaszolt a témában.
Természetes, hogy nyáron könnyebb elengedni magunkat, nem mondunk nemet a finom falatokra, az alkoholra, a dohányzásra, a laza kapcsolatokra. Holott a krónikus májbetegségek kialakulásához számos életmódbeli tényező is hozzájárul, ezért dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus szerint ezekben a hónapokban sem árt a felelősségteljes hozzáállás.
Nem csak újszülötteknél alakulhat ki sárgaság, bár náluk viszonylag gyakori és jól kezelhető a jelenség. Azonban ha felnőttként szembesülünk a besárgult szemfehérjével és bőrrel, mindenképpen orvoshoz kell fordulnunk – figyelmeztet dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus.
Csak néhány sör esténként? Esetleg valami erősebb a könnyebb alvásért? A rendszeres alkoholfogyasztásnak számos egészségromboló hatása van, amelyek közül most a májkárosodásra hívja fel a figyelmet dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus.
A hepatológia kifejezés nem mindenki számára ismert, éppen ezért érdemes tudni arról, mivel is foglalkozik egy hepatológus, és milyen panaszokkal ajánlott hozzá fordulni. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ gasztroenterológusa, hepatológus elmondta, nem csak a máj, de az epehólyag, az epeutak és a hasnyálmirigy betegségei is ehhez a szakterülethez tartoznak.
A nem-alkoholos zsírmáj egy átfogó kifejezés arra az állapotra, amelyben az alkohol károsító hatása nélkül rakódik le túl sok zsír a májsejtekben. Az elsősorban a nyugati életvitelt kísérő jelenség okaira, rizikófaktoraira és felismerésének jelentőségére dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus hívta fel a figyelmet.
Nem csak az elhízott személyek szembesülhetnek a nem-alkoholos zsírmáj diagnózisával, a betegségnek más rizikófaktorai is vannak. Ebben a helyzetben nagyon fontos feladat az állapotromlás megakadályozása, amelynek lehetőségeiről dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ belgyógyásza, gasztroenterológus, hepatológus beszélt.