Allergia

A ciprus-és tiszafafélék, valamint a nyár magas pollenkoncentrációja mellett az éger, a kőris, a juhar és a fűz virágpora is közepes koncentrációban van jelen országszerte. Dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológus, klinikai immunológus szakembere szerint, ha valaki könnyezést, szemviszketést vagy akár szemhéjduzzanatot tapasztalt a napokban, és gyakori orrfolyás, tüsszögés is kíséri kellemetlen szemtüneteit, annál valószínűleg a szénanátha jelentkezett.

Bár a reggeli órák még kissé hűvösebbek lehetnek, február első hetében sokfelé tavaszias időben volt részünk. Dr. Moric Krisztina , allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész, az Allergia Központ szakembere kérdésünkre elmondta, hogy az enyhe februári időjárásnak köszönhetően, már megjelentek az első pollenek, amit az arra érzékenyek is érezhettek az elmúlt napokban. 

A dobüreg nyomáskiegyenlítődésének zavara légi utasok körében jól ismert egészségügyi probléma, ami nagyobb valószínűséggel fordul elő azoknál, akik hurutosak vagy szénanáthában szenvednek. Miért pattog a fül, mikor gépre szállunk, és miként enyhíthetjük a fülfájdalmat? Dr. Augusztinovicz Monika, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus szakembere ad tanácsokat.

Az allergiás rhinitis a felső légutak krónikus gyulladásos betegsége, amely a gyermekek 45 százalékánál allergiás asztmává fejlődik. Az Allergy című szaklapban megjelent tanulmány eredményei szerint a korán megkezdett allergénspecifikus immunterápia segítségével hatékonyan csökkenthető az asztma kialakulásának a kockázata, és a kezelési költségek is jelentősen mérsékelhetők. Dr. Moric Krisztinát, az Allergia Központ allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész szakemberét kérdeztük a gyermekek allergénspecifikus immunterápiájáról.

A puha, kellemesen savanykás kivi, a gyümölcssaláták elmaradhatatlan alapanyaga, sok gyermeknél okozhat különös tüneteket. Dr. Balogh Ádámot, az Allergia Központ csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakemberét kérdeztük a kiviallergiáról.

A háziporatka egész évben jelen van lakásainkban, ám a fűtési időszak kezdetével egyre több gyermekkel jelennek meg a szakrendelésen a szülők, az atka allergiásokra jellemző tünetekkel – tudtuk meg dr. Somogyi Éva, gyermek tüdőgyógyásztól, az Allergia Központ orvosától, aki néhány praktikus tanáccsal is ellátta az érintetteket.

„Doktornő, nagyon stresszes vagyok, mióta a munkahelyemen megoldhatatlan feladatokat kaptam. Körülbelül azóta vannak panaszaim” – mondják gyakran a pácienseim, akik maguk is felfigyelnek testi tüneteik és a stresszhelyzetek közötti összefüggésre. Ez már az első lépés lehet a gyógyulás felé, hiszen a tartós stresszállapot kezelése a testi és lelki egészség helyreállításának alappillére – hangsúlyozza dr. Pászthory Erzsébet gasztroenterológus, belgyógyász, háziorvos szakorvos, az Allergia Központ munkatársa.

Az allergiás megbetegedések száma évről évre növekszik, a fogászati kezelésekkel összefüggő allergiás reakciók diagnosztizálása és kezelése pedig nagy kihívást jelent a pácienseknek és a szakembereknek is – mondja dr. Balogh Katalin allergológus, fül-orr-gégész, az Allergia Központ orvosa, akitől megtudhattuk azt is, hogy helyi érzéstelenítők vagy a fogpótláshoz alkalmazott fémek is okozhatnak ilyen tüneteket.

Bélrendszerünknek az emésztésen túl rendkívül összetett feladata van. Biztosítania kell az ételek és italok révén a szervezetbe kerülő idegen, káros anyagokkal és kórokozókkal szembeni védelmet, de hatással van az anyagcsere-folyamatokra és az agyműködésre is. Minderről a bél saját idegi, hormonális, immunrendszere és a bélflóra gondoskodik – tudtuk meg Dr. Pászthory Erzsébet gasztroenterológus, belgyógyász, háziorvos szakorvostól, az Allergiaközpont orvosától, akivel erről a különleges védelmi rendszerről beszélgettünk.

Számtalan ételféleség okozhat – önmagában vagy más ételekkel együtt fogyasztva – kellemetlen hasi, illetve egyéb tüneteket, ezért az azonosítás sokszor nem egyszerű feladat. Milyen diagnosztikus lehetőségeink vannak az ételintolerancia kiderítésére? Dr. Pászthory Erzsébet gasztroenterológus, belgyógyász, háziorvos szakorvos, az Allergiaközpont munkatársa sietett segítségünkre.

A molekuláris alapú allergiavizsgálatok pontosabb diagnózist és személyre szabott kezelést tesznek lehetővé a földimogyoró-allergiában érintett páciensek számára is. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust és klinikai immunológust, a Allergiaközpont munkatársát kérdeztük az új generációs allergiatesztekről.

Egyre többet hallani, olvasni a bélflóráról, annak szerepéről az egészségben, betegségben, de talán kevesebben látják tisztán, valójában milyen döntő jelentősége van a testfelszíneken, vagyis a légutak, bőr, húgyutak, bélrendszer felszínén élő milliárdnyi mikroorganizmus összességének a szervezet működésében. Dr. Pászthory Erzsébet, az Allergiaközpont gasztroenterológusa, belgyógyász, az IBS specialistája a bélflóra, vagyis a mikrobióta, mikrobiom bemutatását vállalta.

A csapadékosabb, valamint hűvösebb idő hatására a hét elején csökkent a pollenterhelés. A platán, a nyír és az eperfafélék pollenkoncentrációja országszerte közepes szintet érhet el. A tölgy, a juhar és a fűz virágporának mennyisége az alacsony-közepes tartományban alakulhat. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően alacsony. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont és a Gyermekgyógyászati Központ főorvosa elmondta, hogy mire számíthatnak az allergiások, ha ismét melegebbre fordul az idő.

Elhúzódó tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, szem-, orr- és torokviszketés? Ha a felsorolt tünetek egyéb náthára utaló panaszok nélkül jelentkeznek, érdemes szénanátha irányába vizsgálódni. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogyan történik a légúti allergia diagnózisa.

Ha már tavaly is jelentkeztek szénanáthás tünetei pollenszezonban, idén ne mulassza el kivizsgáltatni, hogy mi okozta azokat! A kezeletlen vagy nem szakszerűen kezelt légúti allergia nemcsak a mindennapokat nehezíti meg, de komoly szövődményekkel is járhat. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, mit kell tennünk, hogy ezt megelőzzük.

Ha gyakran ébred tüsszögésre, vagy a munkából hazaérve feltűnően sokat tüsszög, érdemes utána járni, mi okozhatja a bosszantó jelenséget. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy milyen esetben érdemes allergiára gyanakodni.

Sok a félreértés az antibiotikum és az asztma gyógyszerek együttes szedését illetően. Ezzel kapcsolatban dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa adott felvilágosítást.

Előfordulhat, hogy nem csak a túlevés miatt érzi rosszul magát az ünnep utáni napokban. Hisztamin intolerancia esetén többek között a halak, savanyú káposzta, mák, dió és néhány alkohol is panaszokat okozhat. Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen tünetek kapcsán gyanakodjunk.

Ha valaki tejallergiás, még egyáltalán nem biztos, hogy a tej fogyasztását teljes mértékben mellőznie kell. Elképzelhető, hogy a hőkezelt tejtermékeket – például süteményekbe sütve – fogyaszthatja. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen vizsgálattal lehet ezt megállapítani.

Ősszel indul az almaszezon, ilyenkor frissen magában, kompótként vagy süteményben is sok almát fogyasztunk. A változatos felhasználhatóság ellenére sokan mégis kénytelenek a népszerű gyümölcsöt száműzni az étlapról, az érintettek közt pedig többségben vannak a nyírfapollen allergiások. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy mi az összefüggés oka.

Fülpattogásnak nevezzük azt a kilégzésnél, ásítás közben is hallható pattogó hangot, mely jelentkezhet egyik vagy mindkét fülben. Az idő múlásával egyre zavaróbbá váló tünet kezelésével kapcsolatban dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológust, a Fül-orr-gégeközpont orvosát kérdeztük.

Ha elege van a parlagfű allergia tüneteiből és szeretne a tartósan megszabadulni az allergiától, akkor érdemes allergén immunterápiás kezelést kezdenie. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy milyen vizsgálatot javasolt elvégeztetni a kezelés előtt.

Megkezdődött a hazánkban leggyakoribb allergén, a parlagfű pollenszórása. A növény virágporának koncentrációja a következő napokban várhatóan tovább emelkedik, az ország egyes részein már egyre többfelé érheti el a magas szintet. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, milyen lehetősége van a tünetek kezelésére, ha a napokban allergiás tüneteket tapasztal.

Kérdések az első allergiavizsgálat előtt, orrspray választás, allergiás szemtünetek és keresztallergia. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa néhány fontos kérdést, tudnivalót sorolt fel az allergiával kapcsolatban.

A keresztallergia miatt a pázsitfűre allergiásoknak érdemes az étkezésükre is ügyelni. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, milyen tüneteket okoz a keresztallergia és hogyan kerülhetjük el a felesleges diétát.

Könnyen lehet, hogy nem csak a túlevés miatt érzi rosszul magát az ünnep utáni napokban. Hisztamin intolerancia esetén többek közt a füstölt húsok, sonkák mellett a csokitojás és a kalács is panaszokat okozhat. Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen tünetek kapcsán gyanakodjunk.

Aki parlagfű allergiásként az előző pollenszezonban nem volt megelégedve a tüneti kezeléssel, keresse fel allergológusát! Arról, hogy miért érdemes ezt még májusig megtenni, dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát kérdeztük.

Ha a napokban torokviszketést tapasztal, javasolt allergológussal konzultálnia. A bosszantó jelenség ugyanis szénanátha tünete is lehet. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogyan zajlik a kivizsgálás ilyen esetben.

Mintha valami a torkomon akadt volna, idegentest érzés, gombóc a torokban. A tüneteket különböző módon leírhatjuk, de akárhogyan is nevezzük, dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa arra figyelmeztet, hogy foglalkozni kell vele, mert orvosi kezelést igénylő problémák állhatnak a gombócérzés hátterében.

Poratka allergia esetén magasabb az asztma kialakulásának kockázata. Ez azonban csak bizonyos esetben igaz. Dr. Tárnok Ildikó allergológus, tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogyan deríthetjük ki, hogy a rizikócsoportba tartozunk-e.

A pázsitfűfélék virágzása áprilistól akár október közepéig is tarthat, így a fűpollen allergiások számára igazán elnyúlik az allergiaszezon. Ha nem szeretne hónapokon át gyógyszereket szedni, vagy nem érzi kielégítőnek az eddigi tüneti kezelést, érdemes allergén immunterápiát kezdeni. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy ebben az évben erre még március elejéig van lehetőség.

Ha valamelyik olajos mag kapcsán allergiás reakció jelentkezik, akkor az érintettek gyakran inkább a többi magféle fogyasztását is elkerülik. Nem feltétlenül kell azonban mindet száműzni az étlapról. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy létezik olyan vizsgálat, amely kimutatja, hogy pontosan melyik olajos mag fogyasztása jelenthet gondot.

Az utóbbi években enyhék a telek, így jellemző, hogy már egyre korábban, így akár januárban is megjelennek a pollenek. Az elmúlt napokban az égerfa, mogyorófa, tiszafa és ciprusfélékre allergiásoknál már jelentkezhettek a tünetek. Az allergiaszezon tehát elkezdődött, ezért arra kértük dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát, hogy mondja el, milyen kezelési lehetőségek léteznek.

Az ünnepi hangulat megteremtéséhez gyakran választunk különböző illatokat, mint a fahéj és a vanília. Ezeket ételek, sütemények ízesítéséhez is használjuk, de kedveltek az ilyen illatanyagokkal ellátott szezonális kozmetikumok, például kézkrémek, testápolók is ebben az időszakban. Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa azonban arra figyelmeztet, hogy a népszerű aromák akár allergiás reakciót is kiválthatnak.

A bosszantó légúti tüneteket étel indukálta rhinitis is okozhatja, de hisztamin intolerancia tünete is lehet, ha az étkezések közben gyakran nyúl a zsebkendőért. A lehetséges kiváltó okokkal kapcsolatban dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológust, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

A bukás természetes jelenség csecsemőkorban, ám a tünetei nagyon hasonlóak a reflux betegséghez, ami viszont már orvosi kezelést igényel. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen panaszok kapcsán forduljunk mindenképp orvoshoz.

A parlagfű allergia tünetei felnőtt- és gyermekkorban is megjelenhetnek, éppen ezért, ha a napokban gyanús panaszaink vannak, gondolni kell erre a lehetőségre is. Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy honnan ismerhetjük fel és mivel kezelhetjük a panaszokat.

Az interneten, különböző médiumokban sok információt találhatunk, hallhatunk, ami egyrészt előnyös, hiszen több ismeretet szerezhetünk a betegségünkről és a kezeléséről. Laikusként azonban nehéz megkülönböztetni a tényeket a tévhitektől. Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa az allergiával kapcsolatos gyakori tévedéseket segített tisztázni.

A parlagfű allergia közel 2 millió személyt érint az országban. Ha ön is közéjük tartozik, akkor érdemes már most készülnie a tünetek kezelésére. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy milyen terápia esetén van erre szükség.

Allergia esetén a lakásban és a szabadban egyaránt tüneteink jelentkezhetnek, ezért a kezelést a járvány ideje alatt sem szabad elhanyagolnunk. Az ezzel kapcsolatos tudnivalókat dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa foglalta össze.

Antihisztaminokkal az allergiás tüneteket kezelhetjük. Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy mi alapján dől el, hogy kinek, melyik készítményt kell szednie.

A nem, vagy a nem megfelelően kezelt légúti allergia következtében is jelentkezhet kellemetlen, kaparó érzés a torokban. Ennek okairól dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa nyilatkozott.

Az allergén immunterápia a légúti allergia tartós kezelési módja. A terápia teljes időtartama 3-5 év, a kezelésre jelenleg nincs támogatás, költségét a beteg fedezi. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy milyen vizsgálat segít eldönteni, hogy érdemes-e belekezdeni, kinél várható, hogy valóban eredményes lesz a kezelés.

Vajon allergia felnőtt korban is kialakulhat? Mi történhet, ha nem kezeltetem? Léteznek allergénmentes háziállatok? Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, melyek a leggyakoribb tévhitek az allergiákkal kapcsolatban.

Sok a félreértés az oltás kapcsán ritkán fellépő allergiás reakcióval kapcsolatban. Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen kérdésekkel fordulnak hozzá leggyakrabban a betegek.

A csalánkiütés lehet akut vagy krónikus. A kivizsgálást nemcsak a sok kiváltó tényező nehezíti, hanem az is, hogy a tünetek gyakran elmúlnak, mire a kis beteg orvoshoz kerül. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy mi segíti a munkáját a kivizsgálás során, szülőként mivel tudjuk támogatni a mielőbbi diagnózist.

Hetek óta viszket, ég, könnyezik a szeme? A kellemetlen tüneteket nemcsak szemészeti betegségek, fertőzések okozhatják, hanem allergia is állhat a háttérben. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy mit tegyünk ilyen esetben.

A köhögés, tüsszögés és nátha lehet légúti fertőzés következménye, de okozhatja allergia és allergiás asztma is. Dr. Tárnok Ildikó allergológus, tüdőgyógyász, az AllergiaKözpont orvosa elmondta, mit tehetünk a tünetek ellen.

Előfordult, hogy nem emlékezett, vajon bevette-e már korábban a napi antihisztamin tablettát? Annyira erősek az allergiás tünetei, hogy arra gondolt, egy helyett inkább kettőt szedne? Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát arról kérdeztük, vajon lehet-e baj abból, ha az előírtnál több antihisztamint szedünk?

A mostani időjárás is elég ok lenne rá, de nem csak a borús, esős idő okozhatja, ha legszívesebben ki sem kelne reggel az ágyból. Ha allergiásként egyre több kávé ellenére napközben csak aludna, lehet, hogy a szénanátha mellékhatásától szenved. Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégészt, a Budai Allergiaközpont főorvosát arra kértük, adjon tanácsot a légúti allergia miatt kialvatlanok számára.

A pollenallergiások száma világszerte folyamatosan emelkedik, és nem csak öröklött hajlam kérdése, hogy valakinél jelentkezik-e a betegség. A klímaváltozás több módon is hozzájárul, hogy egyre több a szénanáthás, egyre tovább tart a szezon és erősebbek az allergiás tünetek. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy mire kell figyelni ezzel kapcsolatban az allergiás betegeknek.

Ha a jövőben gyermeket tervez és aggódik, hogyan fogja majd viselni allergiás panaszait, már most érdemes gondolni a kezelésre! Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, miért fontos előre tervezni és milyen kezelést javasol a gyermekvállalás előtt álló, parlagfű allergiás hölgyeknek.

Bizonyos panaszok esetén felmerül a hisztamin intolerancia gyanúja. Az elsősorban nőknél előforduló tünetek okainak felderítésére sokan laborvizsgálatot végeztetnek, ám a járvány időszakában ennek orvosi kiértékelése nehézségekbe ütközhet. Dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy mit javasol ilyen esetben.

A legtöbben még csak most ismerkedünk a távkonzultációval, melynek során személyes találkozó nélkül, online, skype-on, telefonon vagy e-mailben kérhetünk tanácsot, gyógyszerek beállítását vagy módosítását kezelőorvosunktól. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogyan érdemes felkészülni a távkonzultációra annak érdekében, hogy a maximális segítséget kaphassuk.

Az időjárás ugyan átmenetileg téliesre fordult, de a hétvégétől már fokozatos felmelegedés kezdődik, ezzel együtt pedig ismét erősödhetnek az allergiás tünetek. Az idei évet sok szempontból átírta a koronavírus-járvány, de változik-e az allergia kezelése is a vírus terjedése miatt? Szedhetjük-e a megszokott gyógyszereinket vagy változtatnunk kell? Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa válaszolt a kérdésekre.

A lisztérzékenység, cöliákia vagy autoimmun gluténérzékenység néven ismert kórkép nem ételallergia, hanem autoimmun betegség. A diagnózishoz vérvételre is szükség van, de nem mindegy, hogy milyen értékeket ellenőriznek a teszt segítségével. Dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa egy gyakori tévedésre hívja fel a figyelmet.

Ételallergiás tünetek anyatejes babáknál is jelentkezhetnek. Arról, hogy ez hogyan lehetséges, dr. Hidvégi Edit gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

Az epinefrin vagy másnéven adrenalin egy hormon, amit a mellékvesék termelnek a szervezetben. Az epinefrin mesterségesen is előállítható, önbelövős injekció – autoinjektor - formájában van rá szükség súlyos allergiás reakció, anafilaxia esetén. Működéséről dr. Moric Krisztina allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa nyújt felvilágosítást.

A téli hónapokban az orrfolyás mellett az orrdugulás lehet a poratka allergia jellegzetes tünete, de kiválthatja háziállat vagy penészgomba allergia is. Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy az allergiás orrdugulás ellen hosszú távon a szteroid orrspray a jó választás, azonban sokan idegenkednek a használatától, emiatt később az orrcsepp-függőség tüneteivel fordulnak fül-orr-gégészhez.

A karácsonyfa, az illatos gyertyák, az ünnepi menü és a készülődéssel járó stressz is felerősítheti a panaszokat. Dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológus főorvosát kérdeztük, mire érdemes figyelni, ha valaki allergiától vagy intoleranciától szenved.

Ha a kisgyermeknél allergiás tünetek jelentkeznek, az esetek nagy részében a tojás vagy a tej fogyasztása okozza a panaszokat. Ilyenkor a problémás élelmiszert ki kell zárni az étkezésből, ám nem biztos, hogy minden formában. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen esetben fogyaszthatja a gyermek például süteménybe sütve a tojást vagy a tejet.

Nátha, megfázás, légúti betegségek gyakori velejárója, de akár önmagában, egyéb tünet nélkül is jelentkezhet. Sok esetben pedig akár hetekig is húzódhat a bosszantó tüsszögés. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa összefoglalta, mi okozhatja és mit tehetünk ellene.

Légúti allergiára a legtöbben akkor gondolunk, ha heteken át szénanáthás panaszaink vannak: főként tüsszögés, orrfolyás, orr- és szemviszketés. Fontos tudni, hogy nem minden légúti allergia okoz ilyen tipikus tüneteket. Poratka allergia esetén például a makacs orrdugulás a legjellemzőbb panasz. További tüneteiről és kezeléséről dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa számolt be.

Fémallergia esetén előfordulhat, hogy érmék, ékszerek vagy akár ajtógombok érintése is allergiás reakciót válthat ki. Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen tünetekre figyeljünk és hogyan tudhatjuk meg, hogy pontosan mely fémeket kell kerülnünk.

A laktózérzékeny beteg szervezete nem tudja megemészteni a tejcukrot, mivel a lebontásához szükséges enzim hiányzik, vagy működése lecsökkent. A laktózérzékenyésg lehet átmeneti vagy végleges, a kettő közti különbségekről és okokról dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa nyilatkozott.

A kagylóallergia fő tünetei lehetnek a hányás, hasmenés, gyomorfájdalom, légszomj, köhögés, mellkasi fájdalom, valamint az arc, az ajkak, a nyelv vagy a torok duzzanata. Ezek a tünetek a kagyló elfogyasztása után néhány percen belül megjelenhetnek, de némely panasz csak később, esetleg órák múlva is jelentkezhet. Arról, hogy mit tegyünk ilyen esetben, dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégészt, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

A lakosság közel 2%-a érintett rovarcsípés allergiában. Gyermekek és felnőttek körében egyaránt előfordulhat. A leggyakoribb allergiás reakciót okozó rovarok, a méhek és darazsak csípéséről és kezeléséről, az allergia kivizsgálásáról Prof. Nékám Kristóf allergológust, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

Hazánkban továbbra is vezető allergén a parlagfű, ez okozza a légúti allergiások többségénél a szénanáthás tüneteket. Évről-évre egyre több a beteg, allergia gyerekeknél és felnőttkorban is jelentkezhet. Dr. Balogh Katalin allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát arról kérdeztük, hogy mit tegyen, aki ebben az évben először gyanítja, hogy a tünetei hátterében allergia lehet.

Magyarországon a népesség kb. 20-25 %-a szenved légúti allergiás náthában és/vagy kötőhártya-gyulladásban. A betegek száma az utóbbi 10-15 évben megduplázódott, és folyamatosan nő, előrejelzések alapján 20 év múlva eléri az 50 %-ot. Egyre többen fordulnak tehát orvoshoz szénanáthás tüneteikkel, dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosát ezért arról faggattuk, milyen kérdések merülnek fel a leggyakrabban a rendeléseken.

Hol van az a pont, amikor tényleg nem szabad tovább halogatni és szakemberhez kell fordulni az allergiás tünetekkel? Ha már egy ideje ismerősök bevált készítményeit szedi, recept nélküli allergia elleni készítményekkel kombinálva, de a tünetei továbbra sem szűnnek? Ha nappal már a munkájára sem tud koncentrálni az éjszakai orrdugulás miatt? Vagy csak még súlyosabb esetben, például krónikus orrmelléküreg-gyulladás esetén, vagy ha már asztmára utaló tünetei is vannak? Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégészt, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

Javában tart a pollenszezon, az allergiásoknál tüsszögés, orr- és szemviszketés, orrfolyás és orrdugulás jelentkezik. A tünetek enyhítésére több készítmény is létezik, nem mindegy azonban, hogy ezek közül ki melyiket szedi. Az antihisztaminokkal kapcsolatos fontosabb tudnivalókról dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológust, a Tüdőközpont orvosát kérdeztük.

Kötőhártya-gyulladás több okból is jelentkezhet. Allergiaszezonban gyakori, hogy az allergén pollenek okozzák. Tüneteiről és kezeléséről dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológust, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

Ha nemrég fogászati kezelésen járt és ilyen tüneteket tapasztal, elképzelhető, hogy allergiás valamelyik felhasznált anyagra. Tartós tünetek lehetnek az implantátum, a fogtömés miatt, de átmeneti panaszokat okozhat az érzéstelenítő vagy fertőtlenítőszer is. Dr. Balogh Katalin allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, mit tegyünk ilyen esetben.

Ha esküvőre készül és nem szeretné, hogy a meghitt pillanatot tüsszögés vagy orrfújás szakítsa félbe, érdemes elolvasnia dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosának tanácsait.

Az utóbbi hetekben gyakrabban köszörüli a torkát, mintha állandóan valami kellemetlen érzést próbálna megszüntetni ezzel? Ha emellett egyéb tünetei is jelentkeznek, akkor felmerülhet a légúti allergia gyanúja. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogyan lehet kezelhető a probléma.

Javában tart a pollenszezon, így egyre többen fordulnak orvoshoz allergiás panaszaikkal. Azért, hogy minél több érintetthez eljussanak a fontos információk, dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosának segítségével a betegek által legtöbbször feltett kérdéseket válaszoljuk meg.

Megeshet, hogy a választott készítményt nem érezzük elég hatékonynak. Bizonyos betegségek esetén, gyógyszerek mellett vagy várandósság alatt pedig nem is szedhetünk bármilyen gyógyszert allergia ellen. Az antihisztaminok szedésével kapcsolatban gyakran felmerülő problémákat dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológust, a Fül-orr-gégeközpont orvosa foglalta össze.

Már csak három hónapja maradt a szükséges vizsgálatok elvégeztetésére, ha a tüneti kezelés helyett idén az allergén immunterápiát választja. A kivizsgálásról, és a május végéig kezdhető kezelésről dr. Balogh Katalin allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát kérdeztük.

Az Allergiamentes Életért Alapítvány élelmiszeradománnyal segítette egy kisfiú mindennapjait.

A múlt heti jelentés szerint a mogyoró és az éger pollenkoncentrációja helyenként – elsősorban a Dunántúl déli részén – már elérheti a tüneteket okozó szintet is, ami megnehezíti a szabadban rendszeresen sportoló allergiások mindennapjait. Az előttünk álló pollenszezonban sem kell lemondani a mozgásról, de allergiásként érdemes néhány dologra odafigyelni. Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa összefoglalta, hogy melyek ezek.

A tavasz hírhozója, virágzása kapcsán sokak szeme könnybe lábad, ám nem annyira az örömtől, mint inkább az allergiától. A mogyoró és az égerfát követően, vagy akár egy időben nyitják majd a következő pollenszezont - enyhe időben akár már február végétől kezdődően. Dr. Balogh Katalin allergológussal, a Budai Allergiaközpont főorvosával a nyírfa allergia tüneteiről és tartós kezelésének lehetőségéről beszélgettünk.

Az ebben az időszakban jelentkező allergiás tünetek okozója döntően a poratka, penészgomba vagy háziállat allergia. Dr. Balogh Katalin allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát kérdeztük, vajon más típusú kezelésre van-e szükség, mint a tavasztól őszig jelentkező pollenallergiák esetében?

A lakásban elhelyezett díszek, illatosítók, az ünnepi menü, a szervezéssel járó stressz, de akár a karácsonyfa is szokatlan tüneteket okozhat az arra érzékenyeknél. Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosának segítségével összegyűjtöttük a gyakori allergéneket.

A fogászati kezelésekkel kapcsolatban fellépő allergiás reakció jelentkezhet a kezelés során azonnal, - vagy nagyon rövid időn belül – illetve később, akár több hét, hónap múlva is. Arról, hogy pontosan milyen anyagok okozhatják, dr. Balogh Katalin allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát kérdeztük.

Tejes ételek fogyasztását követően fellépő puffadás, hasmenés laktóz intolerancia tünete is lehet. Dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus elmondta, hogy a tejcukor érzékenység hidrogén kilégzési teszttel vizsgálható, ám a pontos diagnózishoz fontos, hogy néhány dologra figyeljünk a vizsgálat előtti napokban!

Pollenallergiások körében gyakran felmerül a mézfogyasztás kérdése. Dr. Balogh Katalin allergológustól, a Budai Allergiaközpont főorvosától megtudtuk, hogy a közelgő hűvösebb időszakban le kell-e lemondanunk, és ha igen, milyen esetben egy kellemesen gőzölgő mézes tea elfogyasztásáról.

A lakáson belül allergia tünetei ősztől-tavaszig felerősödnek, a legtöbb panaszt a poratka okozza. Dr. Tárnok Ildikó allergológus, tüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen tünetek esetén gyanakodjunk, hogyan vizsgálható és kezelhető a poratka allergia.

Ön is belefáradt abba, hogy évről-évre újra küzdjön az allergia tüneteivel? Ha elege van a gyógyszerszedésből, orrcseppekből és szeretné gondtalanul élvezni a szabadban töltött időt nyáron is, akkor érdemes megfontolnia a következő szezon előtt az allergén immunterápiát. Mit kell tudnia erről a kezelésről?

Az arra érzékenyeknél elsősorban bizsuk viselése során jelentkeznek panaszok. Égő, viszkető érzés, bőrvörösség, viszketés jelzi, ha allergiásak vagyunk az ékszer valamelyik fém összetevőjére. A tünetek meg is szűnnek, ha levesszük a nyakláncot, vagy fülbevalót. Ám a fémallergia ennél összetettebb problémákat is okozhat, sokszor például még az allergénmentes fémekben sem bízhatunk meg.

A pollen-étel keresztallergia egyre ismertebb, talán a legtöbben a parlagfű-görögdinnye kapcsán hallattak erről. Ilyen esetben az érintetteknek bizonyos ételek fogyasztása is kellemetlen tüneteket okozhat. Keresztallergia azonban egyes pollenek közt is fennállhat, ilyenkor az allergiateszt pozitív lehet, miközben tüneteket valójában csak az egyik növény okoz.

Allergiásoknál nem ritka, hogy idővel asztmás tüneteik is jelentkeznek. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogyan előzhetjük ezt meg, illetve milyen tünetek kapcsán forduljunk mindenképp orvoshoz – ha korábban nem is tettük.

A laktózintolerancia, vagy tejcukor érzékenység diagnózisa után a korábbi étkezési szokások megváltoznak, hiszen a kezelés alapja, hogy a laktózt tartalmazó élelmiszerek fogyasztását mellőzni, vagy csökkenteni kell. A diétáról Szarka Dorottyát, a Budai Allergiaközpont dietetikusát kérdeztük.

Javában tart a parlagfűszezon, sokan szenvednek allergiás tünetektől, melyeket antihisztaminok segítségével próbálnak enyhíteni. Nem mindegy azonban, hogy milyen készítményt választunk. Bizonyos készítmények alkalmasabbak a szénanátha, mások a viszkető bőrtünetek kezelésére. A legjobb eredményt akkor várhatjuk, ha orvosi ellenőrzés mellett, személyre szabott terápiát alkalmazunk, ami adott esetben jelentheti akár több gyógyszer kombinációját is.

Ha a földimogyoró fogyasztása után szájviszketés, torokkaparás jelentkezik, lehet keresztallergia következménye, de jelentheti azt is, hogy az érintett a földimogyoróra allergiás. A pontos kiváltó okot azért lényeges kideríteni, mert míg az elsőnél csak enyhébb tünetek jelentkezhetnek, a második esetben akár életveszélyes anafilaxia is kialakulhat, melynek megelőzéséhez szigorú diétára van szükség.

A nyári időszakban gyakoriak a családi összejövetelek, a baráti társaságok találkozói, a kerti grillpartyk. Mivel egyre több embert érint az ételallergia vagy ételintolerancia, így könnyen kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy egy-egy meghívott vendég kapcsán a mentes étkezésre is ügyelnünk kell. Rajcsik Enikő, a Budai Allergiaközpont dietetikusa néhány pontban összefoglalta, hogy mire figyeljünk.

Előfordulhat, hogy allergia vagy intolerancia miatt a tejtermékeket akár hosszabb időre is mellőzni kell a gyermek étrendjéből. Rajcsik Enikő dietetikust, a Budai Allergiaközpont gyermek táplálkozási szakértőjét arról kérdeztük, hogy mire kell figyelni a tejtermékek helyettesítése kapcsán.

A földimogyoró egyike azoknak az élelmiszereknek, amelyek gyakran okoznak táplálékallergiát. A tünetek súlyossága az egészen enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig is terjedhet. Hogy kinél, milyen súlyos tüneteket okozhat, egy új típusú allergiateszt segíthet eldönteni.

Javában tart a pollenszezon, az allergiásoknál ebben az időszakban szem-, torok- és orrviszketés, tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás jelentkezhet. A kezdeti orrtüneteket akár recept nélkül kapható készítményekkel is csillapíthatjuk, használatukról dr. Augusztinovicz Monika allergológus, fül-orr-gégészt, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük. Szakértőnk azt is elmondta, hogy mit tegyünk akkor, ha az orrcsepp kevésnek bizonyul.

Gondolta volna, hogy poratka allergiával egy ráksaláta is veszélyes lehet? Prof. Nékám Kristóf, a Budai Allergiaközpont allergológusa a poratka allergia és az ételallergiás tünetek közti kapcsolatra figyelmeztet.

Várandósság alatt, ha csak lehet, inkább nem szedünk gyógyszereket, ám vannak olyan állapotok, amikor mérlegelni kell, hogy a gyógyszer szedése vagy mellőzése jelent-e nagyobb kockázatot. Arról, hogy mivel enyhíthetik biztonságosan a kismamák az allergiás panaszaikat, dr. Augusztinovicz Monika allergológus, fül-orr-gégészt, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

Javában tart a grillszezon, a nyárias időben szívesen sütögetünk a szabadban. A legtöbben grillezett húsokat, halakat készítenek, ám hisztamin intolerancia esetén ezek fogyasztása – mind a húsok, mint pedig a fűszerek miatt – gondot okozhat. Szarka Dorottya, a Budai Allergiaközpont dietetikusa elmondja, hogy mire figyeljünk.

Orrfolyás, tüsszögés, szemviszketés, esetleg asztma, hasfájás, hasmenés, hányás, csalánkiütés? Ha régóta szenved a felsorolt, gyakran jelentkező tünetektől, akkor érdemes utána járni, hogy mi okozza a panaszait. A tünetek hátterében ugyanis búzaallergia is állhat, mely fizikai terhelés mellett, egyeseknél súlyos esetben anafilaxiát is okozhat. A kivizsgálás során a hagyományos allergiatesztek nem adnak választ, a diagnózishoz speciális, multiplex allergiateszt elvégzésére van szükség.

Habár az allergiások száma folyamatosan emelkedik, a betegséggel kapcsolatban még mindig sok tévhit kering a köztudatban. A leggyakoribb tévedéseket tisztázzuk dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológussal, a Budai Allergiaközpont főorvosával.

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya 2018-ban a levendulát választotta az Év Gyógynövényének. A levendula kedvező hatásairól és gasztronómiai felhasználásáról Rajcsik Enikőt, a Budai Allergiaközpont dietetikusát kérdeztük.

Az allergiás betegségekről hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy csak a gyermekeket érintheti, ám ez nincs így. Allergia bármilyen életkorban kialakulhat, egyáltalán nem jelenti azt, hogy „megúsztuk” a betegséget, ha eddig nem jelentkezett. Bárkivel megeshet, hogy évekig panaszmentes, aztán egyik tavasszal váratlanul szénanáthás tünetei jelentkeznek.

A gluténmentesen étkezők gyakran szembesülnek azzal, hogy étkezési szokásukra a közvélemény divatdiétaként tekint annak ellenére, hogy sok esetben szerteágazó, az életminőségüket negatívan befolyásoló panaszaikat egyértelműen a glutén fogyasztása okozza. Hogy a gluténmentes étkezés nem divat, hanem valós probléma, arra a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság (MAKIT) héten megrendezésre kerülő, éves kongresszusán több szakember előadása is felhívja a figyelmet.

Az allergiás tünetek ellen több készítményt is bevethetünk, de ahhoz, hogy a kezelés hatásos legyen, tudnunk kell, hogy melyiket, milyen időpontban kell elkezdeni. Ha parlagfű allergiás és a tüneti kezelésnél hatékonyabb, tartós megoldást keres, már csak pár hete maradt a kezdésre!

Az edzettség mellett az aktuális pollenhelyzet és időjárás is hatással lehet a teljesítményére. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus néhány pontban összefoglalta, mire figyeljünk a verseny előtt.

A klímaváltozás miatt az elmúlt években jelentősen megnőtt a pollenszezon hossza, az egyes növények pollenszórása összemosódhat, ami még erősebb tüneteket okoz az allergiásoknak. A legrosszabb helyzetben a fűfélékre és a parlagfűre allergiások vannak, a megfigyelések szerint ugyanis ezen növények pollenkibocsátása a légszennyezettség növekedésével egyenes arányban emelkedik.

Tüsszögés, orrfolyás és köhögés – kevesen gondolnak arra, hogy náthás panaszaik a táplálkozással is összefügghetnek, pedig a tünetek hátterében az egyre gyakoribb hisztamin intolerancia is állhat.

Pár tüsszögés, kis orrfolyás, szemviszketés, fura zavaró érzés a torokban – mit tesz, ha Önnél is jelentkeznek a szénanátha első jelei? Csak leszalad a közeli patikába egy recept nélkül kapható gyógyszerért? Esetleg előveszi a tavalyról maradt gyógyszereket és azokat elszedi? Tudatosan készül, naprakész az aktuális pollenhelyzetről, így pontosan tudja, hogy mire számíthat?

Ma már egyre több felnőtt vállalkozik rá, hogy esztétikai vagy egészségi okokból fogszabályzóval hozassa rendbe kiálló, ferde vagy torlódott fogsorát. A fogászatban használt anyagok és a fogszabályzók anyaga azonban az arra érzékenyeknél allergiát is okozhat, emiatt sokak számára könnyen rémálommá válhat az álommosoly elérése.

A Journal of Investigational Allergology and Clinical Immunology közlése nyomán, a napokban megismerhettük az 55 éves spanyol hölgy esetét, aki egy darázscsípés következtében kialakult allergiás reakció miatt vesztette életét. A hazai sajtóban is megjelent cikkek kapcsán sokan az eset valódiságát is megkérdőjelezték, mivel nem értik, hogyan lehetséges, hogy valakinél ennyi idősen jelentkezzen először allergiás reakció. Ezt a kérdést járjuk körbe Prof. Nékám Kristóf, a Budai Allergiaközpont orvosának, a Magyar Allergia Szövetség elnökének segítségével.

Asztma és allergia gyermekkorban is jelentkezhet, a kettő gyakran együtt jár. A kezdeti tünetek megfázáshoz, hurutos megbetegedéshez is hasonlíthatnak, ám fontos mielőbb felismerni a különbségeket, mert az asztma és az allergia más kezelést igényel, mint az egyszerű nátha, megfázás. Dr. Somogyi Éva tüdőgyógyászt, a Budai Allergiaközpont orvosát arról kérdeztük, hogy milyen tünetek esetén ne halogassuk semmiképpen sem az orvosi kivizsgálást.

A hét végére ígért felmelegedés jó hír a tavaszt váróknak, ám az allergiások öröme nem felhőtlen, ők ugyanis hirtelen erős tünetekre számíthatnak. Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa összefoglalja mit tegyen, ha eddig még eszébe sem jutott az allergiaszezon kezdete.

A lakás sarkaiban, ablakok mellett a téli hónapokban előbukkanó sötét folt nem csak esztétikai kérdés. A penészgombák jelenléte a levegő minőségét is befolyásolja, ami különösen lényeges ezekben a hónapokban, amikor több időt töltünk zárt térben. Egyes gombafajok allergiás, asztmás betegséget is kiválthatnak, de visszatérő légúti fertőzéseket is okozhatnak.

Egy autoimmun gluténérzékenységgel rendelkező esetében élethosszig gluténmentes étkezést kell tartani, ezért a bevásárlás, főzés, a konyha eszközök használata és az alapanyagok tárolása során is több mindenre oda kell figyelni. Ezeket foglalta össze Varga Dóra dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember a Prima Medica Szakmai Napon tartott előadásában.

Az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológia Kollégium (ACAAI) összegyűjtötte azokat a lényeges szempontokat, amelyeket érdemes szem előtt tartani, ha allergiás, vagy asztmás párunkat szeretnénk valamilyen ajándékkal meglepni. Bryan Martin allergológus, az ACAAI elnöke szerint ezen a napon az egészség is épp oly fontos, mint a romantika, figyelmetlenségünkkel pedig a legjobb szándék ellenére is nagyon kellemetlen perceket szerezhetünk kedvesünknek.

Ha tapasztalt már intenzív testedzés hatására a szokásosnál erősebb zihálást, nehézlégzést, csalánkiütést és vérnyomás esést, akkor érdemes átgondolni, hogy mit evett edzés előtt. Dr. Réthy Lajos allergológus, a Prima Medica Szakmai Napon tartott előadásában több érdekesség közt arra is felhívta a figyelmet, hogy ilyen esetben, ha búza tartalmú étel is szerepelt a menüben, akkor könnyen lehet, hogy az okozta a panaszokat és a búzafüggő, fizikai terhelésre jelentkező anafilaxia tüneteit élte át.

Sokan hallottak róla, hogy a glutén fogyasztása számos tünetet okozhat. Valaki ilyenkor egyből diétázni kezd és figyeli, hogy a tünetei megszűnnek-e, míg mások saját maguk kérik a laborvizsgálatot, azonban sem a pozitív, sem a negatív lelet nem ad valós választ a kérdésükre. A gluténérzékenység diagnózisának napjainkban jellemző buktatóiról és a kivizsgálással kapcsolatban gyakran felmerülő kérdésekről is beszélt a Prima Medica Szakmai Napon tartott előadásában dr. Sárdi Krisztina belgyógyász, gasztroenterológus.

Annak ellenére, hogy hazánkban a lakosság több mint 50%-a érzékeny legalább egy allergénnel szemben, a betegség súlyát még mindig kevesen ismerik fel. Prof. Dr. Nékám Kristóf allergológus erről, és a hiányzó ismeretek életveszélyes következményéről is beszélt a Prima Medica Szakmai Napon tartott előadásában.

A lisztérzékenység, másnéven cöliákia jelenlegi ismereteink szerint nem gyógyítható, a tünetek megszűnéséhez az érintettnek örökre száműznie kell a gluténtartalmú élelmiszereket az étrendjéből. Jogosan merülhet fel a kérdés a szülőben, hogy ha a diétát élethosszig kell tartania, akkor szükség van-e időnként orvosi ellenőrzése. Erről kérdeztük dr. Hidvégi Edit gyermek gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát.

Ha valaki gluténmentes diétát tart, akkor a sütés és főzés során helyettesítenie kell a sikért tartalmazó liszteket. Erre a célra több termék is kapható, ám ezek összetételükben különbözőek. Némelyek összetevői közt a lupin is megtalálható, mely nem egyszer okoz kellemetlen panaszokat, még szigorú gluténmentes diéta mellett is. Szarka Dorottya, a Budai Allergiaközpont dietetikusa összefoglalta, mit kell tudni lupinallergia esetén a diétáról.

Az allergiát tartósan, akár 10-12 évre megszüntető kezelést még az allergén növény virágzása előtt, legalább 2 hónappal korábban meg kell kezdeni. Ezekben a hónapokban tehát már érdemes utána járni a részleteknek, ha ebben az évben mi is fontolgatjuk a kezelést. Arról, hogy kinél kezdhető és kinél nem allergén immunterápia, dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa adott felvilágosítást.

Fejtörést okozhat, ha tojásallergia miatt mellőznie kell ezt az alapanyagot a sütések során. Szarka Dorottya, a Budai Allergiaközpont dietetikusának praktikus tanácsai azonban azt bizonyítják, hogy ha a tojást a megfelelő alapanyagokkal helyettesítjük, akár még az eredetinél finomabb, változatosabb desszerteket is készíthetünk.

Valahányszor megiszom, akár csak egy kis mennyiségű bort is, irracionálisan komoly másnapos tüneteim lesznek. Az ünnepi időszakomat is végig kísérte a hányinger, migrén, hasfájás és rosszullét. Ha a fenti mondatok ismerősen csengenek, dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosának sorai magyarázatot adhatnak a zavaró tünetekre.

Viktória kisgyermekkora óta rajong az állatokért, jelenleg is egy kutyával, cicával és madarakkal osztja meg otthonát. 18 éve állandó macskatulajdonos, ezért is döbbent meg, amikor kiderült, hogy az új cicája két évvel ezelőtti beköltözését követően fellépő állandó orrdugulásnak, az éjszakai befulladásoknak köze lehet kedvencéhez. Amikor bebizonyosodott, hogy tüneteit macskaszőr allergia okozza, fel sem merült benne, hogy megválna Timontól, olyan megoldást keresett, amelynek segítségével tünetmentesen élhet együtt cicájával.

Búza, glutén, tojás, tej és szója – leggyakrabban ezek az összetevők okoznak panaszokat akkor, ha valaki ételallergiás vagy ételérzékeny. A kettő ugyanis különböző betegség, az egyik sokkal több embert érint, tüneteik sem teljesen azonosak, a kivizsgálásuk módja pedig teljesen különböző. Dr. Sárdi Krisztinával, a Budai Allergiaközpont gasztroenterológusával az ételallergia és az ételérzékenység közti eltérésekről beszélgettünk.

Megelőzés céljából nem érdemes terhesség és szoptatás alatt kizárni az étrendből a gyakori allergéneket – tej, tojás, glutén, mogyoró – mert ezzel nem csökkentjük a gyermeknél az esetleg megjelenő allergia kockázatát. Dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy diétázni csak abban az esetben szükséges, ha a gyermeknél már megjelentek az allergiás tünetek.

Sokan akkor sem szeretnének lemondani a háziállat tartásáról, ha lakásban laknak. Így viszont óhatatlanul szoros közelségben élnek kedvencükkel, ami nehézségeket okozhat akkor, ha valaki allergiás lesz az állat szőrére. Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa tippeket ad a lakás allergénmentesítéséhez, és azt is elárulja, hogy létezik-e hatékony kezelés állatszőr allergia ellen.

Az inzulin értékek magasabb szintje egy sor más hormonális zavart idézhet elő, ezért az inzulinrezisztencia mellett gyakran más endokrin problémák is jelen vannak. Hogy mik fordulnak elő a legtöbb esetben, arról dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája beszélt.

Az orrdugulás, a kivörösödött, viszkető, könnyező szemek jól ismert tünetei a légúti allergiáknak, melyet nemcsak pollenek, hanem lakáson belüli allergének is előidézhetnek. A hűvösebb évszakokban gyakran a háziporatka okoz ilyen jellegű panaszokat. Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy a hagyományos allergiaellenes készítmények mellett milyen módon lehet hatékonyan és tartósan enyhíteni a tüneteket.

A diagnózis utáni első sokkhatást követi a másik, amikor az ételallergiás ember találkozik a környezete reakciójával. Az érintett, aki addigra már alaposan körbejárta a témát, nem érti, hogy a többiek hogyan lehetnek ennyire tájékozatlanok, vagy akár tapintatlanok a diétáját illetően. Az előttünk álló ünnep, a rokonlátogatással egybekötött ebédek és vacsorák időszaka kapcsán Sasvári-Szekeres Anitával, a Budai Allergiaközpont dietetikusával a speciális diétát tartók nehézségeiről beszélgettünk.

Szinte nincs is olyan család, melynek tagjai közt ne lenne legalább egy valaki, aki ne küzdene valamilyen pajzsmirigyzavarral. Sajnos a probléma népbetegségnek számít, és számtalan gondot generál. Bár sokakat érint, mégis rengeteg a tévhit vele kapcsolatban. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája a leggyakoribbakat oszlatta el.

Akár régebb óta, akár újonnan szed valaki véralvadásgátlót, olykor nem várt tüneteket tapasztalhat, melyek megijeszthetik a beteget. Hogy mi számít normálisnak a terápia során és mikor érdemes orvoshoz fordulni, arról prof. Blaskó Györgyöt, a Trombózisközpont véralvadási specialistáját kérdeztük.

A cöliákia, vagy közismert nevén lisztérzékenység egy autoimmun betegség, diagnosztizálása során fontos szerepe van a vérvizsgálattal kimutatott szöveti transzglutamináz IgA antitest értékének is. Több otthon végezhető gyorsteszt is ennek eredménye alapján ad pozitív, vagy negatív eredményt, ám ez néhány esetben félrevezető is lehet.

Rendszeres fogyasztásuk kapcsán különféle tünetek jelentkezhetnek. Ezekről kérdeztük dr. Hidvégi Edit gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát.

Az elmúlt évek alatt jelentősen megemelkedett a nyírfapollen allergiások száma, és a klímaváltozás miatt köztük sokan még erősebb tünetekkel küzdenek. Hogy miért fontos már most, de legkésőbb decemberig erre előre gondolniuk, a majd csak tavasszal virágzó nyírfa pollenjére allergiás érintetteknek, arról dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa beszélt részletesebben.

A nyári időszakban jelentkező náthás tünetekért gyakran a huzatot, a jeges üdítőket, vagy egy éppen virágzó növénnyel szembeni allergiát teszünk felelőssé. Sok esetben azonban nem is sejtjük, hogy a panaszaink hátterében egy, a lakásban megbújó, szabad szemmel nem látható élőlény a felelős.

Habár az egyik legártalmatlanabb élelmiszerként tartjuk számon, a burgonya is okozhat allergiát vagy ételérzékenységet. Mivel sok mindenben megtalálható és rendszerint nem magában, hanem köretként, főzve, vagy sütve fogyasztjuk, ezért nehéz beazonosítani, ha valóban ez okozza a tüneteinket. Visszatérő gyomor-és bélrendszeri, légúti vagy bőrtünetek esetén érdemes erre is gondolni.

A cukorbetegek állapotának monitorozására használt fruktózamin értékének meghatározása igen nagy segítséget nyújt a diabétesz kezelésének gyors változtatása esetén és akkor, ha a HbA1c szintjének mérése valamilyen okból nem kivitelezhető. Hogy pontosan mire is való a fruktózamin értékének ellenőrzése, arról dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológusát kérdeztük.

Ha a tavalyi évhez hasonlóan az elmúlt heteket is tüsszögéssel, köhögéssel, orrfolyással és szemviszketéssel tölti, akkor gyanús, hogy a tünetek hátterében nem egy évről-évre ismétlődő nátha, hanem légúti allergia áll. Ahhoz, hogy a tünetek megszűnjenek, és idővel ne alakuljanak ki újabb allergiák, esetleg asztma, személyre szabott kezelést kell kapnia. Ehhez az első lépés a tüneteket kiváltó allergén beazonosítása, allergia vizsgálat segítségével.

A pubertáskor igen nagy hormonális változásokkal együtt járó időszak, melynek során kellemetlen tünetek is jelentkezhetnek. Az egyik leggyakoribb a bőr zsírosodása és a rajta megjelenő gennyes pattanások. Ez mind a fiúkra, mind a lányokra igaz, ám érdemes tudni, hogy a gyengébbik nem esetében, ha elhúzódik a probléma, illetve ha túlzott méreteket ölt, az akár PCOS szindrómára is utalhat. Dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusa az állapot tüneteit és kezelési lehetőséget ismerteti.

A hüvelyi fertőzések egy része a nem csupán szexuális úton történő problémák, melyekben nagy szerepe van a hüvelyflóra kényes egyensúlyi állapotának felborulása. Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza elárulta, mely panaszok a legjellemzőbbek a nőgyógyászati rendelőkben, és hogy mit lehet ellenük tenni.

A légúti allergiához általában az orrfolyással, szemviszketéssel, tüsszögéssel járó tüneteket társítjuk, a nehézlégzés, zihálás kapcsán pedig inkább az asztma jut eszünkbe. A két betegség azonban gyakran együtt jár, és allergiásoknál az sem ritka, hogy idővel asztmás tüneteik is jelentkeznek. Az újonnan fellépő légzési panaszokat ezért mindig vegyük komolyan!

Tízóraira, uzsonnára is gyakran adunk gyümölcsöket a gyerekeknek, hiszen egészséges, vitaminokban, rostban gazdag alkotóelemei táplálkozásunknak. Azonban nem árt tudni, hogy a gyümölcsök allergiás reakciót is okozhatnak, az egyik legerősebb allergén pedig a kivi. Mire figyeljünk, milyen tüneteket okozhat?

A világon rengeteg pár küzd meddőséggel, melynek egyik oka a magas prolaktin szint is lehet – akár férfiakról, akár nőkről van szó. Emellett okozhat még fáradékonyságot vagy szexuális vágy csökkenést is a hormon magas szintje, így a problémával mindenképpen foglalkozni kell. Szerencsére a zavarra természetes megoldás is létezik, akár önmagában, akár kiegészítő terápiaként. A témában dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológusa van a segítségünkre.

Aki keresgélt már az áruházak mélyhűtőiben mentes fagylaltokat, több fajta jelöléssel is találkozhatott, például laktózmentes, vagy vegán. Míg az előbbi tartalmaz tejet, csak a laktózmentes változatot, addig a vegán teljesen tejmentes termék. Az utóbbi években elterjedt még a paleo jelző is, ami szintén tejmentes terméket jelöl, hiszen a paleo diétában nem használnak tejet, azt rendszerint növényi tejjel helyettesítik. Ha bizonytalanok vagyunk, inkább kérdezzünk rá az összetevőkre, hogy a kellemetlen mellékhatásokat megelőzzük!

A 2-es típusú cukorbetegség diagnózisa hallatán a legtöbben úgy gondolják, hogy életük végéig inzulin kezelésre szorulnak, pedig van, hogy elég a gyógyszeres terápia. Hogy mikor melyiket kell alkalmazni, és hogy mikor van szükség váltásra, arról dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológusát kérdeztük.

A glutén fogyasztásának mellőzését sokan divatdiétának vélik, ám valójában sokan vannak, akiknél megszűnnek bizonyos tünetek, ha kiiktatják az étrendből a gluténtartalmú ételeket.

A nyaralás ideje alatt előszeretettel válogatunk a helyi konyha specialitásai közül. A halak és a tengeri herkentyűk sokak kedvencei, ám az arra érzékenyeknél fogyasztásuk allergiát okozhat, melynek ellátása azonnali orvosi segítséget igényel.

A nikkel allergia tünetei nemcsak akkor jelentkezhetnek, ha a bőrünk valamilyen nikkel tartalmú tárggyal – például övcsattal, fülbevalóval – érintkezik, hanem bizonyos ételek fogyasztása miatt is. A nyár ebből a szempontból fokozott kockázatot jelent, ugyanis a halak, a tenger gyümölcsei és számos szezonális gyümölcs nikkeltartalma is magas.

Ha a tavalyi évhez hasonlóan az elmúlt heteket is tüsszögéssel, köhögéssel, orrfolyással és szemviszketéssel tölti, akkor gyanús, hogy a tünetek hátterében nem egy évről-évre ismétlődő nátha, hanem légúti allergia áll. Az alkaros bőrpróba, vagy Prick-teszt azonban ebben az időszakban nem végezhető el, ám más módon meg lehet állapítani, hogy mi okozza a tüneteket.

A nyaralásra, utazásra való felkészülés része a nyaralóhely és az időpont kiválasztása, az útiterv, programok szervezése. Prof. Nékám Kristóf, a Budai Allergiaközpont allergológusának segítségével összegyűjtöttük mi az, amire allergiásként érdemes még figyelni, mielőtt útnak indulunk.

Hogyan befolyásolja az időjárás a tüneteket? Meglephetjük-e virágcsokorral allergiás ismerősünket? Miért tart egyre tovább a pollenszezon? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre adunk választ, szakértőnk segítségével.

A lisztérzékenységként ismert autoimmun betegség, a cöliákia mellett gyakoribb a nem-cöliákiás-gluténérzékenység (NCGS). Mindkét betegség un. gluténfüggő betegség, vagyis a gluténnek központi szerepe van a kialakulásukban, és kezelésük egyenlő a gluténmentes étkezéssel. Erről és a kivizsgálás nélkül megkezdett diéta veszélyeiről dr. Sárdi Krisztina belgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa számolt be.

Sokan nem is gondolnak arra, hogy tüneteik hátterében a glutén fogyasztása állhat, a diagnózisra ezért gyakran már csak a szövődmények megjelenése kapcsán kerül sor. A cöliákia egyetlen figyelemfelkeltő tünete lehet a krónikusan fennálló vashiányos vérszegénység is, erre figyelmeztet dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa.

Tüsszögés, orrfolyás és köhögés – kevesen gondolnak arra, hogy náthás panaszaik a táplálkozással is összefügghetnek, pedig érdemes ezt is megfigyelni. Hisztamin intoleranciásoknál az eper fogyasztása is tüneteket okozhat.

Allergiások gyakran tapasztalják, hogy pollenszezonban a torkuk viszket, kapar, egyesek furcsa bizsergető érzésről is beszámolnak. A zavaró jelenség a szénanátha tünete is lehet, ám más okokból is jelentkezhet. Ezeket gyűjtöttük össze dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosának segítségével.

Ha a tavaszi felmelegedés kezdetén, február-március környékén tüsszög, majd július vége, augusztus közepe körül újra jelentkeznek az allergiás tünetei, akkor önnél feltehetőleg mogyoró és parlagfű allergia is fennáll. Emellett persze más variációk is léteznek, a légúti allergiások közt ugyanis egyáltalán nem ritka, hogy nemcsak egy allergénre, hanem többre is allergiások. Az allergén immunterápia ilyen esetben is elvégezhető, ennek módjáról dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa nyilatkozott.

Javában tart a pollenszezon, ám még előttünk a leggyakoribb allergén növény, a parlagfű virágzásának időszaka. A Budai Allergiaközpont szakembereit arról kérdeztük, hogy mit tanácsolnak az érintetteknek, mire figyeljenek a következő hónapokban.

Sokan kívánják azt, hogy a betegségeket csupán ránézésre meg lehessen állapítani, és ne kelljen különböző orvosok után rohangálni és vérvételekre járni. Persze a szakember felkeresése és különböző vizsgálatok nélkül sajnos nem lehet felállítani pontosan egy diagnózist sem, ám a pajzsmirigyzavarok gyanúja egy jó orvosban gyakran már ránézésre is felmerül. Hogy milyen külső tünetei vannak a pajzsmirigy betegségeknek, arról dr. Békési Gábor, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája beszélt.

Az allergia-diagnosztikai fejlesztésekben világelsőnek számító bécsi egyetemi szakemberek csoportja, akik 10 éve az első generációs „ allergén diagnosztikai chip” kifejlesztésével váltak világhírűvé, az osztrák MacroarrayDx céggel együttműködésben nemrégiben kifejlesztették a diagnosztikai teszt új generációját, amivel még pontosabb diagnózist és terápiát kaphatnak az allergiások. A 244-es nanotechológiás allergiatesztet a világ számos országában alkalmazzák már sikeresen, mostantól hazánkban is elérhető.

Amennyiben valaki gyermeket szeretne, ám már hosszabb ideje próbálkozik, felmerülhet benne a gyanú, hogy vajon hormonális probléma okozza-e a sikertelenséget. Gyakori ugyanis, hogy pajzsmirigyzavar a negatív tesztek okozója, ám sajnos azt csak kevesen tudják, hogy a gyermekáldáshoz mi is a legideálisabb TSH szint. A kérdésre dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája ad választ.

Ha önnek légúti allergiája van, és emellett kapar a torka, égő, bizsergető, viszkető érzése jelentkezik bizonyos ételek elfogyasztásakor, akkor célszerű kizárni a keresztallergiák lehetőségét! A hagyományos allergia tesztek azonban ilyen esetekben nem mindig kellően informatívak. Egy merőben új, korszerű allergiavizsgálat azonban segíthet meghatározni, hogy mi okozza a tüneteket.

Újra itt a pollenszezon, a hirtelen felmelegedés következtében szinte egy időben bontanak rügyet a fák. A levegőben emelkedő pollenkoncentráció hatására egyre több embernél tüsszögés, szem-és orrviszketés, orrfolyás, orrdugulás jelentkezik. Ha Ön is unja már az évről-évre visszatérő allergiás tüneteket, idén kezdjen valami újat! Az allergén immunterápia segítségével akár már erre a nyárra is 80%-kal csökkentheti az allergiás tüneteit. És vannak további érveink is a kezelés mellett.

Fém- és fogászati allergia vizsgálata során a pontos diagnózishoz a betegnek négy alkalommal meg kell jelennie a kezelőorvosnál, hogy a szakember a bőrtüneteket, változásokat feljegyezze. Ez első hallásra megterhelőnek tűnhet, ám ha belegondolunk, hogy a vizsgálat alapján megállapított csípő-, vagy térprotézist, fogászati implantátumot egy életen át viselni fogjuk, már nem is tűnik olyan soknak a többszöri leolvasás.

A pázsitfűfélék családjába több növényfaj tartozik, ezek váltakozó időpontokban virágoznak, ezért az általuk okozott allergiás tünetek áprilistól egészen szeptemberig tarthatnak. Hagyományos tüneti kezeléssel és házi praktikákkal természetesen csökkenteni lehet a tünetek erősségét, ám ha tartósan megszabadulna a pázsitfű allergiától, akkor érdemes az allergén immunterápiát választania! Február végén, március elején még elkezdheti a kezelést.

A hagyományosan összeállított ünnepi menüsor több olyan élelmiszert is tartalmaz, melyek lebontása során hisztamin szabadul fel a szervezetben. Az ilyen típusú ételek fogyasztása, az arra érzékenyeknél panaszokat okozhat: csalánkiütés, arcdagadás, kivörösödés, tüsszögés, orrdugulás jelentkezhet. A tünetek kezelésében a mediátor diéta segíthet.

A jól ismert orrdugulással, tüsszögéssel és orrfolyással járó tünetek mellett az allergia a szemeket sem kíméli: irritáció, viszketés, vörösség, kötőhártya-gyulladás is jelentkezhet. A szemtünetek akár önállóan, egyéb panaszok nélkül is megjelenhetnek.