Neurológia

A átmeneti agyi keringészavar, a TIA (vagy közkeletű nevén ministroke) ugyanolyan tünetekkel jár, mint a stroke, de ezek a tünetek néhány perc múlva, legkésőbb 24 órán belül megszűnnek. Miért fontos mégis, hogy tudjunk róla, ha lezajlott? Dr. Jakab Gábor PhD, a Neurológiai Központ neurológusa válaszol a kérdésre.

A másodlagos fejfájás röviden azt jelenti, hogy a fejfájás egy másik betegség tünete, velejárója. A kezelés tehát nyilvánvalóan különbözik az elsődleges fejfájásétól, hiszen elsősorban az alapbetegséget kell ellátni. Dr. Simon Márta, a Neurológiai Központ neurológusa, fejfájás specialista arra hívta fel a figyelmet, hogy éppen a megkülönböztetés adja a diagnosztizálás egyik legnagyobb jelentőségét.

Mind a migrénnek, mind az úgynevezett „cluster” fejfájásnak erős kapcsolata van a cirkadián rendszerrel, vagyis azzal a belső órával, ami a testi folyamatainkat szabályozza. Ezért fordulhat elő, hogy ez a két fejfájástípus típusosan ugyanabban a napszakban és évszakban sűrűsödik. Dr. Jakab Gábor PhD, a Neurológiai Központ neurológusa egy friss kutatás eredményeiről és a kezelés lehetőségeiről beszélt.

A szédülés egyik típusa az úgynevezett BBPV, vagyis a helyzetváltoztatással összefüggő szédülés, ami forgó jellegű, és a fej mozgatásának hatására jelentkezik. Dr. Gács Gyula tanár úr, a Neurológiai Központ neurológusa szerint nem kell beletörődni, hogy forog körülöttünk a világ, hiszen egyrészt fontos a pontos diagnózis, másrészt sokszor egy igen egyszerű manőver megszüntetheti a tüneteket.

Celine Dion a napokban mondta le összes koncertjét, nyilvánosan mesélve az őt megtámadó neurológiai tünetegyüttesről, a Stiff-person szindrómáról. Ez a ritka betegség fájdalmas izomgörcsökkel, izommerevséggel jár, és Dion esetében ez azt is jelentheti, hogy nem teljesen ura a hangjának. A betegség okairól és kezelési lehetőségeiről beszélt dr. Gács Gyula, a Neurológiai Központ neurológusa.

A ministroke vagy TIA tulajdonképpen az átmeneti agyi keringészavar megnevezése. A TIA tünetei megegyezhetnek a stroke tüneteivel, de ministroke esetében ezek néhány perc múlva, legkésőbb 24 órán belül megszűnnek. Dr. Jakab Gábor PhD, a Neurológiai Központ neurológusa elmondja, miért fontos az esemény utáni kivizsgálás.

A kar zsibbadása, gyengesége, érzészavarai is utalhatnak mellkaskimeneti szindrómára, ami a nyaki szakasz anatómiai rendellenességeinek következtében kialakuló tünetegyüttes. A panaszok fő oka, hogy a nyak területén található nagyerek, illetve a felső végtag idegfonata nyomás alá kerül. Dr. Mező Anita, a Neurológiai Központ neurológusa azokra a tünetekre hívta fel a figyelmet, amelyeket érdemes kivizsgáltatni.

Szédül felálláskor, leüléskor, a fej forgatásakor? Ez valószínűleg a helyzetváltoztatással összefüggő szédülés (BBPV), ami bár a legtöbb esetben jóindulatú jelenség, mégis vannak helyzetek, amikor fontos az orvosi kivizsgálás. Dr. Mező Anita, a Neurológiai Központ neurológusa ezekre hívta fel a figyelmet.

A cukorbetegek jelentős részét érinti a diabéteszes neuropátia, az elhanyagolt esetekben jelentősen súlyosbodó idegi károsodás. Dr. Jakab Gábor PhD, a Neurológiai Központ neurológusa az idegfájdalmakkal, érzéskieséssel járó betegség fő típusaira, és a kezelés kiemelt jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Nagy nemzetközi kutatások tanulsága szerint a COVID-19 fertőzésen átesett betegek közel harmadánál mutatkoznak hosszútávú neurológiai, vagy pszichiátriai tünetek. Dr. Mező Anita, a Neurológiai Központ neurológusa a kutatási eredményekről és a neurológiai kivizsgálás jelentőségéről beszélt.

A szédülés többnyire ártatlan jelenség, de egyes esetekben súlyos betegségre is utalhat. Ennek tisztázása miatt fontos lehet a neurológiai kivizsgálás, amelynek mibenlétéről és a szédülés négy fő típusáról dr. Mező Anita, a Neurológiai Központ szakorvosa beszélt.

Még az enyhe koronavírus fertőzést átélők közül is többen panaszkodnak fennmaradó idegrendszeri tünetekre. Sokaknál a koncentrációs nehézség, memóriazavar, az ún. “agyköd”, másoknál a tartós szaglás- és ízérzés vesztés, a fejfájás zavarja hosszú hónapokig a mindennapokat. Dr. Mező Anita, a Neurológiai Központ neurológusa az eddig tapasztalt, lehetséges enyhébb és komolyabb szövődményekre és a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Az arc egyik oldalának zsibbadása, mozgásának nehézsége vagy éppen bénulása több betegség tünete is lehet, éppen ezért dr. Jakab Gábor PhD, a Neurológiai Központ neurológusa szerint a legfontosabb, hogy szakorvos állítsa fel a megfelelő diagnózist.

A Parkinson-kór tipikus tünetei a remegés, az izmok merevsége és a lassú mozgás. Ugyanakkor más, kevésbé feltűnő jelek is utalhatnak a kezdődő betegségre. Ezekre hívta fel a figyelmet dr. Mező Anita, a Neurológiai Központ neurológusa.

A kéz és a láb zsibbadásának számtalan egyszerű, kézenfekvő oka lehet, azonban ha a tünet visszatérően jelentkezik, akár komoly probléma is állhat a háttérben. Dr. Jakab Gábor PhD, a Neurológiai Központ neurológusa arra hívta fel a figyelmet, hogy elsősorban az alapbetegséget kell kezelni a kínzó tünetek megszűnéséhez.