PCOS

Fokozott szőrösödés, elhízás, pattanások- ezek mind a PCOS tünetei lehetnek, melyek valljuk be, igencsak aláássák az ember önbizalmát. Bár a panaszok oki terápiájához a diéta, mozgás, gyógyszer trió tartozik, ám ha valaki nem szeretne a közeljövőben gyermeket, az a tünetek enyhítésére fogamzásgátlót is szedhet. Dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusának véleménye a témában.

A nőgyógyászati szakorvosi vizsgálat azért fontos PCOS tünetegyüttes gyanúja esetében, mert a pontos diagnózis birtokában elindulhat a komplex kezelés, együttműködve az endokrinológussal és a diabetológussal. Dr. Hetényi Gábort, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyászát kérdeztük.

A túlsúly elsősorban életmód hibáink miatt alakul ki, azonban van olyan eset, amikor hormonális probléma áll a túlsúly hátterében, és a bevált fogyókúrás módszerek már nem hoznak eredményt. Dr. Koppány Viktóriát, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistáját kérdeztük.

A korai vetélések aránya 15-20 százalék, ám ez az érték PCOS esetében 35-35 százalék is lehet. Miért jelenthet problémát a PCOS a gyermekvállalásnál? Dr. Lőrincz Ildikó, a Budai Endokrinközpont nőgyógyász-endokrinológusa válaszolja meg a kérdéseket.

Az adiponektin szint egyszerűen, mellékhatásmentesen, egy vérvételből meghatározható. Amennyiben kiderül az alacsonyabb szint, hasznos segítséget nyújt a PCOS, cukorbetegség, inzulinrezisztencia, sőt, a metabolikus anyagcsere szindróma diagnózisának felállításában, illetve a kezelés hatékonyságában! Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont orvosa osztja meg a legfontosabbakat.

A tesztoszteron túltengés hátterében gyakran PCOS áll. Bár az esetek többségében a felnőtt nők kapcsán kerül szóba, ám gyerekeknél is előfordulhat, így a tünetek fennállásakor az ő esetükben is érdemes erre gyanakodni. Dr. Tar Attila PhD, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológus főorvosa, csecsemő és gyermekgyógyász mondja el a legfontosabbakat.

A pajzsmirigynek a testhőmérsékletünk szabályozásában is fontos szerepe van, alulműködésnél igen jellemző tünet az alacsonyabb testhőmérséklet, gyakori fázósság. Mit tehetünk? Ezt is elmondja dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.

A PCOS-ben szenvedők többségé túlsúllyal küzd, melytől igen nehéz megszabadulni. Hogy az állapot miképp is hat a kilókra, arról dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája beszélt.

A PCOS igen gyakori a nők körében, melyről még mindig sokan nem tudják, hogy egy hormonális zavar okozta probléma. Bár szerencsére egyre többet foglalkoznak az állapottal, egy nagyobb nemzetközi felmérés szerint a paciensek nagy része úgy gondolja, túl hosszú ideg tartott, míg felfedezték náluk a betegséget. Hogy miért van ez így, arról dr. Lőrincz Ildikót, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusát kérdeztük.