Inzulinrezisztencia

A terheléses vércukor vizsgálat (OGTT) a cukorbetegség és az azt megelőző állapotok diagnosztizálására szolgáló eljárás. Sokan úgy gondolják, elég csupán az ujjbegyből mért glükóz érték, ám ez sem a prediabetes, sem a cukorbetegség pontos diagnózisához nem elegendő. Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája ezen vizsgálat menetét mondja el, valamit azt is, mikor érdemes OGTT-re menni.

Az inzulinrezisztencia terápiája elsősorban személyre szabott diétán és rendszeres testmozgáson alapul, ami mellett olykor gyógyszeres kezelés is szükséges lehet. Ezeken kívül dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa ajánl néhány táplálékkiegészítőt, melyek segíthetik a betegek közérzetének és értékeik javulását.

Az inzulinrezisztencia (IR) a 2-es típusú cukorbetegség előszobájaként emlegetett állapot, mely gyakran igen kellemetlen tünetekkel jár. Sokszor a teherbeesést is megnehezítheti. Dr. Borús Hajnalt, a Budai Endokrinközpont diabetológusát a fogamzásgátlók szerepéről kérdeztük az IR terápiájában.

Sajnos igen sokaknál áll fenn inzulinrezisztencia, melynek terápiájában a legfontosabb a megfelelő életmód követése, ami személyre szabott diétát és rendszeres testmozgást is magában foglal. Éppen ezért lehet nehéz az átállás az édesszájúaknak, hiszen úgy gondolják, búcsút inthetnek a finomságoknak. Pedig, ha a megfelelő alapanyagokból készítik el a süteményeket, akkor olykor egy kis bűnözés belefér a szigorú étrendbe. Szabó Lucia, a Budai Endokrinközpont dietetikusa az alábbi tanácsokat osztotta meg.

A magas inzulinszint, az inzulinrezisztencia számtalan kellemetlen tünetekkel járhat, ám kevés szó esik arról, hogy a probléma megnöveli a refluxos panaszok fellépését. Ugyanis igen sokan panaszkodnak arra, ha megugrik az inzulin mennyisége, úgy előjönnek a gyomorsav okozta maró tünetek. A két állapot közti kapcsolatról és az IR orvoslásáról dr. Koppány Viktóriát, a Budai Endokrinközpont IR és PCOS specialistáját kérdeztük.

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában nagy szerepe van a genetikának is, ezért ha valakinek a családjában előfordult már a probléma (főleg, ha szülőről, nagyszülőről van szó), akkor érdemes neki is rendszeresen ellenőriztetnie a vércukor szintjét. Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája azonban felhívja arra a figyelmet, hogy ilyenkor ne csak a glükóz, hanem az inzulin szinteket is nézesse meg, hiszen a 2-es típusú diabetes-t megelőzi az inzulinrezisztencia, melyet szintén kezelni szükséges!

Az inzulinrezisztencia terápiája igen komplex, hiszen személyre szabott diétából, rendszeres mozgásból és szükség esetén gyógyszeres kezelésből áll. Az értékek normál tartományba kerülése hosszú időt is igénybe vehet, és joggal merülhet fel az érintettekben a kérdés, hogy vajon meg lehet-e szabadulni örökre az IR-től, és vissza lehet-e térni az régebbi életviteléhez? A választ dr. Koppány Viktóriától, Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistájától tudtuk meg.

Az inzulinrezisztencia oka és következménye is lehet a túlsúly, melytől megszabadulni igen nehéz, és csakis megfelelő, személyre szabott terápiával és nagy odafigyeléssel, kitartással lehet eredményeket elérni. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológusa hasznos tanácsokat adott arra, hogy miként lehet fogyni akkor, ha valaki IR-rel küzd.

Az inzulinrezisztencia (IR) a szénhidrátháztartás egy olyan zavara, mely amellett, hogy megnöveli a 2-es típusú diabetes kialakulásának kockázatát, a teherbeesést is nagyban megnehezíti. De mi van akkor, ha végre pozitívat mutat a terhességi teszt? Dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont diabetológusa hasznos tanácsokkal szolgált az IR-es kismamáknak.

Az internetnek hála az emberek egyre több információhoz jutnak hozzá különböző betegségekről, azok diagnosztizálásáról, kezeléséről. Ez egyrészről igen pozitív, hiszen rengeteg hasznos adat birtokába kerülhetnek, ám másrészt nagy veszélyeket is rejt, hiszen az öndiagnózis gyakran hibás vagy pontatlan, ami a megfelelő kezelést hátráltatja. Hogy miért nem jó, ha a laborleleteket maga a páciens vagy más laikus elemzi, arról dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont endokrinológus főorvosa beszélt.

Cukorbetegség az inzulinrezisztencia, az elhízottak betegsége, a modern táplálkozás az oka, ezért megfelelő diétával kivédhető, csak a nőket érinti. Összeszedtünk öt tévhitet, amelyekre dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont orvosa reagál.

A cukorbetegség előszobájának is nevezik az inzulinrezisztenciát, amely korunk egyik legtöbb problémát okozó anyagcsere betegsége. Mi áll a hátterében? Miért fontos időben felismerni és kezelni? Ezt is megkérdeztük dr. Koppány Viktóriától, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistájától.

Az inzulinrezisztencia (IR) egy cukoranyagcsere rendellenesség, amely akár 2-es típusú cukorbetegségbe is átmehet, ha nem kezelik azt megfelelően. Nevezik a diabétesz előszobájának is, nem véletlenül. Milyen más problémákkal párosulhat? Erre dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája válaszol.

Az inzulinrezisztencia (IR) alapvetően a cukoranyagcsere betegsége, ám igen sokrétű következményt vonhat maga után. A tünetei is igen változatosak, ilyen például az étkezést követő fáradtságérzet. Mi áll ennek hátterében? Dr. Koppány Viktóriát, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistáját kérdeztük.

A vércukorszintet és az inzulinszintet is ellenőriztetni kell, amennyiben inzulinrezisztencia vizsgálatra jelentkezik. Mire figyeljen a vizsgálat előtt és közben? Ezt is megkérdeztük dr. Koppány Viktóriától, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistájától.

Az inzulinrezisztenciásoknak egy meghatározott szénhidráttartalmú diétát kell követniük, ami már önmagában sem egyszerű, odafigyeléssel, folyamatosan egyeztetve a dietetikussal azonban nem korlátozásnak fogjuk megélni az étrendünket! Varga Dórát, a Budai Endokrinközpont dietetikusát kérdeztük.

Az inzulinrezisztenciában szenvedők gyakran küzdenek súlyfelesleggel, így gyakran a fogyásra való képtelenség viszi a betegeket orvoshoz, ahol a kezükbe kapják a diagnózist, magyarázatként szolgálva a plusz kilókra. Hogy mégis miként függ össze az IR és a túlsúly, arra dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája adott magyarázatot.

Pubertáskorban megszokott, hogy a gyerekek bőrét gyulladt pattanások „díszítik”. Azonban a nagyobb hormonális változások lecsengése után rendszerint ezek a zavaró aknék eltűnnek. Éppen ezért lehet meglepő, ha egy felnőtt arcán is megjelennek a kellemetlen bőrhibák. Ennek egyik lehetséges okát dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája ismerteti.

Az inzulinrezisztencia számtalan szokatlan tünetet produkálhat, és a beteg gyakran csak utólag jön rá, hogy kellemetlen panaszait a magas inzulinszint okozta. Felmerülhet így a kérdés, hogy vajon van-e valamilyen összefüggés az alvászavarok és a kóros állapot között. A választ dr. Koppány Viktóriától, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistájától tudtuk meg.

Az elmúlt időszakban sokat lehet hallani a Honeybeast énekesnőjének, Tarján Zsófi átalakulásáról, ugyanis miután diagnosztizálták nála az inzulinrezisztenciát, megfelelő kezelésben részesülve nagymértékű súlyfeleslegtől szabadult meg. Dr. Koppány Viktóriát, a Budai Endokrinközpont inzulinrezisztencia és PCOS specialistáját az eset kapcsán a személyre szabott terápiáról kérdeztük, hogy más IR-es is büszke lehessen alakjára.

Olykor-olykor mindannyiunkra ránk tör a farkasétvágy, amikor legszívesebben betermelnénk a hűtő és a spájz tartalmát, főleg a szénhidrátokat. Ennek legtöbbször lelki okai vannak, esetleg kissé kevesebbet ettünk a megszokottnál, ám ha rendszeresen előfordul normál étkezés mellett, akkor lehet, inzulinrezisztencia, esetleg kezdődő cukorbetegség okozza. A témában dr. Koppány Viktóriát, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistáját kérdeztük.

Nyáron a legtöbben inkább a lédús, hűsítő gyümölcsöket kívánjuk a nehezebb, zsírosabb ételek helyett, és nem ritka, amikor ebédre is egy finom gyümölcsleves kerül az asztalra. De vajon miként illeszthető bele ez az inzulinrezisztensek diétájába? A túl sok gyümölcs nem fogja túlságosan is megemelni a vércukorszintet? A kérdéseket Sárga Diána, a Budai Endokrinközpont dietetikusa válaszolja meg.

Statisztikák szerint egyre többen küzdenek manapság az inzulinrezisztenciával, amely nem csak kellemetlen tüneteket és meddőséget okozhat, de kezeletlenül akár 2-es típusú cukorbetegséghez is vezethet. Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont inzulinrezisztencia és PCOS specialistája a legfontosabb tudnivalókat ismerteti a betegségről és annak sikeres terápiájáról.

Az inzulinrezisztenciával csak pár éve kezdtek el komolyabban foglalkozni a szakemberek, nem is csoda, hiszen számos bosszantó tünet hátterében bújik meg, ezen felül súlyos szövődményekkel is járhat. Arról sokat hallani, miszerint meddőséget, menstruációs zavarokat, pattanásos bőrt és túlsúlyt okoz, ám friss tanulmányok szerint a fogágybetegség mögött is gyakran a magas inzulinszint áll. Dr. Koppány Viktóriát, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistáját kérdeztük a témában.

Inzulinrezisztencia diéta követése során olykor előfordulhat, hogy az illető étkezés után pár órával el kezd szédülni, közérzete romlik, netán enyhe fokú remegést is érez. A tünetek általában hipoglikémiára, azon belül is reaktív hipoglikémiára utalnak. De vajon mit lehet ellene tenni? Erre a kérdésre kerestük a választ Sárga Diánával, a Budai Endokrinközpont dietetikusával.

Manapság egyre gyakrabban fordul elő inzulinrezisztencia a nők –és a férfiak- körében, melynek sikeres kezeléséhez a megfelelő diéta elengedhetetlen. A legtöbben úgy tudják, hogy napi 160 gramm szénhidrát fogyasztása javasolt, se több, se kevesebb. Azonban a legújabb ajánlások szerint nem mindenkinek ezt a mennyiséget kell követnie. A témáról Sárga Diánát, a Budai Endokrinközpont dietetikusát kérdeztük.

Akár meddőség, akár menstruációs zavarok miatt merül fel valakiben az inzulinrezisztencia gyanúja, fontos, hogy megfelelő vizsgálatokkal bizonyosodjon meg állapotáról. Bár az IR egyre inkább bekerül a köztudatba, azonban sokan vannak azok, akik csupán a vércukor értékeiket ellenőriztetik, pedig az inzulin szintjére is óriási szükség van a diagnózis felállításához. Hogy miért, azt dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája válaszolja meg.

A rendszertelen, esetleg kimaradozó menstruáció hátterében több probléma is állhat, ám gyakran inzulinrezisztencia okozza a panaszt. Bár valóban ez az egyik legáltalánosabb tünete a betegégnek, ám előfordulhat, hogy a szabályos ciklus ellenére is fennáll az állapot. Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája ezért az javasolja, senki se vesse el normál menstruáció esetén az IR lehetőségét, hiszen ettől függetlenül még fennállhat a probléma.