Terhességi cukorbetegség

A terhességi cukorbetegség (gesztációs diabétesz) világszerte az összes várandósság 1-14 százalékában jelentkezik és előfordulása egyre növekszik. Dr. Porochnavecz Marietta, a CukorbetegKözpont diabetológusa szerint megfelelő életmóddal és ellenőrzésekkel a mamák és a babák számos későbbi kockázati tényezőtől mentesülhetnek.

Veszélyei vannak nem csupán saját magára nézve, hanem születendő babájára is, amennyiben a kismama cukorbeteg és nem foglalkozik annak kezelésével szakorvos bevonásával! Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont belgyógyász-diabetológusa megnyugtat mindenkit: gyakran elegendő az életmód terápia betartása!

A várandósság időszaka alatt sajnos kialakulhatnak olyan állapotok, melyek veszélyeztetik mind a kismama, mind a baba egészségét. Ilyen például a terhességi diabetes, mely napjainkban igen sok nőt érint. A betegség mielőbbi terápiája kiemelten fontos, ami olykor nagyban felboríthatja a leendő anyuka mindennapjait. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa a terhességi cukorbetegség kialakulásának okát, kezelését ismerteti, valamint dr. Babai László életmódorvos, a telediabetológia szakértője elárulja, vajon miként lehet megkönnyíteni a kismamák napjait.

Az adott, aktuális várandósság időszakában legelső alkalommal észlelt kóros szénhidrát anyagcserezavart nevezzük gesztációs, vagy terhességi diabétesznek. Kialakulását az örökletes hajlam, fizikai állapot és az életmód mellett a terhesség alatt bekövetkező hormonális változások is elősegítik. Kezelésével kapcsolatban dr. Turi Zsuzsanna szülész-nőgyógyász, a Nőgyógyászati Központ problémás terhességek gondozására specializálódott orvosa nyilatkozott.