Bőrápolás

A hideg, szeles időben sokan küzdenek a kezük kiszáradt, repedezett bőrével, amellyel kapcsolatban nem mindegy, mit és hogyan alkalmazunk. Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyásza, klinikai onkológus jótanácsokkal szolgált és arra is felhívta a figyelmet, hogy betegség is okozhat ilyen tünetet.

Szemölcsök bárhol előfordulhatnak a testen, de talán az egyik legkellemetlenebb, ha a kézen, a tenyéren vagy az ujjakon jelennek meg. Ezek egyrészt esztétikailag lehetnek zavaróak, másrészt elhelyezkedésüktől függően megnehezíthetik az írást, a fogást. Megszabadulni viszont nem feltétlenül könnyű tőlük! Dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus ebben ad tanácsot.

Kásadaganat, faggyúmirigy, atheroma - ezek a megnevezések ugyanannak a jóindulatú elváltozásnak a nevei. Ártalmatlan és fájdalommal nem járó bőr alatti képletekről van, melyek a néhány milliméterestől a több centiméteres nagyságig nőhetnek. Mivel pedig gyakran látható helyen jelennek meg, sokszor esztétikai okokból merül fel az eltávolítás igénye. Dr. Csapó Zsolt PhD, a Dermatica sebésze ennek lehetőségeit foglalta össze.

Szinte mindenki ismeri az érzést, amelyet az arcon pirosló pattanások kapcsán tapasztalunk: azonnal neki kell állni kinyomkodni. Holott a szakszerűtlen, házi nyomkodás sokszor csak rontja az állapotot, különösen, ha a „munkálatok” az úgynevezett veszély háromszögben történnek. Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere, szépségterapeuta azt javasolja, a súlyosabban pattanásos bőr kezelését érdemes profira bízni, ha szeretnénk elkerülni a súlyosabb fertőzést és a maradandó hegek kialakulását.

Az ajakherpesz, vagyis orális herpesz igen gyakori jelenség, sokan tapasztalják életük során a vele járó égő fájdalmat. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy ugyanazon vírus az oka a genitális herpesznek is, amelynek terjedéséről, megelőzéséről dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos beszélt.

Sokan akkor hallottak először az alopecia areata nevű jelenségről, amikor Jada Pinkett Smith először jelent meg nyilvánosan, nem rejtegetve kopasz fejbőrét. Ez a bátorság erőt adhatott mindazoknak, akik a hajvesztéses állapottal élnek, hogy ne szégyelljék azt, amiről nem tehetnek. Dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus arról beszélt, betegségnek tekinthető-e az alopecia, teljes hajvesztésre kell-e számítani az érintetteknek és hogy milyen kezelési lehetőségek jöhetnek szóba.

A pikkelysömör egy autoimmun betegség, ami pirosas, lilás, pikkelyesen hámló plakkokat képez a bőrön, főként a térden, a fejbőrön, a könyökön és a háton. Bár viszonylag gyakori kórképről van szó, még nagyon sok tévhit övezi. Valóban fertőző és a szegényes higiénia miatt alakul ki? Nem más, mint a száraz bőr következménye? Csak a bőrön jelenthet problémát? Dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza a leggyakoribb tévedéseket igyekezett korrigálni.

Bőrkeményedés, szemölcs, ekcéma, pikkelysömör? A hiperkeratosis egy összefoglaló megnevezés, amely a bőr bizonyos területének megvastagodására utal és többféle megjelenése formája ismert. Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyásza, klinikai onkológus szerint a kezelés is a diagnózisnak megfelelően összetett.

A nyár nem csak a nyaralás, de sajnos a gombás megbetegedések szezonja is, hiszen a gombák kifejezetten kedvelik a meleg, párás környezetet. A tünetekkel szembesülvén sokan a vény nélküli szerekkel próbálkoznak, de dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus arra hívta fel a figyelmet, hogy ez sok esetben nem elégséges.

Sokszor egyértelmű oka van annak, ha kipirulunk: zavarba jövünk, valami csípőset, forrót eszünk, esetleg a hidegből belépünk egy meleg szobába. Ugyanakkor dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza szerint betegség is okozhatja az arc pirosságát, amit a diagnózistól függően lehet kezelni.

Az érintettek nem mindig tudják, mi okozza a korpaszerű lemezkéket, a sárgás, viszkető foltokat a bőrükön, hiszen a seborrhoeas dermatitis akár a pikkelysömör tüneteivel is összekeverhető. Többek közt a pontos diagnózis miatt is fontos a bőrgyógyászati ellátás, ráadásul, ahogyan azt dr. Rózsa Annamária, Dermatica bőrgyógyásza hangsúlyozza, gyerekeknél és felnőtteknél más-más kezelés lehet szükséges.

A pattanásos bőrt elsőre a kamaszkorral kapcsoljuk össze, holott felnőttkorban is sokan küzdenek ezzel a problémával. Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus nem csak a lehetséges okokat vette számba, de a kezelési lehetőségekre is kitért.

A rozácea egy kellemetlen és esztétikailag is kihívást okozó bőrbetegség, amelynél nem csak az orvosi kezelés, de a megfelelő életmód és főként a fényvédelem döntő jelentőségű. Dr. Szántó Hajnalka, a Dermatica bőrgyógyásza, allergológus, klinikai immunológus arra hívta fel a figyelmet, hogy már az első napsugaraknál szükséges az óvatosság.

Mind a vényköteles, mind a „testépítő” szteroidok okozhatnak pattanásokat, és más bőrproblémákat. Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus arról beszélt, hogy szteroid akne ugyanúgy néz ki, mint egy közönséges pattanás, de másképp kell kezelni.

A hiperkeratosis megnevezés tulajdonképpen a bőr megvastagodását jelenti, amelyet többek közt gyulladás, mechanikai hatás és bőrbetegség, például ekcéma és szemölcs is okozhat. Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza szerint a kezelés a diagnózisnak megfelelően összetett lehet.

Bár fényterhelés hatására is megjelenhetnek az orrot behálózó piros erek, ennek a jelenségnek számos más oka is lehet. Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza szerint először az okot kell meghatározni, és ennek ismeretében hatékony kezeléssel és életmóddal halványítható, eltüntethető a zavaró látvány.

A pikkelysömörös betegek pontosan tudják, hogy betegségük egy-egy nyugodt, tünetmentes időszak után képes újra és újra fellángolni. Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus azokra a tényezőkre hívta fel a figyelmet, amelyek gyakran belobbantják a psoriasis-t.

Bár az természetes, hogy mikroszkopikus gombák számos típusa él a testünkön és a testünkben, a gombás fertőzés időnként „elszabadul” és kínos tüneteket okoz. Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus arról beszélt, miért gyakoribb a bőrgomba nyáron és miért fontos a szakszerű kezelés.

A nyári erős napsütésben az ajkak érzékeny bőrét is megfelelően védjük a napsugarak ellen. Ha azonban ennek ellenére is száraznak, cserepesnek érezzük az ajkakat, az ajak dermatitisz jele is lehet, mellyel kapcsolatban dr. Schmidt Emese bőrgyógyász, klinikai onkológust, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

Az arcon megjelenő pattanások – mint az elmúlt hetek egyik hirdetési kampányából kiderült - nagyon szembetűnőek, és jelentősen rombolhatják az érintettek önbizalmát. Dr. Schmidt Emese, a Dermatica bőrgyógyásza, klinikai onkológus a lehetséges okokra, a kezelés és a megelőzés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

A hideg évszakban és a hónapok óta tartó rendszeres fertőtlenítés miatt is sokan küzdenek a kezük kiszáradt, repedezett bőrével, amelynek kezelése számos házi praktikával megoldható. Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy betegség is okozhat ilyen tünetet.

Hónapokkal a koronavírus-fertőzésből történő felépülést követően sokan tapasztalnak intenzív hajhullást. Ennek lehetséges okairól dr. Brezán Edina bőrgyógyász és kozmetológus szakorvost, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

A nők tájékozottabbak a melanomával és általában a bőrdaganatokkal kapcsolatban, mint a férfiak és nagyobb arányban vesznek részt az éves bőrgyógyászati szűrésen is. Többek közt ilyen megállapítások születtek egy dedikált kutatásban, amelynek eredményeiről dr. Borbola Kinga, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza, kozmetológus, klinikai onkológus beszélt.

A tartósan kipirosodott orr nem csak fényterhelés, de irritáció és rosacea miatt is kialakulhat, akár komoly önértékelési gondokat is okozva. Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza szerint, ha megvan az ok, hatékony kezeléssel és életmóddal halványítható, eltüntethető a zavaró látvány.

A daganatos megbetegedések mindig multifaktoriálisak, vagyis több tényező hozzájárul a kialakulásukhoz, amelyek közül nem mindegyikre lehetünk hatással. A melanoma rizikófaktorai közül néhányat azonban befolyásolhatunk. Dr. Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza a legfontosabb teendőkre hívta fel a figyelmet.

Tévhit, hogy csak a zsíros hajúakat érinti, száraz fejbőr esetén is kialakulhat korpa, és bizonyos betegségek is hajlamosítanak rá. Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus, a Dermatica főorvosa összefoglalta a korpásodás gyakori okait és elmondta, mit tehetünk ellene.

A maszkhordással összefüggésben megjelent ún. maszkné új kihívások elé állítja a szakembereket. A bőrprobléma kezeléséről dr. Schmidt Emese bőrgyógyászt, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

A basalioma hazánkban a leggyakoribb rosszindulatú bőrdaganat. Diagnosztizálását és kezelését nehezíti, hogy gyakran panaszokat nem okozó bőrelváltozásként jelentkeznek, melyekről sokszor nem is gondolják a betegek, hogy orvoshoz kellene fordulni velük. Kialakulásának rizikófaktoraira és kezelési lehetőségeire dr. Schmidt Emese, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza, klinikai onkológus hívta fel a figyelmet.

A „rákmegelőző állapot” kifejezést meglehetősen ijesztő, ám „csupán” annyit jelent, hogy a bőr erősen károsodott a napsugárzás vagy a szoláriumozás miatt. Dr. Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza szerint ebben a fázisban még sokat lehet tenni a bőrrák megelőzéséért, de ehhez szükséges a rendszeres bőrgyógyászati szűrés.

Mivel a bőr pigmentált részei, így az anyajegyek még akkor is változhatnak a fény hatására, ha egész nyáron napvédő krémet használtunk, az őszi hónapok a tökéletesen alkalmasak arra, hogy ellenőriztessük az anyajegyeinket. Dr. Borbola Kinga, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus szerint nem csak feltűnő tünetek esetén fontos a szűrés, hiszen néha az ártatlannak hitt képletek bizonyulnak rosszindulatúnak.

Az ajkakon számos ok miatt megjelenhet egy-egy folt, seb, bőrképlet, ám amíg egy pattanást vagy herpeszt könnyen beazonosítunk, néhány esetben fontos, hogy bőrgyógyász állapítsa meg a diagnózist. Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza a lehetséges okokról beszélt.

A rosacea a 30-60 éves korosztály körében gyakori jelenség. A panaszok kezelése a nyári időszakban fokozott figyelmet igényel, mivel a napfény rendszerint rontja a tüneteket. Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus a nyári teendőkre és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Milyen faktorszámút válasszak? Lehetek allergiás egy termékre? Mi a teendő, ha pattanásos, ekcémás vagy pikkelysömörös vagyok? Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza válaszolt a fényvédő termékekkel kapcsolatos gyakori kérdésekre.

Hozzájárulhat-e a stressz a pattanások kialakulásához? Napoztassuk, sminkeljük, mit kezdjünk a súlyos aknéval? Ezekre és más fontos kérdésekre adott választ dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus.

A kötelező maszkviselés nyomai elsősorban azokon látszanak, akik szinte egész nap hordják a védőfelszerelést. Az orr kipirosodását azonban nem csak az irritáció okozhatja, de dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza szerint számos más oka is lehet az orron láthatóvá váló erek megjelenésének, a kipirosodásnak.

A napfoltnak nevezett úgynevezett hiperpigmentáció nagyon zavaró lehet esztétikailag, de valójában ártalmatlan jelenség. Ugyanakkor dr. Pánczél Gitta, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológusa arra figyelmeztet, hogy bármilyen kétség esetén fontos a bőrgyógyászati kontroll, már csak a foltok eltüntetése, halványítása miatt is.

A korral kissé halványodó arckontúrok és kisebb-nagyobb ráncok sok nő önbizalmát képesek megingatni, akik viszont nem szeretnének kés alá feküdni. Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus szerint ilyen esetekben lehet kézenfekvő megoldás a hialuronsavas feltöltés, amelyet optimális a fényszegényebb hónapokban végezni.

A világon több millió embert érint a vitiligo nevű bőrbetegség, amelynek látható, esetenként feltűnő jelei lehetnek az arcon, kézfejen megjelenő fehér foltok. Bár megjelenése mögött genetikai okok is állnak, dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus szerint halványításuk lehetséges.

Roppant kellemetlen betegség a kézfejen, ujjakon, talpon jelentkező ekcéma, amely viszketéssel, égő érzéssel, sokszor hólyagokkal jár, és emiatt erősen kihat az önbizalomra is. Dr. Pánczél Gitta, a Dermatica bőrgyógyásza a rizikófaktorokra és a kezelési lehetőségekre hívta fel a figyelmet.

Igen sok ember megtapasztalja a lábszár viszketését, különösen hideg évszakokban. Vannak azonban olyan figyelmeztető jelek, amelyek azt feltételezik, hogy nem egyszerű bőrszárazság okozza a tünetet. Dr. Pánczél Gitta, a Dermatica bőrgyógyásza arról beszélt, mikor érdemes orvoshoz fordulni.

Miközben az aknénak számos típusa ismert, és a kialakulás okai is nagyon különbözőek lehetnek, sok nő küzd a hormonális okok miatt kialakult, makacs pattanásokkal. Vajon valóban segít ilyen esetekben a fogamzásgátló tabletta? Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza járta körbe a kérdést.

A rosacea olyan bőrbetegség, amely elég elkeserítő lehet, de fontos tudni, hogy elérhető a javulás. Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere, gyógykozmetikusa arra hívta fel a figyelmet, hogy az eredményekhez kitartónak és türelmes kell lenni, hiszen nem egyetlen kezelés, hanem egy komplex kúra jelenthet megoldást.

A melanoma a gyakoribb daganattípusok közé tartozik, éppen ezért fontos ismerni azokat a rizikótényezőket, amelyek közül jónéhányon módunkban áll változtatni a megelőzés érdekében. Dr. Borbola Kinga, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus a legfontosabbakról beszélt.

Doktor Google korszakában meglepően sok „biztos” módszerről olvashatunk, amelyekkel akár otthon, önmagunk is megszabadulhatunk az anyajegyektől. Dr. Pánczél Gitta, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza arról beszélt, mi tekinthető biztonságos anyajegy eltávolításnak.

A viszketés és a kiütések gyakran együtt jelentkeznek meg a bőrön, de ez nem minden esetben van így. Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus azokat a gyakori okokat vette számba, amelyek kiütés nélküli viszketést eredményezhetnek.

A teljes testtérképes anyajegyszűrés keretében ma már támaszkodhatunk a mesterséges intelligencia segítségére is. Az „okos” program ugyanis az anyajegyről készült korábbi képpel összevetve a legkisebb eltérésekre is felhívja a figyelmet és osztályozza is azokat a veszélyességi skálán. Dr. Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza az új technikát mutatta be.

A pikkelysömör gyulladásos bőrbetegség, száz emberből körülbelül kettőt érint hazánkban. Első tünetei bármikor kialakulhatnak, leggyakrabban fiatal felnőttkorban vagy a menopauza környékén jelennek meg. A pikkelysömörrel kapcsolatos további fontos tudnivalókat dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus, a Dermatica főorvosának segítségével foglaljuk össze.

Megfelelő védekezés nélkül nem kell túl sok idő, hogy a kánikulában leégjünk a napon. Dr. Pánczél Gitta, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza elmondja, melyek a legfontosabb teendők ilyenkor és miért kell óvakodni a gyakori napégéstől.

Akár a napfény vagy a naptej egyes összetevői, de a medence vize miatt is jelentkezhetnek testszerte viszkető kiütések. Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológust, a Dermatica főorvosát arról kérdeztük, hogyan enyhíthetjük a tüneteket.

Az ekcéma folyamatos karbantartást igényel, de ha romlik a helyzet, különösen fontos az orvosi kezelés. Vajon miért nem lehet örökre megszabadulni ettől a kínzó, viszkető betegségtől? Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus válaszolt a kérdésre.

Egy-egy új anyajegy megjelenése sokakat megijeszt, holott ez az esetek nagy részében ártalmatlan jelenség. Dr. Pánczél Gitta, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza a folyamat okaira és azokra a tünetekre hívta fel a figyelmet, amelyek esetén fontos a bőrgyógyászati kontroll.

Csecsemőknél, kisgyerekeknél gyakori, de felnőtteknél sem ritka, hogy a nagy melegben piros kiütések, hólyagocskák jelennek meg a bőrükön. Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza segít megkülönböztetni a melegkiütést a napallergiától.

A verejtékezés fontos élettani mechanizmus, hiszen a párolgás hőt von el, vagyis a test az izzadással hűti magát. A túlzott verejtékezés, a hyperhidrosis azonban igen kellemetlen lehet, azonban dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus szerint van rá megoldás.

Végre hivatalosan is itt a nyár, és ezzel együtt a napfürdőzés szezonja. Ilyenkor mindennél fontosabbá válik a fényvédelem. A megfelelő napvédő krém nemcsak a leégés ellen véd – ezáltal pedig csökkenti a bőrdaganatok kialakulásának kockázatát – hanem több kedvezőtlen bőrelváltozás ellen is védelmet nyújt. Ám mindez csak abban az esetben igaz, ha jól használjuk. Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus, az Anyajegyszűrő Központ főorvosa elmondta, mire figyeljünk.

A makacs, feltűnő aknék eltüntetése sokszor nem megoldható kozmetikai szerekkel, egyes esetekben orvosi kezelésre is szükség van. Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus arról beszélt, miért fontos a pontos diagnózis.

Amikor valakinél melanomát diagnosztizálnak, természetes, hogy megijed és összezavarodik. Ilyenkor fontos, hogy őszinte, világos információkhoz jusson az érintett. Dr. Borbola Kinga, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus a diagnózis és kezelés kapcsán felmerülő legfontosabb kérdéseket vette sorra.

A csalánkiütés többnyire akut reakcióként jön létre, főként egy allergiás reakció részeként, de van, amikor tartósan van jelen. Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus a krónikus családkiütés okaira és kezelési lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Miért nem elég csak egy anyajegyet megmutatni, miért kell az egész testfelületet ellenőrizni? Miért fontos a korai diagnózis és kinek kell fél vagy akár negyedévente is szűrővizsgálaton részt vennie? Dr. Vincze Ildikó, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyász-kozmetológus főorvosának, a Prima Medica Szakmai Napon tartott előadásában többek közt ezekről is szó esett.

A pikkelysömör és a bőrrák bizonyos tünetei hasonlóak lehetnek, ezért bármilyen gyanús bőrtünettel minél hamarabb ajánlott orvoshoz fordulni. Dr. Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza a fő különbségek ismertetésén túl a felismerés és a kezelés jelentőségéről beszélt.

Nem csak a tavaszi szeles időjárás miatt érezhetjük száraznak, repedezettnek az ajkainkat. Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus elmondta, miről ismerhető fel és hogyan kezelhető az ekcémás cheilitis vagy ajak dermatitisz nevű betegség.

A kor előre haladtával természetes jelenség a ráncok megjelenése, azonban megfelelő életmóddal és hatékony bőrgyógyászati kezelésekkel sokáig megőrizhetjük fiatalos megjelenésünket. Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus szerint a különböző célokhoz különböző eljárásokat érdemes választani.

Az ekcéma egy viszketéssel, a bőr kipirosodásával, esetleg nedvezésével járó betegség, amelyről az érintettek tudják, hogy hol „elmúlik”, hol belobban. Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza a súlyosbodás megakadályozásáról, a hatékony kezelésről beszélt.

A pikkelysömör egy krónikus betegség, amely bár nem gyógyítható, de karbantartható. Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza ötleteket adott ahhoz, hogy megelőzhetőek legyenek a psoriasis fellángolásai.

A stressz jelei előbb-utóbb a bőrünkön is megjelenhetnek, krónikus problémák, szépséghibák, bőrbetegségek formájában. Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere, gyógykozmetikus arról beszélt, mit tehetünk magunkért és mit tehet értünk a szakember.

Aki valóban a legjobb formáját szeretne hozni az ünnepek alatt, annak érdemes már hetekkel korábban beiktatni egy-egy kozmetikai kezelést a naptárába. Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere, gyógykozmetikus elmondja, milyen kezelésektől várható az ünnepi ragyogás.

Ha eltávolításra kerülne sor, ősszel és télen szebben gyógyul a seb – ezért is javasolt ezekben a hónapokban elvégeztetni az éves anyajegyszűrést. Sajnos sokan úgy gondolják, hogy a vizsgálatra csak akkor van szükség, ha látható elváltozásokat észlelnek az anyajegyeken – erről és más gyakori tévhitekről is kérdeztük dr. Rózsa Annamária bőrgyógyászt, az Anyajegyszűrő Központ orvosát.

A pattanások, különösen az arcon megjelenő szembetűnő vörös aknék komolyan megrendíthetik az önbecsülést, legyen szó kamaszokról, felnőttekről, nőkről vagy férfiakról. Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere, gyógykozmetikus a három, talán leggyakoribb ok kezelése hívta fel a figyelmet.

A Nemzeti Ekcéma Társaság októberben arra bíztatja az érintetteket, osszák meg személyes történetüket a közösségi oldalakon az #unhideECZEMA jelöléssel. A szervezet célja a nyilvánosság figyelmének felkeltése, a betegség jobb megismerése. A program kapcsán, az ekcémával kapcsolatos tévhitek eloszlatásában dr. Vincze Ildikó, a Budai Allergiaközpont bőrgyógyász-kozmetológusának segítségét kértük.

A szemhéj viszketése igen kellemetlen tünet lehet, ami mögött számos különböző ok meghúzódhat. Ezek közül a leggyakoribbakat dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza vette számba.

Általános javaslat, hogy az anyajegyszűrés ideális időpontja az őszi és a tavaszi hónapok. Aki régóta nem vett részt anyajegyszűrésen, ne halogassa a vizsgálatot, mert a későn felismert melanoma akár távoli daganatáttétek kockázatával is járhat.

Nyár végére szokatlan tünetek jelenhetnek meg a bőrön, vagy a korábban nem, vagy alig látható panaszok a napfény hatására felerősödhetnek. Mik az ártalmatlan jelek, és mikor forduljunk mindenképp orvoshoz?

A King's College London kutatása szerint a többség túl vékony rétegben keni magára a napvédő krémet, így a legjobb termék sem tud hatékony védelmet nyújtani a leégés ellen. A bőrpír fájdalmas ugyan, de pár nap alatt elmúlik, az igazi kockázatot az jelenti, hogy minden egyes bőrégés növeli a melanoma kialakulásának veszélyét.

Az arcon megjelenő pattanások akár az önbizalmat is csökkenthetik, hiszen azonnal szembetűnnek. Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza az okokat, a kezelés és a megelőzés lehetőségeit összegezte.

Bizonyos gyógyszerek napfény hatására bőrkiütéseket, csalánkiütést, ekcémát okozhatnak. Leggyakrabban az antibiotikumok és a gyulladáscsökkentő krémek használata miatt kialakult bőrtünetekkel fordulunk orvoshoz.

A napozással, napvédelemmel kapcsolatban több tévhit kering a köztudatban. Dr. Rózsa Annamária bőrgyógyász, az Anyajegyszűrő Központ orvosának segítségével öt, gyakran felmerülő kérdésre adunk választ.

A JAMA Dermatology korábban közzétett vizsgálata szerint sokan nincsenek tisztában a naptejeken látható jelölésekkel. Dr. Rózsa Annamária bőrgyógyászt, az Anyajegyszűrő Központ orvosát arról kérdeztük, hogy miért nem elég, ha kizárólag az SPF alapján választunk, és miért fontos figyelni az UVA és UVB jelölésekre is?

A bőrön időnként megjelenő kiütéseknek számtalan oka lehet, nem véletlen, hogy ez a leggyakoribb panasz, amivel bőrgyógyászhoz fordulunk. Szerencsére ma már rendelkezésre áll egy olyan komplex vizsgálat, melynek segítségével rövid időn belül meghatározható a tüneteket kiváltó ok.

Az anyajegyek méretében, alakjában tapasztalt változások mellett a bőrön újonnan megjelenő foltokra, kinövésekre és egyéb elváltozásokra is figyelni kell, hogy a melanomát idejében kiszűrjük. Az otthoni önellenőrzés során tehát a teljes testfelületet javasolt alaposan átvizsgálni. Arról, hogy pontosan milyen jelekre figyeljünk, dr. Rózsa Annamária bőrgyógyász, az Anyajegyszűrő Központ orvosa beszélt.

A zsíros bőr gyakran együtt jár tágabb pórusokkal is, ugyanakkor talán kevésbé ráncosodik. Peterman Krisztinának, a Dermatica kozmetikus mesterének, gyógykozmetikusának tanácsait követve pedig a zsíros bőr is jól karbantartható, a problémái kezelhetők.

Az arthritis psoriatica a pikkelysömör ízületi gyulladással együtt járó formája, ami az esetek kb. 10-20 százalékában alakul ki. Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza és dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr a tünetekről és a betegek szakszerű, empatikus ellátásáról beszélt.

A fogantatás pillanatától kezdve számos változás megy végbe a szervezetben, amely gyakran haj- és bőrproblémákat is eredményez. Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza a várandósság alatti hormonális és kötőszöveti változások hatásairól és a kezelési lehetőségekről beszélt.

Nyáron is sokat tehetünk a bőrünk szépségéért, frisseségéért. Néhány egyszerű tipp és kozmetikai kezelés segítségével a meleg hónapokban is a „legjobb bőrben” lehetünk. Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere, gyógykozmetikusa elmondta, mire kell figyelni.

Az anyajegyek megfigyelésénél tudjuk, hogy az ABCDE szabályt kell követni, vagyis - a szavak angol nyelvű kezdőbetűi alapján - az anyajegy formáját, határát, nagyságát, színét és felszínét kell havonta otthon ellenőrizni. A lábfejen lévő elváltozások esetében azonban a megfigyelés szempontjai némiképp módosulnak, ott az ABCDE mellett a CUBED szabály alapján is vizsgálódni kell!

Az utóbbi években megemelkedett az ún. szubunguális melanoma előfordulásának gyakorisága. A köröm alatt megjelenő melanoma kialakulásának veszélyét a nap és az ultraibolya sugárzás növeli, ezért a körmüket rendszeresen UV-lámpa alatt manikűröztető hölgyeknek fokozottan kell figyelni a kezdeti tünetekre.

Most már elkerülhetetlenül itt a tavasz, ami sokkal több napsütést, de szelet, esőt is hozhat és amire éppen e változékonyság miatt érdemes felkészíteni az arcbőrt, különösen, ha esetleg aknékkal is küzdünk. Peterman Krisztina, a Dermatica mesterkozmetikusa, gyógykozmetikusa adott tanácsokat.

Tavasszal a pollenek miatt fokozódhatnak az ekcémás tünetek, ám megfelelő kezeléssel az ekcéma jól kezelhető, tünetmentesíthető! Dr. Garaczi Edina bőrgyógyász, allergológust, a Budai Allergiaközpont orvosát arról kérdeztük, milyen kezelést vessünk be, hogy a bőrszárazságtól és viszketéstől szabaduljunk?

A Journal of the American Medical Association a napokban tette közzé felhívását, mely szerint a bőrrák prevenciót már 6 hónapos kortól meg kell kezdeni. Ezzel egy korábbi, 2012-es ajánlást módosítottak, mely a melanoma megelőzésével, napvédelemmel kapcsolatos betegoktatást 10 éves kortól javasolta.

A szoláriumban és a gél lakkozásban van egy közös pont: az UV-fény. Egyben ez jelenti a veszélyforrást is, a neves szakmai szervezetek szerint. Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza szerint a rendszeresen UV-fénynek kitett személyeknek fontos az évenkénti orvosi kontroll.

Ha az önvizsgálat során csak az anyajegyeinkre koncentrálunk, könnyen átsiklik a szemünk az egyéb bőrkinövéseken, melyek ugyan anyajegyekhez nem hasonlóak, ám épp olyan kockázatot jelentenek. Az amelonatikus melanoma nem tartalmaz barna festékanyagot, így nehezebb diagnosztizálni. Tüneteiről és kezeléséről dr. Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza nyilatkozott.

Az ekcémás bőr ápolásában a bőrgyógyászati ellátáson túl a kozmetikai kezelés is rendkívül hangsúlyos. Peterman Krisztina, a Dermatica mesterkozmetikusa, gyógykozmetikusa a tünetek fellángolásának megelőzésére, a nem érintett bőrterületek ápolására hívta fel a figyelmet.

A hiperkeratosis egy összefoglaló megnevezés, amely a bőr bizonyos területének megvastagodására utal. A problémának számos megjelenése formája létezik az ekcémától a szemölcsig, így dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza szerint a kezelés is a diagnózisnak megfelelően összetett.

Ha visszatérően viszkető, vörös foltok jelentkeznek a bőrön, nem szabad azzal áltatnunk magunkat, hogy csak téli bőrszárazságról lehet szó. Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza szerint, ha diagnosztizálható az ekcéma, gondos kezelési protokollt és megfelelő életmódot kell kialakítani, ami által karbantarthatóvá válhat.

A legveszélyesebb bőrdaganatról, a melanomáról tudjuk, hogy az anyajegyek formájában, méretében és színében látható eltéréseket okoz, vagy a bőrön újonnan jelentkező elváltozás formájában is kialakulhat. Emiatt könnyen megnyugodhatunk, ha a rendszeres önvizsgálat során nem találunk olyan jelet, ami aggodalomra adhatna okot. Dr. Rózsa Annamária bőrgyógyász, az Anyajegyszűrő Központ orvosa azonban arra figyelmeztet, hogy a melanoma az önellenőrzés során nehezen látható és hozzáférhető testrészeken is kialakulhat.

Vannak olyan esztétikai problémák, amelyeket télen könnyebben lehet palástolni és vannak olyan kezelések is, amelyekre éppen a fénytelenebb, téli hónapok a legideálisabbak. Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere, gyógykozmetikus, trichológus ezekből válogatott.

A kor természetes velejárója a ráncok megjelenése, amelyek ellen azonban sokat tehetünk. Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere, gyógykozmetikus a személyre szabott kezelések anti-aging hatásaira hívta fel a figyelmet.

A pikkelysömör betegséghez gyakran társul túlsúly, szív- és érrendszeri betegség, depresszió és metabolikus szindróma. Ez utóbbi egy tünetegyüttes, amelyre az elhízás, magas vérnyomásbetegség, II.-es típusú cukorbetegség, magas vérzsír- és koleszterinszint jellemző. Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza szerint annak, aki pikkelysömörrel küzd, érdemes kivizsgáltatnia magát, nincs-e a bőrbetegségén kívül egyéb belszervi betegsége.

Az ünnepi időszakban mindenki szeretné a legjobb formáját hozni a partikon, családi-baráti találkozókon. Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikusa mestere, gyógykozmetikus a leghatékonyabb kezelésekről beszélt, amelyek még beleférhetnek az adventi időszak rohanásába.

Akinek volt már dolga szemölccsel, tudja, hogy nem olyan könnyű megszabadulni tőle. A különböző szemölcsöket a humán papillomavírus – HPV – okozza, amelynek több mint 65 típusa ismert. Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza a sokakat érintő vírusfertőzés kezelési lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Megelőzés céljából a szakemberek azt javasolják, hogy minden évben ellenőriztessük az anyajegyeink állapotát. Ha eddig még nem tettük meg, érdemes még most elvégeztetnünk! Az ősz azért is optimális időpont erre, mert ha egy anyajegyet el kell távolítani, akkor a feltételek ebben az évszakban a legideálisabbak a szép sebgyógyuláshoz.

Igaz, hogy a festéksejtekből kiinduló melanoma malignum a legismertebb és egyben a legagresszívebb bőrdaganat, azonban a rosszindulatú bőrdaganatoknak ezen kívül több típusa is létezik. Ezek azért is jelentenek veszélyt, mert könnyen összetéveszthetők apróbb sérülések nyomaival, vagy pigmentfoltokkal, így szűrővizsgálat nélkül felismerésükre már csak a szövődmények megjelenésekor kerül sor.

Zavaró tünet, mely akár heteken-hónapokon át is jelentkezhet, a test bármely pontján. Sokszor nem is sikerül a kiváltó ok nyomára akadni, ahogy jött, úgy el is múlt, ám bizonyos körülmények hajlamosíthatnak a kiújulására. Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológust, a Dermatica főorvosát a csalánkiütés lehetséges kiváltó okairól kérdeztük.

Egy szakszerűtlenül, házilag kinyomott pattanás akár gennyes gyulladást is okozhat, amely súlyos szövődményekkel is járhat. Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikusa, gyógykozmetikus az ún. veszély háromszögre és a szakszerű kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

A napfény és a csípős ételek provokáló hatását már a legtöbb rosaceás beteg ismeri, és igyekszik is elkerülni annak érdekében, hogy ne lángoljanak fel újra a tünetei. Dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus azonban olyan dolgokra is felhívja a figyelmet, amelyekkel sokan tudtunkon kívül árthatunk a rosaceás bőrnek.

A festéksejtekből kiinduló bőr rosszindulatú daganata – a melanoma malignum - egyre gyakoribb, Magyarországon évente több, mint kétezer új melanomás beteg kerül felismerésre. A gyógyulás esélyei akkor a legjobbak, ha idejében, még korai stádiumban felfedezik az elváltozást. Dr. Rózsa Annamária bőrgyógyász, az Anyajegyszűrő Központ orvosa szerint a megelőzésre a megfelelő fényvédelem mellett, a szűrővizsgálatok biztosítanak lehetőséget.

Bárki számára elérhető a fiatalosabb, frissebb, szebb bőr, aki megfogadja Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mesterének, gyógykozmetikusának tanácsait.

Kívülről és belülről alkalmazva is méregtelenít, fertőtlenít, sőt fiatalít a kén, ha szakértő kezek alkalmazzák. Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere, gyógykozmetikus az alkalmazás lehetőségeit és a hatásmechanizmust világította meg.

A hűvösebb idő beköszöntével a szúnyogok, legyek, pókok és poloskák is menedéket keresve a lakásunkba költöznek. Ebben az időszakban ezért megnő a különböző rovarcsípések miatt orvoshoz forduló betegek száma. Dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosának tapasztalatai szerint a legtöbb problémát a fájdalmasan duzzadt, vagy az elfertőződött csípések okozzák.

Általános javaslat, hogy az anyajegyszűrés ideális időpontja az őszi és a tavaszi hónapok. A vizsgálatot általában évente egyszer ajánlott elvégeztetni, ám ha az anyajegyeken bizonyos elváltozásokat észlelünk, fontos, hogy semmiképp ne halogassuk a vizsgálatot, mert a későn felismert melanoma akár távoli daganatáttétek kockázatával is járhat. Arról, hogy pontosan milyen jelekre érdemes figyelnünk, dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológust, az Anyajegyszűrő Központ főorvosát kérdeztük.

A mitesszerek nem csak a kamaszoknál okozhatnak esztétikai problémát, de bármely életkorban küzdhetünk velük. Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere, gyógykozmetikusa a káros és a hasznos teendőket vette számba.

A pattanásoktól, rosaceától szenvedők közül sokan már beazonosítani vélték, hogy bőratka okozza a problémájukat, esetleg már be is szerezték az otthoni kezelésre alkalmas szereket. Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere, gyógykozmetikusa azonban az öndiagnózis veszélyeire és a professzionális kezelés jelentőségére figyelmeztetett.

Legyen szó a felnőttkorban megjelenő, zavaró pattanásokról, az akár súlyossá váló betegségről, a rosaceáról vagy az önbizalom-romboló hajhullásról, érdemes utánajárni, nem bőratka okozza-e a szépséghibát. Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere, gyógykozmetikus, trichológus a kezelési lehetőségekre hívta fel a figyelmet.

A vízparton, vagy strandolás után több okból is megjelenhetnek rajtunk fura bőrtünetek. Napallergia, érzékenység a fényvédőkrém egy összetevőjére, de a meleg is okozhat kiütéseket. Ha azonban a panaszaink rendszerint csak a mesterséges vizekben való fürdőzés után jelentkeznek, érdemes a klórra is gyanakodni.

Átlagosan napi 60-100 hajszál elvesztését tekinthetjük normálisnak, ha ennél nagyobb mértékű a hajhullás, esetleg nem nő vissza a haj, kopasz foltok jelennek meg, érdemes kivizsgáltatni magunkat. Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere, gyógykozmetikus, trichológus az okokról, és a gyakori problémát jelentő bőratka kezeléséről beszélt.

Az évente elvégzett anyajegyszűrés fontosságát egyre többen ismerik fel. Aki ebben az évben határozta el magát, hogy hosszabb kihagyás után újra, vagy az idén először ellenőrizteti az anyajegyeit, még nem tudja, hogy mire számíthat, hogyan zajlik egy ilyen vizsgálat. Számukra lehet hasznos olvasmány dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus, az Anyajegyszűrő Központ főorvosának összefoglalója.

Számos ember bőrén napfény hatására különböző kiütések, foltok, csalánkiütések jelenhetnek meg. Ezt a jelenséget nevezzük fényérzékenységnek. A nyári vakációnkat is megkeserítheti, ha a nagy melegben megfeledkezünk róla, hogy a napfénytől a vízparti árnyék nem véd meg, hiszen még ott is annyi sugárzás éri a bőrünket, amely elegendő a bőrreakciók kiváltásához. A napfény mellett a napozószerek, bizonyos növények, gyógyszerek és a vízparti koktélozás is okozhat kellemetlen tüneteket.

A bőr elmaradt tisztítása, megerősítése a nyaralás során bumerángként üthet vissza. Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere, gyógykozmetikusa a napozás előtti bőrfelkészítés jelentőségére és a rosaceás bőr szakszerű ápolására hívta fel a figyelmet.

A bőrön zajló rosszindulatú elváltozások akár hosszú évekig is észrevétlenek maradhatnak. Ha idejében felismerik, és szükség esetén sebészi úton eltávolítják a rosszindulatú növedéket, akkor jó eséllyel teljes gyógyulást érhetünk el. Ám mivel a korai stádiumú melanoma békés anyajegyhez hasonlít, ezért anyajegy szűrővizsgálat nélkül erre az esetek többségében már csak akkor kerül sor, ha a betegnek panaszai jelentkeznek és emiatt orvoshoz fordul. Így viszont a gyógyulás esélyei is jelentősen csökkennek.

Ahhoz, hogy a nyaralásunk a bőrünk szempontjából is tökéletesen teljen, érdemes kozmetikai szempontból is felkészülnünk. Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere, gyógykozmetikus az arctisztítás előnyeiről és időzítéséről beszélt.

Nyáron, amikor mindenki a legjobb formáját szeretné hozni, nagyon kellemetlen lehet a korpás haj és az emiatt felmerülő gyakori vakarózás. Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere, gyógykozmetikus, trichológus a professzionális megoldási lehetőségekről beszélt.

Az utóbbi időszakban szinte naponta diagnosztizálok rosszindulatú bőrelváltozást, ezek közt a festéksejtes elváltozásokból kiinduló melanomát is, pácienseim körében – számol be megdöbbentő tapasztalatairól dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus, az Anyajegyszűrő Központ főorvosa. Sajnos egyáltalán nem ritka a fiatal korosztály érintettsége, előfordult, hogy 18 évesnél fiatalabb betegemnél igazolt a szövettani vizsgálat melanomát. A súlyos lefolyású betegség ellen a fényvédelem és az önvizsgálat mellett a rendszeres anyajegyszűrés, a korai diagnózis nyújt védelmet.

A pattanások, aknék rengeteg fiatal, sőt felnőtt életét megkeserítik. Az okok közt számos közismert és kevésbé ismert tényezőt lehet beazonosítani, amelyekről Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere beszélt.

A mélyhámlasztás – különösen a gyógynövényes változat – tavasszal is megújíthatja a fáradt vagy problémás bőrt, mindössze a fényvédelmi szabályokat kell betartani. Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere a speciális eljárás hatékonyságának titkairól beszélt.

Ha már a 30-as éveinkben járunk, nem hitegethetjük tovább magunkat, jóval túlhaladtuk a tinédzserkori pattanások idejét. Nem foghatjuk tehát a hormonok tombolására, ha még mindig rendületlenül küzdünk a bőrhibákkal, hanem meg kell végre keresni a probléma gyökerét.

A rosacea elsősorban a nőket érintő bőrbetegség. A bőrpírral, égő érzéssel, olykor viszketéssel járó tünetek gyakran a menopauza időszakában jelentkeznek először. Tavasszal és nyáron rosszabbodnak a tünetek, így ebben az időszakban fokozottan ügyelni kell az egyéb rizikófaktorok kerülésére.

Kellemetlen, zavaró, kívülállók könnyen összetéveszthetik a korpával, az érintettek ezért sok mindent kipróbálnak, ami megszüntetné a tüneteket. A fejbőrön jelentkező pikkelysömör kezeléséhez dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus, a Dermatica orvosának tanácsait kértük.

A pattanások nyomainak eltüntetéséhez sokszor hosszadalmas, több alkalomból álló kezeléssorozaton át vezet az út. Az, hogy pontosan mennyi kezelésre is van szükség, attól függ, hogy mélyebb, vagy a bőr síkjából kiemelkedő hegekkel van-e dolgunk, esetleg tág pórusokat vagy fokozott pigmentációt kell-e kezelni.

Sokan kétkedve fogadják, vagy el sem hiszik, van, aki undorral gondol rá, pedig valóban létező élősködő a bőratka. Egyes feltételezések szerint a szőrtüszőkben élő, faggyúval táplálkozó bőratka neve több bőrprobléma kialakulásával is összefüggésbe hozható. Ennek jártunk utána, a közelmúltban megjelent tudományos vizsgálatok eredményeinek segítségével.

Csak úgy ragyogsz! – a mondat, amit minden várandós kismama szeretne hallani, még akkor is, ha a hónapok előrehaladtával nemcsak a pocak mérete nő, hanem egyre több gondot okoznak a különböző bőrproblémák is. Valakinek az életét gyulladt pattanások, vagy terhességi csíkok keserítik, más a szokatlan helyeken megjelenő szőrszálaktól vagy az állandó bőrviszketéstől szabadulna. Peterman Krisztina, a Dermatica mesterkozmetikusának tanácsai segíthetnek.

Téli időszakban különösen gyakori, hogy a bőr vörös, száraz, helyenként fájdalmasan kirepedezik. Ha a tünetek viszketéssel, esetleg tartósan fennálló kiütésekkel párosulnak, érdemes orvoshoz fordulni, ugyanis a panaszok mögött különböző kiváltó okok állhatnak. A pontos diagnózis megállapítása azért is fontos, mert a különböző elváltozások eltérő terápiákat igényelnek.

Akár a kamaszkori pattanások otthoni nyomkodásainak nyomairól, vagy a nehezen gyógyuló, erősen gyulladt aknék után maradt hegekről legyen is szó, mindenképp szabadulni szeretnénk a zavaró bőrhibáktól. Az egyenetlen bőrfelszín hatékony kezeléséről Peterman Krisztina mesterkozmetikust, a problémás bőrűek kezelésére szakosodott Dermatica szakemberét kérdeztük.

A pikkelysömör, vagy másnéven pszoriázis tünetei a könyök, térdek és körmök mellett a hajas fejbőrön, a fülek területén, a fülcimpán és a hallójáratokban is megjelenhetnek. A fülek és a dobhártya érzékenysége miatt az itt jelentkező tünetek speciális kezelést igényelnek.

Már gyermekkorban megtanultuk, hogy ne piszkáljuk a szemünket, mert így könnyen vihetünk át a kezünkről kórokozókat. De mit tegyünk, ha a fertőzés forrása a szemünk közvetlen környezetében él, a szempillák tövében megbújva okoz különböző tüneteket? Erre a lehetőségre is gondolni kell, ha gyakran szenved szemszárazságtól, égő érzéstől, gyulladástól, szemei gyakran viszketnek és váladékozás jelentkezik.

A természet patikája számos bajra gyógyír, nincs ez másként a bőrhibák esetében sem. A gyógynövényes mélyhámlasztás segítségével a sima, fiatalos bőr sokak számára elérhető.

Téli időszakban különösen gyakori, hogy a bőr vörös, száraz, helyenként fájdalmasan kirepedezik. Ha a tünetek viszketéssel, esetleg kiütésekkel párosulnak, érdemes orvoshoz fordulni, a panaszokat ugyanis más-más betegségek okozhatják.