Sztárok egészsége

Évekig bújt estéről estére Berényi András bőrébe, százezrek követték sorozatbéli mindennapjait. A mai napig sokan megállítják az utcán, hogy megkérdezzék, mikor tér vissza a sorozatba. Azt mondja, ha valaki elsőre még bizonytalanul fürkészi is az arcát, az anyajegyét látva biztosan felismeri. Mára ez lett a védjegye, nem csoda tehát, ha különösen odafigyel rá, mint általában az egészségére.

Zoltán Erika karrierje a nyolcvanas évek óta töretlen, sőt a közeljövőben nagykoncertjére készül. Színpadi előadóként természetes tehát, hogy gondot fordít a külsejére, figyel testsúlyára és szépségének, fiatalságának megőrzésére. Saját bevallása szerint - bár genetikailag soha nem volt csont sovány alkat – a változókor beköszöntével egyre többet küzdött a hízással. Egy kivizsgálás során aztán kiderült, hogy tüneteit pajzsmirigybetegség okozza – erről is beszélt a múlt héten megrendezett Prima Medica EgészségClub rendezvényen.

A világbajnok magyar kajakozó Kárász Anna bár a mai napig nem heverte ki, hogy tavaly kihagyták az olimpián induló kajak négyesből, az idei évben már ismét teljes erőbedobással áll neki az edzésmunkának. A MOL Tehetségtámogató Program klasszisa a Sportorvosi Központban járt és beszélt a felkészülési időszak rossz döntéséről, az akadályt jelentő sérüléséről és célkitűzéseiről a tokiói olimpiára. A beszélgetés sportegészségügyi vonatkozásairól, a megfelelően tervezett edzésmunka fontosságáról és a sport rehabilitáció lehetőségeiről a Sportorvosi Központ szakembereit dr. Matusovits Andrea sportorvost, valamint Fülöp Tibort, az intézmény sportszakmai igazgatóját kérdeztük

A Sportorvosi Központban jártak a Rippel fivérek, nemzetközi hírű magyar artisták, többszörös Guinness-rekorderek, akik huszonnyolc éve lépnek fel a világ színpadain. Kondíciójuk, az egészségük megőrzése mindkettejük számára rendkívül fontos, ezért is vettek részt az intézményben egy komplex teljesítménydiagnosztikai kivizsgáláson. A szereplésekre való felkészülés során végzett edzésprogramjukról, a prevenció és az egészség megőrzésének fontosságáról valamint a hivatásuk szeretetéről beszélgettünk velük.

Parasportolóink – közöttük a paravezősök – kiemelkedő eredményeket értek el a Riói Olimpián, Lőrincz Krisztina evezésben a 11. helyen végzett. Az olimpiát követően az evezősök újabb célokat tűztek ki maguk el, még többen még jobb eredményeket szeretnének elérni Európa- és világbajnokságokon, a Tokió Olimpián. Ehhez egy fontos eszköz a teljesítmény felmérés, a teljesítmény számszerűsítése, folyamatos követése. A paralimpiai csapat válogatott paraevezősével, Lőrinz Krisztinával, és a sportorvosi vizsgálatokat végző, dr. Matusovits Andreával, a Sportorvosi Központ sportorvosával beszélgettünk a paraevezésről, a sportorvosi mérések lényegéről és fontosságáról, és a mérést követő tanulságokról.