Nem szűnnek a pajzsmirigyzavar okozta tüneteim! Miért?

Nem szűnnek a pajzsmirigyzavar okozta tüneteim! Miért?

Legyen szó pajzsmirigy alul-vagy túlműködésről, mindkét állapot igen kellemetlen tünetekkel járhat. Az esetek többségében a gyógyszeres kezelés hatására a panaszok csökkennek vagy megszűnnek, ám előfordulhat, hogy hiába a tökéletes laboreredmények és ultrahang kép, a tünetek továbbra is fennállnak. Hogy mi állhat ennek hátterében, arról dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosnője beszélt.

Pajzsmirigyzavarok, a mindennapok tönkretevői

A pajzsmirigy betegségei igen sok embert érintenek, melyek igen zavaró tüneteket okozhatnak, tönkretéve ezzel a benne szenvedők mindennapjait. Ugyanis bár igen aprócska szervről van szó, szinte az egész test működésére hatással van, így számtalan tüneteket produkálhatnak a problémái. Túlműködés esetén a szervezet túlpörög, ami hasmenésben, fogyásban, álmatlanságban, stresszben, szapora pulzusban, túlzott izzadásban, remegésben nyilvánulhat meg, míg ha kevés hormont termel, akkor ezek ellenkezője, tehát hízás, székrekedés, depresszió, alacsony pulzus, álmosság jelentkezhet. Ezeken kívül mindkét állapot járhat hajhullással, menstruációs zavarokkal, meddőséggel, így nem csoda, hogy a betegek mielőbbi gyógyírt keresnek problémáikra.

A pajzsmirigyzavarok jellemzően gyógyszeres terápiával könnyen kordában tarthatóak, ám vannak olyan állapotok, amikor izotópos kezelésre, esetleg műtétre van szükség. Az esetek többségében mihelyst normalizálódik a TSH, T3, T4, ATPO értéke, úgy a kellemetlen panaszok is megszűnnek, de legalább csökkennek - mondja dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosnője.

Mi lehet az oka, ha a tünetek továbbra is fennállnak?

Amennyiben beteg nem megfelelő módon vagy dózisban a szedi a gyógyszerét, úgy a panaszok továbbra is jelen lehetnek- ám ekkor a laborvizsgálat is igazolja a terápia sikertelenségét. Ekkor vagy más adagolást, illetve készítményt kell alkalmazni, vagy a beteggel közösen rá kell jönni, vajon hol a hiba. Kiderülhet ugyanis, hogy a rossz módon alkalmazza a készítményt (pl. a reggeli kávéval szedi be, majd utána közvetlenül reggelizik), esetleg más gyógyszerrel való interakció lép fel, és emiatt eredménytelen a kezelés.

Viszont ha a vérvétel nem mutat kóros értékeket, úgy valószínű, hogy nem a pajzsmirigy gyógyszerrel vagy annak alkalmazási módjával van probléma.  Előfordulhat ugyanis, hogy a tünetek bár a pajzsmirigyzavarnak is betudhatóak, ám valójában más állapot idézi elő őket.

Dr. Bérczy Judit szerint a pajzsmirigy betegség gyakran más hormonzavarral, esetleg ételintoleranciával jár együtt, melyeket szintén kezelni kell.

A pajzsmirigy alulműködés például igen gyakran jár kéz-a kézben inzulinrezisztenciával, ösztrogéndominanciával, mellékvese elégtelenséggel, melyek hasonló tüneteket okozhatnak, mint a hypothyreosis, ezért azokat is kezelni kell. Ráadásul kutatások bizonyították, hogy az állapot cöliáhiához is kapcsolódhat, így érdemes ennek is utánajárni, hiszen akkor a gyógyszeres kezelés mellett speciális diétára is szüksége van a betegnek. Éppen ezért, ha a tünetek a megfelelő terápia ellenére sem javulnak, úgy mindenképp alapos kivizsgálásra van szükség, hiszen minden panasz valamilyen zavart jelez.

Természetesen nem csupán betegség vagy ételintolerancia válthat ki problémákat, hanem a nem megfelelő életmód, dohányzás, mozgáshiány, egészségtelen táplálkozás is, nem beszélve a stresszről, ami nem csak a hangulatunkra van hatással, hanem az egész hormonháztartásra is- magyarázza a főorvosnő.

Forrás: endokrinkozpont.hu

Megosztás: