Metformin a prediabetes és a cukorbetegség terápiájában

Metformin a prediabetes és a cukorbetegség terápiájában

A prediabetes és a 2 –es típusú cukorbetegség fő kezelési formája az életmódterápia, de súlyosabb esetekben elkerülhetetlen a gyógyszeres kezelés. Ilyenkor az elsődlegesen választandó készítmény a metformin. Dr. Borús Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa elmondja, mi mindent kell tudni róla.

Annak ellenére, hogy a 2-es típusú diabetes terápiás lehetőségei az utóbbi időben több készítménnyel is bővültek, az először 1957-ben forgalomba került metformin a kezelés alapgyógyszere. Az intenzív kutatások ellenére sem ismerjük még a teljes hatásmechanizmust, de az évek során egyre több pozitív tulajdonsága került napvilágra.

 A metformin többféle támadásponttal tudja mérsékelni a vércukorszintet, a hipoglikémia reális veszélye nélkül. Fő hatása a máj glukóz kibocsátásának csökkentése, mely által csökkenti az éhomi vércukorszint emelkedését is. Másodlagos hatása az izom és a zsírszövet glukóz felvételének fokozása. A metformin továbbá lassítja a szénhidrátok felszívódását a bélrendszerből, melynek következtében csökken az étkezés utáni vércukor szint emelkedés mértéke, valamint az elhúzódó szénhidrátfelszívódás miatt csökkenti az étvágyat is. (Fő hatásaihoz képest kisebb jelentőséggel bír a GLP-1-elválasztás kis mértékú fokozása, melyen keresztül vércukor szinttől függően serkentheti az inzulinelválasztást is)

Mikor van szükség az életmódterápia mellett kiegészítésre?

Mind a prediabetes, mind a 2-es típusú cukorbetegség elsődleges kezelési formája a személyre szabott diéta követése és a rendszeres testmozgás. Ha azonban a laborértékek, illetve a beteg tünetei megkívánják, úgy gyógyszeres terápia bevezetése válhat szükségessé.

A ma érvényben levő terápiás protokoll szerint ilyenkor a metformin az elsődlegesen választandó készítmény. Ez minimális mellékhatás melletti számtalan pozitív tulajdonságának köszönhető. A fent leírt hatásmechanizmussal hatékonyan tudja redukálni a vércukorszintet, anélkül, hogy a hipoglikémia veszélye fennállna.

Metformin- a fogyásban is segít

A metformin a (pre)diabetes egyik leggyakrabban használt hatóanyaga. Igen eredményesen normalizálja a glukóz szintet,  inzulin érzékenyítő, csökkenti az inzulinrezisztenciát, mérsékli az étvágyat. Csökkenti a zsírok képződését és fokozza a zsírsavak oxidációját. Pozitívan hat a vér lipid  (koleszterin, triglicerid)-szintjeire, így nem csak a testsúlycsökkentést segíti elő, de fokozott védelmet nyújt a szív- és érrendszeri problémákkal szemben is. Érdemes tudni, hogy a cukorbetegek esetén magasabb a vérrögképződés rizikója, ám a metformin hatására bizonyos mértékben gátlódik a vérlemezkék összecsapódása, így csökkenti az infarktus veszélyét - mondja dr. Borús Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

 

A metformin előnyei

  • Normalizálja a vércukorszintet
  • Csökkenti az inzulinrezisztenciát
  • Menstruációs problémák (ciklusproblémák, PMS) enyhítése
  • Pozitív hatással van a vérzsírok szintjére
  • Bizonyos mértékben véd a vérrögképződés ellen
  • Csökkentheti a daganatok kialakulásának esélyét
  • Jól kombinálható más antidiabetikumokkal, inzulinnal
  • Csökkenti az étvágyat, elősegíti a fogyást
  • Alkalmazása során nem valószínű a hipoglikémia

 

Esetleges mellékhatások

A metformin leggyakoribb és legismertebb mellékhatása a  különböző emésztési panaszok megjelenése (pl. Puffadás, hányinger, hasmenés, hasi fájdalmak). Ezt kiküszöbölendő a gyógyszert fokozatosan kell bevezetni ill. segítséget nyújthatnak az ún. elhúzódó hatóanyag-kioldású (XR: extended relaese) készítmények. Érdemes tudni, hogy a hosszútávú alkalmazás mellett lecsökkenhet a szervezet B12 és folsav szintje, úgyhogy ezek pótlása szükségessé válhat.

A hatóanyag legsúlyosabb – ám szerencsére igen ritka - mellékhatása a tejsavas acidózis. Ennek tünetei: hányás, hasi fájdalom izomgörcsökkel és súlyos fáradtságérzéssel járó általános rosszullét, valamint légzési nehézség. (Ez gyakrabban fordulhat elő alkoholfogyasztás kapcsán, vagy beszűkült vesefunkció esetén) Ebben az esetben a metformin szedését abba kell hagyni és haladéktalanul orvoshoz kell fordulni!

A metformin 90%-a a vesén keresztül ürül, ezért krónikus veseelégtelenség esetén a készítmény ellenjavallt. (Az utóbbi időben kissé engedékenyebb lett az előírás, így ha egyéb korlátozó tényező (napi szénhidrátbevitel <100g vagy rossz májfunkció) nem áll fenn, akkor napi 1500 mg/nap dózisig 45 ml/min GFR érték felett adható)

Amit még tudni érdemes, hogy a metformin átjut a placentán és igen kis mennyiségben megjelenik az anyatejben is.

Dr. Borús Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa zárszóként hozzátette, hogy számos tanulmány támasztja alá, hogy prediabetes-ben az intenzív életmódkezelés a leghatékonyabb eljárás, ha az érintett személy motivációja hosszú távon fenntartható!

 

Forrás: Cukorbetegközpont

www.cukorbetegkozpont.hu

 

 

Megosztás: