Teniszkönyök? Ezek a gyakorlatok és kezelések segítenek

Teniszkönyök? Ezek a gyakorlatok és kezelések segítenek

Sok sportoló és bizonyos fizikai tevékenységet végzők tapasztalják az ún. teniszkönyök okozta panaszokat, amelyek igen gyakran kiújulhatnak. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint a fájdalmat és a kiújulást is megelőzhetik bizonyos gyakorlatok és kezelések.

Teniszkönyök – fizikai tevékenység okozza

A teniszkönyök igen gyakran fordul elő a középkorúaknál és a nevével ellentétben nem csak teniszezőknél alakul ki. Náluk azért gyakoribb, mert ha nem megfelelő a játék technikája, könnyen kialakulhat a fájdalom, különösen fonákütéseknél, amikor összehúzódnak az alkar izmai. Ennek az az oka, hogy ha a hajlítóizmok a feszítőizmok kárára erősebbek, a tapadási pontnál, ahol az ín a csonthoz rögzül, úgynevezett mikrotraumák keletkeznek. Ez a gyulladásos státusz később állandósulhat. Ennek következtében már a kisebb mozdulatok is fájdalmat okozhatnak. Kezdetben csak a könyök behajlítása okoz fájdalmat, de később már a csavaró, szorító mozdulatok, az írás és a tárgyak megragadása is nehézséget okozhatnak, az érintett izmok meggyengülése miatt. Külsőleg duzzanat is jelentkezhet, ami érintésre nagyon fáj, ilyenkor akár még éjszaka, pihenés közben sem múlik el a fájdalom. A pihentetés ilyenkor szükségszerű, hiszen minden mozdulatot kínzó érzést okozhat. Ugyanakkor a speciális erősítő gyakorlatok és egyes kezelések is csökkenthetik a fájdalmat és a kiújulás esélyét.

Ezek a gyakorlatok segíthetnek

Csuklófordítás

Hajlítsuk be derékszögben a karunkat úgy, hogy a tenyerünk felfelé nézzen és lassan, a csuklót hajlítva fordítsuk lefelé a tenyerünket. Ezt a pozíciót tartsuk 5 másodpercig, és végezzünk 10 ismétlést. Ugyanezt a gyakorlatot elvégezhetjük úgy is, hogy egy kis súlyt tartunk a tenyerünkben, akár csak egy nagyobb konzervet.

Törölközőcsavarás

Fogjuk meg két kézzel egy összehajtott törölköző két végét és kezdjük egy csavarni – a két kézzel ellenkező irányba, mintha a vizet szeretnénk kicsavarni belőle. Mindkét irányba csavarjunk 10-10 alkalommal.

Könyökhajlítás

Ez a gyakorlat nagyon hasonlít egy bicepsz gyakorlatra, csak éppen súlyzó nélküli karunkat emeljük fel a testünk mellől a vállunkig, érintsük meg azt, tartsuk ott 15-30 másodpercig, majd lassan engedjük le a kart. Ismételjük legalább tízszer.

Préselés

Vegyünk a kezünkbe egy teniszlabdát vagy egy összetekercselt zoknit, és préseljük, szorítsuk össze a tenyerünkben 10 másodpercig, majd ismételjük tízszer a szorítást. 

Így segíthet az orvos

A teniszkönyök okozta fájdalmon segíthet a hialuronsav injekció és a gyógytorna.- Teniszkönyök esetén érdemes gyógytornász segítségét is kérni, aki még több erősítő, nyújtó, feszítő gyakorlatot taníthat be személyre szabva, az érintett meggyengült izmok megerősítése céljából. Amennyiben azonban sem a pihentetés, sem a jegelés nem segítenek tartósan, vagy esetleg már többedszer újul ki a probléma, mindenképpen érdemes pontos diagnózisra épülő kezeléseket is igénybe venni – hangsúlyozza dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. - Jó eredménnyel kezelhető a teniszkönyök lágyrész hialuron injekcióval, amely a fájdalom forrásánál hat. A csont-ín találkozáshoz bevitt hialuronsav ugyanis csökkenti az alkar feszítő izmainak eredésénél a gyulladást, hozzájárul a gyulladt szövetek regenerációjához. Injektáláskor lágyrészekhez kifejlesztett speciális biokompatibilis hialuronsavat használatos, ami bizonyítottan hatékony. Ugyancsak jó eredmény érhető el a szintén injekciókúraként alkalmazható orvosi kollagén terápiával, illetve hosszabb távon a szúrással nem járó lökéshullám terápiával, amelyek egymással is kombinálhatók. Ha pedig valóban a sporttevékenység következtében alakult ki a sportártalom, fontos, hogy az érintettek edzőtől, mozgásterapeutától megtanulják a helyesen kivitelezett mozdulatokat.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Megosztás: