Milyen tünetekkel szükséges hepatológushoz fordulni?

Milyen tünetekkel szükséges hepatológushoz fordulni?

A hepatológia kifejezés nem mindenki számára ismert, éppen ezért érdemes tudni arról, mivel is foglalkozik egy hepatológus, és milyen panaszokkal ajánlott hozzá fordulni. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ gasztroenterológusa, hepatológus elmondta, nem csak a máj, de az epehólyag, az epeutak és a hasnyálmirigy betegségei is ehhez a szakterülethez tartoznak.

Mivel foglalkozik a hepatológia?

A máj, az epe, a hasnyálmirigy betegségeivel hepatológushpz kell fordulni. A hepatológiai az orvostudomány azon ága, amely a máj, és a vele szorosan kapcsolatban lévő szervek, vagyis a hasnyálmirigy és az epe betegségeivel foglalkozik. Az orvoslás ezt a szakterületet csak néhány évtizede kezeli önálló szakágként, előtte a gasztroenterológiához tartozott ez a részterület is.
A fentiekből következik, hogy a hepatológusok foglalkoznak többek közt a májat érintő fertőzésekkel, az alkoholos és nem-alkoholos zsírmáj kezelésével, a májmegnagyobbodással, májzsugorral és a májat érintő ritkább betegségekkel, mint például az autoimmun májbetegségek vagy a Wilson-kór. Ehhez kapcsolódóan a hepatológus számos vizsgálatot is elvégezhet, illetve elrendelhet – a laborvizsgálatoktól a hasi ultrahangig, a máj szerkezeti vizsgálattól a biopsziáig. Ezek a vizsgálatok szükségesek lehetnek a pontos diagnózis felállításához.

Milyen tünetekkel kell hepatológushoz fordulni?

Érdemes felkeresni a hepatológiát, ha az alábbi tüneteket tapasztalja valaki:

  • állandó alhasi fájdalom,
  • puffadás,
  • krónikus fáradtság,
  • étvágytalanság,
  • nem szándékos fogyás,
  • tartós hasmenés,
  • hányinger, hányás,
  • véres, túl világos vagy túl sötét széklet,
  • gyors pulzus,
  • ödéma a lábon, a bokán,
  • sárgaság (a bőrön és a szemfehérjén).

- Természetesen ezen tünetek nagy része nagyon sokszor valamiféle általános betegség, esetleg enyhe fertőzés tünetei lehetnek, és néhány nap alatt maguktól rendeződnek. A tartós panaszokra, az erősebb tünetekre, illetve az olyan speciális tünetekre, mint a sárgaság, azonban mindenképpen fel kell figyelni – hangsúlyozza dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ gasztroenterológusa, hepatológus. -  Bizonytalanság esetén a háziorvosi kivizsgálást érdemes elsőként beiktatni, ahol esetleg további hepatológiai vizsgálatot javasolhatnak.
Ugyanakkor, ha a családban már előfordult máj, hasnyálmirigy vagy epebetegség, illetve valaki személyesen már érintett ilyen betegségben, érdemes akár tünet nélkül is részt venni egy-egy kivizsgáláson. Ugyancsak ajánlatos ez, ha valaki több rizikófaktorral is rendelkezik. Rizikófaktornak számít többek közt az elhízás, az alkohol-függőség, a cukorbetegség, a magas koleszterin- és vérzsír-szint, a Crohn betegség, a metabolikus szindróma.

Forrás: Hepatológiai Központ (www.hepatologiaikozpont.hu)

Megosztás: