Honnan tudható, hogy kóros-e a változás az anyajegyben?

Honnan tudható, hogy kóros-e a változás az anyajegyben?

Az anyajegyek önellenőrzése során vannak bizonyos változások, amelyeket szabad szemmel is észrevehetünk. Azt azonban már mindenképpen bőrgyógyászra kell bízni, hogy eldöntse, gyanút keltő-e a változás, további megfigyelést igényel, esetleg szükség van-e anyajegy eltávolításra. Dr. Szántó Hajnalka, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza, allergológus és klinikai immunológus azokat a jeleket vette számba, amelyekkel anyajegyszűrésen kell résztvenni.

Az anyajegyek változnak

Az anyajegy változása miatt elengedhetetlen az anyajegyszűrés.Az teljesen természetes, ha a kor előrehaladtával az anyajegyek száma nő, és a megjelenésükben is előfordulhat normálisnak tekinthető változás. A napsütésnek kitett felületeken például az anyajegyek is sötétednek, a hormonális változások (főként a pubertás és a terhesség) is változást eredményezhetnek az anyajegyekben és az idősödés velejárója is lehet az, hogy például az arcon megjelennek az anyajegyhez hasonló barnás színű, morzsalékony, időnként viszkető képletek, foltok, de a meglévő anyajegyek színe is megváltozhat, csakúgy, mint a textúrájuk, méretük. Az sem szokatlan jelenség, ha egy anyajegy eltűnik.
Vagyis az anyajegyek változása nem feltétlenül jelent rosszindulatúságot, legtöbbször a természetes folyamatok része. Ugyanakkor nem csak a szemmel is látható változások miatt fontos az anyajegyszűrés, a bőrgyógyászok dermatoszkópot vagy videodermatoszkópot használnak az alapos ellenőrzéshez. 

Milyen változások miatt szükséges az anyajegyszűrés?

A változások megítélésében nagy segítséget jelenthet az ABCDE kritériumrendszer is, amely összefoglalja, hogy az önvizsgálatok során milyen változásokra kell felfigyelni és megmutatni azokat az orvosnak.

  • A = aszimmetria

A bőrképlet, az anyajegy formája nem szimmetrikus.

  • B = border (határ, szegély)

Megváltozik az anyajegy formája, szegélye elmosódik, egyenetlenné válik, esetleg a szélek mentén nyúlványok jelennek meg.

  • C = color (szín)

Az anyajegyek színe megváltozik, sötétedik vagy világosodik. Feltűnhet a részben vagy egészében több színt (fekete, barna, kék, rózsaszín, fehér) tartalmazó anyajegy, vagy ha világos udvar alakul ki az anyajegy körül.

  • D = diameter (átmérő)

Alapvetően a fél centiméternél nagyobb anyajegyek magukban hordozzák a veszélyt, de orvoshoz kell fordulni, ha az anyajegy növekedésnek indul.

  • E = evolving (fejlődés, alakulás)

Gyakorlatilag bármilyen jellegű átalakulás felkeltheti a gyanút, a fentieken kívül például, ha egy korábban lapos anyajegy előemelkedővé válik vagy, ha viszketni vagy vérezni, váladékozni kezd. Ilyenkor mindenképpen bőrgyógyásszal kell ellenőriztetni.
Érdemes felfigyelni az olyan anyajegyre, ami nem hasonlít a többihez!

Ezért szükséges a szövettan

- Az anyajegyszűrés során felmerülhet az anyajegy eltávolítás szükségessége. Az anyajegyek kimetszésekor a legfontosabb szempont, hogy épben történjen a kimetszés és ezt követően legyen szövettani vizsgálat. Ennek segítségével lehet megállapítani, hogy valóban rosszindulatú-e, vagy sem a kimetszett képlet. – ismerteti dr. Szántó Hajnalka, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza, bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus. -Tehát minden változás esetén elengedhetetlen és akár életmentő lehet az anyajegyszűrés, de évente egyszer akkor is érdemes részt venni ilyen vizsgálaton, ha nincs szemmel látható változás.

Forrás: Anyajegyszűrő Központ (www.anyajegyszurokozpont.hu)


 

Megosztás: