Ezekre figyeljen, ha pajzsmirigy alulműködésben szenved

Ezekre figyeljen, ha pajzsmirigy alulműködésben szenved

Hazákban igen sok ember szenved pajzsmirigy alulműködéstől, mely számtalan kellemetlen panaszt okozhat. Bár az esetek többségében könnyen kordában tartható betegségről van szó, ám dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája szerint érdemes a következő dolgokra odafigyelni, hogy a terápia sikeressége maximális legyen.

Jód

Köztudott, miszerint a pajzsmirigy alulműködés összefügghet a jód hiányával, és mivel Magyarország kiemelten jódszegény területnek számít, ezért igen sokakat érint a betegség. Bár valóban vannak a pajzsmirigy problémáknak olyan formái, amikor érdemes jódot szedni, ám pl. a szerv gyulladásos állapotánál kifejezetten ártalmas. Hogy mégis az Ön esetében szükséges-e plusz jód bevitele, kérje ki szakember tanácsát!

Terhesvitaminok

Terhesség előtt és alatt a legtöbb kismama valamilyen terhesvitamint szed, hogy feltöltse a vitaminraktárokat. Viszont, ahogy már korábban is említettük, a plusz jód bevitele akár ronthat is a pajzsmirigy problémán, és a legtöbb várandós vitamin bizony jód-tartalmú. Egészséges terhes nőknek fontos a szükségletnek megfelelő jód bevitel. Pajzsmirigy betegség esetén a kismama konzultáljon endokrinológussal!

Várandósság

A pajzsmirigy alulműködésben szenvedőknek komoly odafigyelést igényel várandósság során a pajzsmirigyfunkciók ellenőrzése. A kezdetekben ugyanis a magzat a hormonokat az édesanyától szerzi, így a kismamának több pajzsmirigy hormonra van szüksége. Ezért a még  teherbeesés előtt és a babavárás során is rendszeresen ellenőriztesse az értékeket, mivel a zavar komoly problémákat okozhat!

Keresse fel orvosát, ha túlkezelés tünetei jelentkeznek

A pajzsmirigy alulműködésre alkalmazott gyógyszereknél olykor dózismódosításra lehet szükség, ugyanis túlkezelés hatására a betegnél túlműködés tünetei jelentkezhetnek. Éppen ezért, amennyiben heves szívdobogást, idegességet, álmatlanságot, remegést, hasmenést tapasztal, mihamarabb forduljon orvoshoz, mivel ekkor a gyógyszer adagjának csökkentése lehet indokolt- figyelmeztet dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Étkezés

Már több tanulmány is foglalkozott a táplálkozás és a pajzsmirigyzavarok kapcsolatával, és a kutatók arra lettek figyelmesek, hogy az esetek egy részében a gluténmentes étrend javíthat a pajzsmirigyfunkciókon. Ennek oka, hogy az autoimmun pajzsmirigybetegség és a gluténérzékenység esetenként együtt járhatnak.

Emellett érdemes odafigyelni a szója bevitelére is, ugyanis az olyan izoflavonoidokat tartalmaz, melyek negatív hatást gyakorolnak a pajzsmirigy működésére.

Évszakváltáskor más kezelésre lehet szükség

Fontos tudni, hogy évszakváltáskor a gyógyszer dózisának módosítására lehet szükség, mivel télen a szervezetnek több pajzsmirigy hormonra van szüksége a normál működéshez. Éppen ezért mind a tartós hideg, mind a tartós meleg esetében ellenőriztesse TSH, T3, T4 szintjét, hogy a kezelőorvosa a megfelelő kezelést javasolhassa.

Egyéb gyógyszerek szedése

A pajzsmirigy alulműködésre felírt készítményeknél fontos, hogy hogyan és mivel is szedi be őket a beteg. Lehetőleg reggel, éhgyomorra (reggeli előtt fél órával és kávézás előtt egy órával) és vízzel vegye be a készítményt, máskülönben romlik a felszívódása! Továbbá ügyeljen arra, hogy vannak olyan egyéb gyógyszerek, melyek befolyásolják a készítmény hatékonyságát (pl. NSAID fájdalomcsillapítók, antibiotikumok, szívgyógyszerek)- ezeket ne egyszerre vegye be a pajzsmirigy hormonnal, minimum 1 óra teljen el a kettő beszedése közt!

Forrás: endokrinkozpont.hu

Megosztás: