Felnőttkorban is kialakulhat allergia

Felnőttkorban is kialakulhat allergia

Az allergiás betegségekről hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy csak a gyermekeket érintheti, ám ez nincs így. Allergia bármilyen életkorban kialakulhat, egyáltalán nem jelenti azt, hogy „megúsztuk” a betegséget, ha eddig nem jelentkezett. Bárkivel megeshet, hogy évekig panaszmentes, aztán egyik tavasszal váratlanul szénanáthás tünetei jelentkeznek.

Tüsszögés, orrfolyás, szemviszketés, orrdugulás

Szénanátha gyermekkorban is kialakulhat, az első tünetek legkorábban az óvodáskor környékén jelentkeznek. A kockázat magasabb az allergiára hajlamos gyerekeknél, különösen, ha mindkét szülő allergiás. Megjelenését megelőzheti ekcémás bőr, ételallergia, ezeket az allergiás menetelés állomásainak is nevezzük – magyarázza dr. Augusztinovicz Monika allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont orvosa. Azonban mindez nem jelenti azt, hogy ha valakit gyermekként elkerült az allergia, akkor felnőttként már biztosan nem is alakulhat ki nála a betegség. A valóságban allergia bármilyen életkorban jelentkezhet, egyedül az idősebb korosztályban, 60-65 év felett nem jellemző a megjelenése.

Nem is gondolunk rá

Az első tünetek kapcsán náthára tippelünk, az elhúzódó panaszok miatt több féle kezeléssel is megpóbálkozunk, mire allergológushoz kerülünk. Dr. Augusztinovicz Monika elmondta, hogy az allergiások száma folyamatosan emelkedik, így lényeges, hogy ismerjük a kezdeti tüneteket, ne szedjünk felesleges gyógyszereket vagy kezelés nélkül szenvedjünk az orrdugulás, kivörösödött szemek, állandó fáradtság és gyakori tüsszögési rohamok miatt. Megfelelő kezeléssel ezektől a tünetektől megszabadulhatunk.

Miért érint egyre több embert az allergia?

Ennek pontos oka nem ismert. Egyes feltételezések szerint gyermekkorban a túlzásba vitt higiénia sem befolyásolja kedvezően az immunrendszer érését, de a környezetszennyezés, a klímaváltozás miatt egyre inkább elhúzódó pollenszezon is szerepet játszhat benne. Kutatások szerint az időjárás megváltozása miatt is egyre több az allergiás: a szinte átmenet nélkül érkező felmelegedés miatt hirtelen olyan nagymértékben megnő a pollenkoncentráció a levegőben, hogy az az egészséges szervezetet is megviseli, még a nem allergiásoknál is allergia-szerű tüneteket okozhat.

Stressz, költözés és korábbi allergiák

Szénanátha gyakran egy stresszesebb időszakot követően jelentkezik, de a lakhelyváltás is gyakori kiváltó tényező, sokaknál például vidékről a fővárosba költözés után fordulnak allergológushoz tüneteikkel. A felnőttkori szénanátha kapcsán meg kell említeni azt is, ha az illetőnél korábban már más allergia jelentkezett – például gyermekként ételallergiás tünetei voltak, de azokat a diéta mellett idővel kinőtte – ilyen esetben nem ritka, hogy később más típusú, például pollenallergiás tünetei jelentkeznek.

Mikor forduljon orvoshoz?

Habár az allergia és a nátha tünetei közt sok a hasonlóság, van azonban néhány jel, ami alapján a kettő nagy valószínűséggel megkülönböztethető. Ha folyik az orrunk, vagy be van dugulva, torkunk fáj, valószínűleg csak vírus okozta huruttól szenvedünk. Ha azonban a náthás tüneteink egy-két hét alatt sem múlnak el teljesen és mellette orr- és szemviszketés, tüsszögés, szemvörösség, könnyezés, esetleg száraz köhögés is jelentkezik, akkor nagy valószínűséggel már allergiás tünetekkel állunk szemben.

Forrás: Budai Allergiaközpont

Megosztás: