6 dolog, amire figyeljen a nyáron, ha volt már trombózisa

6 dolog, amire figyeljen a nyáron, ha volt már trombózisa

A trombózis esélye számos ember életét veszélyezteti, főleg akkor, ha az illetőnél korábban kialakultak már vérrögök. Az állapot után több életmódbeli változtatás szükséges, és vannak olyan dolgok, melyekre kiemelt figyelmet kell fordítani. Prof. Blaskó Györgytől, a Trombózisközpont véralvadási specialistájától megtudhatjuk, vajon mi mindenre kell ügyelni a melegebb hónapok során.

Hosszabb utazás előtt egyeztessen orvosával

Nyáron sokan vállalkoznak hosszabb utakra, legyen szó autóról, vonatról, buszról vagy repülőről. Amennyiben már volt trombózisa, akkor előtte mindenképp beszéljen orvosával, mivel a 3 óránál több ideig tartó utazás jelentősen megnöveli a vérrögök kialakulásának  esélyét a mozdulatlanságra való kényszer miatt (elsősorban repülő és busz utaknál) Ennek oka, hogy a hosszabb immobilitás, a lábak lógatása, a kevés folyadékfogyasztás miatt a keringés lelassul, ami meleg ágya a thrombusoknak. Ráadásul a repülőn emellé még jön az utastérben lévő száraz levegő, valamint légnyomásváltozás is. Hogy kinél milyen prevenciós mód szükséges, azt a kezelőorvos dönti el, melynek során figyelembe veszi többek között, hogy mikor volt a betegnek trombózisa, van-e genetikai hajlama, szed-e véralvadásgátlót stb.

Ezeket összevetve meglehet, hogy elég a kompressziós harisnya viselése, a bő folyadékfogyasztás és a test, a lábak gyakori átmozgatása, járkálás, ám magas rizikó esetén indulás és visszaindulás előtt LMWH injekció alkalmazására lehet szükség (ha nem szed egyéb készítményt)!

Bő folyadékfogyasztás

Nem csak az utazás során, de egész nyáron kiemelt jelentőséggel bír a bő folyadékfogyasztás, mivel a dehidratáció könnyen „besűrítheti” a vért és pangás alakulhat ki. Nagy melegekben minimum 2,5-3 liter folyadék fogyasztása javasolt. A kávét, teát, alkoholokat pedig lehetőleg kerülje!

Kerülje a nagy meleget

A nagy melegben a vénák kitágulnak, ami kedvez a vérrögök kialakulásának. Éppen ezért ne tartózkodjon sokat a tűző napon, a hosszas napfürdőzést kerülje, húzódjon inkább árnyékba! Ezek mellett a 34 foknál melegebb termálvizekbe se menjen - tanácsolja prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája.

Viseljen kompressziós harisnyát

Bár nyáron nem a legkellemesebb a kompressziós harisnya viselése, ám ha már átesett trombózison, akkor érdemes felhúznia, hiszen az segíti a keringést.(különösen, ha az eset a közelmúltban történt!) Ha máskor nem is, de utazáshoz mindenképp viselje!

Laza öltözéket hordjon

Bár valóban szépek lehetnek a szorosan a testez simuló ruhadarabok, ám trombózis után nem ez a legjobb választás, mivel elszoríthatják az ereket. Továbbá érdemes gördülő talpú cipőt viselni, mivel ezek jól átmozgatják az izmokat és jó hatással vannak az izompumpára is.

Mozogjon !!

Kora reggel vagy este érdemes mozogni is- természetesen orvosával egyeztetve. A sportolás ugyanis fokozza a vérkeringést, az illető megszabadulhat az esetleges túlsúlyától. Azonban arra figyeljen, hogy ne rójon túl nagy terhelést sem arra a végtagra, melyben kialakult a vérrög, sem pedig a szívre! Mindezeken kívül kerülje a küzdősportokat és a sérülésveszélyes mozgásformákat is!

Forrás: trombózisközpont.hu

Megosztás: