Ultrahanggal teljes csak a pajzsmirigyzavar diagnózisa

Ultrahanggal teljes csak a pajzsmirigyzavar diagnózisa

A pajzsmirigyzavarok pontos diagnózisához a laborvizsgálaton kívül szükség van a szerv ultrahangos vizsgálatára is, ugyanis a pajzsmirigy gyulladás, daganat, megnagyobbodás, illetve a benne lévő göbök is okozhatják a pajzsmirigy alul-vagy túlműködését. Dr. Gergely Mária, a Budai Endokrinközpont radiológusa az ultrahang vizsgálat fontosságára hívja fel a figyelmet.

Gyakori probléma a pajzsmirigyzavar

A magyar lakosság körében igen gyakori betegségnek számítanak a különböző pajzsmirigyzavarok. Leggyakrabban a szerv alulműködése okoz gondot, ám igen sokszor találkozni még strúmával, göbökkel, a mirigy gyulladásával, valamint a pajzsmirigy túlműködésével. Sajnos olykor előfordulhat, hogy rosszindulatú daganat alakul ki, ám ha ezt még idejében kezelik, akkor nagy eséllyel teljes felépülés vár a betegre.

Érdemes tudni, hogy a pajzsmirigy funkcionális zavar általában élethosszig tartó gyógyszeres kezelésre szorul – ez napi rendszerességgel beszedett tablettát jelent - ám vannak olyan állapotok, amikor a probléma spontán gyógyulhat (pl. postpartum thyreoditis). A kezelés eldöntése a szakorvos feladata.

Hogy milyen tünetek hívják fel a figyelmet a pajzsmirigy problémákra, az attól függ, hogy a betegség milyen formájával állunk szemben: alulműködés esetén ugyanis az anyagcsere lelassul, míg túlműködéskor fokozódik. Éppen ezért ez előbbi esetben gyakori panasz a normál étvágy melletti hízás, székrekedés, fáradékonyság, depresszió, alacsony vérnyomás/pulzus, míg a túlműködés rendszerint fogyással, hasmenéssel, idegességgel, szapora pulzussal és magas vérnyomással jár. Mindkét állapot okozhat továbbá hajhullást, menstruációs zavarokat és teherbe esési nehézségeket. Amennyiben golyva, illetve göbök alakultak ki, úgy igen gyakori a nyelési nehézség, esetleg a torokban lévő gombócérzés.

A pontos diagnózishoz nem elég a laborvizsgálat

Ha valaki a fenti tüneteket tapasztalja, akkor érdemes pajzsmirigyzavarra gyanakodni és felkeresni az endokrinológus szakorvost. A pajzsmirigy betegség diagnosztizálásához labor és ultrahangos vizsgálatra is szükség van. Sajnos ez utóbbi olykor elmarad, és egyedül a TSH, T4, T3 és az Anti-TPO értékét ellenőriztetik. Bár ezek eredménye már elegendő a diagnózis felállításához, ám ebből még nem tudni, mi is okozza az alul-vagy a túlműködést, hiszen a mirigy szerkezetéről, állapotáról csakis ultrahanggal lehet pontos képet kapni.

„A pajzsmirigy ultrahangos vizsgálatával a szerv méretét, alakját, szerkezetét, vérkeringését vizsgáljuk. Segítségével láthatóak a kialakult göbök, daganatok, ciszták, azok mérete, megállapítható a golyva, továbbá egy esetleges gyulladásra is fény derülhet. Amennyiben indokolt, úgy biopsziát javaslunk a betegnek. Maga az ultrahangos vizsgálat gyors és fájdalommentes, ráadásul azonnali információkkal szolgál. Az eljárás semmilyen előkészületet nem igényel, a páciensnek csupán szabaddá kell tenni az érintett területet, majd hanyatt kell feküdnie. Egy speciális gélt helyezünk a bőrfelületre, mely segíti az ultrahanghullámok terjedését, majd a vizsgálófejjel alaposan szemügyre vesszük a pajzsmirigyet”- mondja dr. Gergely Mária, a Budai Endokrinközpont radiológusa, aki hozzátette, hogy az eljárás maximálisan biztonságos, nem jár sugárterheléssel, így kismamák esetében is nyugodt szívvel alkalmazható.

Érdemes továbbá tudni, hogy az ultrahangos vizsgálatot célszerű rendszeres időközönként elvégeztetni, hogy nyomon lehessen követni a betegség alakulását (pl. a göbök esetleges növekedését). Ezáltal az endokrinológus pontosabb képet kap az alkalmazott

 

Megosztás: