Legszívesebben aludna munkaidőben is? Ez lehet az oka!

Legszívesebben aludna munkaidőben is? Ez lehet az oka!

A sötét, téli hónapok során sokan fáradékonyabbak a szokásosnál, hiszen a napfény hiánya bizony erősen rányomja a bélyegét a hangulatunkra és a teljesítményünkre. Viszont ez legtöbbször csupán időszakos és hullámokban tör rá az emberre, de ha már jó ideje kínozza az ólmos fáradtság, úgy érdemes pajzsmirigyzavarra is gyanakodni. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája a pajzsmirigy alulműködésről beszélt.

Folytonos fáradtság az egyik vezető tünet

A pajzsmirigy alulműködés igen gyakori betegségnek számít, mégis sokáig nem kerül diagnosztizálásra, mivel a tüneteket sokszor másnak tulajdonítják. Igenám, viszont a fáradtság, álmosság és a rossz hangulat általában egy idő után elmúlik, viszont ha nem, akkor érdemes utánajárni annak, mi is okozza a kellemetlen tünetet. Ugyanis a krónikus fáradtság mind a családi életre, mind a munkahelyi teljesítményre kihat, hiszen az ember ilyenkor ingerültebb, türelmetlenebb, figyelmetlenebb és többet hibázik.

Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája szerint az említett panaszokat igen gyakran pajzsmirigy alulműködés okozza, nemtől és kortól függetlenül. Éppen ezért, ha nem múlik az állandó álmosság, úgy laborvizsgálattal érdemes megbizonyosodni TSH, T3, T4 és ATPO szintjéről, melyekből megállapítható, hogy az illető pajzsmirigye elegendő hormont termel-e vagy sem.

Miért okoz fáradtságot a pajzsmirigy alulműködés?

A pajzsmirigy által termelt hormonok a szervezet üzemanyagaként is funkcionálnak, hiszen lényeges szerepet töltenek be az anyagcsere folyamatokban. Segítenek többek között a növekedésben, a szénhidrátok, zsírok, fehérjék lebontásában, valamint hozzájárulnak a normál szívfrekvenciához és a vérnyomáshoz. Amennyiben túl kevés hormont képes a pajzsmirigy előállítani, úgy ezen folyamatok (is) zavart szenvednek, a szervezet működése lelassul. Csökken a pulzus, az emésztés, alacsonyabbá válik a vérnyomás, összességében minden folyamat csökkent üzemmódra kapcsol. Ez magyarázza az állandó fáradtságot és álmosságot.

További tünetek, melyek pajzsmirigy alulműködésre utalhatnak

  • menstruációs zavarok
  • meddőség, vetélés
  • hajhullás
  • száraz bőr
  • megritkult szemöldök
  • sárga tenyerek
  • székrekedés
  • túlsúly

Megfelelő kezeléssel ismét erőre kaphat

Amennyiben a laborvizsgálat igazolta a pajzsmirigy alulműködést, úgy az orvos gyógyszeres terápiát rendel el, melynek során pótlásra kerülnek a hiányzó hormonok. Amennyiben normalizálódik a szintjük, úgy a tünetek fokozatosan csökkennek, majd elmúlnak. Ha megfelelő mennyiség esetén is fennállnak a panaszok, úgy meglehet, más hormonális eltérés is fennáll a pajzsmirigyzavar mellett. Igen gyakori ugyanis, hogy inzulinrezisztencia, D-vitamin hiány vagy mellékvesekéreg elégtelenség is jelen van, melyeket szintén kezelni szükséges!

Forrás: endokrinkozpont.hu

Megosztás: