Hasfájás, puffadás is jelezheti a pajzsmirigybetegséget

Hasfájás, puffadás is jelezheti a pajzsmirigybetegséget

Hasfájás, puffadás, hasmenés vagy épp székrekedés – a sokakat érintő tünetek kapcsán rendszerint elsősorban a stressz, rossz étkezési szokások, ételallergia, intolerancia vagy irritábilis bél-szindróma gyanúja merül fel. A panaszokat azonban a pajzsmirigy rendellenes működése is okozhatja. Prof. Balázs Csaba endokrinológust, a Budai Endokrinközpont orvosát erről, és a betegség egyéb kevésbé ismert tüneteiről kérdeztük.

Visszatérő hasi gondok

A rendszertelen étkezés, stresszes életmód miatt napjainkra népbetegséggé vált a hasfájás, puffadás és a székelési panaszok. A rostban szegény táplálkozás, a kevés folyadék fogyasztás és mozgásszegény életmód miatt gyakran jelentkezik székrekedés. Ha ezeket a tényezőkön változtattunk, és gondjaink továbbra sem rendeződnek, gondoljunk arra – különösen, ha egyéb tünet is jelentkezik – hogy székrekedést pajzsmirigy alulműködés is okozhat. Túlműködés jele lehet, ha ennek ellenkezőjét tapasztaljuk, vagyis gyakori hasmenés jelentkezik. Ilyenkor jellemzően ételérzékenység, esetleg irritábilis bél-szindróma irányába indulnak meg a vizsgálatok, azonban nem árt a pajzsmirigy állapotát is ellenőriztetni!

Zsibbadó kezek

A kéz, vagy csukló alagút szindróma néven ismert betegségben szenvedőknél a felső végtagokban főként éjszakánként jelentkezik fájdalom, vagy zsibbadás. A tüneteket a kéz túlerőltetése mellett valamilyen gyulladás, sérülés is kiválthatja. Kevesen gondolnak rá, de hátterében csökkent pajzsmirigy működés is állhat. Egy számítógépes program segítségével rangsoroltuk a pajzsmirigy alulműködéssel kezelt betegek panaszait, és ez alapján az a meglepő eredmény született, hogy a kezek zsibbadására vonatkozó panasz gyakran megelőzte az orvosi irodalomban ismert, tipikus tüneteket – számolt be az összefüggésről Balázs professzor.

Szemszárazság

Szemtünetek kapcsán elsősorban a pajzsmirigy túlműködéssel járó Basedow-kórt kell megemlíteni, melynek gyakran első tünete a szemek megnagyobbodása, kidülledése. Azonban nem ez az egyetlen szemet érintő panasz, amely összefüggésbe hozható a pajzsmiriggyel. Napjainkban egyre több ember életét keseríti meg a szemszárazság, melyért első sorban a légkondicionáló berendezések használatát és a számítógép előtt végzett munkát tesszük felelőssé. Fontos tudni azonban, hogy ez a tünet is lehet a pajzsmirigy betegség kezdeti jele. Ilyen esetekben a szemcsepp használatával nem, csak az alapbetegség kezelésével szüntethetők meg a szúró érzéssel, szemek kivörösödésével járó tünetek.

Száraz bőr

Egy kézfogás is árulkodó lehet. Ha bemutatkozásnál érezzük, hogy a beteg keze feltűnően száraz, a tenyereken sárgás elszíneződés látható, ez felvetheti annak gyanúját, hogy nincs minden rendben a pajzsmirigyével – sorolja Balázs professzor. Ha szemügyre vesszük a körmeit is, és azt látjuk, hogy azok repedezettek, hosszanti- és keresztirányban csíkozottak, az megerősítheti, hogy valóban érdemes ez irányba tovább vizsgálódni.

Forrás: Budai Endokrinközpont

Megosztás: