Nem megy a fogyás? Nem biztos, hogy a lustaság az oka

Nem megy a fogyás? Nem biztos, hogy a lustaság az oka

Új év, új kezdet- sokan így állnak hozzá az előttük álló évhez, és különböző fogadalmakat tesznek. Vannak, akik a dohányzás elhagyását tűzik ki célul, vannak, akik mérgező kapcsolataikat hagyják a hátuk mögött és bizony szép számmal akadnak olyanok is, akik a plusz kilóiktól akarnak megszabadulni. Viszont sajnos előfordulhat, hogy valaki azért nem kezd bele az életmódváltásba, mert a múltban többször is kudarcba fulladt a fogyókúra, a mérleg nyelve nem ,vagy nem sokat mozdult. Ekkor viszont érdemes valamilyen hormonális betegséget sejteni mögötte! A témában dr. Koppány Viktóriát, a Budai Endorinközpont endokrinológusát, valamint IR és PCOS specialistáját kérdeztük.

Mi is kell a sikeres fogyókúrához?

Először is fontos leszögezni, hogy időszakos fogyókúra nincs, életmódváltás van. Egy-egy kúraszerűen beiktatott diéta és mozgás ugyanis csak rövid időre hozhatja meg a várt sikert (már ha meghozza), ha valaki tartósan meg szeretne szabadulni a súlyfeleslegétől, ahhoz életmódválásra van szüksége. Ez magában foglalja az egészséges táplálkozást és a rendszeres testmozgást is. Való igaz, január elsejétől csak úgy ostromolják különböző csodadiétákkal az embereket, ám ezek egyrészt sokszor nem vezetnek eredményre, de több ilyen fogyókúrás ajánlás az egészségre kifejezetten ártalmas, ráadásul nagy valószínűséggel a jól ismert jojó-effektus fogja kezdetét venni.

Van, hogy hiába az erőfeszítés, a kilók makacsul ragaszkodnak

Sajnos előfordulhat, hogy az illető mindent betart, mégsincs változás. Ilyenkor érdemes laborvizsgálattal megbizonyosodni arról, hogy nincs-e esetleg olyan hormonális defektus, ami akadályozza a fogyást.

„Vannak olyan hormonális betegségek, melyek hatással vannak az anyagcserére, így a testsúlyra is. Az egyik leggyakoribb ilyen állapot az a pajzsmirigy alulműködés, melynek során kevesebb pajzsmirigy hormon (T, T4) termelődik. Ez igen sok magyar embert érint, mivel hazánk jódszegény területnek számít, és a jód nagy szerepet játszik az egészséges pajzsmirigy működésben”- mondja dr. Koppány Viktória, a Budai Endorinközpont endokrinológusa, valamint IR és PCOS specialistája, aki hozzátette, hogy a betegség egyik vezető tünete a túlsúly, mivel lassú anyagcserével jár.

A szakember szerint a pajzsmirigy alulműködés mellett súlyfelesleget és nehezített fogyást eredményez az IR (inzulinrezisztencia) is. Ekkor a kelleténél több inzulin kering a vérben, mivel a sejtek rezisztenssé válnak rá. A baj a túl sok inzulinnal nem csak az, hogy könnyen cukorbetegséghez vezethet, de a túlsúlyhoz is hozzájárul, mivel a hormonnak a zsírtartalékok felépítésében és megmaradásában is nagy szerepe van.

Bár az említett állapotok állnak leggyakrabban annak hátterében, hogy nehezen mozdul meg a mérleg nyelve, ám rajtuk kívül – többek között- Cushing kór/szindróma, ösztrogéndominancia és 2-es típusú cukorbetegség is okozhatja a problémát, így ezeket is célszerű kizárni.

Az életmódváltás mellett gyógyszerre is szükség lehet

Miután laborvizsgálat igazolja a hormonális zavar meglétét, az orvos gyógyszeres kezelést javasolhat az életmódváltás mellett. Pajzsmirigy alulműködés esetén ez élethosszig tartó terápiát jelent, ám inzulinrezisztencia fennállásakor megfelelő, személyre szabott diéta és mozgásprogram betartása mellett a tabletta szedésére nem biztos hogy szükség van, ha mégis, egy idő elhagyható (természetesen a rendszeres kontroll ekkor is elengedhetetlen).

 

www.endokrinkozpont.hu

Megosztás: