Mennyi alatt legyen a TSH érték, ha teherbe akarok esni?

Mennyi alatt legyen a TSH érték, ha teherbe akarok esni?

A teherbeesést számtalan tényező és betegség akadályozhatja. Ilyen pl. A pajzsmirigy alulműködés is, mely magas TSH szinttel jár. Hogy vajon milyen érték alatt érdemes tartani a TSH-t, azt dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája válaszolja meg.

Pajzsmirigy alulműködés terhességre, teherbeesésre gyakorolt hatása

A sikertelen teherbeesés egyik leggyakoribb oka a pajzsmirigy alulműködés. A pajzsmirigy hormontermelése ugyanis komoly hatást gyakorol szinte az egész endokrin rendszerre, így befolyásolja többek között az ösztrogén, progeszteron, prolaktin szintet is. Amennyiben ezek nem a normál tartományon belül mozognak, úgy teherbeesési problémák, vetélés, koraszülés léphet fel.

Éppen ezért, amennyiben nem mutat pozitívat sokáig a terhességi tesz, érdemes pajzsmirigy alulműködésre is gyanakodni.

Milyen tünetek utalnak pajzsmirigy alulműködésre?

  • Menstruációs zavarok
  • Teherbeesési nehézségek/vetélés
  • Depresszió
  • Aluszékonyság, fáradtság
  • Hízás normál étkezés mellett
  • Székrekedés
  • Alacsony pulzus
  • Csökkent hidegtűrés

TSH, T3, T4

Ahhoz, hogy fel lehessen állítani a diagnózist, ahhoz a TSH, T3, T4 ismerete szükséges, ám a pontosság kedvéért szükség lehet az ATPO értékére is, valamint a szerv ultrahangos vizsgálatára. A legtöbben a TSH szintjét nézik első körben, melynek a normálisnál magasabb szintje jelzi a pajzsmirigy alulműködését.

Mennyi az ideális TSH érték a teherbeeséshez?

Bár a legtöbb laborban 4 mIU/l a TSH maximális megengedett értéke, ám a babavárás szempontjából az endokrinológusok mégis az 1-2 mIU/l TSH-t tartják a legideálisabbnak.

Fontos, hogy ha a kismamánál pajzsmirigyzavart állapítanak meg, az egész terhessége alatt szednie kell a gyógyszerét, sőt, meglehet, hogy a terhesség előrehaladtával magasabb dózisban, hiszen a baba az anyától kapja a pajzsmirigy hormonokat. Így ha az anyukánál kevesebb a T3/T4 mennyisége, úgy a baba se fog elegendő hormonhoz jutni. Éppen ezért minden fontos a kismamák rendszeres TSH ellenőrzése- hívja fel a figyelmet dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

 

Forrás: Budai Endokrinközpont

www.endokrinkozpont.hu

Megosztás: