Tünetek, melyek esetén érdemes endokrinológushoz fordulni

Tünetek, melyek esetén érdemes endokrinológushoz fordulni

Az endokrinológiai problémák számtalan tünetben megnyilvánulhatnak, és gyakori, amikor az illető még csak nem is sejti, hogy pl.tartós fáradsága, depressziója, illetve súlyfeleslege valamilyen hormonális zavar következménye. Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa azokat a panaszokat ismerteti, melyek tartós fennállása esetén érdemes endokrinológust felkeresni.

Sokan élnek hormonzavarral

A hormonzavarok igen gyakoriak napjainkban, ennek ellenére sokan vannak azok, akiknél még nem kerültek diagnosztizálásra, tehát a betegek száma jóval nagyobb lehet a jelenleg ismertnél. Sajnos a mindennapi stressz, az alváshiány, a környezeti ártalmak vegyszerek, BPA, légszennyezettség, helytelen életmód mind-mind hozzájárulnak az endokrin rendszer problémáihoz. Ez gyakran igen általános tünetekben nyilvánul meg, ezért sokan nem is gyanakodnak betegségre.

Legjellemzőbb tünetek, melyek hormonzavarra utalhatnak

Testsúly problémák

Nagyon sok hormonzavar hatással van a testsúlyra, így, ha valaki nem tud megfelelő életmód mellet fogyni vagy hízni, mindenképp gondoljon endokrin problémára! Az ösztrogéndominancia, inzulinrezisztencia, diabetes, pajzsmirigyzavarok, mellékvese(kéreg) problémái mind okozhatnak túlsúlyt (van, ami fogyást is).

Menstruációs panaszok, meddőség

Menstruációs panaszokkal, meddőséggel sokan nőgyógyászhoz fordulnak, ám gyakori, amikor nem szervi, hanem hormonális a baj. Okozhatja a problémát pl.pajzsmirigyzavar, IR, klimax, progeszteronhiány is, így ha nincs szervi elváltozás, gondoljon hormonzavarra is! Amennyiben a kezelésre kerül a probléma, akkor a vérzészavarok is megszűnnek és jó eséllyel a teszt is hamarosan pozitívat fog mutatni.

Hajhullás, pattanások és egyéb bőrproblémák

Az olyan esztétikai problémákat, mint pl. a hajhullást, vagy különböző bőrproblémákat az érintettek gyakran házi módszerekkel, táplálékkiegészítőkkel, kozmetikussal próbálják meg első körben orvosolni. Viszont, ha semmilyen “csodaszer” és kozmetikai kezelés hatására sem múlik a panasz, akkor célszerű endokrinológust is felkeresni, mivel meglehet, hogy a pattanások, zsíros vagy száraz bőr, pigmentfoltok, hajhullás hátterében hormonzavar húzódik.

“Mindig fázom!” “Folyik rólam a víz”

Bizonyára mindenki ismert olyan embert a környezetében, aki állandóan fázik vagy akinek folyton melege van (esetleg ön az). Bár valóban zavaró tud lenni, hogy a termosztátot valaki mindig átállítja, ám ahelyett, hogy mérgelődne, laborvizsgálattal érdemes lenne megbizonyosodni pl. arról, hogy nem áll-e fenn pajzsmirigyzavar, ugyanis a szerv alulműködése csökkent hidegtűrést, míg a túlműködése csökkent melegtűrést eredményez- mondja dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.

Emésztési panaszok

Emésztés panaszokat számtalan dolog generálhat- befolyásolja az étkezés, folyadékfogyasztás, stressz, mozgás stb. Amennyiben tartósan valamilyen emésztési gonddal küzd valaki (pl.székrekedés, puffadás, hasmenés), akkor ki kell deríteni, mi húzódik a héttérben. A kiváltó ok több minden is lehet, köztük hormonzavar is, ugyanis pl. pajzsmirigy probléma, IR, mellékvese zavara is okozhatja.

 

Forrás: Budai Endokrinközpont

www.endokrinkozpont.hu

Megosztás: