Miért olyan fontos a pajzsmirigy ultrahang?

Miért olyan fontos a pajzsmirigy ultrahang?

Pajzsmirigy betegség gyanúja esetén a laboratóriumi vizsgálatok mellett a pajzsmirigy ultrahang a legfontosabb diagnosztikai eszköz. Dr. Egyed - Fekete Ágnes, az Endokrinközpont endokrinológia és anyagcsere betegségek szakorvosa az ultrahang diagnosztika jelentőségéről beszélt.

Hízás? Hajhullás? Fáradtság? Nem sikerül teherbe esni?

A pajzsmirigy a légcső előtt pajzsszerűen elhelyezkedő belső elválasztású mirigyünk. Az általa termelt hormonok a szervezet anyagcsere folyamatait szabályozzák. Optimális működésének felborulása szerteágazó tüneteket okozhat: hízás, fogyás, rossz közérzet, állandó fáradtság, idegesség, álmatlanság, éjszakai izzadás. Mindez negatívan befolyásolja a beteg teljesítőképességét, munkavégzését, hangulatát.
Számos népbetegség hátterében is sok esetben a pajzsmirigy működészavara áll. Szívritmuszavar, magas koleszterinszint, pánikbetegség, depresszió, és elhízás is kialakulhat pajzsmirigybetegség miatt. A szülések 10-17 százalékában észlelhető a szülést követő 2-6 hónapban, alattomosan kialakuló pajzsmirigy-gyulladás. Jellegzetes, szerteágazó tüneteit laikusok sokszor nem kapcsolják össze betegséggel: erős szívdobogás-érzés, idegesség, gyengeség, kimerültség testsúlynövekedés, hajhullás a leggyakoribb jelek. Pajzsmirigybetegség vezethet terméketlenséghez, vetéléshez, menstruációs zavarokhoz is. Egyed-Fekete doktornő éppen azért tartja fontosnak a szerteágazó panaszok kivizsgálását, mert sokan nem is gondolnák, hogy mindezeknek közös gyökere pajzsmirigy betegség lehet.

Pontos diagnózis egyszerű vizsgálatokkal

A pajzsmirigy ultrahang fontos diagnosztikai eszköz.Ha felmerül pajzsmirigy probléma gyanúja, a kivizsgálás során elengedhetetlen a beteg tüneteinek részletes kikérdezése és a fizikális vizsgálat. Vérvétel során nyert vérből elvégzett laboratóriumi vizsgálatok a szerv aktuális működéséről adnak felvilágosítást. Az agyalapi mirigy által termelt „thyreoidea stimuláló hormon” (TSH) illetve a pajzsmirigy által termelt hormonok (T3 és T4) értékelése optimálisan endokrinológus szakorvos feladata.
- A pontos diagnózist teszi lehetővé a fájdalommentes pajzsmirigy ultrahang vizsgálat is, amelynek során a pajzsmirigy és környezete szerkezetéről, göbökről, gyulladásos folyamatról kaphatunk képet - ismerteti dr. Egyed-Fekete Ágnes, az Endokrinközpont endokrinológusa. - A fájdalommentes ultrahang vizsgálat az endokrinológiai szakorvosi vizsgálat során egy ülésben is megtörténhet. Nem szükséges hozzá előkészület, a betegnek mindössze a nyakát kell szabaddá tennie, amíg hanyatt fekszik a vizsgálóágyon. A nyak bőrét az ultrahang hullámok terjedését elősegítő zselével kenjük be, majd ráhelyezzük a vizsgálófejet a nyakra. A vizsgálófejet mozgatva alkotunk képet a pajzsmirigy két lebenyéről, és a környezetéről. A kép merevítése, nagyítása, mentése után meghatározhatók a diagnózishoz elengedhetetlen paraméterek: az egyes képletek méretei, a göbök pontos szerkezete.
- Az ultrahanggal felfedezett szerkezeti eltérések miatt indokolt esetben szövettani mintavételt, vékonytű biopsziát (FNAB) javasolhatunk. Ez egy tűszúrással járó módszer, amelynek révén eldönthető, hogy a felfedezett elváltozás jó- vagy rosszindulatú-e. Fontos tudni, hogy a pajzsmirigy betegségek idejében felismerve jó hatásfokkal gyógyíthatók, illetve a tünetek szinte teljesen megszüntethetők. Aktuális panaszmentesség mellett is érdemes évente egy alkalommal pajzsmirigyműködést is ellenőrző laboratóriumi vizsgálatot kérni, hogy a sokszor alattomosan kifejlődő pajzsmirigybetegséget időben felismerhessük.

Forrás: Endokrinközpont (www.endokrinkozpont.hu)

 

 

 

Megosztás: