A krónikus fájdalom szindróma nem hiszti

A krónikus fájdalom szindróma nem hiszti

A tartós fájdalmak miatti szenvedés néhány esetben csupán „hisztinek” tűnik a környezet számára, holott sokszor egy jó ideje ismert jelenségről, a krónikus fájdalom szindrómáról van szó. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa szerint ugyanakkor teljes körű kivizsgálással és mélyreható kikérdezéssel a rejtett fájdalom oka sokszor fellelhető, és megfelelő módszerekkel enyhíthető is az.

Testi és lelki vonatkozása is van

A testi ok nélkül kialakulható fájdalmat pszichogén fájdalomnak nevezzük, vagyis itt elsődleges a lelki eredő. Amennyiben létezik testi ok is, az ezzel járó fájdalom jóval nagyobb, mint ezt a biológia indokolná. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ez a fájdalom nem igazi, de mindenképpen utána kell járni, milyen jellegű a mögötte álló szervi probléma, és mi az, ami már pszichés okok miatt jelentkezik.
A krónikus fájdalom szindróma komplex orvosi szemlélettel kezelhető.- Az ilyen összetett fájdalom rendkívül szerteágazó tüneteket okozhat, leggyakrabban hátfájás, gyengeség, szédülés, fáradtság, hányinger, fejfájás jelentkezik, de előfordulhatnak olyan ritkább állapotok is, mint némaság, ájulás. Természetes, hogy ezeket tapasztalva a beteg egyre kétségbeesettebbnek érzi magát, gyakran a környezete is azt jelzi vissza, hogy elég már a hipochondriából, különösen, ha nem mutattak ki egy konkrét szervi okot a háttérben. Ilyenkor sokan feladják és elhiszik, hogy rajtuk nem lehet segíteni. Ez a gondolkodás pedig még mélyebbre taszítja őket a fájdalom és reménytelenség ördögi körében – ismerteti Arnold doktor.

Milyen tünetek utalhatnak krónikus fájdalom szindrómára?

  • Ha a fájdalom komoly szenvedést vagy a szociális, munkahelyi vagy más fontos funkciók romlását okozza.
  • Ha egy vagy több anatómiai területre vonatkozó fájdalom jelentkezik, amely elég súlyos ahhoz, hogy ne lehessen figyelmen kívül hagyni.
  • Ha a tünetet vagy deficitet a személy nem szándékosan produkálja vagy színleli.
  • Ha a fájdalom nem magyarázható kizárólag hangulatzavarral vagy pszichotikus zavarral.

- Van még néhány olyan figyelmeztető jel, amely felett nem szabad elsiklani, akkor is nagyon komoly kivizsgálást igényelnek, ha a beteg nem rendelkezik olyan lelettel, ami indokolná a fájdalmait – ismerteti dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa. – Ha felmerül a rejtett okú krónikus fájdalom szindróma gyanúja, a kikérdezésnél például nem érdemes arra rákérdezni, hogy mi lehet a panasz oka, hiszen azt a beteg sem tudja, és ezért nyilván nyugtalankodik is. Inkább a körülményeket érdemes tisztázni olyan kérdésekkel, mint milyen gyakran fordul elő, milyen helyzetekben erősödik, gyengül, mire gondol fájdalom közben a beteg, mi előzi meg, mit tesz ellene, hogyan tudja esetleg leállítani. Ezek a kérdések abban is segítenek, hogy bevonjuk a pácienst a terápiás folyamatba, nem érezze annyira kiszolgáltatottnak magát.

A fájdalomcsillapítás és kezelés minden esetben komplex

- A krónikus fájdalom szindróma egy nagyon összetett kórkép, amelyet ennek megfelelően is kell kezelni. A legfontosabb, hogy az érintettek ne kételkedjenek az érzéseik valódiságában és tudjanak róla, hogy elérhető a segítség. Az ilyen betegek többnyire több állomást is végigjárnak, míg pontos diagnózishoz és hatékony kezeléshez jutnak, ez pedig önmagában is tovább fokozza a fájdalmat – hangsúlyozza Arnold doktor.  - A körültekintő kikérdezés és vizsgálat alapján felállított diagnózis szinte már fél gyógyulás. Ha megtaláltuk a kiindulópontot, eldönthetjük, hogy milyen kezelés válik be leginkább, vagy hogyan milyen kombinált kezelés lehet a legjobb hatásfokú. Ha valamiféle korábban nem diagnosztizált szervi problémáról van szó, el kell kezdődnie a célzott kezelésnek. Ezzel párhuzamosan jöhet a célzott injekciókúra éppúgy, mint a természetes hatóanyag tartalmú eljárások, mint a hialuronsavas- vagy orvosi kollagén injekciók, a lökéshullám terápia. A komplementer medicina iránt is nyitott pácienseknek sokat segíthet az orvosi akupunktúra és a szintén csak orvos által végezhető neurálterápia is. Mindezt fontos megtámogatni funkcionális gyógytornával és pszichés segítséggel is – ezek nélkül nem számíthatunk gyógyulásra. A komplex fájdalomcsillapító és oki kezeléseknek éppen az a lényege, hogy több oldalról közelítsünk a krónikus fájdalom szindróma felé, és győzzük meg arról a kétségbeesett pácienst, hogy a javulás, a gyógyulás elérhető.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Megosztás: